Stran: [1]
  Tisk  
Autor Téma: Obilné mléko pro mimča  (Přečteno 1228 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
El
Hero Member
Pohlaví: Ženské

Zobrazit profil WWW Email
0 0
« kdy: 04. Srpen, 2009, 19:56:19 »

Ahojky,

už je to nějaký čas co mi Milan st. říkal o obilném mlíčku pro kojence, ale k receptu jsme se už nedostali.

Znáte ho někdo? Tohle je asi otázka pro milana.....

Děkuju...
Zaznamenáno

Didis
Newbie
*

Zobrazit profil Email
0 0
« Odpověď #1 kdy: 07. Listopad, 2009, 14:58:23 »

Ahoj, obnovuju tohle téma, recept na obilné mléko je v knize Radost ze zdravých dětí od Strnadelové a Zerzána, taky jsem našla nějaký recept v knize od Průchové - Chudáci děti a jak je chránit. Právě teď ho zkouším uvařit podruhé, poprvé to bylo totální fiasko kvůli papiňáku. Nevim, jestli dělám něco špatně nebo máme špatnej papiňák. Ale prostě i když je obsah obilí s vodou tak cca do půli papiňáku, tak mi během vaření začne z toho ventilu stříkat vařící voda i se slupkama z obilí. Vařím tak, že jak se hrnec natlakuje, ztlumím plamen  nejvíc co to jde a má se to tak vařit cca hodinu. K tomu se ale nikdy nedostanu, protože v průběhu varu dojde k výše popsanému. Momentálně se mi to stalo podruhé. Poradíte, co je špatně?

Jinak ten recept od Průchové je:

1 šálek rýže natural
3/4 šálku sladké kulaté rýže
1/4 šálku krup číslo 10
1/4 šálku mandlí
kousek řasy kombu

Vaří se v tlakovém hrnci ve 4 násobném množství vody zcela do měkka, po natlakování cca 60 minut.Pokud zrna předem namáčíme, stačí 50 minut. Mléko je možné konzumovat jen tak nebo po propasírování a zředění, případně rozmixování.

Zaznamenáno
El
Hero Member

0 0
« Odpověď #2 kdy: 07. Listopad, 2009, 15:36:05 »

Ahoj,

děkuju za vložení receptíku Smiley

Podle toho co popisuješ bych řekla, že se to vaří moc. Používáš pod hrnec rozptylku? Rozptylka ještě trochu ztlumí plamen tím že ho rozprostře, můžeš použít i dvě..

Zaznamenáno

Didis
Newbie
*

Zobrazit profil Email
0 0
« Odpověď #3 kdy: 07. Listopad, 2009, 17:28:42 »

Rozptylku používám, tedy takovou tu síťku či jak to nazvat. Pak je ještě litinová, tu nemám... Taky jsem si říkala, že to musí být tím, že se to vaří moc, ale prostě nevim, jak udělat, aby se to vařilo míň, když mám úplně ztlumenej plamen na malým hořáku...
Zaznamenáno
El
Hero Member

0 0
« Odpověď #4 kdy: 08. Listopad, 2009, 08:42:32 »

Pak mě ještě napadá, jestli sbíráš pěnu ?? já to vařím nejdřív deset minut bez tlaku , seberu pěnu a pak natlakuju......   
Zaznamenáno

role
Sr. Member

Zobrazit profil WWW
0 0
« Odpověď #5 kdy: 08. Listopad, 2009, 09:56:31 »

Zde je uvedené jak mléko, které doporučuje Průchová, tak i bezlepkové od Strnadelové:
http://makrobiotika.aspone.cz/mb/Deti.aspx
Zaznamenáno
Didis
Newbie
*

Zobrazit profil Email
0 0
« Odpověď #6 kdy: 08. Listopad, 2009, 17:08:26 »

Pak mě ještě napadá, jestli sbíráš pěnu ?? já to vařím nejdřív deset minut bez tlaku , seberu pěnu a pak natlakuju......   
Jo, tak to tedy nedělám  Eek Embarrassed To bude tím... Děkuju!

Ale stejně, včera jsem ho tedy nakonec nějak dovařila a nevím tedy, jestli bylo úplně povedené, ale nebylo moc dobré (jakože chutné). Já zatím dávám synovi rýžové nebo ovesné mléko od Alnatury z DM (BIO - tekuté balené v krabicích; složení - voda, rýže, slunečnicový olej, mořská sůl, popřípadě mořské řasy - vím, není to asi ideální, ale na druhou stranu rozhodně lepší než klasická mléka pro batolata). Proto by mě zajímalo, jestli jste ho někdo vařil a jak chutnalo? Taky mám dotaz na pasírování - uvařenou hmotu jsem rozmixovala, ale propasírovat to i přes docela řídké sítko je nadlidský úkon. Máte nějaké tipy? Zkrátka jak to děláte v praxi? A taky - skladujete ho? Jak? Díky...
Zaznamenáno
Didis
Newbie
*

Zobrazit profil Email
0 0
« Odpověď #7 kdy: 08. Listopad, 2009, 17:14:18 »

Zde je uvedené jak mléko, které doporučuje Průchová, tak i bezlepkové od Strnadelové:
http://makrobiotika.aspone.cz/mb/Deti.aspx

Díky za odkaz. Překvapilo mě, že u mléka od Průchové je psán 7 násobek vody, v její knize jsem našla 4 násobek, ale je fakt, že to byla spíš taková kaše, určitě se to musí naředit...
Zaznamenáno
martula
Newbie
*

Zobrazit profil
0 0
« Odpověď #8 kdy: 15. Leden, 2010, 15:57:34 »

Ahoj, už několik měsíců vařím dcerce obilné mlíčko a začátky byly úplně stejné. Sporák dám na míň už od začátku, takže se to vaří až tak za cca. 30 minut, pak přepnu na nejmenší stupeň a vydrží si posykávat celou hoďku. Dávám cca. osminásobek vody. Po uvaření nechám mlíčko trochu schládnout a pak ho rozmixuju a přeleju přes normální sítko. Flaškou to projde bez problémů. Některá obilovina mi po vychladnutí hodně zhoustne, takže mlíčko někdy ředím. Dávám ho od pátého měsíce věku už čtyři měsíce a jsme s tím maximálně spokojení, zažívání se upravilo, nejsme tak vzteklí a moc nám chutná. Tak držím palce, ať se zadaří. 
Zaznamenáno
Didis
Newbie
*

Zobrazit profil Email
0 0
« Odpověď #9 kdy: 03. Březen, 2010, 16:29:39 »

Ahoj, už několik měsíců vařím dcerce obilné mlíčko a začátky byly úplně stejné. Sporák dám na míň už od začátku, takže se to vaří až tak za cca. 30 minut, pak přepnu na nejmenší stupeň a vydrží si posykávat celou hoďku. Dávám cca. osminásobek vody. Po uvaření nechám mlíčko trochu schládnout a pak ho rozmixuju a přeleju přes normální sítko. Flaškou to projde bez problémů. Některá obilovina mi po vychladnutí hodně zhoustne, takže mlíčko někdy ředím. Dávám ho od pátého měsíce věku už čtyři měsíce a jsme s tím maximálně spokojení, zažívání se upravilo, nejsme tak vzteklí a moc nám chutná. Tak držím palce, ať se zadaří. 
Martulo, díky za zkušenosti! Určitě to zkusím...
Zaznamenáno
Stran: [1]
  Tisk  

Skočit na:  

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení