Stran: 1 2 [3] 4 5
  Tisk  
Autor Téma: Jin a jang v makrobiotice  (Přečteno 4960 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
El
Hero Member
Pohlaví: Ženské

374885678
Zobrazit profil Email
« Odpověď #30 kdy: 07. Březen, 2008, 19:50:57 »

Na tom asi něco je.Začala jsem s mb teprve před týdnem Smiley .

Před dvěma lety jsem přestala jíst maso a masné výrobky, přestala jsem pít mlíko. Ale máslo, vejce a sýry jsem jedla hodně často. Cítila jsem se mnoheem líp než když jsem jedla maso.Ale pořád mi občas bejvalo těžko- z toho másla a po vejcích to byla taky hrůza.Ale člověk je tak tupej, že mu to dojde pozdě.Taky jsem jedla spoustu sladkostí...

Týden jím mb a je mi lehce. Přechod pro mě není těžkej...ale otázek mám dost..

Možná by to chtělo jíst míň soji- taky jsem to někde četla...

Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member
Pohlaví: Mužské

66940519
Zobrazit profil
« Odpověď #31 kdy: 07. Březen, 2008, 20:03:44 »

Hele, ty jsi včera poprvé naběhla na forum a četl jsem tvoje rady ohledně sladkosti, tak si říkám, že někdo další zkušený a teď se z tebe vyklube, že na tom frčíš týden  Grin
Ale nemyslím to jako výtku, to je super, když člověk komunikuje a píše o tom co ho zajímá.. jinak nic nezjistí.
Pěkněs to tu oživila teda Wink
Zaznamenáno
El
Hero Member

374885678
Zobrazit profil Email
« Odpověď #32 kdy: 07. Březen, 2008, 20:53:26 »

Jé díky,  já si pak přišla jako ňáká rozumbrada. Smiley

No víš, musím ti říct, že jsem zdrav.sestřička(v nemocnici jsem dělala  jen dva měsíce...a pak už jsem byla hrozně unavená a cítila jsem jak ty lidi zabíjim. už ve škole jsem zjistila o čem to je a začala se zajímat o alternativy-ve všem-hlavně to jídlo a protože jsem ženská tak taky o přirozený porody, masáže miminek, aromaterapie) Taky mám výhodu pochopit různý tělesný pochody...ale je potřeba si je převést do východního chápání(který je lidem mnohem bližší)

Tak mě taky napadá, že asi nebudu moct ty mimča masážovat citrusama..dyž je nejim Smiley

Frčim tejden a je to supr!!! Jsem ráda za tohle povídání Smiley
Taky jsem zjistila, že v tom palečku končí dráha sleziny...funkce sleziny znám, ale nenapadá mě žádná souvislost s mými problémy. Napadá Tě něco?

Zaznamenáno
seishi
Jr. Member
**

Zobrazit profil Email
« Odpověď #33 kdy: 10. Březen, 2008, 10:51:21 »

Zdravíčko,
..no slezina je dost citlivá na cokoliv.Ale kromě toho, že se patologicky projeví na sliznicích a trávení a psychicky
zadumaností a únavou...,souvisí i s vyvažováním lidských potřeb - jako že taková nějaká zdravá skromnost v požadavcích na život,život v souladu s okolím atd.. U nás je ale obecně problém chápání čínského pohledu v tom,že se
snažíme škalkovat určité příznaky do přihrádek s názvama vnitřností...
Je to jako cvičení tchaj ťi...v Číně ty lidi až tak nezajímalo,jestli nějaká část sestavy ovlivňuje to či ono..,věděli,že korektním pohybem se tělo instinktivně dá do kupy samo bez "zasahování" intelektu...proto se MB dost zbytečně plácá v takových nesmyslech jako je "tabulka rozdělení potravin na jin a jang"
Takže moc nepřemýšlej,spíš si vyčisti hlavu od všelijakých "důležitých" otázek,choď do přírody, cvič, medituj....
tao už se o to samo postará Tongue
Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member

66940519
Zobrazit profil
« Odpověď #34 kdy: 10. Březen, 2008, 11:17:34 »

Seishi já poslední dobou nevím jestli máš takový smysl pro humor a nebo jestli to mám brát vážně :-)
Viz. proto se MB dost zbytečně plácá v takových nesmyslech jako je "tabulka rozdělení potravin na jin a jang"
Musíš přece vědět co máš jíst, co/jak máš cvičit, jak máš meditovat atd.
Nemyslíš?
Když řekneš prostě cvič, jez zdravě, medituj.. ale jak? Co to je cvič, že půjdu do posilky třeba?
Když nebudu klasifikovat jídla podle nějaké stupnice, jak poznám které jsou prospěšné a které ne?
Zaznamenáno
El
Hero Member

374885678
Zobrazit profil Email
« Odpověď #35 kdy: 10. Březen, 2008, 13:01:43 »

TAk to jsi mě seishi posunul zas trochu dál. Dík Smiley

Každej si to co je zdravý vykládá trochu jinak... třeba moje máma je přesvědčená, že jogurt a bílej rohlík je zdravej.A ty chemický jahody co včera koupila v globusu taky Smiley

To je pravda co neon píše...  ale přesto jsou lidi, ketří přesně cítí co maj sníst a co je pro ně nej.
Zaznamenáno
seishi
Jr. Member
**

Zobrazit profil Email
« Odpověď #36 kdy: 10. Březen, 2008, 14:13:12 »

Neone,
...tím mám na mysli to,že MB jako návod na "správné"stravování není jediná...
Kdyby měl jakýkoliv systém 100% pravdu (jak se mnohdy prezentují včetně MB),..asi by existoval jen právě tento systém Wink..
To je přece kravina,ne?MB je stejně tak dobrá jako veganství či vitariánství, protože to záleží na tom, jak si Vesmírný řád vyložíš...Znám jednu vitariánku ze Slovenska...žije tak asi 15 let a ta je mnohem zdravější než jak by jí Průchová předpověděla.
Takže můj názor je takový, že pro každého člověka vesmír jakoby dělá "individuální pohled na vesmír"podle jedincovy karmické vize....Pro mně bude makrobiotika makrobiotikou až toto uzná...,že někdo má metabolismus takový, že musí jíst bůček a jinému zas postačí pastva na pampeliškách a třeba ořechy Roll Eyes
Proto např. čínská medicína nikomu nic nezakazuje - pouze ukazuje ideální kombinace jídel....mnohdy můžeš jíst super stravu..,ale tvé tělo té kombinaci nerozumí a tak to nestráví a hnije to v útrobách...
Zaznamenáno
El
Hero Member

374885678
Zobrazit profil Email
« Odpověď #37 kdy: 10. Březen, 2008, 14:23:23 »

Ale v mb si taky můžu sestavovat svoje kombinace a jíst podle toho co je mi nejbližší. A ono si pak tělo samo řekne, že fazole dneska nechce a dalo by si zrovna nějakou tu polívčičku. Ten řád je ale nutnej, protože lidi, který ho nemaj pak lenošej a jedí co se jim zachce.

mě nepřijde, že mam něco zakázaný. A mb taky poukazuje na rozdíly v metabolismu, na pohalví, psychice. Nebo se pletu?

Seishi, co jíš ty?
Zaznamenáno
seishi
Jr. Member
**

Zobrazit profil Email
« Odpověď #38 kdy: 10. Březen, 2008, 15:02:22 »

To máš pravdu...s tím,že si nelze papat, co se Ti zamane,protože ten instinkt je zahlušený chtivostí a pažravostí..
Myslím tím to, že tak jak se rozhodneš pro Mb (a funguje Ti to), lze se rozhodnout pro veganství atd. MB, veganství jsou jen slova a koncepty, záleží na nás,po čem chňapneme Shocked MB je jen představa o tom,že je dobrá..spousta lidí to nedává...Já jím vesměs vegansky..z mb hodně čerpám,ale není to ono
Nesmíme na tom ulpívat....třeba jíš MB, ale jsou situace,kdy to dodržet nemůžeš
Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member

66940519
Zobrazit profil
« Odpověď #39 kdy: 10. Březen, 2008, 15:38:12 »

Seishi, mě právě příjde, že makrobiotika řeší všechno to co jí vytýkáš. A že ty ostatní zmiňované směry to neřeší.
Pro mě je makrobiotika propracovaný systém, který se ani v nejmenším neomezuje na jídlo, ale pokrývá celý Život.
Poněvadž vychází z vesmírných zákonů, které se aplikují na vše.
A makrobiotika mi je dostatečně vysvětluje.
Ona je adaptabilní ke všem změnám a indivuální k potřebám každého člověka.
Možná v ní vidíš něco co v ní chceš vidět a ztrácíš tam ten celek, který tam určitě je.
Nepřijde mi, že MB je prezentovaná jako jediná alternativa, protože ona sama je obecný popis věcí okolo nás, ona není definovaná, není stálá.
Vždyť neustále se tam hovoří o potřebě změny, proudění energie, nestagnovat.
Moc nechápu jak třeba veganství/vegetariánství pokryje ty různé potřeby lidí, které jsi popsal.
Makrobiotika oproti veganství je ohromně vyvinutý systém.
To právě veganství má přesné pravidla co ano a co ne.
Takhle to aspoň vidím já.
Já mám v podstatě rovnítko mezi makrobiotika a taoismus, přijde mi že je to jen nový název.
Zaznamenáno
seishi
Jr. Member
**

Zobrazit profil Email
« Odpověď #40 kdy: 10. Březen, 2008, 18:05:25 »

No jasně...,
jak se díváš na MB ty je fajn,ale MB=taoismus...to nemůže souhlasit minimálně kvůli tomu kixu mezi yin a yang, ale hlavně s tím prudérním způsobem,jak to prezentuje Průchová - to je dost chabá zjednodušená a hlavně disfunkční "náhražka taoismu".Žabo-myší válka mezi průchovcama a reissovcama je směšná a jen to dokazuje opak toho,co hlásají,že dosáhli..Tao nemá koncepty...MB je určitě komplexní životní styl právě jako taoismus..o tom jsem se přesvědčil předminulý rok v NL na konferenci.
Já neví..,u nás se to asi propaguje nějak divně.
Ohledně jídelníčku veganů...oni nejí jen veškeré živočišné produkty...ale jestli tu zeleninu vaří či ne anebo jestli jí banány je vedlejší..
Možná by naše MB měla víc zdůrazňovat právě to,co tam vidíš Ty - správný pohyb, meditace, myšlení...prostě taoismus. Cry
Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member

66940519
Zobrazit profil
« Odpověď #41 kdy: 10. Březen, 2008, 18:49:42 »

Chápu tě ohledně paní Průchové. Mám pocit, že jsem to viděl i podobně.
Poslední dobou, ale získávám pocit vděčnosti za cokoli co tady je, a zjišťuju, že moje neznalost věcí mi bránila je vidět v tom lepším úhlu.
Nevím do detailu jak je to přesně s tím "kixem" yin/yang, ale na stránkách paní Půchové k tomu bylo vysvětlení, které nemůžu už najít. Vím, že jsi s tímhle vysvětlením nebyl spokojený. Mě to ale přišlo logické a dostačující. Holt, já jsem asi zastánce paní Průchové a jsem rád za to co píše a věřím že Kushi, potažmo Oshawa, vědeli moc dobře co dělají, vzhledem k jejich obrovským znalostem čínské historie taoismu a neudělali základní "školáckou" chybu.
Zaznamenáno
seishi
Jr. Member
**

Zobrazit profil Email
« Odpověď #42 kdy: 11. Březen, 2008, 11:03:29 »

Jo Very Happy,
je fajn,že to tu je....asi máš pravdu, že styl Průchové spousta lidí potřebuje, protože jsou
úpně zabednění. Určitě je to tak, že když si člověk najde v mb "to svoje" a žije si v klídku a pohodě,má to vychytané a nepotřebuje někoho přesvědčovat o"své pravdě"...že MB je to nejlepší na světě.
Mělo by se to tu víc propagovat s humorem vlastním třeba Čuang c´emu, víc to zaměřit na neméně důležité roviny...nejen na jídlo.
Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member

66940519
Zobrazit profil
« Odpověď #43 kdy: 11. Březen, 2008, 11:21:35 »

No vidiš, potřebu jsi odhalil.. tak nechceš začít?  Very Happy
Zaznamenáno
seishi
Jr. Member
**

Zobrazit profil Email
« Odpověď #44 kdy: 11. Březen, 2008, 12:57:08 »

Šak,já makro asi tak dva roky dělám...,ikdyž svérázně Blob
..pochopil jsem,že je důležitější řídit se pocitem a ne tabulkou..ale s tím dost souvisí i
cvičení bojových umění - teda tradičně čínským způsobem,meditace a tak.., aby člověk získal "feeling"
Zaznamenáno
Stran: 1 2 [3] 4 5
  Tisk  

Skočit na:  

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení