Stran: [1] 2 3
  Tisk  
Autor Téma: Vnitřní zima  (Přečteno 2077 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
beruška
Newbie
*
Pohlaví: Ženské

Zobrazit profil
« kdy: 28. Březen, 2008, 10:52:07 »

Ahoj všichni,
může mi někdo poradit co s "vnitřní zimou". Mám celkem často takové "záchvaty" kdy sice cítím, že všude kolem mě je teplo, ale já se třepu zimou jak ratlík. Nohy a ruky do lavóru pomůžou jen na chvíli, na trochu déle zabere tvrdší fyzická námaha, ale jakmile zklidním - je mi zima. Co s tím? Mimoza
Zaznamenáno
kukicha
Full Member

Zobrazit profil Email
« Odpověď #1 kdy: 28. Březen, 2008, 13:59:17 »

ahoja, mám zcela stejny problém, když mohu roztopím kamínka a skoro se na ně natisknu  On Fire ... ruce a nohy ledové, jako ledíky, nepomáhá ani pohyb, když jdu v zimě na procházku ručky mi tak promrznou, že kolikrát ani neodemknu dveře... a musím se jít někam zahřát, někoho poprosit  Grin

takže s Tebou hluboce soucítím, beruško... ať už je JARO  Kyticka

Zaznamenáno
Lord Kikin
Full Member
Pohlaví: Mužské

97044257
Zobrazit profil WWW Email
« Odpověď #2 kdy: 31. Březen, 2008, 12:37:31 »

Co treba caj se zazvorem Wink
Zaznamenáno
beruška
Newbie
*

Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 31. Březen, 2008, 15:26:31 »

Zkoušela jsem, taky se skořicí, ale to pomůže jen krátkodobě, pak je to spíš horší. Teplá koupel ruce nohy zabere na delší dobu, ale taky to neřeší. Jedině sauna, nebo silný fyzický záhul s teplou sprchou a POSTELÍ.
Zaznamenáno
role
Full Member

Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 31. Březen, 2008, 21:16:44 »

Tyto problémy jsem mívala také před mb. Chce to zeleninové vývary, nishime, nejíst moc syrové zeleniny jen trošku pickles, vše jíst čerstvé ještě za tepla a co nejvíce toho naspat do půlnoci a hlavně pravidelně cvičit! Doporučuji cviky do-in nebo cviky na podporu proudění energie v drahách jednotlivých orgánů. Viz. např. kniha Strnadelové Radost z jídla.

Jo a vzpomínám si, že mi Milan Dvořák říkal, že když je mi často zima jsou to oslabené ledviny.
Zaznamenáno
milan
Hero Member

Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 05. Duben, 2008, 23:11:29 »

ahojky, zrejme posilujes prvek kov, ktery ztahuje organismus. je potreba byt pres den v otevrenem stavu. Pouzivej strom (pocatek otevirani) a ohen. Problem muze byt jednak ve vode (lediny, moc. mechyr) - generator chladu v tele nebo nedostatek tepla - ohen (srdce a tenke strevo). Rozhodne nejez samotnou ryzi, pouzivej ji v kombinaci s jahlami nebo kroupami). Pokud znas 5 prvku, tak to zmaknes, musis se dobre zdiagnitikovat a podle toho upravit jidelnicekrc. Taky muzes mit v tele hodne toxickych latek, ktere taky delaji chlad.
Vnejsi aplikace: pred ulehnutim si udelej koupel nohou a ruku ve vode 20 minut pred spanim, ale lepsi je zazvorovy vyluh z cestveho zazvoru. Pravidelne! Rano, kdyz stanes ohrej vyluh znovu a tri kuzi namocenou zinkou po celem tele (masaz). Pak vyluh vylej a vecer znovu. Pravidelne.
Taky je dobra masaz usi - mazacka pochvala - obe ruce brnkaji o ucha co nejrychleji, vydrz to 3 minuty. Pak usi poradne protahni nahoru a pak dolu za lalucky. Pekne to zahrejva...
Zaznamenáno
kukicha
Full Member

Zobrazit profil Email
« Odpověď #6 kdy: 06. Duben, 2008, 08:15:47 »

ahoj všichni,

milane, prosím, vysvětli proč není dobré na tyto chorobně vnitřně-chladné stavy jíst samotnou ryži... já ji tak jím skoro denně - víš, že jsem diabetik a z obilí zas tak moc na vyběr nemám - tedy aspoň podle paní Průchové, která v podstatě doporučuje jen ryži, pohanku a jáhly... a jáhly jsem do nedávna nemohla - nafouklo a ztvrdlo mi po nich bříško a měla jsem dost ošklivé křeče ve střevech. Teď po dlouhé době (asi půl roku) jsem si je zkusila uvařit znova, půl na půl s kulatozrnnou natural ryží a žádná zlá reakce se nedostavila, a pochutnala jsem si  Wink čím myslíš, že by to mohlo byt??? vysadila jsem před časem z jídelníčku fůru diskutabilních položek - např. kupovaná obilná mléka, kukuřičné lupínky bez cukru, soli, nadměrné solení, tofu v jakékoli úpravě, slad a amasaké, sojové produkty (např. jogurty a kefíry), ponechala jsem si k občasné konzumaci jen ty fermentované a jsem teď opravdu hooooódně poctivá.

mě na ten vnitřní chlad docela pomáhá smažená zelenina - na pidi mini kapičce oleje, jen ji orestnu, pak posolím, přikreju těžkou poklicí a nechám podusit ve vlastní šťávě bez kapky vody, a taky smaženy - nebo spíš na jediné kapce oleje usušeny a následně se zeleninou podušeny bíly tempeh... a pohanka. Já si smažím skoro denně, na radu paní J. Matherové. Ale nic si nepeču, protože mám jen elektrickou troubu, jinak vařím na ohni - na kamínkách, nebo na plynu. Myslím, že i to je důležité. Jak říká Průchová, oheň je slunce!!! Vadí el. trouba? Asi jo  Grin

díky za odpověĎ a krásné dny...
Zaznamenáno
milan
Hero Member

Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 06. Duben, 2008, 14:29:43 »

ahoj kukicho, ryze je obilovina v idealni pomeru Na a K, nutricne celkem dobre vyvazena. V tabulce potravin je ve stredu jako 0, ale energeticky patri pod prvek kov a kov je stahujici energie. Pro diabetika je dulezite sice prijimat mene uvolnujicih potravin, ale pokud se pouziva stejna energie delsi dobu, vede to ke stahnuti nekterych partii v organismu, coz  nedovoluje dobrou energetickou vymenu a na fyzicke urovni se projevuje chlad nasledkem stahnuti. Urcite stridej obiloviny, nejez jenom ryzi a kdyz tak je lepsi jeji kombinace s ostatni obilovinou. Nezapomen na spravny zpusob vareni. Jsou 3 klice pro spravne vareni: vyber vhodnych potravin, spravne pouzivat ohen a vyvazeni mezi olejem a soli. Pokud chceme, aby byla ryze vice zahrevna, tak ji namocime predem, varime ji na intenzivnim plameni a uvedeni do varu ji cca po 5 minutach osolime az pak snizime var. Pokud ryzi nenamocis a tak ji musis pozvolana uvadet do varu, avsak vysledna ryze spise ochlazuje. Je dobre i oprazit obilovinu s trochou sezamskeho oleje a pak normalne varit.
Fermentovane sojove jogurty jsou silne ochlazujici a navic jsou s cukrem! Rozhodne nejez nic studeneho.
Pro diabetes je jednim ze zakladnich leku kombinace jahly, adzuki a dyne hokkaido. Pozor na zlukle jahly, prisla bys o vitaminy rozpustne v tucich. S upravou zeleniny souhlasim.
Pokud chces delat lecebnou stravu, tak pouzivej eletriku jen z nouze.
Zaznamenáno
kukicha
Full Member

Zobrazit profil Email
« Odpověď #8 kdy: 06. Duben, 2008, 17:32:28 »

ahoj, díky moc za radu... tohle by mě teda nenapadlo... občas ryži opravdu namáčím, když jí pak vařím s jinou obilninou, třeba špaldou nebo kamutem nebo ječmenem, ale to moc často není... tak já to budu dělat stále a přidávat další obilniny, dnes např. kamut - k snídani, obědu, teď k večeři jáhly... četla jsem diskuzi ohledně vaření jahel a zkusila je vařit bez třinásobného promyvání vroucí vodou, jen propláchnout chladnou, spařit a hned vařit... a opravdu nebyly vůbec hořké, byly výtečné, půl na půl se sladkou rýží.

To bych se také moc ráda zeptala, tož se ptám  Tongue , co je vlastně zač sladká rýže, jestli si jí, jako diabetik mohu občas dát místo klasické kulatozrnné... v počátečním stadiu při přechodu na mb jsem po ní měla křeče, to je tak rok zpět, kdy jsem na tom byla fakt mizerně, ale teď mi to nic špatného nedělá, co bych mohla vypozorovat. A jestli mám opravdu upřednostňovat vaření obilí pod tlakem, jak píše Průchová v "Cukr a sůl".

každopádně ještě jeden dotázek ohledně rýže: je pravda, že se má vždy!!! vařit s řasou a solí jinak překyseluje (viz Radost z jídla od Strnadelové)? Máš s tím, milane, nebo kdokoli jiny nějakou zkušenost???

a - dnes už probůh poslední dotaz - asi opět na milana... jak mám správně vařit ten cukrovkářsky léčivy pokrm dyně plus adzuki plus kombu???
můj postup dle Kushiho jest: namočit večer opláchlou řasu kombu, vodu pak nevylévám, podleju jí ten pokrm
namočit adzuki - vodu pak vylévám a fazolky ještě opláchnu trochou studené vody...
dyni omyju, nakrájím na kostky, neloupu...
na dno kastrolu dám kombu, na to dyni, navrch fazole, dyně je znatelně více než fazolí, podleju vodou z kombu, kdyžtak ještě přileju studenou, tak aby byla vidět, ale fazole nebyly ponořeny, a dám na oheň či plyn, přikreju poklicí, uvedu k varu a pak stahnu na min, vařím tak hodinu a půl, pak přidám špetičku soli a vařím ještě půl hodinky...
nevařím to do zásoby, ale denně čerstvé, tak 5 dní v tydnu, někdy jsem holt líná  Wink , a jím malinkou porcičku ke každému jídlu, i ke snídani...
jakto že se ta dyně může vařit tak dlouho, nepůsobí pak v organismu kysele??? mohu se tím ládovat denně?? Kushi někde psal, že je nutné!!! tento pokrm vyvažovat jáhlami, jinak dojde k oslabení nějakého prvku - tomu já nerozumím... asi bych si to měla někde nastudovat.

díky moc, panečku to byla ale smršť otázek...
Zaznamenáno
milan
Hero Member

Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 07. Duben, 2008, 22:41:37 »

ahoj kukicho,
pises jak Jirasek, strasne spatne se odpovida na tve otazky.
Sladka ryze neni az tak sladka na chut, je vyzivnejsi, obsahuje lepek. Je dobre ji kombinovat s obilovinami (slad.ryz 1 : 2 obil.) nebo delat moči (uvařená se 30 minut tluče, tlouček namacej ve slane vode a tluc, pak ji rozprosti na vysypany plech s ryzovou moukou, zahladis to, posypes ryzovou moukou a nechas cca 2 dny odlezet - prikryte uterkou, pak uriznes kus a polozis na zeleninu (porek, dyne, cibule, mrkev), muzes delat ve varnem skle, povrh muzes postrikat sojovou omackou a zapeces cca 15-20 min). V pripade, ze ji budes jist samotnou a delsi dobu, tak muses mit zacpu, coz neni moc dobre. Krece mohou byt spojeny s nedostatku tekutin.
Vsechny obiloviny krom jahel jsou vzdy kyselejsi. Rasa je vyhodnejsi pro lusteniny, ale da se obcas pouzit i pro obiloviny. Na taliri by mela byt zelenina (zasada krom kapusty), ktera by kyselost kompenzovala.
Recept je OK. Z fazoli adzuki se voda nevyleva. Konzumace 3x tydne to jeste jde, ale myslim, ze 5x tydne to je hodne, ale to zalezi na tvem stavu. Kolik si pichas insulinu? Jahly posiluji prvek zeme (zaludek, slezina, slinivka). Napis strucny jidelnicek.
Zaznamenáno
kukicha
Full Member

Zobrazit profil Email
« Odpověď #10 kdy: 08. Duben, 2008, 13:02:35 »

ahoj milane, a všickni...
díky moc za odpověď... a omluva za mé jiráskoviny  Grin

u "normálního lékaře" jsem byla naposledy před rokem, to jsem ještě nevěděla, že mám cukrovku - a lékaře to nenapadlo, tak mi dělali vyšetření na všechno možné - byla jsem z těch všech vyšetření a toho přístupu tak vyčerpaná, že jsem se kousla a od té doby jsem u svého lékaře nebyla... cukrovku mi diagnostikovali nezávisle na sobě čínsky lékař z Tábora a paní Matherová, no ale jistota je jistota, tak jdu zítra na krev!
takže inzulín neberu, ale když si zpětně zhlédnu svou minulost a současny stav, počtu v knihách od Průchové, Kushiho a Strnadelové, tak je to docela jasné...
každopádně musím jíst opravdu každé dvě hodiny, dopoledne i častěji, jinak mě chytají mdloby a začínám se klepat a lezu skoro po 4  Funny Lebka , ale když mám klídek a můžu často něco zobnout a nepřejím se, tak je to v pohodě a tyhle stavy vůbec nenastanou ... naopak, když sním trochu více, dostaví se bolesti žaludku a pocity na zvracení, neskutečná únava, a skoro okamžitě usnu, na tom samém místě, kde jsem právě dojedla, třeba jen na 10 min, ale nemohu to nijak ovládat... když mě pozoruje spolubydlič, jen nechápavě kroutí hlavou  Nenene asi tak
každopádně, až budou vysledky testu, budu vědět více a napíšu...

Kushi někde píše, že ten pokrm adzuki plus kombu plus dyně, by měli cukrovkáři jíst denně, ke každému jídlu, a vyvažovat to těmi jáhlami... zkusím najít, ve které knize to bylo... a napíšu...

stručny jídelníček - včera teda pondělí:

cely den jsem jedla ryži plus jáhly s arame, k tomu ráno nishime (wakame plus cibule plus zelí plus dyně plus mrkev plus miso ryž.), k obědu mrkev plus brokolice podušeno na trošce vody ve vl. šťávě plus miso plus porek na jemno, k druhému obědu a večeři zelenina na sezam. oleji zadušená ve vl. šťávě (pórek, dyně, mrkev) , k tomu pokaždé lžíci adzuki plus kombu plus dyně.... k pití jen bancha a jeden šálek rozpustné obilné kávy... vše vařeno na ohni nebo na plynu, dle toho kde vařím... soleno velmi decentně v průběhu vaření, misa jen velmi decentně
!!! super, že si mohu v práci uvařit čerstvou zeleninu na plynu, i čajík...
dělím to v lepším případě tak na šest drobnych porcí, snažím se obměňovat jak to jde a jak to stíhám... kromě adzuki zařazuji natto, tempeh - bíly, tmavozel. čočku... k obilí mám téměř vždy trochu zeleniny, teda spíš více, cítím, že jí je v mém jídelníčku více, než by mělo byt... dost to teď šidím s polévkami, to je asi chyba, co?

díky a krásny den

jej, to je zas obšírné  Look Round

Zaznamenáno
beruška
Newbie
*

Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 09. Duben, 2008, 15:10:04 »

Milane,
díky za radu Poklona
Pokusím se s tím nějak vypořádat.  dancing

Ta mazácká pochvala je životabudič, pro mně je před spaním nepoužitelná.
Zaznamenáno
milan
Hero Member

Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 09. Duben, 2008, 23:20:26 »

ahojky,
berusko, jasne, ta mazacka pochvala byla myslena pres den, na noc pouzivej jinou metodu zarivani. Wink

kukicho, ty jirasku, zitra rano brzo vstavam, tak pokusim odepsat az vecer az se vratim. Trochu se nad tim musim zamyslet a poptat. z informaci vypada, ze muzes byt dehydratovana (pricemz diabetik ma pocit zizne, alespon v pocatecnim stavu), muzes mit alergii na nejakou potravinu, mistami to vypada na hypoglykemicke stavy, na cukrovku by bylo nutno vice info. Hlavne zustan nad veci a pozitivne myslet. Rozbory krve a moci sis mela nechat udelat davno, takze jdi do toho!

PS: Kukicho, se super, ze jsi odstranila obrazek toho zombika... a hned je lepe... jen tak dal... Tongue

Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member

66940519
Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 10. Duben, 2008, 07:33:14 »

S tím temným Nickem Cavem taky souhlasím, hned ti to víc sluší Kuki  Wink
Zaznamenáno
kukicha
Full Member

Zobrazit profil Email
« Odpověď #14 kdy: 10. Duben, 2008, 13:24:06 »

....

ahoj, jo, já měla z toho jeho čumáku depresi vždy hned, jak se objevil  Grin ... a z toho japonského čawánku vyzařuje takovy nehrany klid, že je vlastně všechno v pořádku...

milane, moc díky...opravdu se snažím, ale zřejmě někde chybuju...

teď po novu se mi zase velmi zhoršila pleť, zcela změnila svou kvalitu a je mastná, na dotek bolavá, jakoby cizí a zanícená, staré jizvy se zas podebírají, stále ten samy opakující se příběh... jsem z toho dost nešťastná, včera mi ruply nervy a spát jsem šla v slzách...  ráno mě ale probralo sluníčko a ptáčci, tak už to bylo zase v pořádku... kamínka, kočička, cvičení, radost ze dne...  Motyl

nechápu, proč se to vůbec nelepší... to musím zase čekat do úplňku, až se to trochu uklidní??? napadlo mě, jestli to třeba není tím, že jím celkově více, než bych měla a tělo si s tím prostě jinak poradit nedokáže a tak to pouští přes kůži...

je půl pytlíku obilí, malá hrstička luštěnin a něco zeleniny a řas za den na jednu padesátikilovou stosedmdesáttři cm vysokou vopici moc??? čím čím čím... čimčarára čim to je???  Nenene

mějte krásny slunečny... já mažu dělat čajovnici, až budou vysledky krev. testů, napíšu...
Zaznamenáno
Stran: [1] 2 3
  Tisk  

Skočit na:  

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení