Vítej,
Host
. Prosím
přihlaš se
nebo
se zaregistruj
.
1 hodina
1 den
1 týden
1 měsíc
napořád
Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Index
Vyhledávání
Přihlásit
Registrovat
Novinky
:
Akce, kurzy, srazy
Makrobiotika
>
General Category
>
Makrobiotika
>
MISO polévky
Stran: [
1
]
2
« předchozí
další »
Tisk
Autor
Téma: MISO polévky (Přečteno 2358 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
Petr Toman
Sr. Member
Pohlaví:
MISO polévky
«
kdy:
03. Prosinec, 2007, 10:45:17 »
Zajímalo by mě pár věcí kolem miso polévek. Děláte si je denně? Je nevhodné si udělat polévku navíc a konzumovat ji i druhý den? Kolik misa dáváte na 1l polévky? Myslíte si, že instantní Mitoku Miso polévky (dole -
http://www.kushistore.com/acatalog/Miso.html
) s Wakame či Tofu jsou výživově podprůměrné nebo jsou do práce ideálním řešením? Díky za Vaše názory.
Zaznamenáno
role
Full Member
Pohlaví:
Re: MISO polévky
«
Odpověď #1 kdy:
03. Prosinec, 2007, 10:54:39 »
Miso polévku děláme asi tak jednu ze tří. Doporučuji udělat jen toli co sníš a neskladovat. Paní Strnadelová říká, že po 30 minutách začíná v zelenině hnilobný proces. Když polévka zbyde tak prý zcedit, zelenuinu vyhodit a vývar lze schovat. Pak do něj dáme vařit zeleninu čerstvou. Nevím, nám nikdy nezbyde
Miso instantní doma máme ale jen pro případ nějaké cesty. Denně bych ji asi nedoporučovala.
Misa na jednu porci - to je těžké říct. Záleží jestli trochu osolíš, jestli je zima nebo léto.... To musíš vyzkoušet kolik ti bude vyhovovat.
Zaznamenáno
Petr Toman
Sr. Member
Pohlaví:
«
Odpověď #2 kdy:
03. Prosinec, 2007, 14:23:53 »
No jo, ale jak si mám v práci připravit čerstvou miso polévku, to teda nevím.
To je právě ten kámen úrazu, neměla by se skladovat a instanta asi nebude úplně košér. Babo raď.
Zaznamenáno
Jani
Host
«
Odpověď #3 kdy:
03. Prosinec, 2007, 16:38:06 »
Ahoj Petře! Já to řeším tak, že si ji dávám buďto na snídani nebo na večeři. V poledne si do práce nosím zeleninové polévky (z rozvařené zeleniny) nebo zeleninové vývary v malé nerez termosce.
Miso je hodně individuální. Já třeba miso polévky vůbec nesolím a misa dávám méně. Záleží taky na typu misa. Mugi miso má jemnější, nasládlou chuť a není tak slané. Skvěle se hodí ke kořenové zelenině, kroupům a tak.
Hatcho miso je výraznější a stačí ho tak maximálně čajová lžička na každou porci. Používám ho hodně v kombinaci s listovou zeleninou a řasami.
Miso s rýží natural je něco mezi.
Ale kolik lidí, tolik chutí.
Tak mě napadlo, že pokud by ti nevadila jednoduchá varianta, můžeš si dát do jídlonoše nebo čehokoli lžičku misa, trochu wakame, fu a nakrájený pórek a v práci to zalít horkou vodou. Pořád lepší než instantní.
Zaznamenáno
Petr Toman
Sr. Member
Pohlaví:
«
Odpověď #4 kdy:
03. Prosinec, 2007, 20:27:10 »
Ahoj Jani. Díky za koment Tobě i Role.
No jednoduchá varianta mi určitě nevadí, ale to vážně tato směska stačíjen zalít horkou vodou? A...ehm...co je to FU??
Jinak u těch instantek jsem tušil, že nejsou plnohodnotné, ale zase jsem si říkal, že by na Kushi store snad nenabízeli nic vyloženě špatného, přičemž tam píší, že jsou perfektní do práce, školy a na cesty...dokonce i domu. Tak je jasné, že doma si tu práci dám, ale v práci to prostě není možné. Ovšem Tvá směska je v podstatě stejně snadná příprava, jakoby šlo o instaní.
Zaznamenáno
role
Full Member
Pohlaví:
«
Odpověď #5 kdy:
03. Prosinec, 2007, 20:53:35 »
Fu jsem pochopila že by mohlo být asi tofu?
Zaznamenáno
mariola
Newbie
«
Odpověď #6 kdy:
06. Prosinec, 2007, 22:16:14 »
Ahoj Jani! Kde seženu kroužky / placičky FU? V Ostravě nesehnatelné
Vyrobit?
Zaznamenáno
role
Full Member
Pohlaví:
«
Odpověď #7 kdy:
06. Prosinec, 2007, 22:49:32 »
Ehm, takže tofu to asi nebude, co?
Zaznamenáno
mariola
Newbie
«
Odpověď #8 kdy:
07. Prosinec, 2007, 09:02:47 »
ahoj role, fu je pšeničný gluten - lepek. no a to je tak vše, co o tom vím
Zaznamenáno
Jani
Host
«
Odpověď #9 kdy:
08. Prosinec, 2007, 17:28:26 »
Role* Fu je, jak Mariola uvádí, pšeničný gluten. Může být buďto syrový, což má podobnou konzistenci jako moči, nebo v sušené, pečené podobě. Syrové fu jsou většinou s jáhly a používají se do polévek, jako náhražka masa nebo k výrobě sladkostí.
Sušené fu se používají obdobně. Malé fu různých tvarů se většinou přidávají do miso polévky. Velké, které vypadají jako pneumatiky
, jsou výborné smažené nebo do omáček, se zeleninou, do guláše a tak.
Mariolo* Já žiju v Japonsku, takže se mi shání snadněji, ale zdá se, že u nás se dají koupit přes internet, což je skvělé, až na tu cenu.
http://www.makrobiotika.cz/vyrobky1/so11.php
Zaznamenáno
Jani
Host
«
Odpověď #10 kdy:
08. Prosinec, 2007, 17:40:08 »
Petře, taky můžeš zkusit sušené tofu, které se konzervuje zmražením. V Japonsku se vyrábí od období Edo a patří neodmyslitelně k buddhistické kuchyni. Na strankách danfoodu ho prezentují jako náhražku normálního tofu, ale podle mě se jedná o plnohodnotnou variantu tofu s lehčí chutí. Pokud bys ho dával do polévky, je lepší ho nakrájet na malé kostičky.
Zaznamenáno
mariola
Newbie
«
Odpověď #11 kdy:
16. Leden, 2008, 11:45:53 »
Jani, děkuji za tip, jsou tam i jiné věci, které u nás v obchůdcích se zdravou výživou neseženu, takže ještě jednou díky moc
Zaznamenáno
Petr Toman
Sr. Member
Pohlaví:
«
Odpověď #12 kdy:
16. Leden, 2008, 21:58:04 »
Jani, tak jsem konečně zkusil Tvůj tip na "pracovní polévku" a musím říci, že jsem byl velice spokojený.
Nadrobno pórek, nastrouhaná mrkev, trocha wakame, FU nebo uvařenou čočku a lžičku misa a to celé jsem dal do vakuové misky a ledničky, aby zelenina neoxidovala. Druhý den v práci zalil vroucí vodou a dal na topení, abych alespoň trochu simuloval proces zahřívání misa. Nevím však, je-li to dostatečné. Co myslíš nebo myslíte ostatní? Jinak takový postup by mi zcela vyhovoval.
Zaznamenáno
role
Full Member
Pohlaví:
«
Odpověď #13 kdy:
17. Leden, 2008, 10:25:14 »
Petře, myslím že je to za dané situace to nejlepší co můžeš udělat. Jen bych střídala zeleninu, není dobré dávat každý den to samé.
Zaznamenáno
Petr Toman
Sr. Member
Pohlaví:
«
Odpověď #14 kdy:
17. Leden, 2008, 21:58:31 »
Jasnačka
Střídat, abych neupadl
Nicméně vytuninguji-li zas nějak tuto pracovní miso polévku, dám vědět.....
Zaznamenáno
Stran: [
1
]
2
Tisk
« předchozí
další »
Skočit na:
Prosím vyber cíl:
-----------------------------
General Category