Vítej,
Host
. Prosím
přihlaš se
nebo
se zaregistruj
.
1 hodina
1 den
1 týden
1 měsíc
napořád
Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Index
Vyhledávání
Přihlásit
Registrovat
Novinky
:
Akce, kurzy, srazy
Makrobiotika
>
General Category
>
Povídání jen tak
>
Makrobiotika v praxi
Stran: [
1
]
2
« předchozí
další »
Tisk
Autor
Téma: Makrobiotika v praxi (Přečteno 1780 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
Jirka
Newbie
Makrobiotika v praxi
«
kdy:
07. Únor, 2008, 21:07:24 »
Preji vsem hezky den
Zaujala mne makrobioticka strava a chtel bych se vas zeptat, kolik casu vam zabere priprava teto stravy.
Moje duvody, proc zacit s nejakou rizenou stravou, jsou takove, ze mam problemy se zavislosti na jidle. Prejidani, sladkosti, maso uz nastesti ani moc ne. Zdravotni problemy uz nejak neresim, drive jsem byl astmatik a byl jsem velice nachylny na nemoci vseho druhu - asi pred necelym rokem jsem zacal delat Falun Dafa a vsechno uz je v poradku - ted jsem zdravy. Spise mi jde tedy o to, zbavit se lpeni na dobrych jidlech. Na druhou stranu, nerad bych prilis resil to co jim - aby jste tomu dobre rozumeli - vsiml jsem si ze tady resite energetickou rovnovahu tela a podobne - ja jsem clovek duchovne zalozeny a tak urcite pochopite, ze bych si nerad tvoril dalsi lpeni. Ted je to jidlo, nerad bych to nasledne jen pretransformoval do zavislosti na jidelnicku - proto by me zajimalo, jak dlouhy cas vam zabere priprava tech jidel, nebo lepe receno, zda li je treba prehnane dbat na to, aby strava byla takova a takova.
Tedy, strucne receno, rad bych nastolil svemu stravovani rad, abych se zbavil vyse popisovanych veci - a kdyz to bude navic prospesne memu telu, tim lepe!
Jinak jsem se kdysi dival na porad CT2 o makrobioticke strave (coz je temer jediny zdroj toho, co o ni vim) a jsem moc rad, ze clovek muze diky kvalitnejsimu stravovani lepe zit svuj zivot
Dekuji za pripadne odpovedi
Jirka
Zaznamenáno
panama
Newbie
Re: Makrobiotika v praxi
«
Odpověď #1 kdy:
18. Únor, 2008, 16:24:10 »
Ahoj!
Já jsme měla podobný problém. Ale na to je Ti makrobiotika na prd, fakt:-). Nevím, z jakého jsi města, pokud jsi z Prahy nebo z Brna, zkus kontaktovat anabell - jsou tam moc fajn lidi.
Pokud jsi si zvyknul ispokojovat jeden za svých smyslů téměř na úkor těch ostatních:-), je dobré vzpomenout si na ty zbývající smysly: čich - květiny, aromaterapie...
sluch - hudba, povídání s milým člověkem, dobrý film
zrak - opět dobrý film, výstava, zoo, dobrá kniha...
hmat - SEX!!!!
, manální práce....
6. smysl - emoce, špatné i dobré. I špatná emoce nás dokáže naplnit jinak, než jídlem
Až si připustíš právo na lepší život, můžeš se začít zaobírat lepší životosprávou! Tak to je moje celá nemakrobiotická rada
Zaznamenáno
Lord Kikin
Full Member
Pohlaví:
«
Odpověď #2 kdy:
18. Únor, 2008, 17:19:14 »
No Jirko, jak Ti asi mam odpovedet?
S makrobiotikou se lpeni na dobrych jidlech zrejme nezbavis, protoze mb je stejne tak chutna kuchyne jako kazda jina.
Zalezi na tom kdo jak umi dobre varit :-) Kazdopadne je to kuchyne zdrava a energeticky vyrovnana.
Me osobne priprava jidel v beznem tydnu trva asi takto:
rano
40 min snidane s obedem(beru si to sebou do prace).
vecer
20-50 minut vecere - podle toho co delam
0-30 minut priprava svacinky na dalsi den - nekdy si delam svacinku rano,
nekdy se pece, nekdy pripravi pomazanka... proste ruzne
O vikendu ma clovek cas a muze se s nejakym tim jidlem mazlit delsi dobu, upect buchtu, placicky, nebo kdo vi co jeste.
Takze to zabere o neco vic casu
Nevim co myslis tim "prehnane dbat na to, aby strava byla takova a takova".
MB je zalozena na tom, ze se uplne vynechaji potraviny s extremni energii. ( prechod je pozvolny, aby melo telo cas se prizpusobovat )
Jakmile clovek dojde k prvnimu bodu, zacina rozlisovat jemnejsi energie a prizpusobuje tomu svuj
zivot a svuj jidelnicek.. Chybou zacatecniku byva, ze resi zbytecne kazdy detail a zbytecne si v tom delaji neporadek
a pak s tou celou mb prasti, ze je to moc narocny a tak podobne...
Drzim palce na Tve dalsi ceste
Zaznamenáno
panama
Newbie
«
Odpověď #3 kdy:
19. Únor, 2008, 12:22:06 »
Co se týká toho času: lidi už nejsou dneska zvyklí vařit. Vařit makrobioticky nezabere o nic víc času než pokud bys vařil nemakrobioticky, jen si najít systém:-)
Zaznamenáno
Petr Toman
Sr. Member
Pohlaví:
«
Odpověď #4 kdy:
19. Únor, 2008, 20:32:57 »
Já jsem sice začátečník, takže mi kuchyňské práce zaberou o něco více času, ale zjistil jsem, že mě ten čas v kuchyni, při příjemné hudbě, s příjemnou společnicí a zaobíráním se zajímavých MB souvislostí při přípravě jídla, mnohem více uspokojuje, než sednout před internet nebo civět na TV. Po práci se vždy snažím alespoň o půlhodinovou procházku v přírodě a pak se s chutí postavím do kuchyně a považuji to, jakoby má procházka pokračovala, respektive, že i doma dělám něco smysluplného pro sebe.
To je taková má malá filozofie.
Zaznamenáno
Jirka
Newbie
«
Odpověď #5 kdy:
20. Únor, 2008, 16:10:36 »
Moc vam dekuji za vase odpovedi
tak tedy zalezi na cloveku, jak se k tomu postavi
panama: no vis, jde o to, z ceho clovek cerpa energie. U nekoho to je jak pises: dobry film, sex, povidani s prateli. Jsou ale i jine zdroje energie, ze kterych se da energie ziskavat. Jsou i kvalitnejsi zdroje. Clovek ktery zacina se svou cestou, se proto v nekteryc praxich nauci nejdrive spravne dychat, spravne jist - predevsem "zivou" potravu (zenelinu, ovoce, orechy apod), pravdepodobne prestane jist maso - no a postupne se musi zacit preorientovavat na jiny zdroj energie - a v urcitem okamziku jiz energii z dychani a z potravy tolik nepotrebuje - a ani energie proudici z veci ktere jsi popsala mu uz nic nedava. Jeho telo se take zacne tou vyssi energii samo harmonizovat - uz pak nepotrebuje dbat na jidelnicek s vyvazenym Jin a Jnag
chci jen rict, ze premyslim trochu jinak, netouzim po lepsim zivote
mimochodem, ted jsem se dival na anabel - jsi hodna, ale myslim ze jsi me spatne pochopila
tak zle to se mnou neni - ono zavisla na nekterych potravinach bude vetsina populace
Zaznamenáno
Lord Kikin
Full Member
Pohlaví:
«
Odpověď #6 kdy:
21. Únor, 2008, 14:00:51 »
Myslim, ze se Jirko mylis s tim, ze clovek, ktery je na tom duchovne dobre nepotrebuje dbat na vnitrni harmonii. Ale na druhou stranu, ja tak daleko nejsem, takze je to zatim pouze moje domnenka. Uvidime, treba Ti za 30 let k tomu reknu vic
Zaznamenáno
Jirka
Newbie
«
Odpověď #7 kdy:
21. Únor, 2008, 18:11:07 »
Neni to tak ze nepotrebuje dbat na harmonii, ale tim ze je dusevne na pokroku harmonii ziskava. V podstate velice jednoduse receno, cely duchovni rust je o tom, dostavat vse do harmonie. Vsechno souvisi se vsim a tak kdyz dostavas do harmonie mysl, dostavas do harmonie i telo. Kdyz harmonizujes telo (treba makrobiotickou stravou) ma to taky pozitivni dopad i na mysl - ale jen do urcite urovne - tim mam na mysli, ze makrobiotickou stravou se z tebe nestane buddha
- ale kdyz postupujes sam, myslim ze zacit harmonickou stravou neni spatny napad.
Tim ze dostavas do rovnovahy mysl, telo nasleduje - chces-li tedy. Ve skutecnosti, harmonizovat se da nejen jidlem. Da se to delat take spravnym dychanim (v sanskrtu tusin pranajama) a ruznymi telesnymi cvicenimi, jako je Chi Kung, Pet tibetanu, mozna ze i Tansegrita (Carlos Castaneda) a i u nas na zapade jsme meli telesne-duchovni cviceni, ktera dovedla harmonizovat. Kdyz ma telo nemoc, nebo jine obtize, je to proto, ze mysl (ale da se rict i telo) je v nerovnovaze - mohou za to pripoutani (lpeni) - kdyz ma bytost pripoutani, ma tendenci ublizovat jinym bytostem - proto je v pripoutanich zapletena karma - a proto muze mit clovek obtize se zdravim, nebo i ve spolecnosti - kdyz se clovek zbavi svych pripoutani, uz nemuze mit nemoc nehlede na to co bude jist
V y nekteri jste tedy svoji Cestu zacali makrobiotikou - a to je taky dobre. Otazkou pro kazdeho je, kam az by se chtel dostat. Jestli vam jde jen o to, zit dobry zivot a trvate na tom, ze vam k tomu staci makrobioticka strava, neni to spatne - ale jestli jste nekdy premysleli, ze by jste se s u silim vyvijeli i duchovne (kazdy k tomu ma/nema svuj duvod), muzete zkusit i jine veci
muzete tedy postupne ke strave (pokud jste to tedy jiz neudelali) pridavat spravne dchani a nejake telesne cviceni. Tohle je ku prikladu Chi Kung:
http://www.youtube.com/watch?v=ddWrqocf4n8
To je Falun Gong. Existuji ale i jine qi gongy, ale tento je jednoduchy a velice ucinny. Kdyby tato metoda nekoho vice zajimala, dozvi se vic na
www.falundafa.org
. Bohuzel s jinymi chi kungy nemam primou zkusenost.
Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member
Pohlaví:
«
Odpověď #8 kdy:
21. Únor, 2008, 19:53:32 »
Otázka je jestli můžeš být v harmonii, když vypustíš starost o to co jíš? Ty píšeš, že s harmonickou stravou následuje harmonické tělo a s ním i mysl, ale nevede to k vyšším duchovním stavům. Ale zato opačně to podle tebe funguje. Můžu jíst co chci, ale silná mysl zharmonizuje tělo. No, kdoví jak to je.. ale taky nad tímhle dost bloumám.
Kushi mi k tomuhle dodává zmatku napsáním toho, že 100x kousání stravy vede k pevnému zdraví a 200x k osvícení. Ale nikdy jsem o tomhle nenašel víc, jak to přesně myslel.
Další zmatek, který vyvrací to co říkáš, že člověk bez lpění, který má tedy harmonickou mysl, nebude nemocný.
Tohle jsem četl u Osha:
Ramakrishna died of cancer, Maharishi Raman died of cancer, J. Krishnamurti suffered for forty years continuously with a terrific migraine.
Osho měl sám hodně zdravotních problému. Od něj si jen pamatuju to, že často zmiňoval jak osvícení lidé v historii zemřeli na rakovinu.
Taky k té harmonizaci bez potřeby jídla a braní energie odjinud. Nevím jak moc tomuhle věřit, když sám Buddha po zavrhnutí asketizmu razil střední cestu a začal normálně, ale střídmě jíst.
Hodně mě zajímají souvislosti ohledně jídla, meditace a osvícení. Přemýšlím, jestli na jídle opravdu nezáleží a silná mysl si poradí se vším. Ale z vlastní zkušenosti se mi tomu nechce věřit. Trošku si říkám, že to osvícení lidé z dřívějších časů nezmiňovali, protože se jedlo něco velice podobného makrobiotice, respektive makrobiotika je sledování řádu přírody a to oni intuitivně dělali.
Zaznamenáno
Jirka
Newbie
«
Odpověď #9 kdy:
21. Únor, 2008, 20:31:42 »
Reknu ti mou zkusenost. kdyz jsem jeste pred rokem, jako silny skeptik veho, co se tykalo duchovniho rozvoje, jedle ve velkem mnozstvi maso vseho druhu, tucne syry...myslim ze nemusi psat cely jidelnicek, kazdy to zna. Potom jsem se shodou udalosti dostal k duchovnimu zivotu - a posledni dobou uz se nemuzu na maso a tucne vyrobky ani podivat - nic mi nezakazuje mso jist, ale ja se ho zrikavam a vubec mi to nevadi (semtat si maso ale dam, moc to neresim) - misto toho jsem zacal mnohem vice jist cerstvou zeleninu a ovoce - protoze ostatni jidla mi uz nedavaly tu "spravnou" energii. To vsechno se delo automticky - s tim, jak se menila moje mysl.
Neco ti povim - nemam to overene, ale verim tomu. Jidlo musime prijmat my, lidske bytosti, protoze skoro nedokazeme cerpat energii primo ze Slunce - jidlo je neco, co je podle me na nizke urovni - jidlo existuje tady, protoze fyzicke telo potrebuje prijmat takovouto energii a nedokaze to delat primo. Ve skutecnosti clovek dokaze nejist, ma takovou schopnost - ale obycejny clovek na sv urovni obycejneho cloveka to nedokaze. Rika se tomu bigu a na zapade breatharianstvi - neji se ani nepije - ale energie musi telu dodavat stejne, jenom presli na jiny typ zdroje. Pokud zminujes buddhu Sakjamuniho - moc toho o nem nevim, ale videl jsem film, kde byl nejdrive clenek jineho nabozenstvi, ktere mozna v sobe zahrnovalo nejist a nepit - nicmene Sakjamuni objevil svou vlastni "stredni cestu" - a ta nezahrnovala nejezeni. Navic buddhismus uci vzdani se vseho, vcetne fyzickeho tela - proto je mozne, ze svetci v buddhisu umrou na rakovinu - buddhismus nekultivuje fyzicke telo. protoze v buddhismu se jde cestou nirvany. Nicmene mi tam nesedi to osviceni jak rikas. Pokud by opravdu osviceny clovek z nejakeho duvodu jeste nechtel odejit, pak by ho zadna nemoc nezasahla. Jde o to, ze pro cloveka, dejme tomu buddhistu, je tezke dosahnout osviceni behem jednoho zivota - proto, v nekterych vetvich buddhismu, jakmile mnich zemre, vysle se skupina lamu, kteri ho jdou opet najit reinkarnovaneho a dovedou ho zpet do chramu - takto to funguje v buddhismu - alespon v nekterych vetvich je to tak.
V jinych kultivacnich metodach to ale tak byt nemusi - dbaji na to, aby meli zdrave telo, proto jejich metody kultivuji take dlouhovekost - z duvodu, aby si prodlouzili zivot a tak mohli dosahnout osviceni aniz by to museli dokoncovat v pristim zivote - no a to se prave dela nejruznejsimi vecmi, muze to byt formou tim, ze dbaji na jidlenicek (ale nemusi), muze to byt formou toho, ze cvici nejaka energeticka cviceni, nebo to muze sama kultivacni metoda v sobe zahrnovat. Proto rikam: muzes byt v harmonii kdyz se nestaras o to co jis, ale zalezi na tom, jak se k tomu postavis ty sam.
Takze, pokud ti zalezi na makrobiotickem jidle, pak to dodrzuj a upevnis si tim zdravi - ale neni to jedina metoda toho, jak to lze delat.
EDIT: jeste bych chtel rict jednu vec, ktere jem se naucil: nic neni nemozne
Jeste neco ohledne nemoci. Ja tomu moc nerozumi, muze existovat spousta veci, ktere mohou nemoc vyvolat, ale existuje tento pripad. Z duvodu karmickeho zatizeni konkretniho cloveka, ma tendenci mit mysl i telo ustavicne v nerovnovaze. Existuji bytosti, ktere jsou silne jinove (v jinem rozmeru) a ty mji tendenci se "zabydlovat" v tele cloveka. Kdyz je tedy telo nejakeho cloveka v nerovnovaze, ta jinova bytost se tam zabydli a bude telo deharmonizovat svou jinovou podstatou - to se muze zde projevit treba nadorem. Kdyz jde clovek k leciteli, ktery neni priliz zdanty na to, aby tu bytost primo znicil (vetsinou ji ani nedokaze videt), uvidi v tele pacienta shluk cerne chi - a proto udela to, ze cernou chi zacne odstrnovat - zacne haronizovat telo. Mozna ze tu bytost na cas vyzene, protoze ona ztrati urodnou pudu ke sve pusobnosti, ale pak se stejne vrati do tela a zacne v nem opet prebyvat - nemoc stejne nebyla vylecena. Kdezto dejme tomu makrobiotik, ktery sve telo ustavicne harmonizuje, nemoc vyzene z tela ven, protoze bytost uz v tele nema vhodne misto k ziti - a nejspise ani uz nebude mit - proto se pomoci makrobioticke stravy da vylecit z nejruznejsich nemoci.
«
Poslední změna: 21. Únor, 2008, 20:56:42 od Jirka
»
Zaznamenáno
Petr Toman
Sr. Member
Pohlaví:
«
Odpověď #10 kdy:
22. Únor, 2008, 15:28:05 »
Velice zajímavá diskuze. Nicméně vážné onemocnění osvícených lidí či lidí silně duchovně založených by se možná dalo vysvětlit tak, že tito lidé (ať už intuitivně či vědomě) se více zaměřuji právě na otevírání horních čaker, které jim umožňují dosáhnout vyššího vědomí či komunikace s duchovním světem a méně dbají na čakry dolní, které jakoby drží na zemi. To bude zcela jistě i odrazem jejich jídelníčku, který bude více jinový (horní čakry) a malý podíl jangu (dolní čakry), což povede k fyzické disharmonii, což si ale díky své silné duchovní podstatě dokáží kočírovat a symptomy potlačovat. Když se po nějakém čase tak říkajíc vrátí zpět na zem a přestanou tolik využívat horní čakry, objeví se důsledek této činnosti. Ale taky to tak být nemusí. Život je ve své podstatě složitý, protože neumíme dostatečně šifrovat jeho jednoduché signály. Osobně jsem přesvědčen, že díky mb se dá dopracovat k zajímavému duchovnímu rozkvětu. Díky mb se člověk dopracuje k zajímavé vnitřní morálce a duchovní vývoj je často postavený na umění vlastní morálky. A aby člověk uměl správně naložit s informacemi z duchovního světa, měl by mít své „anténky“ nastavené na velice jemné vibrace, jinak by se mohlo stát, že bude přijímat pouze vibrace povrchní a tím přijímat jen půlky informací. Jsem přesvědčený, že aby toto člověk zvládl, je zapotřebí dbát na stravu, nezatěžovat mysl a zbytek děla zbytečně rozkmitanými vibracemi, což sebou nesou potraviny extrémní.
Zaznamenáno
Jirka
Newbie
«
Odpověď #11 kdy:
22. Únor, 2008, 19:03:13 »
Chtelo by se to divat na celou zalezitost z vetsi sire. Ono to vlastne ani neni tak slozite, jen pro cloveka neni lehke to pochopit - navic kazda bytost ma svou uroven na ktere prebyva - makrobiotickou stravou se da uroven urcite zvysit nad ostatni lidi ve spolecnosti - proto makrobiotik muze ziskavat jiny pohled na svet - ale obycejni lide nechapou makrobiotikuv pristup, mohou se mu dokonce posmivat - je to proto, ze jsou nemoudri, proto to nedokazi pochopit, je to nad ramec jejich pochopeni, je to nad urovni, na ktere prebyvaji (moudrost neznamena inteligenci, kterou se ted lide radi zabyvaji). Kdyz se uroven zvysi, ziskate lepsi pochopeni vsech zalezitosti (mluvit o vesmirnych principech, nekdo tomu rika Zakon, Buddhuv Zakon, Tao) a budete schopni postoupit zase o neco vyse - ale kdyz clovek, ktery je jak se rika malo osviceny, slysi pravdy pro nej na kriticke urovni, nejen ze jim nebude rozumet, ale mozna je ani neprijme a nebude jim verit, mozna je oznaci za povery a bude se jim posmivat.
Myslim ze je to skvele napsano v knize Zhuan Falun od Mistra Li Hongziho (da se volne stahnout v cestine na clearharmony.net) - nechci zase aby to pusobilo tak, ze se nekomu snazim vnucovat to co delam. Jen jsem predtim precetl spoustu knih (o joze, buddhistickych, hermetickych), ale ony mi pripadaly takove, jak to rict - prazdne - nebylo to to co bych chtel
Zhuan Falun byla pro mne zlomova a moc mi rozsirila obzory - a stale to dela
Jinak Petre, k tomu co pises - verim ze vyvazena strava muze opravdu velice pomoct. Ale taky verim, ze se to da zvladnout i bez ni - ale urcite spravnou stravou se da proces ulehcit, to je bez diskuze.
«
Poslední změna: 22. Únor, 2008, 19:12:48 od Jirka
»
Zaznamenáno
Petr Toman
Sr. Member
Pohlaví:
«
Odpověď #12 kdy:
22. Únor, 2008, 22:46:16 »
Můžeš tu prosím dát přímý link na zmiňovanou knihu? Díky.
Zaznamenáno
Jirka
Newbie
«
Odpověď #13 kdy:
23. Únor, 2008, 00:27:20 »
jasne
dal jsem ti trosku neprehlednou verzi stranek o Falun Gong, mam v tom trochu chaos
Texty jsou na strance
www.falundafa.cz
, odkaz primo na tu knihu je:
http://www.falundafa.org/czech/literatura/zf_06.doc
- Tahle kniha ale neobsahuje popis cviceni, cviceni najdes tady
http://www.falundafa.org/czech/cviceni.html
- na youtube.com se muzes podivat take na video, staci zadat Falun Gong.
Soupnu sem nejake linky z youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=ynqyI5s3WoM
tady jsou zacatky FG (okolo roku 1993) vcetne persekuce Cienskou komunistickou stranou
http://www.youtube.com/watch?v=7rKHWIZUXa4&feature=related
Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member
Pohlaví:
«
Odpověď #14 kdy:
02. Březen, 2008, 23:35:50 »
Ohledně makrobiotiky, filosofie, budhismu a jak Kushi (makrobiotika) vnímá mysl, vědomí a podobné věci.. jsem narazil na zajímavé úvahy na téhle anglické stránce:
http://zarendhara.net/naturehealth.htm#10
Z toho co tam je napsáno vyplívá, že Kushi vidí jídlo jako hlavní zdroj všeho co jsme, jací jsme.
Tvrdí se tam, že nemůžeme měnit naše myšlenky a myšlenkové modely, aniž změníme naši stravu, protože ony stravě podléhají.
Jen by mě teď zajímalo, z jakého Kushiho zdroje jsou přesně ty citace na tom webu.
Zaznamenáno
Stran: [
1
]
2
Tisk
« předchozí
další »
Skočit na:
Prosím vyber cíl:
-----------------------------
General Category