Stran: 1 [2]
  Tisk  
Autor Téma: Jak vařit Jáhly?  (Přečteno 3424 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
mirka
Jr. Member
**

Zobrazit profil
« Odpověď #15 kdy: 17. Duben, 2008, 13:26:57 »

osobně kupuji ráda jáhly od kučírků. bio mi příjdou jako broky. pouze pokud z nich dělám dětem makovník, je vše ok.
Zaznamenáno
Petr Toman
Full Member
Pohlaví: Mužské

Zobrazit profil WWW
« Odpověď #16 kdy: 09. Květen, 2008, 10:38:17 »

Já bych k jáhlům měl tento problém - skoro vždy se mi připálí, ikdyž jakmile se začnou vařit, stáhnu je na mírný stupeň. Když dělám kaši 5:1 / 30min, je to celkem ok, ale když je chci dělat jako pevnou složku talíře 3:1 / 30min, po 15min vaření se chytnou u dna, voda sotva bublá....jakmile vezmu vařečku a zvednu je ode dna, voda začně okamžitě intenzivně bublat. Tak mě napadá, jestli se prostě ty jáhly nemusí míchat?? Obilí jinak vůbec nemíchám, ale ty jáhly jediné mě prostě zlobí....už jsem zkusil i různé hrnce - litinu, nerez, smalt - a nepomohlo to. Jak to dělají profíci? Díky Very Happy
Zaznamenáno
Peta
Sr. Member
Pohlaví: Ženské

Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 09. Květen, 2008, 11:15:04 »

Ahoj Petre, ja delam jahly v nejmensim hrnci co mam, mam normalni Tescomu Deluxe, co ma to sendvicove dno, takze by se to nemelo pripalovat. Pro jistotu ale davam jeste rozptylku, protoze ono se to sice nepripali, ale skoro vzdy lehce prichyti. Jahly nemicham. Normalne proplachnu pod studenou vodou nekolikrat, pridam 2,5 nasobku vody, pridam spetku soli a ohen ztlumim po tom, co se to zacne varit, na minimum.  Pozor na to, ze jahly hodne zvetsi svuj objem. Varim cca 25-35 minut, podle toho, jake je chci mit, podle toho, jak mam cas atd. Jahly jsou pak perfektni. Kazdopadne kdyz jahly vyndam z hrnce, je dobre do nej nalit trcohu vody a to, co se eventuelne prichytilo, tak se lehce odmoci. Zadny problem.
Zaznamenáno
milan
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 09. Květen, 2008, 14:47:07 »

ahoj petre,
jahly, tak jako ostatni obiloviny pri vareni NEMICHAT!, jinak se ti vzdy pripali!
Mas-li plyn, pouzij siťku a ztlum plamen, pouzivej mensi horak.
Ale asi mas elektriku, tak vypni plotynku a ono to dojde... pokud by s tim byly problemy, tak pouzij 3 desetikoruny (nebo neco podobneho - analog sitky), das to na plotynku a na to hrnec. Muzes misto ztlumeni dat jahly do perin/spacku ony ti dojdou. Expert pres elektriku je Mirka, ta ma vice zkusenosti...
Nebo jak pise Peta, pouzij silnostenne dno hrnce, pokud ho vsak mas.
Kdyz varim jahly, tak je sypu do varici vody (viz predesle prispevky).

Zaznamenáno
Peta
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 09. Květen, 2008, 15:04:03 »

Milane, Petr urcite ma sendvicova dna u hrncu, tipuji i tristenna. On ma fakt super vybaveni, aspon co jsem pochytila z jeho prispevku, je to vazne nadsenec ! Jak jsem rikala, ja mam tak 7 let stare hrnce od tescomy a jeste slouzi, dnes uz vyrabeji zase uplne jine.
Zaznamenáno
vlkos
Jr. Member
**

Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 09. Květen, 2008, 23:21:49 »

Nazdarek,
ja jahly vzdycky rozvarim a vubec me to neva. vlastne sem ani od prvniho uvareni neocekaval, ze by se dali nekdy nerozvarit . ale vubec mi to nevadi, pac se nemusi tolik kousat a sou leheji stravitelne Grin
tak bych si s tim hlavu moc nelamal, hlavne kdyz vam chutna Wink
jenik
Zaznamenáno
Petr Toman
Full Member

Zobrazit profil WWW
« Odpověď #21 kdy: 10. Květen, 2008, 11:53:53 »

Díky všem za prima poučné příspěvky Wink Milane, bohužel zatím mám elektriku, takže ty tři desetikoruny jsou velmi zajímavý nápad...zkusím Very Happy Zajímavé určitě bude to i vypnout po 20min a zbylých 10min nechat na zbytkovém teplu. Je to teda alchymie Grin Až pořídím plyn, budu spoustu věcí poznávat znovu... Grin
Peťo, nadšenec teda jsem, tos trefila hehe....ano, hrnce s trojstěnným dnem mám. Ono vůbec pěkné nádobí a vychytávky v kuchyni mě okouzlili... Grin
Zaznamenáno
mirka
Jr. Member
**

Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 14. Květen, 2008, 13:30:11 »

Nazdarek,
ja jahly vzdycky rozvarim a vubec me to neva. vlastne sem ani od prvniho uvareni neocekaval, ze by se dali nekdy nerozvarit . ale vubec mi to nevadi, pac se nemusi tolik kousat a sou leheji stravitelne Grin
tak bych si s tim hlavu moc nelamal, hlavne kdyz vam chutna Wink
jenik

já zase jáhly schválně rozvařiji. děti mají totiž nejraději, když v hrnci schládnou a já jim je pak nakrájím na plátky obdobně jako knedlík. jí to jako zákusek...
Zaznamenáno
Petr Toman
Full Member

Zobrazit profil WWW
« Odpověď #23 kdy: 17. Květen, 2008, 00:06:53 »

Dají se u nás sehnat červené jáhly??
Zaznamenáno
Pedro
Newbie
*

Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 20. Květen, 2008, 08:23:27 »

Ahoj MB people. Co se týče toho vaření jahel,tak bych doporučil stránku www.desiderata.cz , kde je nejen hezký text,ale dole pod textem je odkaz na článek o jahlách. Snad se tam lze dozvědět ještě něco zde nevysloveného....
Zaznamenáno
role
Full Member

Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 27. Květen, 2008, 08:46:30 »

Petře, na pojem červené jáhly jsem už někde v literatuře narazila, ale v žádném obchodě nejsou...
Zaznamenáno
Stran: 1 [2]
  Tisk  

Skočit na:  

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení