Vítej,
Host
. Prosím
přihlaš se
nebo
se zaregistruj
.
1 hodina
1 den
1 týden
1 měsíc
napořád
Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Index
Vyhledávání
Přihlásit
Registrovat
Novinky
:
Akce, kurzy, srazy
Makrobiotika
>
General Category
>
Makrobiotika
>
Jedla jsem syrovou stravu a nevím jak dál
Stran: [
1
]
2
3
« předchozí
další »
Tisk
Autor
Téma: Jedla jsem syrovou stravu a nevím jak dál (Přečteno 3594 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
hala
Host
«
kdy:
19. Prosinec, 2006, 20:50:07 »
makrobiotici, díky za Vaše odkazy na www. stránky a knížky. Já jsem dělala syrovou stravu, zbavila jsem se rakoviny děložního čípku, ale jsem v rozpacích jak dál.
Zaznamenáno
Rosta
Host
«
Odpověď #1 kdy:
19. Prosinec, 2006, 20:50:18 »
Vzkaz pro halu
zkus přijít mezi nás na naše vaření.
Info najdeš na
www.makrobio.cz
Rosťa
Zaznamenáno
Vera
Host
«
Odpověď #2 kdy:
19. Prosinec, 2006, 20:50:32 »
Hala, preco chces opustit surovu stravu, ked si s nou mala taku uzasnu skusenost? Ja by som si to na tvojom mieste poriadne zvazila. Drzim Ti palce.
Zaznamenáno
coroner
Host
«
Odpověď #3 kdy:
19. Prosinec, 2006, 20:51:32 »
Není se co divit, že si hala klade otázku "jak dál?", protože když už má někdo to štěstí, že si vyléčí syrovou stravou rakovinu, tak by asi nechtěl dopadnout jako doktorka Nolfi, která nakonec na rakovinu zemřela.
On se totiž musí vystihnout okamžik, kdy s energeticky jednostrannou stravou přestat. Syrovou stravou dochází především ke kompenzaci našich jangových prohřešků. Po vykompenzování se pak začínáme pomalu energeticky překlápět do druhého extrému. Ten pak má ve svém arzenálu jinové choroby, z kterých už není tak snadné se dostat jako z těch jangových.
I u jangových typů rakovin hrozí nebezpečí, že extrémní jinovou kompenzaci si tělo špatně vysvětlí. Může jí pak přikrmovat růstovou složku nádoru. To je typické zejména pro nadměrnou konzumaci syrového ovoce. Při jeho konzumaci se zvyšuje možnost recidivy rakovin i více jak dvakrát.
Nejjednodušší by bylo asi použít středový mb systém, pokud ovšem přihlédneme ke všem našim konstitučně-kondičním a životosprávným faktorům.
Nabídka Rosti Beránka bude asi jednou z cest, jak se v tom zorientovat.
Zaznamenáno
Vera
Host
«
Odpověď #4 kdy:
19. Prosinec, 2006, 20:52:55 »
S tou Nolfi by som to az tak nebrala. Alebo niet makrobiotikov, ktorí pomreli na rakovinu? Bohuzial, sú medzi nimi aj ludia z Čiech, ktorí dlhé roky sa snažili o korektnú mb. Nebude to také jednoduché, ako to tu prezentujete. Každý sa musí rozhodnúť sám. Pre mňa je varená strava znehodnotená a to nezachráni ani konzumácia pickls. Ale, nebudem vám to tu kaziť a pokojne to odmažte, keď treba:-)Hala bude musieť tiež zistiť na vlastnej koži, čo a ako.
Zaznamenáno
jacob
Host
«
Odpověď #5 kdy:
19. Prosinec, 2006, 20:53:04 »
Musím souhlasit, a tech co si makrobiotikou ublížili není málo..
Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member
Pohlaví:
«
Odpověď #6 kdy:
19. Prosinec, 2006, 20:53:20 »
Není makrobiotika jako makrobiotika. Když se Nelisena zeptali jak dlouho je makrobiotik, tak se prej zeptal on, jak ví, že je vůbec makrobiotik (pro každého je to něco jiného). Makrobiotika je pro mě nějaký systém, který popisuje jak co funguje a jak je ideální se stravovat. Schválně by mě zajímalo jestli ti co měli nějaký vážný problém se stravovali vyváženě, nebo se přiklonili více na jednu stranu. To že někdo řekne, že je makrobiotik nemusí znamenat, že nejí ve větším množství např. chleba, těstoviny, ovoce, tofu výrobky, sladkosti, málo zeleniny, málo pickles.. prostě cokoli co ho může přiklonit více k nějakému extrému. Ale pokud znáte zákonitosti tak by neměl být problém vystopovat včem jste dělali chybu, když se nějaká vyskytne. Ale vážná choroba na makrobiotice? Opravdu bych chtěl od někoho slyšet co vážného se mu stalo a jak tu makrobiotiku jedl.
Zaznamenáno
Vera
Host
«
Odpověď #7 kdy:
19. Prosinec, 2006, 20:53:43 »
To sa potom dá všetko skryť za to, že - ochorel si? No, to máš preto, že si nerobil mb dobre! Prosím Vás, o čom to je? Je to potom systém pre ludí, keď ani učitelia mb sú neni schopní ho korektne dodrzať? (viď manželka pána Kushiho, sám pán Kushi musel byť operovaný na črevá alebo cukrovkou velmi vážne postihnutý spoluautor prekladov mb kníh a iní učitelia, ktorí "učia" a sami tak vlastne žiť nedokážu. Pre mňa je základnou otázkou naozaj to, že varená strava je màtva. To, že ludí odkazujete na korektnosť či nekorektnosť nie je seriózne. Už vopred sa tak zbavujete zodpovednosti. MB je podla mňa ilúzia. Zákonitosti vám neberiem, ale pre mňa je živé jablko živé, keď ho zjem čerstvé a nie ako kompót:-)V podstate je to zbytočná debata, píšem to len preto, aby si Hala uvedomila, čo chce spraviť a dobre si to rozmyslela. Aby ste jej po krátkom čase nepovedali, nuž, to, čo si robila, nebola mb, preto sa Ti rakovina vrátila. Pekný deň.
Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member
Pohlaví:
«
Odpověď #8 kdy:
19. Prosinec, 2006, 20:53:54 »
Ale vždyť se musí taky postihnout otázka toho jestli to ten dotyčný dobře dodržuje. To není zbavování se zodpovědnosti. Žádný člověk není neomylný. Nevím proč by Kushi a jeho žena měli být vyjímka. Ty vycházíš ztoho, že makrobiotik je někdo, kdo je stoprocentně zdravý a nikdy ho nic špatného nepotká. Ale to už záleží na konkrétních lidech, jak se stím poperou. Já si jen myslím, že člověk který by stále dbal na korektní makrobiotiku a nejedl nic jiného, měl vyvážený talíř, tak by neměl mít žádné problémy. Ale otázka je, kdo znás (kdo vůbec) to vydrží. Každý občas ulítne a ono se to pak naskládá. Ale myslím si, že je snazší pak napravit nějakou chorobu, která se vyvine na základě ne úplně dokonalé makrobiotiky, než vážné choroby, které vznikájí z konzumace masa, sýrů, cukru atd. Kushiho žena mám pocit ulítávala hodně na normálních jídlech a byla si toho vědoma. Holt je to také otázka vůle a motivace toho daného člověka. Každý nemá zájem dbát na své zdraví.
Zaznamenáno
Vera
Host
«
Odpověď #9 kdy:
19. Prosinec, 2006, 20:54:07 »
Nie, nevychádzam z toho, že makrobiotik je apriori zdravý. Vychádzam z toho, že varená strava je màtva a nech ju ješ akokolvek vyvážene, po čase sa to prejaví na zdraví. Ale o tom sa prieť s makrobiotikmi je zbytočné.
Zaznamenáno
coroner
Host
«
Odpověď #10 kdy:
19. Prosinec, 2006, 20:54:37 »
Chyby makrobiotických učitelů byly rozebrány v řadě knih. Normální makrobiotik by jich mohl zůstat ušetřen, protože se nezabývá vedením kurzů, doplňováním vzdělání v zahraničí, publikační činností a hlavně neustálým bojem s místní komerční vědou = profesní povýšeností, prostou jangovou lidskou tupostí a ignorantstvím, vyloženými podrazy a podobně.
