Stran: [1]
  Tisk  
Autor Téma: zelenina  (Přečteno 768 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
havranka
Newbie
*

Zobrazit profil Email
« kdy: 13. Duben, 2008, 10:45:14 »

ahoj mám dva dotazy ohledně zeleniny

1. když se na zelenině objeví trocha plísně nebo hnití - např na špičce mrkve, na povrchu zelí, na kořeni zázvoru atd. stačí to jen oříznout - třeba čtvrinu nebo třetinu té mrkve a zbytek použít? nebo je nutné to vyhodit celé?

2. když máte k jídlu více druhů zeleniny, např připravujete nišime cibuli, zelí a mrkev, dodržujete u stolování systém konzumace od jang k více jin, takže nejprve mrkev, pak zelí, pak cibuli??? já to většinou nedodržuji, ale po jídle mám trochu nafouklé břicho a krkám, může to být tím???

a ohledně zázvorové kořene: používáte bio, nebo se spokojíte s tím od vietnamců nebo ze supermarkouše??? bio zázvor je teda pořádně drahá záležitost    Sad

díky moc
Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member
Pohlaví: Mužské

66940519
Zobrazit profil
« Odpověď #1 kdy: 13. Duben, 2008, 11:20:18 »

Pořadí jídel jsem viděl naposled dobře popsane v Orientální diagnostice od Kushiho.
A on tam nerozlišoval pořádí v jakém budete jíst zeleninu, která je upravená na stejný způsob.
Rozlišoval pořadí jídel ve stylu od slaných miso polívek na začátek a syrových salátu ke konci.
Obilí, vařená zelenina, luštěniny se můžou kombinovat libovolně mezi tím za předpokladu, že člověk důkladně kouše. Dobré pokousání a jezení v klidu by podle mě mělo hodně pomoct při nadýmání.

Zázvor vzhledem k té ceně beru nebio, jinak by nebylo nad čím přemýšlet a volba by byla vždycky jasná - bio.

Ohledně plísně mi bylo vysvětleno, že plíseň je většinou prorostená celou zeleninou a to že někde je vidět je už jen vizuální známka toho, že ta intenzita plísně je hodně vysoká. Já to celé radši hážu na kompost.
« Poslední změna: 13. Duben, 2008, 11:22:54 od neon » Zaznamenáno
kukicha
Full Member
Pohlaví: Ženské

Zobrazit profil Email
« Odpověď #2 kdy: 13. Duben, 2008, 13:09:31 »

Neone: Orientální diagnostika, M. Kushi str. 92 - aspoň ve vydání co mám doma:

Jak jíst - pořadí jídel...

... Můžete mít více druhů zeleniny v jednom jídle. Ale i když jsou vařeny společně, měli bychom je jíst v pořadí od jang (kořenové zel.) přes méně jin (listové) až k více jin (syrové saláty) - a to stále prostřídáváno zrny...

Někde to píše i Průchová, nevím ale v jaké knize...

Já to teda většinou nedodržuju, a s tím klídkem a žvykáním máš každopdně pravdu, stejně tak důležité je nepřejídat se... a po jídle ještě pár minut sedět a odpočívat...

pa pa
Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member

66940519
Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 13. Duben, 2008, 14:44:47 »

Aha, tak super že jsi mě opravila Kuki, děkuju Smiley
Zaznamenáno
milan
Hero Member

Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 13. Duben, 2008, 15:41:09 »

ahojky,
plisne a hniloba - vetsinou zelenina, ktera zacne hnit, tak neni vitalni, je to jako u cloveka, kdyz je nemocny... nektere plisne produkuji toxiny, ktere pote prostupuji celkem. plati cim vice vody, rychleji difunduji. Urcite je lepsi ji vyhodit a nekonzumovat.
nishime - pokud ho udelas, tak je jedno jak ho snis, protoze se bere vysledek jako celek. Spise se zajimej o to co jis a proc to jis. Pokud mas nadymani, muze to byt zpusobeno napr. malymi prestavkami mezi jidly, nebo ze neco ochutnavas behem vareni, spatne dychas, spatne zvykas, pouzivas nevhodnou kombinaci jidel, hodne jis a nepravidelne...
stravovani - doporucuje se od jang k jinu, mysli se tim jednotlive slozky z talire...
se zazvorem souhlasim s neonem, spatny plesnivy bio zazvor je horsi nez kvalitni zazvor v nebio kvalite.
Zaznamenáno
havranka
Newbie
*

Zobrazit profil Email
« Odpověď #5 kdy: 15. Duben, 2008, 08:48:51 »

aha, díky za odpověď, tak já to budu vše poctivě vyhazovat, ať se nají taky kompost Smiley

další dotaz ohledně zeleniny:

kolik druhů vařit v jednom jídle??? třeba v nišime nebo smažení? chuťově i celkově pocitově mi nejvíc vyhovuje tak 2 - 3 druhy, když je více druhů mám pocit, že už se chutě moc stírají, a to mi připadá jako škoda, a taky mám z toho jídla spíš pocit zmatku než klidu...

díky za odpověď...
Zaznamenáno
kukicha
Full Member
Pohlaví: Ženské

Zobrazit profil Email
« Odpověď #6 kdy: 23. Duben, 2008, 14:00:38 »

jj, tohle by mě taktéž zajímalo, kolik vařit, smažit apod. druhů zeleniny dohromady... jestli to pak není pro tělo moc chaotické, když se např. nishime připravuje - já nevím - z pěti nebo šesti druhů zel.

nejvíc mi sedí 2-3 druhy, chuťově mi to připadá nejlahodnější...

díkes moci
Zaznamenáno
mirka
Jr. Member
**

Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 23. Duben, 2008, 16:25:45 »

cítíš to moc dobře. opravdu stačí 2-3 druhy zeleniny a tím pádem je daleko více možností kombinací a tím i více chutí
Zaznamenáno
milan
Hero Member

Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 24. Duben, 2008, 21:59:19 »

v jednoduchosti spociva krasa...
kukicho, myslim, ze premyslis spravnym smerem Wink
Zaznamenáno
Jani
Host
« Odpověď #9 kdy: 30. Duben, 2008, 03:58:43 »

I Aveline Kushi nema v kucharkach nishime z vic jak dvou nebo tri druhu zeleniny. Mne kolikrat i tri druhy prijdou az moc. Zalezi na druhu zeleniny. Kukicho, rid se tim, co ti rika telo.  Grin
Zaznamenáno
Stran: [1]
  Tisk  

Skočit na:  

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení