Vítej,
Host
. Prosím
přihlaš se
nebo
se zaregistruj
.
1 hodina
1 den
1 týden
1 měsíc
napořád
Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Index
Vyhledávání
Přihlásit
Registrovat
Novinky
:
SMF - Just Installed!
Makrobiotika
>
General Category
>
Makrobiotika
>
prosím o radu
Stran:
1
...
18
19
[
20
]
21
22
« předchozí
další »
Tisk
Autor
Téma: prosím o radu (Přečteno 17980 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
seishi
Jr. Member
Re: prosím o radu
«
Odpověď #285 kdy:
26. Červen, 2008, 15:42:54 »
Kuki, četlas knížku Duchovní Cesta od
pana Kushiho?
On tam píše o dvou přístupech k životu. Možná "to" zkus víc nechat
na Přírodě. Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit (ikdyž ne při řešení zdraví), že mnohdy
je přílišné snažení na překážku. Zkus taky tu nejprostější meditační techniku zazenu...
Jen sleduj pohyb břišní stěny, bez různých vizualizací apod....jak tomu bývá v józe.
Jen se nesnaž pozorovat dech ve všech jeho fázích, protože tak nevyvineš jednobodovost mysli.
Když buseš sledovat zvedání a klesání břicha a nic jiného Tě nebude rozptylovat, bude to mít ozdravný efekt.
Nejvíc sil potřebných k regeneraci Ti bere přemýšlení o tom, co děláš "špatně"....prostě jen buď a uvědomuj si
zázrak života
Zaznamenáno
milan
Sr. Member
«
Odpověď #286 kdy:
26. Červen, 2008, 21:20:46 »
ahoj kuki, tak to se omlouvam, nejak jsem posledni prispevky pochopil ponekud jinak.
Je super, ze na sobe makas a ze citis, ze ses posunla dale... a ses na sebe hrda!
kdyby mela chut, tak Marcela hleda na vodu partaka, voda se jede uz pristi vikend!
Zdravi milan
Zaznamenáno
kukicha
Full Member
Pohlaví:
«
Odpověď #287 kdy:
27. Červen, 2008, 05:35:36 »
já se přeci ani špetičku nezlobím
, ani nevíte, jak jsou pro mě tahle diskuze a lidé na ní důležití a jak jsem za ně ráda...
seisi... tu knihu jsem nikde nesehnala, ale asi si jí objednám přes internet, cítím, že bych si jí měla určitě přečíst, že mi chybí jeden velmi podstatný kámen do mozaiky... nebo možná tmelivo, které mi všechny kameny spojí v krásný jasný obraz!
jógu provozuji především jako tělesné cvičení, vizualizace mi nejsou moc blízké, spíš se chodím rozplývat do přírody, v chůzi nebo v leže v trávě, opřená o strom, na břehu bystřinky, na skalním srázu... s tím zazenem to promyslím, kolega čajovník je starej zenovej pavouk, knihovnu máme v tomto směru velmi bohatě zařízenu...
dnes jsem spala 3,5 hodiny
v práci jsem skončila v jedenáct a ještě jsem chvíli uklízela, abych měla ráno čisťounko a hlavně se mi nechtělo vůbec spát, tak jsem se šla projít nočním městem, nabrat 7litrů vody z pramene a pak s tím stoupala do kopce do vilových čtvrtí, které teď celé tonou v záplavě růží a dalších květů... doma jsem narazila na ponocujícího čajovníka, který překládal do angličtiny čajlístek, tak jsem mu ještě pomáhala, vstala jsem v pět, úplně odpočatá a svěží, v posteli zůstat a jen se tak převalovat, to by byl hřích... nevím, co s tím mám dělat, ale necítím, že bych byla unavenější než obvykle, spíš na opak... jen večer mívám tak hodinku krizi, ale to jsem v práci, tak to nemůžu do postýlky...
dneska jsem se rozhodla půstovat - o rejžičce, blanšírované zelenince a vodě, jak o tom píše Průchová... za poslední tři dny jsem snědla po večerech v práci více mandlí a nepečených pohankových sušenek (hřešila jsem na to, že nejsou žádné okamžité příznaky
)... teď mám zácpu a dneska ráno mi praskl hemeroid, au! ale bylo mi to zapotřebí, abych v sobě zas našla sílu... a myslela víc dopředu
jdu brouzdat travou a rosou a trhat květy pap
Zaznamenáno
Rosta
Newbie
Pohlaví:
«
Odpověď #288 kdy:
01. Červenec, 2008, 15:59:19 »
Je moc fajn, že hledáte rady na netu, ale ten kdo chce se opravdu naučit vařit makrobiotiku, může přijít na týdenní kurz a základy se naučit.
