Západně vychovaný, vzdělaný a myslící (a maso-cukrovou stravou živený) občan si neviditelnou formu proudící energie na rozdíl od starých Číňanů neumí představit. Naopak si velmi snadno představí, že hutnější (relativně jangovější) obilná zrna, zhutní, zpevní jejich tekutinami stále jinizované, uvolňované ledviny. A naopak: že roztékající se (jinové) mléko kalcifikuje (jangizuje, kameny a písky naplňuje) jejich dutý (relativně k ledvinám jinovější) žlučník.
Někteří internetoví diskutující si bohužel nedovedou představit ani jedno ani druhé.
Asi jsem na tom ještě hůř než běžný internetový diskutující a proto jsem nepochopil ani ten příklad od paní Průchové určený jim.
Po prvním přečtení bych si z toho vzal asi toto:
1.
a) (Relativně) jangové obilí dělá dobře jangovým ledvinám
b) Mléko jako extrémní jin nedělá dobře jinovému žlučníku
Extrémní jin nemůže ale dělat dobře žádnému orgánu ať je jinový nebo jangový. Je přece nesmysl komponovat svůj "talíř" s vědomím, že obilí bude napomáhat ledvinám a trochu škodit žaludku a zelenina naopak.
Když to čtu podruhé tak ta informace má asi více do sebe než jen to, že obilí je vpořádku a mléko špatně:
2.
a) Při problémech s ledvinami (jang) je potřeba přizpůsobit jído směrem k jangu (např. více obilí na úkor zeleniny, více solit, apod.)
b) Pak ale ta druhá část se žlučníkem analogicky nefunguje. Kdyby pani Průchová napsala, že je potřeba konzumovat více zeleniny, tak to by smysl dávalo.
Možná je to ještě jinak - to už je pro nás ignoranty trochu náročnější:
3.
a) Ledviny jsou jang proto, že mají v popisu své funkce bojovat s tekutinami (jin). Když tekutiny vítězí, dá se pomoci přidáním jangu ve stravě.
b) Extrémní jin mléka se změnil v jang :-) a způsobil kalcifikaci (jangizaci) jinového žlučníku
Mám v tom prostě stále nejasno a nevím k čemu mi je dobrá informace, že ledviny jsou jangovější než žlučník apod.
Díky za případné vysvětlení,
Dan