Vítej,
Host
. Prosím
přihlaš se
nebo
se zaregistruj
.
1 hodina
1 den
1 týden
1 měsíc
napořád
Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Index
Vyhledávání
Přihlásit
Registrovat
Novinky
:
SMF - Just Installed!
Makrobiotika
>
General Category
>
Makrobiotika
>
Koření, ochucovadla, bylinky
Stran: [
1
]
« předchozí
další »
Tisk
Autor
Téma: Koření, ochucovadla, bylinky (Přečteno 557 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
Petr Toman
Full Member
Pohlaví:
Koření, ochucovadla, bylinky
«
kdy:
16. Květen, 2008, 17:41:23 »
Bylo by fajn, podělit se tu o rady týkající se koření, ochucovadel a bylinek v mb. Osobně si ne u všeho jsem jist. Paní Kubíková používala kurkumu pro žlutou barvu a náhradu vajíček, do ranních kaší směle dávala kokos, přestože není doporučován. Celkově cokoli Vás napadne, tak hodit do placu. Co, proč, náhrada čeho, kolik, čemu se vyvarovat...atd
Například by mě zajímala bazalka - používáte?
Jak často používáte Tekku a do čeho především?
Kam všude dáváte zázvor?
Zaznamenáno
Milka
Jr. Member
Re: Koření, ochucovadla, bylinky
«
Odpověď #1 kdy:
19. Květen, 2008, 07:14:54 »
Bazalka je dosť aromatická. Dávam ju na dyňu občas, keď nemám čerstvé bylinky. K dyni sa hodí výborne i saturejka alebo hluchavka - výborné. Ochucovanie bylinkami znesú dobre strukoviny /luštěniny/ . Tam sa môžeme vyblázniť , ale s mierou, samozrejme a nedávať viac ako 2 druhy naraz.
Zázvor milujem v čistiacej polievke podľa Dáši Lužnej. dávam ho občas i na lisované šaláty a občas do strukovín. No a kúpeľ pred spaním -
Zaznamenáno
Petr Toman
Full Member
Pohlaví:
«
Odpověď #2 kdy:
19. Květen, 2008, 13:17:34 »
Používáte někdy někdo Würzl zeleninový bujón??
http://www.prozdravi.cz/wurzl-zeleninovy-bujon-sacek-bio.html
Mám ho doma a nevím, jestli jej spotřebovat nebo někomu darovat :-)
Zaznamenáno
Kata
Newbie
«
Odpověď #3 kdy:
19. Květen, 2008, 14:42:41 »
Wurzl jsem kdysi používala hodně, i když to není OK, prostě mi to přišlo jako ne tak podstatný detail. Poslední měsíce ho ale hodně omezuju. Používám více méně jenom tehdy, když vařím pro nemakrobiotické hosty. Je třeba asi zvážit poměr vylepšení chuti - posunutí jídla směrem k nemakru. Já si myslím, že Wurzl chuť některých jídel natolik vylepší, i v malých dávkách, že to za to v určitých případech stojí. Ovšem makrobiotické to není, to je jasný.
Zaznamenáno
Peta
Sr. Member
Pohlaví:
«
Odpověď #4 kdy:
19. Květen, 2008, 18:59:55 »
Me se ten Wurzl zkazil. Tak malo jsem ho pouzivala, az jsem ho musela vyhodit. Pozor na to, existuji 2 druhy, jeden s drozdim a jeden bez drozdi. No proste ze zacatku jsem ho parkrat dala do polevek, pak cimdal mene a dneska vubec nemam potrebu neco vylepsovat podobnym ochucovadlem. Bazalku obcas pouzivam, podle nalady. Zasadila jsem si bylinkovy kvetinac se 6 druhy bylinek. No ale nejsem zadny velky pestitel, tak cekam, jak to dopadne a co z toho bude. Kokos a takove tropicke veci bych asi pouzivala vyjimecne, na Vanoce atd. Tekku davam trochu na obilovony, hodi se v lete, ne ? Zazvor na zazvorove obklady a po kapkach na ochuceni bud miso polevky ci do jidla. No a dobry je na platky do kroupove polevky. Nebo zazvorovy caj je bezva spolu s oprazenymi dynovymi seminky, neloupane, tak to se spolecne povari na caj, me moc chutna.
Zaznamenáno
Petr Toman
Full Member
Pohlaví:
«
Odpověď #5 kdy:
19. Květen, 2008, 20:34:55 »
Já právě Wurzl dříve hodně používal, pak jsem přestal. Polévky dneska ladím jenom misem, sojovkou, umeoctem a občas bobkovým listem. A někdy právě dám i tekku, když není polévka čerstvá. No ale protože se mi tam jedno balení stále válí, tak přemýšlím, co s ním. Rozhodně je fajn nápad, použít jej do polévek pro nemakro přátele. Ikdyž mi dosud čistě miso polévky vždy pochválili
Nicméně, bude fajn, když se tu objeví doporučení, rady či upozornění ve smyslu s tématem...díky.
Zaznamenáno
kukicha
Full Member
Pohlaví:
«
Odpověď #6 kdy:
21. Květen, 2008, 14:34:01 »
a co třeba rozmarýna, majoránka, tymián... v nějakém umírněném množství, třeba poprášit zeleninku při smažení, nebo majoránka do polévky? jsou lepší čerstvé než sušené? je to podle mb v pohodě?
mohl byste tu někdo zkušenější vypsat seznam toho koření - bylinek co jsou pro mb přijatelné? nejvíc používám asi gomasio, miso, shoyu, pak pickles a pažitku a ostatní zelené ozdůbky na jídlo, ale je tu spousta jinych bylinek, tak by mě zajímalo, jestli to do mb patří... a do léčebné mb???
pap
Zaznamenáno
idbarka
Newbie
Pohlaví:
«
Odpověď #7 kdy:
01. Srpen, 2008, 20:44:23 »
Já používám hodně tymián. krásně voní, dávám ho úplně všude. Jinak se dá celkem snadno dnes sehnat koření v bio kvalitě, to snad MB nevadí ne?
Můžete mi někdo poradit jak se používá GARAM MASALA? Viděla jsem to u kámošky, dávala to do rýže, ale jinak nevím k čemu se používá. Taky jsem si pořídila koriandr (prý proti nadýmaní, ale v knihách jsem taky zjistila, že působí i jako afrodiziakum
)
Zaznamenáno
El
Sr. Member
Pohlaví:
«
Odpověď #8 kdy:
01. Srpen, 2008, 23:23:32 »
Nevím přesně jak to je v mb, ale já jsem pro používání bylinek našich babiček. Takže všechny, které mívaly dříve na zahrádce.
Dokonce bych řekla , že na některé jídlo přijít musí. Třeba do luštěnin... to je asi nejhlavnější
Nejdůležitější je nepoužívat ostrá koření- pěpř , čili, paprika...
myslím si, že v mb se moc dochucovat nemusí. Člověk by se přece měl učit vychutnávat přirozenou chuť jídla. S troškou soli, sojovky...gomaska(to používaly i naše babičky-lněné) a někdy bylinky.
Zaznamenáno
Stran: [
1
]
Tisk
« předchozí
další »
Skočit na:
Prosím vyber cíl:
-----------------------------
General Category
-----------------------------