Máme ještě volná místa, tak se hledači ukažte!
Nebo že by šlo jen o to si poklábosit na netu?
Ten kdo to myslí vážně musí vzít vařečku do ruky a začít vařit.
Držím palce všem upřímným hledačům.
S přáním hodně úspěchů nejen při vaření
Rosťa
Zaznamenáno
Rosťa
Rosta
Newbie
Pohlaví:
«
Odpověď #289 kdy:
01. Červenec, 2008, 16:07:16 »
Kontakt k předešlému příspěvku -
www.makrobio.cz
Zaznamenáno
Rosťa
Yra
Newbie
«
Odpověď #290 kdy:
01. Červenec, 2008, 19:53:52 »
Ahoj,zdravím všechny přítomné. Praktikuju makro už skoro celý rok, je to bezva, vůbec nechápu jak jsem bez ní mohla dřív vůbec fungovat. Cítím se skvěle, však víte.Pár týdnů mě ale trápí nepříjemné nadýmání, mám břicho jak buben se všemi náležitými doprovodnými projevy. Je to fakt nepříjemné. Zkoušela jsem ještě víc a pomaleji kousat a další rady co jsem se kde dočetla,ale nepomáhá to...nemáte s tím někdo zkušenost? Asi dělám něco špatně, jen mě trochu mate, že to je až teď, před tím to bylo v pohodě....díky za případné rady Yra
Zaznamenáno
milan
Sr. Member
«
Odpověď #291 kdy:
01. Červenec, 2008, 21:12:22 »
ahoj yro,
nebudu ti radit, aby ses "prakticky" prihlasila k rostovi na kurz
, ale pokusim se ti teoreticky pomoci:
1) dobre kousani a rovnez dostatecne
proslinovani
potravy v ustech je pro zazivani dulezite. V ustech probihaji prvni enzymaticke reakce, ktere umozni dobre traveni.
2) zamysli se co jis - cerstvost stravy, kombinace potravin - vice ruznych bilkovin, kombinace ovoce-obiloviny, hodne sacharidu/skrobu v potrave atd.
3) vypozoruj potraviny ktere te nadymaji a zredukuj je, dej si klidne ryzovy pust, gomasio
4) pouzivaj svesticku umeboshi
5) delej dostatecne mezery mezi jidlem, nejez na noc
6) mrkni na to, zda nemas maly prisun tekutin
Treba se to zlepsi...
Zaznamenáno
lenka
Full Member
«
Odpověď #292 kdy:
01. Červenec, 2008, 22:06:33 »
mila yro,
ja se trapila nadymanim skoro dva roky (po prechodu na mb). bylo to zejmena tim, ze jsem predtim jedla hodne ovoce (nerada bych zapadla do diskuze s vitariany-ja vydrzela na syrove strave 3mesice-dyl to neslo-vypisovat vsechny zdrav.potize ktere jsem si tim uhnala a makrobiotikou lecila by byla ztrata casu) a mlecnych vyrobcich, ktere zhlenuji strevo. trva urcitou dobu, nez se vycisti. taky muzes mit alergii nebo metabolickou zatez na nejakou obilninu ci lepek. to chce vysledovat, po cem Te nadyma... no a to nejdulezitejsi uz napsal milan-poradne zvykat a proslinovat kazde sousto.
Zaznamenáno
Yra
Newbie
«
Odpověď #293 kdy:
01. Červenec, 2008, 22:13:54 »
Díky za pomoc Milane a Lenko, taky mám dojem, že bude problém nejspíš v kombinacích, jen nemůžu přijít na to ve kterých. V květnu jsem byla kurzu u paní Kubíkové, teď v červenci k ní jedu znovu, zkusím to probrat ještě i s ní. A s rýžovým půstem to určitě zkusím, to by mohlo být ono, je to dobrý nápad. Yra
Zaznamenáno
milan
Sr. Member
«
Odpověď #294 kdy:
01. Červenec, 2008, 23:18:15 »
ze sacharidu pozor na fruktozu, ktery je v ovoci. Fruktoza ve velke mire zpusobuje nadymani... napr. hrozno (hodne glukozy ale i fruktosy...)
Zaznamenáno
kukicha
Full Member
Pohlaví:
«
Odpověď #295 kdy:
02. Červenec, 2008, 08:07:43 »
ahoj leni,
tak jsme na tom asi dost podobně... taky jsem byla dřív hodně na ovoci a mléčných výrobcích. Po skoro 2 letech mb mám s nadýmáním potíže stále a to ovoce nekonzumuji vůbec, ani na něj nemám chuť - zatím. Hodně mě nadýmají větší semínka, mandle, oříšky, syr. zelenina, dále vše pečené a kváskový chléb - to nemůžu vůbec a taky vysušené potraviny - ty ale do mb ani nepatří
mně kromě kousání pomáhá taky pohyb v přírodě a malé porce, vynechání snídaně a místo toho procházka v lese, horká voda... a chůze naboso loukou lesem, myslím že to napomáhá peristaltice, každopádně vitalitě, každopádně je to nádherné
hodně štěstí
Zaznamenáno
kukicha
Full Member
Pohlaví:
«
Odpověď #296 kdy:
02. Červenec, 2008, 10:09:35 »
jo, v těch porcích to vězí dost... mám s tím docela problém, podle mě funguje rovnice přejezení = překyselení = nadýmání...
a taky = ztráta vitality a chuti cokoli dělat, vytvářet
to je teď pro mě velký boj, ale když se krotím, je mi pak lehko na tělíčku i na dušičce... pan Dvořák mi říkal, že ideální porce je velikost Tvých dlaní spojených v misku, zarovnaně, že si tu míru nosíme všichni sebou, a že je vždy lepší sníst o něco méně než o lžíci více. Někdy mi tolik chutná, že je to fakt problém se zarazit
papa
Zaznamenáno
neon
Administrator
Sr. Member
Pohlaví:
«
Odpověď #297 kdy:
02. Červenec, 2008, 10:30:12 »
Od Ohsawy jsem cetl, ze clovek ma zaludek zhruba velikosti pesti (po zapesti) a tolik by mel jist.
Mozna je dobre si to zmerit (jednoduse vytlacit vodu z nadoby a zmerit prebytek).
Me to vyslo na 450 ml.
Pak jsem si to nalil na talir a uz mam asi v oku kolik by pro me melo byt teda optimum.
Pak uz je jen problem, ze cokoli nekasoviteho nevyplnuje idealne cely prostor, takze stejne nepoznam kolik si toho nalozit
Zaznamenáno
vlkos
Jr. Member
Pohlaví:
«
Odpověď #298 kdy:
02. Červenec, 2008, 15:12:41 »
to Yra:
ja myslim ze to chce hlavne dost pohybu, aby se ta streva pekne pohnula a zatravila...pokud musis hodne pres den sedet, skus to kompenzovat dluhymi prochazkami ve volnem case...
ja ted treba jim hodne (myslim ze az moc velke porce), ale jelikoz pracuji brigadne na strechach, vstavam v 6 a do 5ti se nezastavim (krom hodky na obed), nemam s travenim problemy ,nekdy jdu dvakrat sem tam i trikrat na velkou. kdzy sem zacinal, taky sem byval hrozne plny, a delalo mi problemy travit. to sem ale taky mel zrovna skolni rok, takze sem vetsinu dne prosedel...myslim ze ten pohyb-v tom bude klic
drzim pesti
honza
Zaznamenáno
Yra
Newbie
«
Odpověď #299 kdy:
02. Červenec, 2008, 22:49:05 »
Ještě jednou díky za vaše připomínky k mému nebohému břichu. No,je teda fakt, že jím určitě větší porce než jsou misky z dlaní, to ani nemusím měřit.Jsem ale docela dost štíhlá a nechtěla bych hubnout. Dobrá zpráva je, že jsem dnes věnovala pozornost žvýkání tak, až mě bolí klouby v čelisti, asi jsou namožené a řekla bych, že je nadýmání o mnoho lepší. Co se pohybu týče, jsem masérka, takže většinu dne stojím i když se možná stání za pohyb považovat asi nedá.Yra
Zaznamenáno
Stran:
1
...
18
19
[
20
]
21
22
Tisk