Stran: [1]
  Tisk  
Autor Téma: slovnicek ingrediencii aj s oznacenim jing, jang a neutral  (Přečteno 810 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
ja.omen
Newbie
*
Pohlaví: Ženské

Zobrazit profil Email
« kdy: 30. Listopad, 2007, 19:41:48 »

dobry den moji novi priatelia v jedeni

svoje telicko "nutne" potrebujem krmit niecim "inym". makrobiotika by sa mi aj pozdavala, ale hoci mam vraj aj nejake vzdelanie a tiez volajake skusenosti s varenim, malo comu rozumiem.

napr: preco mam varit zrno psenice 20min. v tlakovom hrnci, ked po 12 hod. namoceni, staci ju uvarit vo vode cca 5 min. a je chutna aj bez inych zbytocnosti

co to je "miso"? na co je dobre? co obsahuje a kde sa da kupit?

preco musim pouzivat orientalne huby, ked nase lesy su bohate tymi nasimi - aspon viem co jem (tazke kovy a popolcek); myslite, ze orient je cistejsi?

preco musim varit zeleninu tak dlho, ked si namyslam, ze je uvarena za par minut?

som z toho divna a ze vraj s vekom je nazbierano dost mudrosti - hlupost!!!

najdem u vas recepty, pri ktorych by som aj vedela preco mam robit prave to..

pomozete mi zorientovat sa v tomto labirinte mojej nevedomosti...
 Roll Eyes
Zaznamenáno

ja.omen
ja.omen
Newbie
*

Zobrazit profil Email
« Odpověď #1 kdy: 30. Listopad, 2007, 23:35:21 »

najde sa niekto velkodusny, co mi povie nieco k tymto novonajdenym slovam ?

pickles
picklovane zelenïny
kombu
tempehu
natta
pšenice semoliny

postupne k nim budem pridavat dalsie, mozno to pomoze aj inym, mne podobnym...
d.
Zaznamenáno

ja.omen
Peta
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 02. Prosinec, 2007, 00:02:38 »

Ahoj, ted nevim, ve ktere knizce jsou tato "nova" slova pekne vysvetlena v rejstriku, ale ja jsem zezacatku take na to vsechno koukala, jako by to byly nejaky amarouny ! Takze alespon strucne : pickles je kvasena zelenina, jsou ruzne druhy, kratkodobe kvasene, dlouhodobe kvasene, vodni atd., vse je vysvetleno v nektere z MB kucharek, kombu je druh morske rasy, tempeh je vyrobek ze soji, takze zdroj bilkovin, natto to same a psenice semoliny, tak jestli se nemylim, je to druh tvrde psenice, zektere se vyrabi semolinove testoviny, treba me nekdo v necem opravi... co nebudes vedet, da se dohledat take pomoci vyhledavace, dneska je to jednoduche s pomoci internetu se da najit temer vse !!!! Jo jeste ses ptala na miso, tak to jsou fermentovane druhy obili, nebo soji a ochucuje se tim miso polevka nebo i jina jidla. Jinak vse se da koupit ponejvice v prodejnach zdrave vyzivy. Tady jsou dobre tipy v receptech, zkus se podivat, urcite tam najdes inspiraci. Hodne stesti. Wink
Zaznamenáno
Petr Toman
Sr. Member
Pohlaví: Mužské

Zobrazit profil WWW
« Odpověď #3 kdy: 02. Prosinec, 2007, 21:22:57 »

Ano, pomocí vyhledávače najdeš v podstatě vše, jinak rejstřík pojmů je v Kushiho knížce Makrobiotická cesta.  Wink
Zaznamenáno
Jani
Host
« Odpověď #4 kdy: 03. Prosinec, 2007, 15:00:45 »

Neone, tak mě tak napadlo, jestli by bylo technicky možné vytvořit databázi pojmů, do které by mohli uživatelé přispívat a která by zároveň sloužila jako jakýsi slovník pro začátečníky i pokročilé. Vždyť i odpovědí na dotazy se člověk učí.
Ne každý si z různých důvodů hned běží koupit knihy.  Cool
Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member
Pohlaví: Mužské

66940519
Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 03. Prosinec, 2007, 22:08:04 »

Určitě bylo... pokud se k tomu časově dostanu Wink
Zaznamenáno
Stran: [1]