Stran: [1]
  Tisk  
Autor Téma: Jak správně vařit čaj bancha  (Přečteno 1107 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
Peta
Host
« kdy: 19. Prosinec, 2006, 17:59:54 »

Tak to tady nejak usnulo, ale na doktorce se to rozproudilo. Takze vrham dotaz zacatecnika. Jak varite caj bancha ? V literature, kterou jsem si zakoupila je napsane, ze se bancha vari. Ja si ji ale delam normalne, jak to pisou na obale koupene banchy z cajoven, zalit 70-80 stupnu teplou vodou. Davam si mene lzicek, nez se doporucuje, chutna mi jemnejsi a ne tak silny caj. Co vy ?
Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member
Pohlaví: Mužské

66940519
Zobrazit profil
« Odpověď #1 kdy: 19. Prosinec, 2006, 18:00:21 »

Peťo dělám to přesně jak píšeš, nikdy ne vroucí vodou, menši množství a přeliju jednu dávku 2x. Nechávam to poprvé tak 3 minuty ve vodě a pak scedím a použiju ještě jednou. Ktomu mě spíš než chuť čaje ale dovedla spořivost Smiley
Zaznamenáno
Peta
Host
« Odpověď #2 kdy: 19. Prosinec, 2006, 18:00:57 »

No a v Makrobioticke ceste od Kushiho je na str. 214 postup: 1l vody, 1-2 pol. lzice bancha, do konvice na caj nalijeme vodu, pridame caj bancha a uvedeme do varu, plamen stahneme na minimum a zvolna varime 5-10 minut. Pro deti slabsi- varime 3-4 minuty. Tak to me hodne mate, myslela jsem si, ze zelene caje se varit nemaji. No tak ted se v tom vyznejte. Proc to Kushi radi varit ? Sice jsem take sporiva, ale v podstate mi vic chutna ten druhy odvar, muze snad byt i treti, ne ? Staci dat do konvice par cerstvych listku k tem vylouhovanym.
Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member

66940519
Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 19. Prosinec, 2006, 18:01:30 »

Ktomu čaji fakt nevím, nejsem natolik zkušený abych věděl co a jak. Jen mám pocit, že Kukicha, Bancha, Mu nejsou čaje zelené, ale můžu se plést Smiley
Zaznamenáno
Peta
Host
« Odpověď #4 kdy: 19. Prosinec, 2006, 18:01:47 »

Bancha, Kukicha jsou caje zelene, ale ted mi take nekdo rekl, at se tim tak nezabyvam. Treba je to jina priprava,jedna bude jin a ta druha jang. :-) Me celkove zelene caje moc chutnaji. Ten Mu vubec neznam.
Zaznamenáno
coroner
Host
« Odpověď #5 kdy: 19. Prosinec, 2006, 18:03:19 »

Zdravím všechny. O čaji Bancha z DF na Doktorce: 1. 4. 2006 12:33:33, Ivana
Zelený čaj není nejzdravější, ačkoliv se to o něm tvrdí. Má pouze ve srovnání s černým čajem určité odlišné účinky, kterých lze někdy s výhodou využít pro stimulaci organismu. Má též částečně ochlazující efekt. Důsledkem toho je, že u některých lidí může oslabovat imunitní systém.
Pro zimní období je z tohoto důvodu naprosto nevhodný.
Jedině skutečně zdravé čaje jsou restované čaje z tříletých výhonků čajového keře - Bancha.
Ty lze u nás zakoupit ve formě větviček - Kukicha a lístků - Hojicha. A to i v té maximální kvalitě od firmy Mitoku, která distribuuje čaj z horských plantáží japonské rodiny Nagata.
Kukicha se používá během celého roku - mohou ji pít bez rizika i děti. Hojicha se pak pije hlavně během léta. Za velkých veder je pak vhodné občas zařadit do pitného režimu i čaje zelené.
Hlavním kladem čajů Kukicha a Hojicha je fakt, že se jedná o čaje tříleté, které tedy několikrát prošly střídáním ročního období. Z tohoto důvodu jsou lépe energeticky vyvážené. Ve srovnání s ostatními čaji nezpůsobují v těle kyselou, ale naopak mírně zásaditou reakci. Zajímavý je i jejich obsah vápníku.
K dostání jsou prakticky ve všech prodejnách zdravé výživy, kde mají povědomost, že něco takového existuje.
Ještě snad pro doplnění Ivany: Čaje Bancha se opravdu začínají vozit a prodávat v nerestované úpravě. V tomto př..
Zaznamenáno
coroner
Host
« Odpověď #6 kdy: 19. Prosinec, 2006, 18:03:35 »

Celé se to nějak nevešlo. Proto už jen konstatování, že čaje musí být restované(!), jinak se pro pravidelné pití nehodí. Tím méně pak pro děti. Nerestované čaje mají nadbytek jinu, postrádají vyváženost, která se dodá právě opražením.
Doporučuji ty od Mitoku Macrobiotic, které jsou třeba na stránce http://www.honeybush.cz/zelenycaj/index.php?str=ja pan&menu=3&lmenu=3
Čaj MU je v oranžovém pytlíku. Je vhodný pro občasné pití zejména pro ženy při typicky ženských problémech.
Zaznamenáno
Peta
Host
« Odpověď #7 kdy: 19. Prosinec, 2006, 18:08:48 »

Coronere, aha, tak v tom to bude, ze je to restovane, proto se to urcite vari. Ja ho asi restovany nemam, jelikoz je z cajovny. Diky moc za prispevek o caji, bezvadny !
Zaznamenáno
Monika
Host
« Odpověď #8 kdy: 19. Prosinec, 2006, 18:11:05 »

K čaji: piji banchu a s nadcházejícím podzimem nasazuji kukichu s trochou skořice pro zahřátí.Chci vyzkoušet opražené kroupy a z nich čaj. Je to prý lahodné pití.
Mám i výbornou zkušenost s pitím vývaru ze stacionární zeleniny na lačno. Čistí krev.
Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member

66940519
Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 19. Prosinec, 2006, 18:11:25 »

A když máte enormní chuť na sladké, nebo když jste si dali dýni, ktomu obilovinu, nějakou dalši sladkou zeleninu a dostanete chuť na něco sladkého. Čím to řešíte? Děláte si nějaké sladké pokrmy (třeba koláčky v troubě), kaše? Nebo začnete uzobávat rozinky a ječmený slad? Jíte někdo slad jen tak bez ničeho, jenom na chuť? Já celkem dost.
Zaznamenáno
Stran: [1]
  Tisk  

Skočit na:  

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení