Vítej,
Host
. Prosím
přihlaš se
nebo
se zaregistruj
.
1 hodina
1 den
1 týden
1 měsíc
napořád
Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Index
Vyhledávání
Přihlásit
Registrovat
Novinky
:
Jste zde poprvé?
Přečtěte si -
Jak začít s makrobiotikou
- jasný návod.
Makrobiotika
>
Makrobiotické diskuzní fórum
>
Recepty
>
Mrkvová povidla
Stran: [
1
]
« předchozí
další »
Tisk
Autor
Téma: Mrkvová povidla (Přečteno 836 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
Tajak
Newbie
Pohlaví:
0
0
Mrkvová povidla
«
kdy:
10. Leden, 2010, 14:19:55 »
V jedné knížce od J. Průchové jsem četl o výborných mrkvových povidlech - leč jsem nenašel, jak vlastně na to.
Nemáte, prosím, někdo zkušenost s výrobou této mňamky? A ještě něco - jak cca dlouho vydrží takováto povidla, když se uvaří a ještě horká se plní do sklenic, poté do lednice?
Zaznamenáno
...prostě život...
pozorovatel
Full Member
Pohlaví:
0
0
Re: Mrkvová povidla
«
Odpověď #1 kdy:
10. Leden, 2010, 14:37:49 »
Pokud se pamatuju, bylo něco takového v Byznysu se zdravím (bohužel jako spoustu knih, které jsem někomu půjčil se mi už nevrátila, tak nemůžu přímo citovat). Šlo o to, že se dlouho (30-40min) vaří mrkev, nebo cibule na trochu oleje v tlakáči s trochou sojovky, nebo misa. Hodně to zesládne, proto ten název. Zkonzumovat se to, ale musí rychle.
Sám jsem zkoušel variantu s cibulí- hodně oloupané cibule nakrájené na větší kusy (to je důležité- čím větší kusy, tím sladší chuť) rozvařit a přidat sojovku, nebo miso (to je tam od začátku, takže enzymy jsou v háji, ale způsobí to zesládnutí) a pak si opražíš nasucho na pánvi lískové oříšky (pozor na připálení !) a poté z nich odstraníš slupičku, nameleš najemno a přidáš k cibuli ( v tomto případě nahrazují oříšky olej), výsledek- neskutečně sladká chuť. Zkus to.
Zaznamenáno
xylda
Full Member
Pohlaví:
0
0
«
Odpověď #2 kdy:
10. Leden, 2010, 16:01:20 »
Recept na mrkvová a cibulová povidla má ro-le na makrobiotika.aspone.cz. Dělala jsem jsem je a jsou výborná.
Zaznamenáno
Tajak
Newbie
Pohlaví:
0
0
«
Odpověď #3 kdy:
10. Leden, 2010, 16:31:42 »
pozorovateli, díky za reakci a inspiraci - určitě to vyzkouším... Zajímavě zní i ta varianta s cibulí!
Zaznamenáno
...prostě život...
Tajak
Newbie
Pohlaví:
0
0
«
Odpověď #4 kdy:
10. Leden, 2010, 16:33:17 »
to xylda:
Než jsem sem podával dotaz, prohledával jsem i ten super web od ro-le, ale úspěšný jsem nebyl - mohla by jsi, prosím, nahodit konkrétní odkaz? Díkes
Zaznamenáno
...prostě život...
Nena
Makrobioklub
Hero Member
0
0
«
Odpověď #5 kdy:
10. Leden, 2010, 16:48:20 »
já jsem si je dělala tak, že jsem nakrájela mrkev na velké kusy, dala do vody a do papiňáku, přidala sůl a skořici a vařila asi 40min. Pak rozmixovala. Dala do sklenic a do lednice a pak během pár týdnů snědla - po otevření se rychle kazila. Mazala jsem si s nima palacinky apod. Bylo to v době, kdy jsem měla nějaké eliminace a nemohla žádné sladké.
Zaznamenáno
xylda
Full Member
Pohlaví:
0
0
«
Odpověď #6 kdy:
10. Leden, 2010, 19:35:59 »
to Tajak: na makrobiotika.aspone hledej zeleninové náplně do buchet
Zaznamenáno
Tajak
Newbie
Pohlaví:
0
0
«
Odpověď #7 kdy:
10. Leden, 2010, 19:55:44 »
to xylda:
Ááá, úspěch!
Pro ostatní - mrkvová a cibulová povidla:
http://makrobiotika.aspone.cz/usr/ReceptDetail.aspx?ReceptID=728
Zaznamenáno
...prostě život...
Mili
Full Member
0
0
«
Odpověď #8 kdy:
11. Leden, 2010, 06:21:21 »
Pozorovatel, kľudne tam môžeš dať trochu misa na konci, aby si nemal pocit, ža tam nemáš enzýmy. Toto jedlo sa neje ako hlavný chod, ale len ako zákusok a uspokojenie chuti na sladké a tradičné jedlo. Hlavné jedlo v ktorom máš pickles, sojovku, miso, prípadne tempeh, natto, obilninu predtrávenú kváskom, surovú zeleninu alebo lisovaný šalát má enzýmov dostatok takže v spolupráci s dostakom slín a správnou činnosťou tráviacich žliaz dosiahneme dobré rozloženie a strávenie potravy. Píšem to len preto, že sme nekonečne atakovaní zo strany vita pre ich údajný nedostatok.
Dobrú chuť k lekváriku
Zaznamenáno
pozorovatel
Full Member
Pohlaví:
0
0
«
Odpověď #9 kdy:
11. Leden, 2010, 16:31:52 »
Díky za přednášku Mili, ale to miso se tam dává opravdu na začátku pro efekt maximálního zesládnutí zeleniny, občas se dá takto miso použít spíše jako solící prostředek a počítat s tím, že o některé jeho vlastnosti přijdem. Takže jsem to tam nepsal proto, že by mi to bylo líto, že přicházím o enzymy, vím, že je najdu jinde a ne u tohoto dezertu.
S vitariány nemám problém, Ty ano ? Třeba Neon je prima kluk.
Mám moc rád slovenčinu, takže budu rád za další Tvé poznámky (to myslím bez ironie!).
Zaznamenáno
Mili
Full Member
0
0
«
Odpověď #10 kdy:
12. Leden, 2010, 06:11:30 »
Neodpovedala som kvôli tebe, len na ukážku, že s jedlom sa môžeme hrať a netrváme ortodoxne na ničom, čo sme niekde čítali. Miso môžeme kľudne rozdeliť na dve dávky, príp. použiť na začiatku pár zrniek soli. Sama varím prevažne intuitívne a nemám rada presné dodržiavanie receptov, čo sa mi občas vypomstí .... Neon je vo fáze hľadania, ktorou sme prešli všetci, u mňa trvala snáď vyše 10 rokov. Riešenie musí nájsť sám, tak ako povedala rozprávková babička : Sám si stratil, sám si hľadaj.
Neonku, želám ti veľa šťastia aby si sa v tom tápaní v močiari neutopil, i keď zablatený budeš dosť, asi ako my všetci.
Veľa šťastia hľadajúcim.
Zaznamenáno
Stran: [
1
]
Tisk
« předchozí
další »
Skočit na:
Prosím vyber cíl:
-----------------------------
Makrobiotické diskuzní fórum