Stran: [1]
  Tisk  
Autor Téma: Kolik pít tekutin  (Přečteno 1154 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
beruška
Newbie
*
Pohlaví: Ženské

Zobrazit profil
« kdy: 11. Únor, 2008, 14:33:35 »

Dobrý den. Prosím vás o názor, kolik tekutin by měl asi tak zdravý makrobiotik denně vypít. A v jakém režimu. Děkuji.
Zaznamenáno
Petr Toman
Sr. Member
Pohlaví: Mužské

Zobrazit profil WWW
« Odpověď #1 kdy: 11. Únor, 2008, 16:55:29 »

Prý by se mělo pít tak, aby člověk zbytečně nenamáhal ledviny, ale ani aby je nevysoušel. Tudíž pít umírněně a ne ze zvyku. Jen když je žízeň. Občas zařadit i pramenitou vodu. Zdravý člověk by prý neměl jít na záchod vícekrát než 4x za den. Což si zatím neumím moc představit. Šálek něčeho teplého (obvykle čaje Bancha, Kukicha atd) by měl být ráno a s odstupem po každém jídle. Možností a pohledů je ale vícero. Je celkem zajímavé si vyzkoušet, jak se člověk cití být pozorný a v klidu, když umírní pitný režim. Osobně s tím mám kladné zkušenosti. Ledviny mají vliv na vitalitu a soustředěnost, a když je nepřemáháš, oplatí Ti to "klidem".  Wink
Zaznamenáno
Milka
Full Member

Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 12. Únor, 2008, 06:43:51 »

Voda hasí oheň v tele. Makrobiotikovi, ktorý málo solí. voda stúpa hore do oblasti hlavy.
Mne tiekla z očí a z nosa a spôsobila problém  ďasna, mokré vlasy a  tak som znížila vodu a je to lepšie. Starší a deti by mali piť častejšie a málo, aby sa nevysušili.
Vždy treba zhodnotiť vlastnú kondíciu Roll Eyes Tongue či máme  toho ohňa veľa.
Zaznamenáno
beruška
Newbie
*

Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 12. Únor, 2008, 12:12:03 »

Pokud tedy tomu rozumím a šálek je hrnek na kafe tedy cca 1.5 dl, tak to po 3 jídlech a ráno dělá cca 0,6 litru, k tomu polévka a voda "vevařená" a ten litr to bude s bídou.
 Nenene   
Zaznamenáno
vlkos
Jr. Member
**

Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 12. Únor, 2008, 18:59:17 »

cau,taky sem cetl v knizce od pani pruchove ze by se melo jit tak 4krat za den..taky si to nedovedu predstavit.ale myslim ze pit az ma clovek zizen je uz pozde.myslim ze zalezi na tom jak se clovek behem dne hybe.kdo sedi cely den na zadku ma mensi vydej tekutin nez ten,ktery porad nekde pobiha.
a jak pise milka-je treba zhodnotit kondici,kdyz je clovek nachlazenej tak by mel pit myslim vic... Roll Eyes
Zaznamenáno
Lord Kikin
Full Member

97044257
Zobrazit profil WWW Email
« Odpověď #5 kdy: 14. Únor, 2008, 08:45:02 »

Z toho co ja vim i z osobni konzultace s Pruchovou.. Makrobiotik by mel vypit priblizne kolem litru denne(vice nema smysl, protoze MB strava obsahuje mnohem vice vody nez strava bezna, proto pro makrobiotika nelze brat vazne reci doktoru o dvou litrech..). Individualne je to mene, nebo vice (zalezi na kondici a o na poctu polevek). Pit se ma pravidelne s odstupem po jidle. Nemelo by se pit vecer a dokonce vecerni polevky zbytecne zatezuji ledviny a proto by se vecer polevka jist nemela.  Wink
Zaznamenáno
beruška
Newbie
*

Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 14. Únor, 2008, 10:30:43 »

Děkuji za rady, Poklona
už jsem ubrala a teď budu sledovat, co to se mnou dělá  Grin zatím je to pohodička, chce to delší odstup. Ale už si nepřipadám jako průtokový ohřívač, resp. ochlazovač, protože studenou tekutinu mi dělá potíž do sebe dostat i v parném létě.
 Very Happy
Zaznamenáno
Petr Toman
Sr. Member

Zobrazit profil WWW
« Odpověď #7 kdy: 14. Únor, 2008, 22:07:44 »

Tekutiny vpravené do těla skrze potraviny (obiloviny, zelenina, luštěniny) jsou tělu nejužitečnější, takže Lord má jistě pravdu, že je potřeba od tohoto odvíjet množství další. Osobně jsem maximálně spokojený s čajem Kukicha a Hojicha. Občas si dám Senchu a kávu Yannoh či zázvorový čaj. A také musím vyzdvihnout Ume-shoyu-ban/kukicha nebo Gomasio-ban/kukicha. Tyhle léčivky mě velice zaujali.  Wink
Zaznamenáno
snowdrop
Jr. Member
**

Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 11. Březen, 2008, 16:49:37 »

Ahoj,
co říkáte na čaj sayonara? Kombinujete víc druhů čaje během dne? Já mám sice nejradši vodu a většinou nepiju ani nic jinýho. Ráno bez sklenice vody s citronem si už nedokážu představit, zkrátka voda je život Wink Ale poslední dobou jsem si oblíbila i banchu. Tak ještě k ní...dá se pít dlouhodobě???
Jinak souhlasím s názorem, že pitný režim je asi hodně individuální. Je zajímavý, že pokud se skutečně snažím pitný režim přes den dodržovat, tak čím víc piju, tím víc žízním Huh?  Vždycky, když piju hodně, cítím se líp... Ale to mluvím z pozice člověka nemakrobiotika...
Zaznamenáno
Baru
Newbie
*

Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 12. Březen, 2008, 13:46:46 »

Ahoj,
jestli jis normalne, mela by si  dodrzovat normalni pitny rezim, kdyz nepijes dostatecne tak je bezne, ze ti neni dobre, me kolikrat i bolivala hlava a prestala, az kdyz sem do sebe nalila sklenici vody.
Driv sem pila hodne a neumela sem si predstavit jak je mozny, ze makrobiotici piji tak malo, ale od ty doby co se snazim jist makrobioticky nemam skoro zizen ani potrebu pit tak jak drive. Prvni dny jsou nejhorsi, protoze tvoje telo je zvykle na neustaly doplnovani tekutin a pijes hlavne ze zvyku, ale po nejaky dobe si ani nevzpomenes. Pokud mam zizen v dobe mimo jidla, vetsinou si dam par dousku caje a to mi staci.  Wink
Kolik vypiju denne nevim, ale kdyz nad tim tak premyslim, tak to bude max. litr. Smiley
Zaznamenáno
beruška
Newbie
*

Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 12. Březen, 2008, 14:02:30 »

Snažím se pití omezovat, z dřívějších cca 2 litrů jsem to snížila na jeden ale mám taktéž problémy s bolestí hlavy, když piju ještě méně. Chce to asi delší dobu sledovat a určitě to závisí i na spoustě jiných věcí - fyzická námaha, teplota atp.
Zaznamenáno
milan
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 24. Březen, 2008, 00:38:08 »

Ahoj, ctu velmi zajimave odpovedi. Nicmene drive hodne makrobiotiku delalo chybu, ze prijimali tekutiny ve velmi malem mnozstvi. Jsem rad, ze to pí Pruchova po nekolika letech priznala a nyni doporucuje vice pit. Drzim se pravidla, ze si hlidam svoji moc (svetle zlute jako slabe pivo) a podle nic upravuji prisun tekutin (cca 1-2.5 l/den) v zavislosti co jim, jake je pocasi atd. Bezbarva moc nebo krvava moc jsou extremy. Nezapomente, ze plice klidne vydejchaji 0,5l vody za den. Hodne vody v tele vznika z metabolizmu. Avsak moci se vyluciji nevhodne metabolity, pokud v tele zustanou, mohou skodit organum (ledviny atd.).
Krom prisunu tekutin je vhodne i sledovat obsah soli ve strave, ktera ovlivnuje vodni hospodarstvi.
Pokud boli hlava, je to zpravidla nedostatek tekutin.
Zaznamenáno
Stran: [1]
  Tisk  

Skočit na:  

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení