Vítej,
Host
. Prosím
přihlaš se
nebo
se zaregistruj
.
1 hodina
1 den
1 týden
1 měsíc
napořád
Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Index
Vyhledávání
Přihlásit
Registrovat
Novinky
:
Akce, kurzy, srazy
Makrobiotika
>
General Category
>
Makrobiotika
>
Petice Stop koureni
Stran: [
1
]
« předchozí
další »
Tisk
Autor
Téma: Petice Stop koureni (Přečteno 751 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
Peta
Sr. Member
Pohlaví:
Petice Stop koureni
«
kdy:
28. Březen, 2007, 12:29:10 »
Ahoj vsichni, davam odkaz na petici, ktera podle me stoji z podporeni.
http://www.stopkoureni.cz/
Zaznamenáno
coroner
Jr. Member
Petice Stop koureni
«
Odpověď #1 kdy:
29. Březen, 2007, 11:36:23 »
Tak já se přiznám, že občas si "rekreačně" nacpu dýmku. Každému asi v makrobiotice zbude nějaká ta neřest z předchozích životů...
Jenže dýmka vyžaduje tak minimálně hodinku a něco klidu, což vyšetřím opravdu jen zřídka. To reprezentuje třeba CD s nějakou slušnou muzikou na relax. Ačkoliv relax asi není to pravé makrobiotické slovo, protože konečné účinky tabáku jsou jang.
Nechtěl bych nikomu kazit radost z protikuřácké kampaně, ale tato kampaň neřeší podstatu problému.
Jak je možná někomu známo, tak v některých tradičních společenstvích, které doposud žijí též tradičním přírodním způsobem života, se kouří od pěti let do smrti.
Zajímavé na tom je ovšem to, že příčinou smrti není nikdy kouření tabáku.
V makrobiotické literatuře se můžeme dočíst, že tabák je pouze sekundárním faktorem při možném vzniku rakoviny plic, kardiovaskulárních chorob a podobně.
Tím základem jsou (v případě plícních rakovin) hlenotvorné potraviny, které teprve umožňují, aby se škodlivé látky z kouře na něj nalepily.
Byly prováděny určité studie, kdy se ukázalo, že se vliv kouření u makrobiotiků vůbec nijak negativně neprojevuje, pokud dokáží nikotinový jang vhodně kompenzovat, čehož základem je právě mb strava.
Výše uvedené řádky neberte jako obhajobu kouření a jeho schvalování, ale pouze pokus o určitou objektivitu při pohledu na celou záležitost.
Z vlastní zkušenosti bych si však dovolil tvrdit, že masivní protikuřácká kampaň prokázala obecné rakovinové prevenci značnou medvědí službu.
Setkal jsem se už s řadou dosti inteligentních lidí, kterým tato jednostraně zaměřená kampaň tak "vygumovala" mozek, že nabyli dojmu, že když nebudou kouřit, nemohou dostat vůbec žádnou rakovinu. Když ji ale dostali, nedokázali zejména u rakoviny jícnu pochopit, jak je to možné, když přece nekouřili.
To je zapříčiněno tím, že rakovina je stále tak nějak chápána jako jediná nemoc s nejasnou příčinou.
Situace v informovanosti se mírně začíná lepšit v rozšíření dalších druhů rakovin, ve kterých jsme první ve světě - případně s k tomuto prvenství zvolna propracováváme.
Ovšem i zde prakticky neexistuje rozlišování rozdílnosti pojmu primární a sekundární prevence. O primární prevenci se vlastně nehovoří skoro vůbec.
U kuřáků, kteří s touto "neřestí" přestávají, při rychlém vysazení kouření hrozí dosti velké nebezpečí, že rakovinou naopak onemocnění. Zrovna nedávno o tom hovořil jeden lékař, že nové případy rakoviny plic se objevují ve značné míře i u přestávajících kuřáků.
Nikotinový jang je do určité míry schopen brzdit jin charakter rakovinového bujení.
Z podobných důvodů byl tabák už v dávných dobách použiván jako léčivo.
Pokud se nacházíme v nějaké formě předrakovinového stádia, může se náhlé vysazení jangu nikotinu projevit i tímto kontraproduktivním způsobem.
Znovu bych chtěl upozornit, že z mé strany se nejednalo o obhajobu kouření.
Zaznamenáno
Peta
Sr. Member
Pohlaví:
Petice Stop koureni
«
Odpověď #2 kdy:
29. Březen, 2007, 11:48:54 »
Coronere, diky za obsahly vyklad, je to moc zajimave, co pises. Muj tata take holduje dymce, presne jak pises, je to relax, vcetne pripravy je to hodne narocne na cas, chce to i to spravne rozpolozeni. On teda nekouri dymku doma, jen na zahrade. Ten tabak do dymky uzasne voni. Narozdil treba od doutniku, ty me moc nevoni. A prave cigarety mi hrozne smrdi. A dost mi vadi, kdyz jsem treba na koncerte, na ktery jsem se moc tesila, prijdu tam a skoro vsichni huli jak fabriky, me pak stipou oci, nemuzu dychat atd. Na takovem koncerte jsem jednou byla s kamoskou kurackou, na kterou to take bylo moc. Ja jsem se z toho vzpamatovavala jeste tyden. Take mi to dost vadi v restauraci, kam prijdu, usadime se pekne, objednam si a sup, kurak vedle me zacne kourit a kour jde primo na me, tak se pak ruzne presouvam o restauraci, no proste me to obtezuje. Tak asi proto bych byla pro zakaz na verejnych prostorach, jinak at si kazdy holduje ve svem byte cemu chce, pokud tim neohrozuje ostatni, treba i sverene osoby v peci. To me take pripada blbe vuci detem, kdyz rodice kouri doma.
Zaznamenáno
Petra
Host
Petice Stop koureni
«
Odpověď #3 kdy:
09. Duben, 2007, 18:52:26 »
Já jsem se již také připojila svým hlasem k výše uvedené petici. Taťka sice hulí jako fabrika, ale i přesto to nemám ráda. Smrdí to a navíc to škodí i lidem v okolí. Nejhorší je vidět maminku, která veze kočárek a v ruce drží cigaretu. To je hnus
Zaznamenáno
Elvis
Full Member
Pohlaví:
Re: Petice Stop koureni
«
Odpověď #4 kdy:
12. Listopad, 2008, 21:04:03 »
Coroner to napsal opravdu výborně.
Ale já jsem přestala a vychvaluji si to :-)
Zaznamenáno
El
Hero Member
Pohlaví:
«
Odpověď #5 kdy:
13. Listopad, 2008, 07:40:42 »
Ahoj elvis,
jestliže jsou kouřila pár let- dva tři.. tak je to něco jiného než člověk který kouří 20 let.. u takového člověka už můžou být v těle takové nevyrovnanosti , a možná i počínající bujení ..
To u kuřáka, který je mladý a kouří dva tři roky není.. ledaže by to byl člověk celkově nemocný...
Takže je super, že jsi přestala.. Sama s tím mám zkušenosti.. a vím jak je to super!
podle mě by se takovéhle protikuřácké petice měly dělat u mladých lidí a dětí...
Ale jak píše coroner... je to až sekundární faktor rakoviny. Takže by se měla víc propagovat strava, která tomu zabrání Ale to by si lidi nejdřív museli spojit to co jí s tím co mají za problémy...
Zaznamenáno
Elvis
Full Member
Pohlaví:
«
Odpověď #6 kdy:
13. Listopad, 2008, 12:14:54 »
Jo to jo..
Následně jsem dostala chřipku a vykašlala jsem a vůbec, prostě ze mě odešlo takové dílo, že jsem si pak říkala, že to byl opravdu dobrej nápad. Nedávno jsem ale měla slabou chvilku a něco málo cigaret zase padlo. Každopádně nejsem závislák, nekouřím a asi jsem si musela připomenout, že to je k ničemu.
Ta kampaň za stop kouření.. ono to musí začít opravdu někde jinde.
A lidi jsou strašně slepí a hluší. Kdyby se rozvěsily po republice na každém rohu plakáty s plícemi, barvou kůže, atd atd - prostě extrémní výsledky kouření a nesprávné životosprávy, tak by to možná začo zabírat, ale těžko říct.
Chtělo by to velkou propagandu, krabičku cigaret za 500 korun, přednášky od útlého věku - základky atd. ...
A nedělat to jen strašením, ale celistvě, zapojit i tu výživu.
Spousta lidí si myslí, že když budou pít minerálku s "přidanými vitamíny", tak že jim to pomůže. A v ostatních věcech panuje další spousta mýtů.
Zaznamenáno
El
Hero Member
Pohlaví:
«
Odpověď #7 kdy:
13. Listopad, 2008, 12:19:14 »
prostě si nalhávají že můžou kouřit a být zdraví... i když jedí co jedí. Zkrátka se jich to netýká..
Zaznamenáno
Pavlínka
Jr. Member
«
Odpověď #8 kdy:
13. Listopad, 2008, 13:13:23 »
V problému kouření si iluze nedělám, že se u nás situace zlepší. Je tolik kouřících lékařů, kteří by hlavně měli být příkladem. Navíc kuřáci rychle umírají (víc než na rakovinu, tak na nemoci oběhových cest a srdce) a většinou ve věku před odchodem do důchodu. Jejich léčba stojí minimum nákladů v porovnání s rakovinou. Jelikož náš stát má v budoucích letech černou vizi v poměru počtu aktivně pracujících/počet důchodců, opravdu nepotřebují aby se lidi nějak v důchodu dlouho realizovali.
Btw. v Rusku stojí krabička cigaret cca 6-8 Kč (v přepočtu). A kdyby nebylo EU, tak by se ty ceny u nás moc nezměnily.
Zaznamenáno
Sunny
Newbie
Pohlaví:
«
Odpověď #9 kdy:
13. Listopad, 2008, 16:16:21 »
Mám kamaráda, který se vždycky rozhodne přestat, když si někde přečte nebo slyší o negativních následcích kouření... to na něj působí, je schopný třeba měsíc vydržet, ale pak jde jednou do hospody s kouřícími kamarády a už kouří znovu.
Kampaně působí jen krátkodobě, chtělo by to celkovou změnu v myšlení společnosti, ale to bude ještě dloooooouho trvat, bohužel.
Zaznamenáno
Elvis
Full Member
Pohlaví:
«
Odpověď #10 kdy:
13. Listopad, 2008, 21:42:25 »
Jo no.. to jsou takoví ti kámoši co říkají "ježiš tak si zapal, vidím jak se přemáháš.. jedna ti neublíží" .. fakt káámoši :-)
Doufám, že na to všichni jednou přijdou.
A pokud možno dřív, než bude pozdě.
Zaznamenáno
Stran: [
1
]
Tisk
« předchozí
další »
Skočit na:
Prosím vyber cíl:
-----------------------------
General Category