Vítej,
Host
. Prosím
přihlaš se
nebo
se zaregistruj
.
1 hodina
1 den
1 týden
1 měsíc
napořád
Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Index
Vyhledávání
Přihlásit
Registrovat
Novinky
:
Jste zde poprvé?
Přečtěte si -
Jak začít s makrobiotikou
- jasný návod.
Makrobiotika
>
Makrobiotické diskuzní fórum
>
Povídání jen tak
>
Spaní na obilné/pohankové/přírodní matraci
Stran: [
1
]
« předchozí
další »
Tisk
Autor
Téma: Spaní na obilné/pohankové/přírodní matraci (Přečteno 251 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
Ondrej
Jr. Member
Pohlaví:
0
0
Spaní na obilné/pohankové/přírodní matraci
«
kdy:
03. Březen, 2010, 22:59:19 »
Rád bych se s vámi podělil o svou zkušenost se spaním (již více než týden) na obilné matraci ručně šité a plněné - přesněji plněnou pohankovo-špaldovými slupkami. Takže nejde v tomto případě o klasický futon (bavlněná/kokosová rouna). Čekal jsem, že to bude spaní jako na dřevěných fošnách a možná oproti těmto obavám to dnes hodnotím velmi pozitivně.
K tomu polštář ze stejné náplně a ačkoli jsem byl zvyklý spát na polštářích (jo a na vcelku měkkých matracích), dnes se probouzím i s hlavou mimo polštář. Jednoduše jsem spokojen, matraci jsem volil ze dvou dílů na sobě.
Přikrývku vybírám bavlněnou od Klinmamu. Ale chtěl bych koupit i něco teplejšího - jaký máte názor na přikrývky z ovčího rouna a máte někdo tip na prověřeného eko-výrobce? (proč eko - již jsem viděl v některých eshopech, že ty ovčí přikrývky kombinují/plní nějakým polyesterem apod.)
«
Poslední změna: 03. Březen, 2010, 23:39:51 od Ondrej
»
Zaznamenáno
Villona
Newbie
0
0
Re: Spaní na obilné/pohankové/přírodní matraci
«
Odpověď #1 kdy:
04. Březen, 2010, 10:12:31 »
Ondřeji a tu matraci sis vyrobil sám nebo je od nějakého výrobce?
Já spím pod přikrývkou z ovčí vlny, je ušitá doma, resp. vlna je z oveček, které za tímto účelem chovali moji prarodiče a poté nechali ušít pro nás, vnoučata, deky - takže svrchní materiál není eko...nicméně se pod ní spí dobře, ikdyž v zimě musím mít deky dvě...na druhou stranu ale spím v místnosti, kde se netopí, takže v mrazech je to asi celkem pochopitelné.
Zaznamenáno
Ondrej
Jr. Member
Pohlaví:
0
0
«
Odpověď #2 kdy:
04. Březen, 2010, 10:59:10 »
Ušil ji tady jeden živnostník ze severní moravy, kdyžtak mohu dát kontakt. (Manuální zručností se pochlubit ještě nemohu. :-) )
A jak tu přikrývku čištíš? Teď mi na tuto otázku odepsal jeden výrobce, že ovčí vlna se čistí chemicky v čistírně. Anebo jsem četl někde, že lze čistit kartáčkem nasucho nebo i namokro - což ovšem asi nejde, pokud je ovčí rouno v prošitém sypku. A nejteplejší prý je to husí peří - alespoň mi to potvrdil výrobce, který dělá jak přikrývky z ovčí vlny, tak i z husího peří. (obojí z českých materiálů)
Jsem nadšený z přírodních materiálů a chci i takové spaní (navíc teď s tou matrací!). Jak to vyřešit? Anebo kompromis ve formě dvou přikrývek - jedna větší z bavlněného rouna, druhá z husího peří?
Zaznamenáno
midsummer
Newbie
Pohlaví:
0
0
«
Odpověď #3 kdy:
04. Březen, 2010, 11:09:49 »
Já tedy prefuruju přírodní materiály úplně na všem /oblečení, vybavení bytu/, ale s obilnou náplní mám negativní zkušenost, bohužel je to celkem pochopitelné - obilí bylo vždy "obydleno". Vkládám příspěvek, který jsem psala před dvěma dny na jiném vláknu:
Mimo jiné jsem před vánoci nakoupila několik špaldových polštářků. A nyní řeším jejich "nájemníky": všechny polštářky po sundání vnějšího povlaku mají jen takový řídký průhledný sypek, takže je velice dobře vidět, že celý vnitřek je protkán pavučinami a dost hustě obydlen. Máte s tím nějakou zkušenost? Mám polštářky vyprat nebo rovnou vyhodit? Nerada bych si zaneřádila celý byt - pokud už se tak nestalo...
Zaznamenáno
To, co lidé nazývají štěstím, je okamžik, když přestanou mít strach.
Ondrej
Jr. Member
Pohlaví:
0
0
«
Odpověď #4 kdy:
04. Březen, 2010, 12:06:41 »
Tak pro jistotu jsem hned otevřel a prohlédl pytel, ve kterém mám slupky k dosypání. Nic se tam nehýbalo a raději ho postavil ven za dveře :-) Myslím si, že obilné polštáře/matrace na vyprání nejsou vhodné a asi bych volil vysapání a nové naplnění. Životnost vidím na takových 5 let.
Zaznamenáno
Villona
Newbie
0
0
«
Odpověď #5 kdy:
05. Březen, 2010, 06:45:07 »
Nerada bych vypadala jako čuňátko, ale deku prostě jen větrám na sluníčku, nikdy mě ani nenapadlo jí prát ...
Zaznamenáno
El
Hero Member
Pohlaví:
0
0
«
Odpověď #6 kdy:
05. Březen, 2010, 08:01:35 »
to je super
moje babička to taky tak dělala s péřovýma dekama...
Zaznamenáno
www.mimiskove.cz
Stran: [
1
]
Tisk
« předchozí
další »
Skočit na:
Prosím vyber cíl:
-----------------------------
Makrobiotické diskuzní fórum