Vítej,
Host
. Prosím
přihlaš se
nebo
se zaregistruj
.
1 hodina
1 den
1 týden
1 měsíc
napořád
Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Index
Vyhledávání
Přihlásit
Registrovat
Novinky
:
Akce, kurzy, srazy
Makrobiotika
>
General Category
>
Recepty
>
Makrobiotické recepty pro úplné začátečníky
Stran:
1
[
2
]
3
4
« předchozí
další »
Tisk
Autor
Téma: Makrobiotické recepty pro úplné začátečníky (Přečteno 10461 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
Petr Toman
Sr. Member
Pohlaví:
Re: Makrobiotické recepty pro úplné začátečníky
«
Odpověď #15 kdy:
16. Říjen, 2007, 13:01:36 »
Ahoj Jani i Wanblee, děkuji Vám za odpověď
Ten čajík určitě testnu a do jídel to také zkusím. Věřím, že to bude "silná" bašta
Akorát si ještě úplně neumím představit, jak docílím šťávy z takových malých záprdků
Zajímalo by mě ještě, jestli zázvor nejprve "oloupete" nebo to není nutné podobně jako u bio dýně? Díky!
Zaznamenáno
Jani
Host
«
Odpověď #16 kdy:
16. Říjen, 2007, 14:20:11 »
Ahoj Petre! Ja zazvor loupu vzdycky. Jeste nikdy jsem ho nevidela zpracovany neloupany, ale to nemusi byt zarukou toho, ze se loupe.
Kazdopadne, muj manzel se ho onehdy pokusil nastrouhat se slupkou a moc mu to neslo, lepe receno, neslo mu to vubec.
Co se stavy tyce, delam to tak, ze dam do misky kousek gazy a na ni nastrouham asi centimetrovy kousek zazvoru. Pokud je zazvor alespon trochu cerstvy mel by mit stavy dost. Gazu potom stocim a vykroutim veskerou stavu.
Asi tak nejak.
Zaznamenáno
Petr Toman
Sr. Member
Pohlaví:
«
Odpověď #17 kdy:
17. Říjen, 2007, 05:45:38 »
Tak jsem zázvorový čajík včera udělal k večeři a byla to veliká lahoda. Přítelkyně si do toho dala maličko rýžového sladu, ale byl chutný i bez něj.
Nevíte, prosím, zda-li Rucola patří do skupiny doporučované či nedoporučované zeleniny? Používáte ji?
Děkuji.
Děláte si někdo doma vlastní kváskový chlebík? Já ano, dávám do něj i rýži či jiná hotová obilná zrna a peču v páře, je to velká dobrota. Navíc stačí dva plátky a člověk je sytý. Vřele doporučuji, i když vím, že to úplně není na denní doporučení. Ovšem s běžným chlebem se nedá vůbec srovnávat, kvasný proces je přirozený a množství soli si také řídíte sámi, takže se jej člověk nemusí nijak zvlášť obávat. Rád se podělím o zkušenosti.
Zaznamenáno
Adelice
Host
«
Odpověď #18 kdy:
06. Listopad, 2007, 15:27:20 »
Ahoj,
začínam s makrobiotikou a dík za všechny vaše recepty. Nemáte někdo nápad co na odpolední svačinu (jsem dlouho v práci a do večeře nevydržím)? Myslím spíš ne nasladko, na sladké kupodivu nemám skoro chuť... Díky!
Zaznamenáno
Lord Kikin
Full Member
Pohlaví:
«
Odpověď #19 kdy:
15. Listopad, 2007, 15:33:13 »
Co treba zapekane testoviny, nebo ryzove koule :-)
Zaznamenáno
Jani
Host
«
Odpověď #20 kdy:
16. Listopad, 2007, 15:04:22 »
Rýžové koule nebo trojhranky jsou dobrým řešením pro ty, co to nevydrží domů (jako já
). V Japonsku se jim říká onigiri a je to jednoduchá varianta suši. Fantazii se meze nekladou.
Nejjednoduší jsou s trochou soli a řasami. Ta sůl je hodně důležitá, působí jako konzervační látka. Stačí ji opravdu málo. Já to dělám tak, že si nanesu trochu soli na dlaň, naložím na to rýži a uhnětu trojhránek, který obalím řasou nebo sezamovými semínky. Pokud si chci dopřát něco lepšího, dám doprostřed kousek umeboši nebo ochucenou konbu či hidžiki. Taktéž lze udělat malé suši válečky s okurkou, řeřichou a umeboši pastou.
Také se nabízí varianta jednohubek, kdy prostě smícháš rýži s trochou sezamového semínka a hidžiki a uděláš malé kuličky, které obalíš proužkem nori.
Zaznamenáno
Pavlínka
Host
«
Odpověď #21 kdy:
16. Listopad, 2007, 15:58:06 »
A dají se tyto rolky udělat i dopředu? Třeba přes víkend a pojídat až do středy? Jakou mají asi trvanlivost?
Zaznamenáno
Jani
Host
«
Odpověď #22 kdy:
17. Listopad, 2007, 13:12:54 »
Ahoj Pavlínko! Asi tě zklamu, ale nic z toho nevydrží víc než jeden den. Myslím, že tři dny stará rýže není to pravé, už co se týče energií, o chuti nemluvě. Když k tomu přidáš řasu, která rychle navlhne a čerstvou zeleninu, máš zaděláno na malou biologickou bombu.
Pokud je neplánuješ sníst hned, je lepší je balit do nori až těsně před jídlem. Dětem se navlhlé řasy špatně koušou a pokud nejsou nakrájeny na malé kousky, jako je tomu v případě těch kuliček, mouhou se i začít dusit.
Jinak nic z toho není nijak časově náročné, pokud máš uvařenou rýži, trojhránky máš do pěti minut, válečky tak za deset.
Zaznamenáno
Jani
Host
«
Odpověď #23 kdy:
17. Listopad, 2007, 13:18:51 »
Pokud chceš něco, co vydrží dva, tři dny, doporučuji kvašený celozrný chleba (maximálně dvakrát do týdne), sladové musli tyčinky (ne však každý den), nebo seitan, pokud je správně skladovaný.
Zaznamenáno
Rošková
Host
«
Odpověď #24 kdy:
19. Listopad, 2007, 09:40:27 »
Ahoj, tak jsem se rozhodla pro makrobiotiku. Snažím se více než 20 let zhubnout a marně. prostě můj matabolizmus je lenochj a já bych už musela jít na 3000 Kj abych melinko zhubla a to se nedá hlady vydržet. No tak jsem se pokusila o makrobiotku. Jím jí 4 dni a musím vám říct je to hrozný. Ještě se mi nepovedlo jídlo které by mi chutnalo. Jsem z toho nešťasná. Sice hubnu ale všechno je to hnus hnusnej. Nevím jestli jsm tak "rozežraná" nebo prostě si to neumím uvařit. Prosím napiště mi co nejraději jíte? Děkuji
Zaznamenáno
Peta
Sr. Member
Pohlaví:
«
Odpověď #25 kdy:
19. Listopad, 2007, 10:01:10 »
Pani Roskova, zkuste zajit na nejaky kurzik MB. V zacatcich mi to hodne pomohlo. Sama bych take varila tak, ze by mi to nechutnalo, ale na kurzu se clovek nauci varit chutne. Urcite jsou lide, kteri to zvladnou sami od sebe, ale me ty kurzy hodne pomohly. Jinak vam gratuluji, uvidite sama, jak pujdou kila dolu. Ale melo by vam to chutnat, to urcite.
Zaznamenáno
Nena
Full Member
«
Odpověď #26 kdy:
19. Listopad, 2007, 10:41:15 »
souhlasim s Petou. ja jsem driv varila taky ne moc chutne a pak mi stacil jeden kurz a bylo to hned o necem jinem. nekoho to opravdu napadne samotneho jak veci kombinovat a ochucovat, ja mezi ne nepatrila.
navic, kdyz je clovek nekolik dni s lidmi, co se zajimaji o stejnou vec a co ji to same, tak to vse jde snaz.
Zaznamenáno
Petr Toman
Sr. Member
Pohlaví:
«
Odpověď #27 kdy:
19. Listopad, 2007, 12:22:02 »
Jani můžeš mi sem pístnout prosím tu zázvorovou miso polévku? Díky.
Jinak pro ostatní - Koupil jsem si v Danfoodu keramické struhadlo na zázvor a musím jej jedině doporučit. Výborně se s ním pracuje a velmi snadno tento jedinečný kořen strouhá.
http://www.makrobiotika.cz/vyrobky6/sk7.php
Zaznamenáno
Jani
Host
«
Odpověď #28 kdy:
19. Listopad, 2007, 15:11:12 »
Cau Petře! Není to nic světoborného, v podstatě se dá udělat s čímkoli. Zaručená a chutná kombinace je s řeřichou potoční.
Wakame povaříš na mírném ohni asi 2-3 minuty, přidáš miso. Nejlpeší je miso postupně rozmíchat vařečkou v žufánku. Když se voda zhoustne, nalijeme ji zpátky do polévky, nabereme další a pokračujeme, než je miso úplně rozmíchané. Pozor, miso by nikdy nemělo vařit. Pak přidáš řeřichu a nakonec nastrouhaný zázvor.
Já tuto kombinaci zbožňuji, můj manžel tvrdí, že to není miso polévka. Holt Japonci jsou vybíraví.
Další možnosti, ať už se zázvorem nebo bez.
tuřín, hrstka ječmene, bílé miso, wakame
mrkev, cibule, kadeřavka, ječné miso
bílá ředkev, listy pokud jsou k dispozici, wakame, červené miso
Zaznamenáno
Jani
Host
«
Odpověď #29 kdy:
19. Listopad, 2007, 15:14:20 »
Jo, zázvor jde taky pěkně nastrouhat v suribači, sice to trvá déle, ale má jemnou konzistenci, vhodnou do polévek a omáček.
Zaznamenáno
Stran:
1
[
2
]
3
4
Tisk
« předchozí
další »
Skočit na: