Stran: 1 ... 3 4 [5]
  Tisk  
Autor Téma: Jin a jang v makrobiotice  (Přečteno 4977 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
Milka
Full Member

Zobrazit profil
« Odpověď #60 kdy: 15. Srpen, 2008, 07:44:33 »

Hlava je hutná, malá, telo veľké. Pomer 1:7 tak ako na Zemi. Keby sme aplikovali na hlavu príliš jang energiu, silná kontrakcia a aktivita by spôsobili problém. Tak ako na jang orgány v tele, zhutnili by sa a stvrdli, jasné, že budú fungovať len vtedy, ak prijmú energiu jin.
Voda, chlad - stagnácie /jin/, teplo - pohyb /jang/ . Pri elimináciách potrebujeme pohyb hlienov, chlad ich zastaví.
Tieto súvislosti sú vysvetlené v mnohých mb knihách. Zistíš, že princípy a zákony platia pre všetky javy. Dokážeš vyriešiť mnohé problémy a získaš nadhľad.
Zaznamenáno
Dan
Newbie
*
Pohlaví: Mužské

Zobrazit profil
« Odpověď #61 kdy: 19. Srpen, 2008, 16:41:03 »

Západně vychovaný, vzdělaný a myslící (a maso-cukrovou stravou živený) občan si neviditelnou formu proudící energie na rozdíl od starých Číňanů neumí představit. Naopak si velmi snadno představí, že hutnější (relativně jangovější) obilná zrna, zhutní, zpevní jejich tekutinami stále jinizované, uvolňované ledviny. A naopak: že roztékající se (jinové) mléko kalcifikuje (jangizuje, kameny a písky naplňuje) jejich dutý (relativně k ledvinám jinovější) žlučník.
Někteří internetoví diskutující si bohužel nedovedou představit ani jedno ani druhé.

Asi jsem na tom ještě hůř než běžný internetový diskutující a proto jsem nepochopil ani ten příklad od paní Průchové určený jim.

Po prvním přečtení bych si z toho vzal asi toto:
1.
a) (Relativně) jangové obilí dělá dobře jangovým ledvinám
b) Mléko jako extrémní jin nedělá dobře jinovému žlučníku

Extrémní jin nemůže ale dělat dobře žádnému orgánu ať je jinový nebo jangový. Je přece nesmysl komponovat svůj "talíř" s vědomím, že obilí bude napomáhat ledvinám a trochu škodit žaludku a zelenina naopak.

Když to čtu podruhé tak ta informace má asi více do sebe než jen to, že obilí je vpořádku a mléko špatně:
2.
a) Při problémech s ledvinami (jang) je potřeba přizpůsobit jído směrem k jangu (např. více obilí na úkor zeleniny, více solit, apod.)
b) Pak ale ta druhá část se žlučníkem analogicky nefunguje. Kdyby pani Průchová napsala, že je potřeba konzumovat více zeleniny, tak to by smysl dávalo.

Možná je to ještě jinak - to už je pro nás ignoranty trochu náročnější:
3.
a) Ledviny jsou jang proto, že mají v popisu své funkce bojovat s tekutinami (jin). Když tekutiny vítězí, dá se pomoci přidáním jangu ve stravě.
b) Extrémní jin mléka se změnil v jang :-) a způsobil kalcifikaci (jangizaci) jinového žlučníku

Mám v tom prostě stále nejasno a nevím k čemu mi je dobrá informace, že ledviny jsou jangovější než žlučník apod.

Díky za případné vysvětlení,
Dan
Zaznamenáno
El
Hero Member
Pohlaví: Ženské

374885678
Zobrazit profil Email
« Odpověď #62 kdy: 19. Srpen, 2008, 17:07:54 »

Tyto informace jsou dobré k diagnostice a léčbě. Vůbec se tím teď nemusíš hltit. Jestli s mb začínáš, tak je pro tebe nejdůležitější přeonačitsvoji stravu na vhodnější potraviny. To že to zezačátku nebude energeticky nejlepší zatím neřeš.. Nejdřív bys měl pochopit, jakou máš konstituci a kondici a jak toto ovlivňuje jídlo, které jíš.... jestli máš nějaký zdravotní problém, tak to na něm také budeš moc dobře pochopit...

Asi nikomu to nešlo hned, přece jen je to východní myšlení a člověk, který je vychován na západě nejdřív musí otevřít svoji mysl a srdce.

Zaznamenáno
Lord Kikin
Full Member

97044257
Zobrazit profil WWW Email
« Odpověď #63 kdy: 20. Srpen, 2008, 11:22:45 »

Podle me to napsal coroner krasne a srozumitelne...

Jinak souhlasim s El...  Z pocatku MB nema cenu moc resit detaily, ale je dulezity vyloucit ze stravy extremy a pridat potraviny kolem energetickeho stredu.. Vic neni treba resit.. Veskere jemnosti okolo enrgii se clovek casem nauci vycitovat.
Zaznamenáno
Dan
Newbie
*

Zobrazit profil
« Odpověď #64 kdy: 20. Srpen, 2008, 18:59:40 »

coronerovo vysvetleni je naprosto srozumitelne a takto to chapu i ja. O te klasifikaci organu bych to rad vedel ciste pro zajimavost. Pomerne striktni MB praktikuju uz pres dva roky - vyhovuje mi to a bavi me to - a tak bych se rad dal vzdelaval. Precetl jsem toho uz dost ale stale mi to nejak do sebe nezapada. Kdybyste nekdo mel nazor jak to s tim je, rad bych se ho dozvedel.
Zaznamenáno
Stran: 1 ... 3 4 [5]
  Tisk  

Skočit na:  

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení