Stran: [1] 2 3
  Tisk  
Autor Téma: Rýže - Basmati - Mochy - Bílá rýže  (Přečteno 1983 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
Psychedelic
Newbie
*

Zobrazit profil Email
« kdy: 10. Květen, 2008, 18:43:33 »

Ahoj.
  Tak jsem se dozvěděl, že mimo Amasaké existuje ještě jedna sladká rýže. Na internetu ji nazývají Mochy. Nebo je jich ještě víc?
  Je Mochy vhodná pro makrobiotiky? A co rýže Basmati? Jíte ji? Nebo se u ní omezujete jen na léto? Nebo vůbec?
    Dále jsem se chtěl zeptat. Často čtu, že při velkém hubnutí, či paní Průchová píše, že máme-li chuť na rohlíky - málo škrobovin - zařadit bílou rýži (jíte ji Vy? případně jak často?).
  Víte někdo proč? Já myslel, že natural obsahuje totéž co bílá, přičemž díky tomu, že není loupaná, obsahuje ještě něco navíc.
  Těším se na odpovědi.
« Poslední změna: 10. Květen, 2008, 18:55:56 od Psychedelic » Zaznamenáno
milan
Hero Member
Pohlaví: Mužské

Zobrazit profil
« Odpověď #1 kdy: 10. Květen, 2008, 19:44:08 »

ahoj, rad bych se dozvedel, z jakych zajimavych zdroju cerpas... Snad v te ryzi nemam kasi: amasake=fermentovana ryze, resp. obiloviny. Mochi-uvarene natlucena ryze. basmati-spec.upravena ryze se zachovanim vit.B. Ryzi amasake ani mochi neznam. Chces diky MB zhubnut?  Roll Eyes Bilou ryzi si nekdy dam, kdyz tak jasminovou...
Proc zarazuje Pruchova bilou ryzi? zeptej se ji. bila ryze=hodne skrobu, skoro zadna vlaknina a malo vitaminku..

Zaznamenáno
Cpt_Morgan
Jr. Member
**

419315231
Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 10. Květen, 2008, 21:24:36 »

No já v té rýži hokej trošku mám. Kdyz si ji chci koupit,vsude ctu loupana a mam v tom zmatek,loupana znamena nevhodna ryze ? Ja si kupuji pouze natural,ale rad bych i jine ryze,ale vubec nevim jake .A neloupana rovna se natural ? A celozrná se take rovna natural ?  Huh? 
Zaznamenáno
Cpt_Morgan
Jr. Member
**

419315231
Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 10. Květen, 2008, 21:39:41 »

To same mam zmatek i napr. pohanka loupana ,cocka loupana a navic jeste pulena. Takze kdyz mam loupanou pohanku, tak nevim jestli bych nemel mit spise neloupanou a tak . Snazim se kupovat vse neloupane ale nevim jestli klidne muzu i loupane. ?  kuju  Roll Eyes
Zaznamenáno
giorgino
Full Member

227663642
Zobrazit profil Email
« Odpověď #4 kdy: 10. Květen, 2008, 22:06:58 »

rýže neloupaná se nazývá natural; stejně tak rýže natural pololoupaná; rýže bílá je loupaná; rýže basmati je natural, či bílá a je to jiná odrůda rýže s jinou energií - ohněm.
pokud konzumuješ celá zrna včetně rýže natural, tak bez problemu muzes pouzivat i ryzi bilou; casto se pouziva cele zrno + 50% bílé rýže.. ja mam treba moc rad bilou ryzi basmati. ono nekdy ciste celozrnna strava je takova hladova. a ta pohanka? cela, ci loupana, ktera ti vic chutna?  tak asi takhle Smiley
« Poslední změna: 10. Květen, 2008, 22:13:58 od giorgino » Zaznamenáno
milan
Hero Member

Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 10. Květen, 2008, 22:11:18 »

kapitane, neloupna pohanka se neda ani pozrit... musi byt vzdy oloupane...  loupanou cocku znam snad jen cervenou, jinak nevim o tom, ze by se cocka prodavala loupana. Znam puleny hrach. Vzdy kupuji lusteniny neloupane, krom cervene cocky... ale nektere slupky mohou byt tezce stravitelne, tak se mohou odstranovat (napr. soja)...
co se tyce ryze, tak kazda ryze je loupana (zbavena ryzovych otrub - ty se nedaji jist), rozdil je jestli je brousena (bila), ci nikoliv (celozrnna - se slupkou, tam jsou vitaminy a vlaknina). Celozrnna=natural. Za komunistu se povedlo MB fandum zaridit dovoz celozrnne, tenkrat ji balirny v roudnici nazvaly NATURAL. Tento nazev pro celozrnnou ryzi se stal synonymem. Neni natural jako natural... a ryze jako ryze... nekterou naturalku ze supermarketu bych se bal pozrit...
Zaznamenáno
giorgino
Full Member

227663642
Zobrazit profil Email
« Odpověď #6 kdy: 10. Květen, 2008, 22:26:32 »

máš pravdu, Milane. loupaná je vlastně všechna  Smiley jen někteří jedinci a já říkáme ryži natural, nezbavené vnější vrstvy, neloupaná..
stejně tak musím souhlasit s tebou s tím supermarketovým zbožím - to občas člověk na začátku varu ani neví, co že to vlastně vaří  když je hrnec plnej pěny.. avšak zas nechci někomu zadělávat na sny takhle večer  Look Round ale co si budeme povídat, je to tak!
tak hezké sny Smiley
« Poslední změna: 11. Květen, 2008, 00:44:34 od giorgino » Zaznamenáno
Cpt_Morgan
Jr. Member
**

419315231
Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 10. Květen, 2008, 22:46:46 »

Super,dekuji za osveteni kucí , já jsem si to myslel s tou pohankou neloupanou,kdyz jsem na ni tak koukal v obchudku,tak jsem sahnul po loupane a tu cocku jsem myslel cervenou,to jsem tedy sahnul poprve po neloupane,tak mi snad slupicky nezaskocí v krku  Very Happy  A nakupuji v Bio obchudkach,mam tu na Smichove dva super.
Takze se mi bude spinkat jako miminku,ostatne jako vzdy co se stravuji MB.
Zaznamenáno
kukicha
Full Member
Pohlaví: Ženské

Zobrazit profil Email
« Odpověď #8 kdy: 15. Květen, 2008, 07:15:07 »

ahoj... četla jsem v Kushiho knihách, že mochi, ryže sladká, bílá a basmati (natural či bílá) by neměly nikdy tvořit základ stravy, jsou obilovinami pro občasné použití.
ještě k amasaké... mně teda děsně chutná, ale jíst ho nemůžu, pry hodně překyseluje organismus, při fermentaci se v něm obilné polysacharidy rozkládají na jednodušší cukry - maltosu, pry je hodně agresivní, nevhodné pro nemocného, zvláště JIN choroby (což mi potvrdila i pí Matherová a pan Dvořák)...no mně opravdu stačí lžička jediná a dostanu zimničku a zvýší se mi teplota, oteče jazyk a krk a dostanu rymu, začnu mluvit dutě, někdy se mi motá šíša - do druhého dne je tenhle jakoby předchřipkovy stav zažehnán, podobně reaguju na rozinky - tam se připojují dosti nepříjemné bolesti žaludku, jiné jednoduché cukry jsem v posledních dvou letech nezkoušela - vždycky to zkusím, jako jestli se to třeba nezlepšilo... a nezlepšilo  Grin

kupodivu na ryžovy slad takto nereaguji, takže si občas dám lžičku do banči a přidám plátek citrónu a pár lístků čerstvé meduňky... nebo dám lžičku do vařenych fazolí - mňam, to je dobrá sladkůstka. Jak je to teda s tím sladem? Jsou v něm také jednoduché cukry? Paní Matherová říkala, že když už bych chtěla jako JINpacient sladit, tak právě sladem z ryže, třeba do fazolí, že se s tím tělíčko popere lépe...

zkoušela jsem třeba dát amasaké do jahel (ty nejsou kyselotvorné jako ryže) a pak tu kyselost srazit po jídle tamari-banchou, ale nepomohlo to, amasaké vyhrálo  Grin

tak si nechávám zajít chuť... ale pro zdravého je to asi fajn pochoutka... tak si nechte mlaskat
pa

Zaznamenáno
giorgino
Full Member

227663642
Zobrazit profil Email
« Odpověď #9 kdy: 15. Květen, 2008, 18:54:38 »

kuki,
já teda tvoje příspěvky čtu jen letmo, to bych tady byl ještě zejtra, takže ani nevím v jakém pásmu se pohybuješ. ale myslím, že jsi podobný chronický dílo jako já, a tak ti tady napíšu svou zkušenost. pokud se pohybuju v mírnem pásmu, tak si nemůžu dovolit ovoce, ani takový dobroty jako amasake se starterem z klíčené pšenice, i trochu sladu by mě vyhodilo z koleje a pak bych tady psal takový věci jako ty. ale když mám třeba ve stravě větší jang - ryby, tak mi ovoce nic nedělá, ani nějakej zdravej jin..
nejsem teda ve tvé kůži, ale chtělo by to asi nějakej ten kurzík hele, jak tady bylo psáno  Wink  no uvidíš.

tak ahoj
Zaznamenáno
kukicha
Full Member

Zobrazit profil Email
« Odpověď #10 kdy: 16. Květen, 2008, 06:46:41 »

hm... giorgino, to je zajímavej podnět... takhle jsem o tom nikdy nepřemyšlela a nikde jsem o tom nečetla...
jen mám psychické problémy s pojídáním zvířátek... beru to prostě tak, že nejsem-li schopna živého tvora zabít, nemám právo ho jíst... a já nedokážu vědomě zabít ani pavouka, nebo mola... a nechci samozřejmě. Každopádně myslím, že by mi rybky ve stravě asi prospěly...

promiň nejsem ostříleny makrobiotik, jsem ouplnej začátečník, tak Ti můžu připadat jako padlá na hlavu, co to tady píšu...
a můžeš si říkat, že ty bys něco takovyho nepsal....
na kurz se chystám, ale mám se do té doby trápit sama a spoléhat se jen na knížky, hlavně nikoho neotravovat, nedělat ze sebe debila, neptat se, nesvěřovat se, raději zavřená do sebe trpět a dělat chyby znova a znova a čekat, až pojedu na kurz...

já teda myslela, že ten server tady je přesně od toho... Wink
Zaznamenáno
Jani
Host
« Odpověď #11 kdy: 16. Květen, 2008, 12:33:18 »

Co se kratkozrnne ryze tyce,
Mochi ryze vskutku existuje, je mensiho vzrustu, zrna jsou oblejsi a je sladsi. Muze byt i natural i bila, zavisi zpracovani, jak pise Milan. Vetsinou se pouziva k vyrobe mochi, jak nazev napovida.
Amasake se v podstate da vyrobit z jakekoli ryze, natural, bile i mochi.
Zaznamenáno
giorgino
Full Member

227663642
Zobrazit profil Email
« Odpověď #12 kdy: 17. Květen, 2008, 16:16:47 »

mladá dámo z Prachatic,
nejsi padlá na hlavu Smiley jen jsem tě chtěl "zdravě nakopnout", víš? taky jsem tyhle věci řešil z počátku, ale na kurzu získáš takový letitý vychytávky a celkově budeš mít jiný pohled, uvidíš Wink ano, máš pravdu, tento server je od toho, aby se sem psalo, psalo a zas jen psalo  Cool
jinak já nejsu nějaký ostřílený makrobiotik, snad jen věčný začátečník chef  tak to je asi vše.

hezký víkend

Jirka

« Poslední změna: 17. Květen, 2008, 16:24:22 od giorgino » Zaznamenáno
El
Hero Member

374885678
Zobrazit profil Email
« Odpověď #13 kdy: 17. Květen, 2008, 17:52:53 »

Ahojky,

pokud jde o to zabíjení či pojídání rybiček, tak je to od hmyzu trošku rozdíl. My člověci bysme neměli jíst savce a zvířata z velkochovů...  jinak maso ale taky trochu potřebujeme. Sice ne v takové míře jako je v naší společnosti pojídáno...

Já jsem byla dva roky vegetariánka- nejedla jsem nic co se živočichů týkalo krom sýra a másla. Když jsem poznala mb, tak mi došlo co to bylo za blbost. A taky jsem si uvědomila jak mi ty ryby chyběj. A tak , když už jím maso, tak jedině rybku. A ještě k tomu občas....

Takže si myslím, že by ti rybka určitě hodně moc pomohla Smiley

S názorem, že pokud nejsem tvořa schopná zabít, nemám ho ani jíst souhlasim. Ale myslim, že když už teď chápu, že rybu opravdu potřebuju, tak bych ji v případě nutnosti nejspíš zabila...
A ježíš tvrdí, že k jídlu je člověku souzena ovce- protže když je zabíjena, tak nevydá žídnej zvuk...

Zaznamenáno
Pavlínka
Full Member

Zobrazit profil Email
« Odpověď #14 kdy: 17. Květen, 2008, 18:25:13 »

Ahojky, no já to mám právě nějak naopak: já na ryby nemám chuť vůbec. Pokud nemusím tak, je nejím. Mám se nutit? To bych si ale podle mě nadělala víc škody než užitku, ne?
Zaznamenáno
Stran: [1] 2 3
  Tisk  

Skočit na:  

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení