Stran: [1] 2
  Tisk  
Autor Téma: Pátá dohoda - Miguel Ruiz  (Přečteno 776 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
neon
Administrator
Hero Member
Pohlaví: Mužské

66940519
Zobrazit profil WWW
0 0
« kdy: 08. Leden, 2010, 09:46:30 »

Čtyři dohody pokračují (a byznys taky  Very Happy dělám si srandu, poselství lásky není nikdy na škodu) - máme tady Pátou dohodu od Miguele Ruize.
Kniha zatím vyšla v angličtině - ale určitě bude co nevidět v češtině.

Promo video jen v angličtině:

Zaznamenáno
El
Hero Member
Pohlaví: Ženské

Zobrazit profil WWW Email
0 0
« Odpověď #1 kdy: 08. Leden, 2010, 11:52:52 »

Nechce se mi koukat na to video  Cry , napište prosím někdo, jak se ta pátá dohoda jmenuje, sím sím sím  Roll Eyes
Zaznamenáno

Nena
Makrobioklub
Hero Member

Zobrazit profil
0 0
« Odpověď #2 kdy: 08. Leden, 2010, 15:18:20 »

No já nevím, zda to v tom promo videu sdělil. Zdůrazňuje, ať se naučíme poslouchat a respektovat všechny tvory.
Zaznamenáno
veja:)
Newbie
*

Zobrazit profil
0 0
« Odpověď #3 kdy: 15. Leden, 2010, 05:49:58 »

Ahoj Smiley Ráda bych přidala,o čem tato kniha je.A už se těším,až výjde,protože 4 Dohody je můj poklad.

Co jsem se já dozvěděla z vyprávění o této knížce je,BUĎTE SKEPTIČTÍ KE SVÝM LŽÍM.Tzn.pochybujte o tom,co vám uvnitř říká váš Soudce.
 Wink
Zaznamenáno
midsummer
Newbie
*

Zobrazit profil
0 0
« Odpověď #4 kdy: 15. Leden, 2010, 06:54:08 »

Nevím o co jde - a angličtina jaksi v mém životě kolem mne vždy proplouvala, aniž by mě jakkoli poznamenala  Wink . Ale podle reakcí, bych řekla, že to spíš rozvíjí, co je uvedeno již ve Čtyřech dohodách, kde je něco ve smyslu: ... nikomu nic nevěř, nikomu, ani sám sobě....
Zaznamenáno

To, co lidé nazývají štěstím, je okamžik, když přestanou mít strach.
El
Hero Member

0 0
« Odpověď #5 kdy: 15. Leden, 2010, 21:47:33 »

midsummer: tak zrovna takhle bych 4dohody nepopsala....  zajímavé, jak se dá tato knížka ve zkratce popsat.. Sad
Zaznamenáno

Newbie
*

Zobrazit profil
0 0
« Odpověď #6 kdy: 16. Leden, 2010, 11:54:46 »

Nevím o co jde - a angličtina jaksi v mém životě kolem mne vždy proplouvala, aniž by mě jakkoli poznamenala  Wink . Ale podle reakcí, bych řekla, že to spíš rozvíjí, co je uvedeno již ve Čtyřech dohodách, kde je něco ve smyslu: ... nikomu nic nevěř, nikomu, ani sám sobě....

V nic nevěřit je stejná chyba jako věřit všemu.. Smiley Mylsím,že abychom nevěřili,bylo v Hlas poznání..ne?
Ale,člověk musí něčemu věřit,čemu,už záleží na něm.Záleží,jak se s tou "pravdou" ztotožní.Co mu víc vyhovuje,kam ho to přivádí a zda to,čemu uvěřil,byla skutečně pravda.Člověk se mnohokrát zmýlí a ta víra se rozpustí..ale z vlastní zkušenosti můžu říct,že se k ní brzy zase vrátí.. Smiley
Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member

66940519
Zobrazit profil WWW
0 0
« Odpověď #7 kdy: 16. Leden, 2010, 12:35:50 »

At si veri kazdy cemu chce, dulezite je, aby veril (uvedomoval si), ze cemukoli veri je jen jeho iluze a neni a nemuze byt absolutni pravda. A poskytl svobodu vsem na stejne prave - tzn. verit si cemu chteji. Neustale si uvedomovat, ze jakakoli myslenkova vira je jen umely popis reality, tudiz lez, maja Wink
Takhle to chapu ja.

A ctyri dohody jsou opravdu o tomhle jak psala midsummer: ... nikomu nic nevěř, nikomu, ani sám sobě....
Zaznamenáno
Newbie
*

Zobrazit profil
0 0
« Odpověď #8 kdy: 16. Leden, 2010, 15:56:30 »

At si veri kazdy cemu chce, dulezite je, aby veril (uvedomoval si), ze cemukoli veri je jen jeho iluze a neni a nemuze byt absolutni pravda. A poskytl svobodu vsem na stejne prave - tzn. verit si cemu chteji. Neustale si uvedomovat, ze jakakoli myslenkova vira je jen umely popis reality, tudiz lez, maja Wink
Takhle to chapu ja.

A ctyri dohody jsou opravdu o tomhle jak psala midsummer: ... nikomu nic nevěř, nikomu, ani sám sobě....

Jojo,z toho vlastně vyplývá,že nikdo z nás nic neví... Wink
Občas člověk však nemá sílu a musí něčemu věřit,je to takovej jeho "odrazový stupínek" .. :)A pak sám zjišťuje,jestli to bylo dobrý,nebo ne.. Smiley
Zaznamenáno
La Tibor
Sr. Member

0 0
« Odpověď #9 kdy: 16. Leden, 2010, 18:36:54 »

4dohody jsem cetl, no ono cokoliv si clovek od Tolteku precte, tak je to vlastne fuk, ta idea je proste jeden nesdelitelnej pocit a neverit sam sobe je opravdu ono

Ne ze by se mi to darilo kontinualne, ale vzdycky kdyz se to podarilo, tak to vedlo k tomu nejlepsimu.

Z tohohle duvodu mam rad psychedelicky drogy

i) ano, jsou energeticky narocny
ii) ano, casto udelaji vic bordel, nez neco ukazou
iii) ano, da se podlehnout iluzi, ze staci si je jen dat a to je vse
iv) ano, vetsinu z toho stejne zapomeneme

ale

je to takovy zesilovak-nakopavak a do techhle zkusenosti jdu s tim, ze chci z neceho sileneho neco prinest zpet. Prvni, co se z tripu stane, ze na to samozrejme zapomenu, ale ten zamer je dulezitej, protoze nakonec preci jen nejakej vzorek, nejakou matrici toho, co mam delat, kam smerovat, jsem si casto prinesl, i kdyz jsem si pokazdy myslel, ze uz se rozpadnu a dvakrat se mi to podarilo na 99%

jednou jsem 6mesicu bloudil ve svy hlave a podruhy jsem skocil ze 4tyho patra.. presto si myslim, ze to stoji za to, protoze ten spolecenskej zasek, kteryho jsme vsichni pritomni, je natolik silnej, ze je potreba brutalniho chaosu k tomu, aby se to rozlousklo

bez toho, az na naprosto vyjimecne jedince, nikdo nebude chapat, jak moc jsou Tolteci duleziti
Zaznamenáno

rakwička
Sr. Member

Zobrazit profil
0 0
« Odpověď #10 kdy: 16. Leden, 2010, 20:40:49 »

fakt si skočil?
a jsi celej?

anebo je to metafora..?
Zaznamenáno
La Tibor
Sr. Member

0 0
« Odpověď #11 kdy: 16. Leden, 2010, 21:59:55 »

Opravdu jsem nemetaforicky skocil a dopadl. Par let jsem se daval do kupy. Je to ale pryc.

Jinak znam opravdu jen jednoho cloveka muzskeho pohlavi, kterej by bez nejakych silenych zazitku nebo osobnich krizi Tolteky nejak bral. Prvni knizku, co si na tohle tema percetl, byly prave 4 dohody, co sebral svy zene (moc prijemna 40leta holka), ktera objednava kvanta New Age literatury a priserne ho tim drazdi. Je to takovej vesnican od Tabora, co je fakt obema nohama na zemi (ne uplne - ted si teda v mladickem zachvatu zlamal pater na motorce). Jinak si lidi tu knizku prectou, popripade vystavi v knihovne, ale do skutecnyho vymazavani osobni historie, bez kteryho se moc dal jit neda, se nikomu moc nechce.
Zaznamenáno

neon
Administrator
Hero Member

66940519
Zobrazit profil WWW
0 0
« Odpověď #12 kdy: 16. Leden, 2010, 22:20:37 »

Premyslim, jestli znam nekoho, kdo se pustil nejak vice/naplno do praxe a nezustal jenom u teorii.
A to podle me nemusi byt jen o Toltecich, Ctyrech dohodach.. stejny cil, mnoho cest. Vedou tam cesty jako - zen, vipassana meditace a spousta dalsich a nebo jen proste pozorovani myslenek, neztotoznovani se (Krishnamurti, ktery tvrdi ze netreba nic cist, netreba nic studovat, proste jen pozorovat mysl, jak pracuje).
Zaznamenáno
La Tibor
Sr. Member

0 0
« Odpověď #13 kdy: 16. Leden, 2010, 22:48:13 »

jo, ja znam toho cloveka jednoho, vystupuje jako Frantisek na mym blogu
tusim ze ma zakladku a hlavne ho strasne stvaly vsechny teorie, nabozenstvi a podobny veci..dostal se k tomu uplne odjinud... takovej vesnickej rapl, co delal hasice a jednoho dne ho nastvali v praci, i kdyz mel zrovna pred povysenim, tak jim rekl, ze pristi den neprijde

doma mel zenu, narozenyho kluka, plus se stara o vyzenenou pubertacku

veril si, ze se uzivi na netu a opravdu se uzivi; postavil si pritom krasnej barak, protoze je to chlap jak hora a ma veci srovnany, i kdyz v ramci moznosti a jeho hesla "do kazdy lodky trochu tece"

Jinak ta ironicka poznamka v prvnim postu zde JE ABSOLUTNE K VECI, moudra se ve slovech ztraceji, kniha nenahradi osobni zkusenost, ale osobni zkusenost nahradi knihu

svym zpusobem chapu Frantiskuv odpor k salonnim intelektualum, protoze vetsina lidi, pres vsechny zvasty, neudela naprosto nic... on totiz ten krok je nesmirne obtiznej a ja jsem si to hrozne ulehcil tim skokem, pak uz proste neni cesty zpet - z nadejneho vysokoskolaka se stane magor, fetak a chudak; nase spolecnost je podle me natolik brutalni, ze nejaka osobni zmena bez neceho jeste brutalnejsiho neni mozna

Vsechno je naraficene jako jsou nase reklamy a postmoderni pristup - jakoukoliv teorii je mozny integrovat*. Komerce sezere vsechno, viz to priserne pozerske video vyse. Osobnostniho rustu se chytnou osobni koucove a guruove. Zcela urcite mnozi z nich nejakou velkou zmenu zvladli a meli kredit to predavat dal (viz. Carlos Castaneda), ale ta nase realita je nejak extremne perzistentni a na lidi vzdy zautoci odnekud zpoza rohu.

*V Brne byla super vegetarianska jidelna Na Ceste naproti nadru. Neuzivila se (IMO nebyla dost trendy), prestoze byla levnejsi nez ta U Meninske brany, co se rozrostla i do Spalicku. Jasne ze jidlo tam je lepsi nez  nekde v nonstopu, ale je to proste uz dost bez ducha. Unifikovana nijakost, ktera je schopna pojmout i neco tak intimniho, jako je vztah cloveka k sama sobe.
Zaznamenáno

rimoa
Newbie
*

Zobrazit profil
0 0
« Odpověď #14 kdy: 07. Únor, 2010, 00:09:41 »

Pátá dohoda bude v češtině na konci února. Ukázka z knihy a další informace jsou na www.patadohoda.cz.
Zaznamenáno
Stran: [1] 2
  Tisk  

Skočit na:  

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení