Stran: [1]
  Tisk  
Autor Téma: Omáčky  (Přečteno 1373 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
panama
Newbie
*

Zobrazit profil
« kdy: 27. Únor, 2008, 16:52:33 »

Ahoj! Víte, co já neumim v makrobiotice vůbec uvařit? Omáčku!!! Při tom mi to docela chybí, zdá se mi to i přirozeneé, lidské tělo má taky šťávu. Krom toho podle ayurvédu jsem klasická Váta a my jsme hrozně vysušené...My tu omáčku potřebujeme...Poooomoooc Grin
Zaznamenáno
lenka
Full Member

Zobrazit profil
« Odpověď #1 kdy: 27. Únor, 2008, 19:22:36 »

ahoj,
nejlepsi omacky se delaji z dyne hokaido. tu ted uz ale asi nesezenes (nebo bys mela velke stesti... a my ostatni zeme Ti krute zavidela Grin. tak dobe jsou taky z kuzu, kdy na oleji orestuju cibuli, zakapnu sojovkou, podleju vyvarem a lustenin (treba z cizrny)-to doda takovou tu spravnou konzistenci a na zaver dam kuzu rozmichane ve vode. nebo taky prepasirovanou (nebo rozmixovanou) zeleninu v podobe pyre... moznosti je spousta Grin
Zaznamenáno
role
Full Member
Pohlaví: Ženské

Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 27. Únor, 2008, 21:20:07 »

Já dělám omáčky třeba z orestované cibule jako Lenka, zahušťuji obvykle maizenou nebo rýžovou moukou. Ale mnohdy ani zahustit není třeba. Taky jsou dobré omáčky z rozvařené zeleniny mrkev, celer, petržel (svíčková), cibule, petržel nebo pastiňák a pickles (znojemská), cibule, květák nebo cukína nebo patizon (křenová, koprová,....) a pak samozřejmě z té dýně- mňam! Někdy dochutím sojanézou nebo tofunézou, sušeným sojovým mlékem, někdy lákem z pickles, bylinkami,... Možností je nepřeberně!
Zaznamenáno
Veronika
Jr. Member
**

Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 05. Březen, 2008, 20:11:01 »

Jsem také Váta a na omáčkách jsem závislá.Nejradši mám nákou dobrou zeleninku povařenou ve trochu vodě se špetkou soli,řasou a lžičkou oleje a k ní přisypanou půlenou červenou čočku,vařenou ještě tak čtvrt hodky,než čočka rozměkne.Když je omáčka moc hustá,kápnu vodu.Dochucuju třeba Tamari nebo čerstvýma bylinkama.Zitra napíšu víc,děti už spí,tak mám chvíli od jídla klid:)
Zaznamenáno
Veronika
Jr. Member
**

Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 06. Březen, 2008, 13:22:06 »

Ted mě napadla další oblíbená žampionová:Nakrájím 4 cibule a na oleji posolené osmažím,posypu sluneč. seminkama a ještě malinko osmahnu.Pak pridám na kostičky půl kila žampionů,řasu,trošku kmínu a zaleji zel. vývarem nebo horkou vodou.Půl hodky mírně vařím,pak trošku zahustím kukuřicným škrobem a ještě minutu povařím.Odstavým z plotny a zamíchám 5 lžic sojové smetany a hrst potrhaného polníčku.Hodí se k pohankovým knedlíkům  nebo žitným těstovinám s fazolemi i seitanem.
Zaznamenáno
Peta
Sr. Member
Pohlaví: Ženské

Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 17. Duben, 2008, 12:35:11 »

Vcera jsem udelala platky seitanu osmahnute na oleji s pulmesickami cibule a k tomu jeste namocenou houbu shitake a podlila jsem to dost vodou, chvili dusila a pak zahustila kuzu a ochutila shoyu. Vznikla tim padem moc dobra omacka. K tomu jahlovy knedlik. Je to jednoduche a rychle.
Zaznamenáno
Jani
Host
« Odpověď #6 kdy: 30. Duben, 2008, 04:32:10 »

Ja pouzivam zeleninu, kterou podusim na cibulce, zaliju, rozavrim do mekka a postoucham a na zaver osolim a zahustim trochou kuzu. 'Kremove' omacky delam z domaciho tofu nebo sojoveho mleka a zahustim kuzu. Zaklad muze byt jakykoli, zelenina, bylinky, na konec pridam trochu sojoveho mleka, nebo rozmixovaneho tofu, povarim, osolim a je-li treba zahustim.  chef
Zaznamenáno
mirka
Jr. Member
**

Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 30. Duben, 2008, 20:40:25 »

ale solí se přece na začátku.....

já dělám omáčky téměř denně, někdy i na večeři. děti jsou omáčkové. zahuštuji ale kukuřičným škrobem
Zaznamenáno
Jani
Host
« Odpověď #8 kdy: 01. Květen, 2008, 03:52:41 »

Mirko, ja vzdycky solim na konci. Naucila jsem se to z makrobiotickych receptu. Pokud tam mas zeleninu, tak bys mela solit na konci.
Zaznamenáno
milan
Sr. Member
Pohlaví: Mužské

Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 01. Květen, 2008, 07:49:14 »

ahoj jani, solim zeleninu vetsinou na zacatku nez na konci, tak jako Mirka. Pokud sul pouzijes na zacatku, tak ze zeleniny dostanes sladkou chut a zelenina se ti vice otevre. Se solenim na konci bud opatrna, sul muze na tebe pusobit negativne. Dobre pouzita sul zvyraznuje obecne sladkou chut. Smiley
S temi MB recepty se pochlub, at se taky priucime...  Wink
Zaznamenáno
mirka
Jr. Member
**

Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 01. Květen, 2008, 08:36:33 »

navíc jani když používáš sůl n začátku, je kompatibilní s potravinou, kterou solíš.  sůl na konci škodí jak píše mailan. proto není vůbec dobré jídla přisolovat a vůbec ochucovat. hrůza např. ty různé čipsy, křupky,...
Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member
Pohlaví: Mužské

66940519
Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 01. Květen, 2008, 08:39:42 »

Sul na konci je ale doporučená minimálně do luštěnin, ne?
Zaznamenáno
mirka
Jr. Member
**

Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 01. Květen, 2008, 09:07:11 »

ano, do luštěnin jediných se dává nakonec a ze 5 minut zavaří. to by asi jinak nešlo  Wink
Zaznamenáno
Jani
Host
« Odpověď #13 kdy: 01. Květen, 2008, 14:44:07 »

Uplne na konec to nedavam, kdyz pridam sul, tak to jeste 5 minut povarim na mirnem plameni. Ze zacatku jsem hodne varila podle Aveline Kushi, kterra vetsinou soli ke konci a potom to povari.
Jinak varenou zeleninu vetsinou nesolim vubec. Zeleninu na omacky varim dlouho na slabem plameni a sladka je taky. Ale beru si vasi radu k srdci. Dekuji.
Zaznamenáno
Stran: [1]
  Tisk  

Skočit na:  

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení