Stran: [1] 2 3 ... 5
  Tisk  
Autor Téma: Jin a jang v makrobiotice  (Přečteno 5201 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
Psychedelic
Newbie
*

Zobrazit profil Email
« kdy: 17. Prosinec, 2007, 20:35:37 »

Vážení přátelé.
  Po přečtení většiny knih Jarmily Průchové jsem otevřel knihu Radomíra Růžičky o Čchi Kungu, kde mluví o jednotlivých polaritách orgánů.
  Paní Průchová přiřazuje k tlustému střevu polaritu jin, pan Růžička jang. Paní Průchová k tenkému střevu jin, pak Růžička jang. atd atd.
  O některých nesrovnalostech makrobiotického pojetí jinu a jangu s klasickou čínskou medicínou jsem slyšel, až tentokrát jsem to však
   na vlastní oči viděl ve dvou knihách, jejichž kvalita je jistě vysoká. Sama Jarmila Průchová mluví o Radomíru Růžičkovi jako o odborníku.
  Pokud jste slyšeli či víte proč makrobiotika se odlišuje od tradičního čínského chápání principů, velmi rád bych to věděl.
  S díkem
                  Filip Korčák
Zaznamenáno
vlkos
Jr. Member
**
Pohlaví: Mužské

Zobrazit profil
« Odpověď #1 kdy: 18. Prosinec, 2007, 08:43:33 »

cau,myslim ze v kiham Josefa Jonse sem se docetl, ze dute organy jsou jang plny jsou jin.tzn ze streva jsou jang.az budu doma,kouknu na to a upresnim....zatim Smiley
Zaznamenáno
coroner
Jr. Member
**

Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 18. Prosinec, 2007, 21:40:47 »

Velmi stručně v sedmi bodech:
1. Čínská medicína pracuje s tekoucí (proudící) energií.
2. Makrobiotika pracuje s energií, která někam dotekla a vytvořila (např.) určitou strukturu materiální povahy.
3. Tyto dvě věci jsou z hlediska energetické klasifikace vždy opačné.
4. Proudící jang energie vytváří v konečném důsledku orgán s převažujícím energetickým charakterem jin.
5. Proudící jin energie vytváří v konečném důsledku orgán s převažujícím energetickým charakterem jang.
6. Samotná makrobiotika je dosti komplikovanou záležitostí. Nekomplikujte si ji proto ještě navíc Tradiční čínskou medicínou. Na tu se většinou doporučuje v makrobiotice raději zapomenout.
7. Hovoří-li Průchová a MUDr. Růžička o jinu a jangu, každý myslí něco jiného - viz bod 1. až 6..
Zaznamenáno
seishi
Jr. Member
**

Zobrazit profil Email
« Odpověď #3 kdy: 25. Únor, 2008, 14:06:08 »

Zdravím všecky Wink,
lidi, to co tu píše Coroner je nesmysl z jednoho prostého důvodu....
Tu se vůbec nejedná o to, jestli TČM pracuje s "tekoucí" čchi a mb s
konkrétní tkání nebo formou...Jde o chybnou interpretaci makrobiotiků jistých jevů, které nemají nic společného s tečením či formou. Jak může být jang dostředivý, je - li to mužská horká čchi a jin zas odstředivá...
Slunce, oheň atd. jsou extrémní jang - mají odstředivou "prchavou"a nestabilní charakteristiku. Chladná vlhká půda je těžká...neaktivní je jin...
Nevím, kde kdo udělal kix, ale vysvětluje se, proč má tolik lidí po dlohodobé mb spoustu potíží...rakoviny Kushiovců mluví zadost Eek.
Zaznamenáno
Pavlínka
Full Member

Zobrazit profil Email
« Odpověď #4 kdy: 25. Únor, 2008, 17:11:15 »

Ahoj, zajímá mě, proč tedy rakovinu neměla ještě pí. Průchová, když se MB stravuje 29 let? (a nebo měla a nevím o tom)? A nebo p. Zerzán? Když to jsou v Mb s nejvíce zkušenostma....
Zaznamenáno
Milka
Full Member

Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 26. Únor, 2008, 07:12:29 »

Seishi, základný zákon znie : Všetko sa stále mení.
Preto  nič nie je len  jin alebo jang, ale sú to   t e n d e n c i e    . Všetko obsahuje v sebe aspoň zárodok opačnej energie. Zmieňované slnko je jang, ale keďže horúca energia sa šíri do veľkého priestoru všetkými smermi, to je prvok jin.
Ak máš problém, používaj radšej vektorové šípky, ktoré ti znázornia smerovanie.
Je to hra, večné objavovanie, ktoré mňa veľmi teší a stále prekvapuje. Súlad ktorý je v prírode obdivujem donekonečna.
Príjemné hľadanie aj tebe.
Zaznamenáno
seishi
Jr. Member
**

Zobrazit profil Email
« Odpověď #6 kdy: 27. Únor, 2008, 09:42:57 »

Milko,
s tou relativitou máš pochopitelně pravdu...věci se mění,ale"fungování"těch věcí - princip se nemění.
To, že extrémní yang přejde do yin a naopak je jasné.Sluneční záření je yang-rozptyluje se do vesmíru,ten je studený
a jak se sluneční energie rozptyluje do prostoru, chládne, plynule přechází v yin-stahuje se.
Mb svůj omyl zakrývá do takových kravin typu: jinový žaludek potřebuje jang energii.Žaludek ja yang a proto zpracovává yang energii.Žaludek v porovní se slezinou je yang-pracuje nárazově, má-li potravu...slezina pracuje stále, to je dlouhodobá"vytrvalostní"práce-yin....Ovšem toto je věc úhlu pohledu.Ale sevře-li tě někdo do svěrací kazajky..,určitě nebudeš aktivnější-budeš sevřená a pasivní-yin Cry.
Polarity tvarů a energií se mění-ale jen v porovnání se svým protikladem, a když má mb většinu charakteristik shodnou s taoismem, dost mě udivuje,že se slepě a dogmaticky drží té blbosti, že yang je centripetální a yin centrifugální. To,že ostatní polarity sedí, je jen důkaz omylu v překladu.Zřejmě to překládali lidi,co o tom nemají šajnu, ale to je spekulace, která neomlouvá tento hrubý kix Roll Eyes.
Neviděl jsem Průchovou "naživo",ale její rigidní povýšenecký styl projevu mi naznačuje,že něco v pořádku mít nebude.
Vidím kole sebe lidi, makrobiotiky,kteří jsou přesným opakem zářícího zdraví,jsou vybledlí a kostnatí...a naopak velmi vitální vegany,kteří tak žijí třeba 15 let a  tvrdě sportují, září zdravím.
Z toho vyplývá,že mb není pro každého,jak to Průchová píše i se svými dost hloupými argumenty,že "něco dělali špatně".Trošku mi to připomíná komoušské manýry. Mb při zjednodušení taoistických principů zašla do bezprizorní povrchnosti a je třeba s tím něco udělat Smiley
Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member
Pohlaví: Mužské

66940519
Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 27. Únor, 2008, 10:42:59 »

Nemyslím si, že překlady jsou špatné. Kushi to má takhle v originále.
Zaznamenáno
seishi
Jr. Member
**

Zobrazit profil Email
« Odpověď #8 kdy: 27. Únor, 2008, 12:31:36 »

Jasně, Kushi to tak má Very Happy,ale je možné,že se to přihodilo už Ohsawovi...teď si nevzpomenu jak
se jmenoval ten jeho učitel.
Prý jeho texty moc k dostání nejsou....každopádně, někdo to poplést musel Kouleni Ocima
Spíš jde o to,aby si lidi nemysleli, že mb je všemocná a že ostatní výživové směry jsou špatně.
Je třeba,aby se mnozí makrobiotici uvolnili a nepřemýšleli o takových kravinách typu "teď budu moc jin..."
Je to dost relativní a je nesmyslné se tím nějak striktně řídit.
Hned na začátku mého makroexperimentu mě právě zarazilo, že vůbec existuje "standardní mb talíř",když se říká, že vše je v pohybu a relativní.Každý člověk je jiný a potřebuje jinou skladbu jídelníčku...někomu tak vyhovuje vitariánství a někomu hovězí steik Huh?...
Zaznamenáno
Milka
Full Member

Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 27. Únor, 2008, 12:49:19 »

Mne práveže po pochopení MB začalo všetko do seba zapadať a vyjasnilo sa.
Zaznamenáno
romanS
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 27. Únor, 2008, 14:14:47 »

Seishi
Ty ses nám tu ale rozjel...... Wink
By mě zajímalo, kam / do které škatulky / bys zařadil mě. Mezi ty zdravé nebo ty "vybledlé"? Já se nebráním cokoli o sobě  zvědět nového..... Cool
Měj se Very Happy
Zaznamenáno
seishi
Jr. Member
**

Zobrazit profil Email
« Odpověď #11 kdy: 27. Únor, 2008, 14:17:58 »

Zdar, Romane,
...no po pravdě by trošku sluníčka prospělo Very Happy
Zaznamenáno
romanS
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 27. Únor, 2008, 17:19:40 »

Pokud máš na mysli to kulatý, žlutý, co se furt někde schovává, tak na to se sám moc těším, až ho chytnu..............Jaro klopká na dvéře. A jestli máš na mysli i něco, o co se můžeš jako bystrý pozorovatel podělit, tak se nestyď. V tom případě ale dám přednost soukromému vzkazu. Wink
Měj se
Poklona
Zaznamenáno
seishi
Jr. Member
**

Zobrazit profil Email
« Odpověď #13 kdy: 29. Únor, 2008, 11:20:57 »

No jo,...takový to žlutý kulatý,co se nám furt schovává Banan
Zaznamenáno
El
Hero Member
Pohlaví: Ženské

374885678
Zobrazit profil Email
« Odpověď #14 kdy: 06. Březen, 2008, 20:29:53 »

Ahoj,
tak se vám ta diskuze trochu zvrhla...

Jak teda na sobě poznám jesi jsem jin nebo jang ?

Zaznamenáno
Stran: [1] 2 3 ... 5
  Tisk  

Skočit na:  

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení