Vítej,
Host
. Prosím
přihlaš se
nebo
se zaregistruj
.
1 hodina
1 den
1 týden
1 měsíc
napořád
Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Index
Vyhledávání
Přihlásit
Registrovat
Novinky
:
Akce, kurzy, srazy
Makrobiotika
>
General Category
>
Makrobiotika
>
Kamut, Dvouzrnka
Stran: [
1
]
« předchozí
další »
Tisk
Autor
Téma: Kamut, Dvouzrnka (Přečteno 317 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
Psychedelic
Newbie
Kamut, Dvouzrnka
«
kdy:
03. Listopad, 2008, 15:08:22 »
Ahoj,
tak jsem v Brně ve zdravé výživě objevil obilniny Kamut a Dvouzrnku.
Kamut - Nejstarší druh pšenice zvaný Kamut (staroegyptsky „duše země“) byl znovuobjeven r.1948 v hrobce egyptského Daskare. Mack Quin nalezené vzorky zrn v r.1977 rozmnožil a po r. 1989 se začalo s pekařskými pokusy ve mlýně KIANEK, Retz Horního Rakouska. Pro vysoký obsah selenu, který posiluje imunitní systém, je velmi ceněna. Obsahuje třikrát více bílkovin, minerálů, a stopových prvků než běžná pšenice. Připravuje se stejně jako běžná pšenice.
Nejnovější studie (prof.Petr AF ČZU Praha) klinicky prověřily, že kamut nejen nezpůsobuje alergii na pšeničný lepek, ale je zcela přijatelný i pro již postižené pacienty s celiakií, přestože obsah gluteninu je velice vysoký tak z dosud neznámých důvodů nevykazuje žádnou alergicitu. Tím by se tento druh pšenice stal plnohodnotnou náhradou pšenice seté pro milióny alergiků na pšeničný lepek.
Dvouzrnka - Pšenice dvouzrnka je archaická obilnina, která má svůj původ v horách Úrodného půlměsíce, v Iránu, Iráku, Jordánsku, Sýrii a Palestině. Pěstovala se v primitivním zemědělství téměř od jeho počátku. Tato, na podmínky skromná, pšenice sehrála významnou roli ve výživě starobylých národu. Pěstovaly ji staří Babylóňané a Asyřané, nepostradatelnou se stala ve faraónském Egyptě. Její obilky se našly v kolových stavbách v Evropě. Stejně jako špalda a jednozrnka patří mezi pluchaté pšenice a také byla postupně nahrazována výnosnější pšenicí setou. Přesto se však udržela v pěstování zejména v extenzivních horských oblastech Pyrenejí, Středního Východu čí Severní Afriky. Zde v určitých regionech dlouho tvořila hlavní potravu obyvatel.
OTÁZKA: V KNIHÁCH PANÍ PRŮCHOVÉ ANI KUSHIHO JSEM O TĚCHTO DRUZÍCH PŠENICE NEČETL. NIKDY JSEM O NICH ANI NESLYŠEL A PROTO JE NEVNÍMÁM JAKO ZCELA TRADIČNÍ OBILOVINY U NÁS. EGYPT JE PŘECI JEN NĚKDE JINDE A TAK SE PTÁM: JE TO Z HLEDISKA MAKROBIOTIKY VHODNÉ? JÍTE TO? JAKÝ NA TO MAJÍ NÁZOR NAŠI PŘEDNÍ MAKROBIOTIČTÍ ODBORNÍCI?
DÍKY
P.S.: JAK JSOU NA TOM PŘÍPADNĚ Z HLEDISKA JIN A JANG MEZI OBILOVINAMI? JSOU JAKO PŠENICE, ČI VÍCE JIN, JANG? :-) PŘÍPADNĚ JE ROZDÍLNÁ DOBA VAŘENÍ OD NORMÁLNÍ PŠENICE?
«
Poslední změna: 05. Listopad, 2008, 16:12:49 od Psychedelic
»
Zaznamenáno
El
Hero Member
Pohlaví:
Re: Kamut, Dvouzrnka
«
Odpověď #1 kdy:
03. Listopad, 2008, 16:10:33 »
Máš pravdu že od nás tyhle obiloviny nepocházejí. Vzhledem k tomu, že to roste v egyptě, tak bych řekla, že je to příliš jin.
Já osobně kamut používám občas a to tak, že přihodím trošku k jiným obilovinám.
Vařím to úplně stejně jako jiné obilí(rýže,pšenice).
Zaznamenáno
Katarina
Newbie
«
Odpověď #2 kdy:
04. Listopad, 2008, 07:56:30 »
S Dvouzrnkou skusenosti nemam ale Kamut je vyborny! Pouzivam ho prevazne vo forme cestovin, nekonzumujem ho sice az tak casto, ale subjektivne moje telo i moja chut ho maju velmi radi
Nakolko som vsak viac veganka ako makrobioticka, neviem ci to bude pre teba napomocne. V kazdom pripade si myslim, ze po obsiahnuti potrebneho pemza informacii, ktore ti pomozu v spravnej orientacii, prijatim prirodzenych zasad, tvoje telo vie nakolko a ci si moze dovolit to ci ono zjest a chut je po istom (obcas naozaj kritickom:) case dobrym signalizacnym spojencom nakolko vo svojom tele zijes jedine ty
Zaznamenáno
Pavlínka
Full Member
«
Odpověď #3 kdy:
04. Listopad, 2008, 09:43:24 »
Kamut občas používám, ale spíše pro zpestření talíře. Přidávám jej např. do rýže a vařím v tlakovém hrnci cca 50 - 60 min. (záleží na poměru). Rozhodně je lepší používat kamut nebo dvouzrnku, protože jsou na rozdíl od "normální kombajnovky" jsou přirozené. Na kombajnovou pšenici má zátěž 99% lidí.
Zaznamenáno
Petr Toman
Sr. Member
Pohlaví:
«
Odpověď #4 kdy:
04. Listopad, 2008, 10:30:34 »
Já Dvouzrnku už dlouho používám na výrobu kváskového chleba. Máme doma celý pytel a vždy si pomeleme čerstvou. Doporučoval ji tehda Ota Reiss na kurzu pečení kváskového chlebíku. Jsem s ní plně spokojený. Navíc dle dostupných informací má ještě méně lepku než špalda a není přešlechtěná. Kamut jsem měl párkrát.
Zaznamenáno
Nena
Full Member
«
Odpověď #5 kdy:
04. Listopad, 2008, 10:48:39 »
ahoj, ja taky pouzivam oboji a to tak, ze obili pridam do ryze a varim v tlakovem hrnci.
Zaznamenáno
Psychedelic
Newbie
«
Odpověď #6 kdy:
05. Listopad, 2008, 16:14:35 »
Pavlína: Co je "kombajnovka"?
Pšenice ozimá?
Zaznamenáno
Stran: [
1