To jsou všechno silně jangizující faktory, kterým se lze při šíření makrobiotické osvěty jen těžko vyhnout. Tyto extrémní jangové podněty jsou pak zcela logicky kompenzovány jinem, který často už nemá makrobiotickou kvalitu, protože extrémní psychickou zátěž lze jen těžko zdolávat zeleninou.
Někteří učitelé si to uvědomují (Průchová: Co k vaší škodě neprošlo cenzurou – str. 220), ale přírodní zákony jsou neúprosné. Buď se tedy na ostatní vykašlat (věnovat se v poklidu jen sám sobě), nebo se sám do určité míry obětovat pro ostatní.
V tomto případě konstatování, že dotyčný člověk "káže vodu, pije víno" je spíše ku prospěchu celku.
Zaznamenáno
coroner
Host
«
Odpověď #11 kdy:
19. Prosinec, 2006, 20:54:51 »
Věro, ale nikde není psáno, že makrobiotika používá jen vařenou stravu. Používá se i strava syrová, ale v adekvátním množství, aby se nezvyšoval energetický jangový deficit organismu.
Energetický otisk přírodní energie zůstává i ve vařené potravině, pokud neprošla průmyslovým zpracováním. Tedy v případě obilí asi v úrovni biologicky vypěstovat a sklidit, přírodním způsobem usušit, spotřebiteli dát do papírového pytlíku. Nic víc.
Optimální dobou varu je energie potraviny modifikována pouze do navýšení jangu. Znovu bych upozornil, že co se varem "zničí", dodá se v makrobiotice jako součást pokrmu v jiné podobě - v syrovém stavu. Kdo tohle netuší, nedělá, neumí, má bohužel za pár let smůlu.
Těžko můžeme otočit během jednoho dne kolem dějin o desetitisíce let zpět, abychom měli zažívací orgány přizpůsobeny okamžitě k trávení syrové stravy, když celkový vývoj lidstva byl opakem.
Doporučoval bych k přečtení na diskuzních fórech o syrové stravě také ty příspěvky, kde lidé píší o negativních zkušenostech s tímto druhem stravování. Ty jsou z makrobiotického hlediska naprosto pochopitelné.
Zaznamenáno
Vera
Host
«
Odpověď #12 kdy:
19. Prosinec, 2006, 20:55:04 »
:-) Odpoveď mi bola jasná. Priamo učebnicová. :-)Už ju len vyskúšať v praxi (teda ten, kto chce) a dúfať.
Zaznamenáno
Peta
Host
«
Odpověď #13 kdy:
19. Prosinec, 2006, 20:55:20 »
Pro Veru: Me ta syrova strava zajima. Chtela bych treba vedet, jestli jsi potkala nekoho, kdo se syrovou stravou stravuje 20 let a vice a jake s tim ma zkusenosti. Ja jsem se na makrobiotiku dala take pro to, ze znam lidi, nebo se s nimi mohu seznamit, protoze vim, ze existuji, kteri se stravuji makrobioticky hezkou radku let (20 a vice). A prave o nich jsem slysela, ze si bud vylecili nejakou nemoc nebo ze vypadaji fantasticky na svuj vek apod. Potkala jsem zatim jen jednoho cloveka, ktery praktikoval syrovou stravu 2 roky a rikal mi, ze mel obrovsky ubytek vahy, a to takovy, ze to uz dal nemohl delat, byl potom strasne vycerpany. Tak nevim. Jak rikam, rada si s lidmi povidam o jejich zkusenostech, tak prosim napis, jake mas zkusenosti ty.
Zaznamenáno
Rosta
Host
«
Odpověď #14 kdy:
19. Prosinec, 2006, 20:57:52 »
Pro Věru. Rád s Tebou proberu výhody i úskalí syrové stravy.
Jsem akreditovaný lektor zdravé výživy a sám ji na sobě 15 let testuji.
Myslíš - li to vážně, ozvi se na 603 212 758.
Pokud z finančních důvodů je pro Tebe telefon ze Slovenska nevhodný druh komunikace, mám e-mail
rostaberanek@centrum.cz
.
Držím Ti palce.
S úctou Rosťa Beránek
Zaznamenáno
Stran: [
1
]
2
3
Tisk
« předchozí