Vítej,
Host
. Prosím
přihlaš se
nebo
se zaregistruj
.
1 hodina
1 den
1 týden
1 měsíc
napořád
Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Index
Vyhledávání
Přihlásit
Registrovat
Novinky
:
Jste zde poprvé?
Přečtěte si -
Jak začít s makrobiotikou
- jasný návod.
Makrobiotika
>
Makrobiotické diskuzní fórum
>
Povídání jen tak
>
Které knihy vám nejvíce ovlivnily život
Stran: [
1
]
2
3
...
5
« předchozí
další »
Tisk
Autor
Téma: Které knihy vám nejvíce ovlivnily život (Přečteno 1555 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
neon
Administrator
Hero Member
Pohlaví:
0
0
Které knihy vám nejvíce ovlivnily život
«
kdy:
23. Leden, 2010, 14:22:14 »
Od nynějška k dětství:
Čtyři druhy jógy - Svámí Vívékánanda (kapitola Džňanajoga - což je intelektuální jóga, mozková - jsou tam moc poučné pohledy na realitu)
Osho
Krishnamurti
knihy o zenu
Aleister Crowley - Magic Without Tears
Miguel Ruiz - Čtyři dohody
Steve Pavlina
- online blogger
The Power of Concentration - Theron Q. Dumont
všechno od Georges Ohsawa, Kushi
Hovory s Bohem
Celestinské proroctví
Anastasie
Coelho - Bojovník světla, Alchymista
Bruce Lee - Tao of Jeet Kune Do
Robert Kiyosaki
Napoleon Hill - Myšlením k bohatství
James Lovelock - Gaia vrací úder
Tao vůdce - Heider John
Cesta pokojného bojovníka - Dan Millman
Mnich bojovník
Hvězdná pěchota - Robert Henlein
Pán prstenů (hlavně Silmarilion)
horrory - Steven King (To, Řbitov zvířátek, Osvícení), Clive Barker (Imagika)
Neználek
Kubula a kuba kubikula
Čtyřlístek
«
Poslední změna: 04. Březen, 2010, 23:22:11 od neon
»
Zaznamenáno
giorgino
Host
0
0
Re: Které knihy vám nejvíce ovlivnily život
«
Odpověď #1 kdy:
23. Leden, 2010, 15:18:51 »
Já teprve začínám číst, zatím přečetl asi 20 knih za život. Zrovna mám půjčeného Verlaina, Sovu a z prózy Kafku. Jinak se mi líbil Kvak a Žbluňk.
Zaznamenáno
xylda
Full Member
Pohlaví:
0
0
«
Odpověď #2 kdy:
23. Leden, 2010, 15:28:54 »
Osho-všechno
Carlos Castaneda - všechno
Florinda Donnerová- Bytí ve snění
Taisha Abelarová- Přechod čarodějů
Jarmila Průchová
John Gray- Muži jsou z Marsu a ženy z Venuše, Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše a děti jsou z nebe aj.
Dan Brown- Da Vinciho kód
John Irving - Pravidla moštárny
Noah Gordon- Ranhojič, Šaman
Jean Liedloffová- Koncept kontinua
Mikhail Naimy- Kniha Mirdad...................
Jaroslav Svoboda- Kompletní návod k vytvoření ekozahrady a rodového statku
pohádky, ale jen ty opravdu pohádkové, které čtu svým dětem
Ole Nydahl- Moje cesta k lámům
«
Poslední změna: 23. Leden, 2010, 16:25:34 od xylda
»
Zaznamenáno
La Tibor
Sr. Member
0
0
«
Odpověď #3 kdy:
25. Leden, 2010, 15:46:29 »
Kvak a zblunk to byl ten madarsky komix v oranzovych deskach? Tak to je tezka nostalgie.
Ja bych k te povinne duchovni vybave jako Castaneda a spo pridal nasledujici.
Pro milovniky Pana Prstenu, by mel byt povinnej Silmarillion a jeste lip Nedokoncene pribehy. V nich clovek uciti Tolkienova ducha a to, ze on opravdu cely zivot zkoumal, jak ty pribehy BYLY. Takze tam je nekolik verzi jednoho pribehu a nejak skryte vite, ze jich mel v hlave desitky. Tolkien, ted myslim osobnost, byl podle me uzasnej v tom, jak se snazil napojit na nejakej archetyp a jak to delal uplne oddane a v tom se mu obdivuju.
Velmi dobre jsou od nej dve sub-legendy, obe velmi smutne. Pribeh
Aldariona a Erendis
, aneb tragicka love story, kde je zenska nesnesitelna hydra. Rekl bych trochu neotrely pohled na genderove vztahy
Druha je Turin, aneb osud vas dostihne i kdyz se budete snazit jak jen to jde. Presto ovsem snaha neni marna, i kdyz vse prohrajete. To je ostatne i motto celeho Silmarilionu.
K tem dalsim kniham:
- Urcite je to
Matematicka analyza
, pruvodce po slozeni sveta od nejmensich prvocinitelu, myslim ze to dost pomuze si uvedomit, jak funguje svet, clovek pak vsechna tvrzeni zacne rozkladat na axiomy a definice vs vety vs dukazy
-
Sapkowski, Zelazny, P.K.Dick
-
literatura o druhe svetove valce
- zajimave z hlediska kolapsu systemu a vubec zajimave na studovani lidske povahy, kterak lidi jsou schopni cekat na sebezniceni, dokud jim zbyva jen kousicek jistoty
-
Jakub Deml
- cesky knez, hodne temny, hodne zakomplexovany a nicici sama sebe, presto mel na deni kolem sebe docela strizlivy pohled..myslim; kdyz to clovek treba srovna s Masarykem, ktery byl kritik cechackovstvi a nakonec se pro cechackovstvi stal symbolem, tak Deml zustal konzistentni, i kdyz priserne smutnej
- no a bohuzel to byla i
ekonomicka literatura
, jen proto, abych ji zavrhl... pokud na ni totiz aplikujete
axiomy a definice vs vety vs dukazy
, tak zjistite bud nerealne predpoklady (axiomy) nebo ruzne silene tautologie (tj. zacykleni do sebe sama), ktere jsou ale tak "sikovne" udelane, ze rozmotavat je je netrivialni ukol, takze je vsichni zerou... tohle plati pro vsechny smery ekonomie a patrne pro vsechny socialni ci humanitni vedy, byt napriklad sociologie nebo enviro ma mnohem vice tech axiomu
u ekonomie, a to u vsech smeru, jak z leva ci zprava, je proste pro lidskou mysl dost obtizne videt v cem se myli, protoze teorie, ktere obstoji, jsou vzdy tak zamotane, ze se jim podari psychologicky odvratit pozornost od predpokladu - skoro to ve me vyvolava zaver, ze ve svete, ktery je nepoznatelny, tak jedine teorie ktere obstoji jsou prave ty, ktere v sobe obsahuji nejaky mind-trap... pokud mi rozumite, popripade souhlasite, tak by moznabylo dobre to aplikovat treba i na duchovni smery atd..
Zaznamenáno
giorgino
Host
0
0
«
Odpověď #4 kdy:
25. Leden, 2010, 15:59:26 »
Kvak a Žbluňk jsou žabáci pro začínající čtenáře. Je to několik knih (Kvak a Žbluňk jsou kamarádi, Kvak a Žbluňk se bojí rádi...) od amerického spisovatele a ilustrátora Arnolda Lobela.
Zaznamenáno
La Tibor
Sr. Member
0
0
«
Odpověď #5 kdy:
25. Leden, 2010, 16:11:13 »
hmm, tak to je bud neco jineho, nebo to nejaky madar prekreslil, vim ze jsem to mel moc rad
byly tam takovy infantilni rymovanky o kaluzich a podobne, jeden z nich hral mozna na benjo, uz si to moc nepamatuju
Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member
Pohlaví:
0
0
«
Odpověď #6 kdy:
25. Leden, 2010, 17:06:51 »
La Tibore: mám sto chutí si všechno hned přečíst, protože ty umíš tak nádherně psát, že mám pocit, že žít ani o den déle ve světě nepoznaném
Silmarilion jsem četl jako první, zapisoval si postavy, dělal si stromový rodokmen, abych v tom měl přehled, jednu stranu louskal třeba hodinu, uplně jsem tím žil. Potom trilogie mě už tak nebavila, byla oproti tomu nuda. Ale zase na druhou stranu Hobit mě chytl svoji naivností, jako Malý Princ.
Stejně tak jsem zapisoval postavy a byl moc ovlivněn knihou Imajica - Clive Barker - mystický, hororovo eroticko snově úchylný svět, vřele doporučuju pro milovníky tohoto žánru.
A taky It (To) od Kinga.
A vzpomněl jsem si na Čtyřlístek, bez toho bych nebyl kdo jsem!
No a musím říct, že od včerejšího dne jsem uplně propadl pro mě naprosto novému pohledu na svět - objektivismus (Ayn Rand).
Je to naprostý opak všech buddhistyckých, esoterických pohledu, kterýma jsem se nasával poslední léta.
Je to praktický, racionální pohled - to mi přesně sedne, proto abych byl vyvážený, ale hlavně mám pocit, že mi to najednou poskytuje obrovský základ pro všechny myšlenky/plány/sny, kterých se teď snažím dosáhnout.
Vůbec tohle hraní si - střídám světonázory/světlopohledy/filosofie někdy jak ponožky.
Naprosto jim propadnou a sžiju se snima. Asi proto, že si to můžu se svým lifestylem dovolit. A přijde mi to někdy jako bych byl na drogách, sjetý, ale přitom nic nemusím brát (až na ty banány
). Všechno se to točí pořád dokola o naší mysli, tomu čemu věříme. Přijde mi už neuvěřitelně absurdní, jak jsem mohl někdy věřit něčemu, co mě oslabovalo, co mi neposkytovalo silný základ pro svoje snahy. A takhle žije většina lidí. Nemaj čas tuto mlhu prohlédnou a hlavně praktikovat - hrát si s myslí, s myšlenkama, zkoušet si na sebe brát nové modely. Kdo zkusí, tak se bude zlepšovat a může se dostat do stavu, že novou teorií uplně prosákne a bude svět vidět z naprosto jiné perspektivy.
Z pohledu objektivismu žiju v uplné iluzi, bezforemném nic, bez jistot, bez závěrů, ale plný klišé řečí, teorií o relativním světe, o tom jak nic nevíme a nic není jisté.. tomuhle všemu se objektivismus vysmívá a já to teď neuvěřitelně žeru (spal jsem 4 hodiny,
četl do 5ti ráno
), tak jako vše zajímavé na co narazím, maxímálně se do toho ponořit, nasát, prožít a odhodit a nebo hluboko do sebe zakořenit - cesta prožitku?
Jste někdo říznutý tímto objektivismem?
A nebo tyto články o subjektivní realitě (taky pořádný aha moment):
http://www.stevepavlina.com/blog/2007/09/subjective-reality-vs-solipsism/
http://www.stevepavlina.com/blog/2009/06/events-perception-truth-and-subjective-reality/
«
Poslední změna: 25. Leden, 2010, 17:41:09 od neon
»
Zaznamenáno
giorgino
Host
0
0
«
Odpověď #7 kdy:
25. Leden, 2010, 17:37:50 »
koukám, že vy dva si skvěle rozumíte, myslím neon a La Tibor. možná mi to přijde, když sem nechodím každý den a nečetl vše, ale mám takovej pocit. možná teď píšu blbost, když četl pár příspěvků za poslední týden, ale jak říkám, mám ten pocit. však jo. tohle fórum je dobrý. si poslední dobou říkám, že v životě člověk nepotká mnoho živočichů, myslím takových těch opravdových kamarádů na celý život, s nimiž si rozumí jako duše s duší. já osobně potkal dva a to tady na fóru, čím dál víc si to uvědomuji - jsem za to rád - jen musím opravit svůj skrat. ale možná je to tím, že jsem individuum, který si s lidma moc nerozumí a nejvíc si rozumí s opeřenci, hmyzem a tak... jen chci říct, že tohle fórum je úžasné na seznámení se se stejně smýšlejícími lidmi, jen teda holt člověk musí občas přijdet na nějakou tu víkendovku nebo měl by. takže ti poděkuji, Neone, když píšu do Tvého deníčku. Děkuji. Příspěvek zakončím tím, že jsem si vzpomněl, jak si povídal minulý rok, že máš namířeno do Indie, tak třeba to bude nakonec Brazílie.
«
Poslední změna: 25. Leden, 2010, 19:56:15 od giorgino
»
Zaznamenáno
giorgino
Host
0
0
«
Odpověď #8 kdy:
25. Leden, 2010, 17:39:35 »
A jéje, to není Neonův deníček. No to jedno, je to Neonův web. No nic... to je den.
Zaznamenáno
La Tibor
Sr. Member
0
0
«
Odpověď #9 kdy:
25. Leden, 2010, 17:42:48 »
na odkazy mrknu, jsem ted v fofru
takze jen poznamky
Kinga jsem cetl, to je proste takova klasika a TO, urcite nejlepsi, nejen kvuli archetypalnimu zlu, ale i detsky psychice
Clive Barker, cetl jsem jednu knizku, bylo mi asi 14, moc jsem nepochytil
Souhlas s Hobitem
Ayn Rand bacha na ni, necetl jsem od ni nic, ale...
osoba to byla velmi nestastna, ujizdela si na extremnim egoismu, je takovou modlou konzervativnich pravicaku ekonomu
podle toho, cojsem cetl o ni, tak spravne vyhodnotila slabost ostatnich lidi, ale nedokazala se k nim sklonit, neumela rozdavat - neverim tomu, ze je to ono
analyzy toho, jak clovek altruismem maskuje svuj egoismus jsou od ni samozrejme platne, ale to neni skutecne "splyvani s proudem", abych mluvil v tarotovy hantyrce, resp. odevzdani... snad rozepisu pozdeji
Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member
Pohlaví:
0
0
«
Odpověď #10 kdy:
25. Leden, 2010, 17:42:58 »
Vpoho Giorgino, chvilku to trvalo, než jsem se prolouskal k tomu co jsi chtěl říct
I když vlastně nevím za co mi děkuješ, každopádně nemáš zač a děkují též.. a s tou Brazil jsi to nasál z morfického pole možná dost dobře
Zaznamenáno
La Tibor
Sr. Member
0
0
«
Odpověď #11 kdy:
25. Leden, 2010, 17:45:43 »
mam takovej pocit, ze se tu sejde mnohem vic lidi, ted mi zrovna psal clovek z myho blogu, ze zacina ucit deti portugalsky a obnovuje styky s brazilci
co jinyho muzem delat, nez se napojit, odhodit co nejvic z toho naseho ja a cekat, ze
PS. furt je moznost, ze jsem totalni magor, zadny morficky pole neni, a mam jednoduse jako spravnej schizofrenik bludy
Zaznamenáno
giorgino
Host
0
0
«
Odpověď #12 kdy:
25. Leden, 2010, 17:47:40 »
sám ani nevím, ale měl jsem chuť ti celkově poděkovat. asi za kousek virtuálního světa.
Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member
Pohlaví:
0
0
«
Odpověď #13 kdy:
25. Leden, 2010, 17:48:30 »
La Tibor:
Ohledně Ayn Rand se tomu vůbec nedivím a čekal jsem něco takového, když by člověk žil čistě na těchto teoriích. Shoduje se to s tím co o ní říká právě Steve Pavlina, který pochvaluje její díla a objektivismus ho velice inspiroval, ale přidal si tam jeden podstatný prvek, který to celé změní - Oneness (Megaorganizmus ve tvém pojetí).
Pro mě je to momentálně druhá strana mince, která mě může zachránit z altruistického úletu
Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member
Pohlaví:
0
0
«
Odpověď #14 kdy:
25. Leden, 2010, 17:49:40 »
Morfický pole podle mě je, já to zase mám od Rubert Sheldrake