Vítej,
Host
. Prosím
přihlaš se
nebo
se zaregistruj
.
1 hodina
1 den
1 týden
1 měsíc
napořád
Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Index
Vyhledávání
Přihlásit
Registrovat
Novinky
:
Akce, kurzy, srazy
Makrobiotika
>
General Category
>
Makrobiotika
>
Význam ženy pro osud lidstva
Stran: [
1
]
« předchozí
další »
Tisk
Autor
Téma: Význam ženy pro osud lidstva (Přečteno 931 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
neon
Administrator
Hero Member
Pohlaví:
Význam ženy pro osud lidstva
«
kdy:
24. Duben, 2008, 06:45:12 »
Existuje pravidlo, které vám při vaření vždy pomůže: nejjednodušší kuchyně je většinou nejlepší. Nejdůležitější kuchyňskou přísadou je: změna. Vařením jakožto nejvyšším uměním pokračuje žena v tvorbě života, který začal v jejím těle. Jestliže doopravdy rozumíme správnému, zdravému vaření, pak jsme skutečně svobodní, protože můžeme vést svůj život žádoucím směrem.
Způsob přípravy pokrmů má velký vliv na ty, kdo naše jídla jedí. Jestliže obiloviny a zeleninu přirovnáme k barvám, s nimiž pracuje malíř, pak způsob krájení potravin, regulování teploty varu, doba varu, tlak, voda, sůl a olej jsou jako štětec, jímž umělec přenáší na plátno své tvůrčí záměry. Svůj smysl pro kompozici, důraz a výraz, smysl pro rovnováhu a perspektivu přenáší kuchař na ty, kteří se z jeho díla těší. Ti pak získají stejnou kvalitu krve - a během 24 hodin převezmou do svého života i jeho sny.
V rodině, v níž žena má stále takovouto schopnost porozumění a chápe důležitost každého pokrmu, budou všichni šťastni. Pokud považuje kuchyň za centrum domova, je jejich život harmonický. Jestliže kolem ní vypuknou hádky, musí za to učinit zodpovědnou sama sebe a musí změnit způsob vaření. Jestliže kolem ní jsou všichni líní a pasivní, pak nesmí hubovat - ale změnit způsob vaření.
Kvalita, kterou žena přináší do kuchyně, dává všem členům rodiny možnost přizpůsobit se ročnímu období, okolí a příslušné aktivitě. Rodina přejme její ideály, myšlenky, její intuitivní smysl pro vesmírný řád - a tyto hodnoty předává dál do světa. Když bude ženina mysl chaotická, budou členové rodiny neklidní a podle možnosti ji opustí. Jestliže je žena - kuchařka naopak klidná a jemná, jestliže všechny její akce jsou mírumilovné, pak je mírumilovná i celá rodina. Zatímco se muži předvádějí na scéně života, zůstávají ženy většinou vzadu za oponou. Ale jsou přitom pravými režiséry životního dramatu. Každý si cení krásu ohňostroje, ale jen nemnozí vidí tmu, která tuto krásu umožňuje. Jsou to ženy, jenž rodí muže, kteří oslňují svět. Musíme se naučit vážit si těch i těch. Žádná civilizace a filozofie nerozuměla ženám - a právě to je možná ten pravý důvod, proč všechny selhaly. Až se naučíme porozumět významu ženy pro osud lidstva, budeme schopni vybudovat nový, lepší svět.
Zaznamenáno
lenka
Full Member
Re: Význam ženy pro osud lidstva
«
Odpověď #1 kdy:
24. Duben, 2008, 07:28:37 »
Ty jo, neone, tak tohle je vazne uzasne... diky za krasnou ranni uvahu a filosoficke nastartovani myslenek do noveho dne
Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member
Pohlaví:
«
Odpověď #2 kdy:
24. Duben, 2008, 07:32:38 »
Není zač, mě to taky rozehřálo do nového dne.. rozespalý jsem otevřel knížku a přečetl si tohle, nádhera. Já už to četl v Duchovní cestě, ale není od věci si tohle připomínat, nebo možná právě tohle.
Díky tomu si uvědomuju, jak je špatná ta emancipace žen a jak chtejí být zarovno s muži a dělat všechno co oni a hlavně pryč z kuchyně, nejsou přece žádně domácí puťky.. achjo, těžká doba
Zaznamenáno
lenka
Full Member
«
Odpověď #3 kdy:
24. Duben, 2008, 07:45:29 »
Jojo, mas pravdu. Je to cely postaveno na hlavu, muzi ztraceji svou prirozene vudci pozici a zeny naopak chteji neco, cemu, myslim, poradne ani nerozumi... misto aby lidi hledali nejaky prirozeny, smysluplny rad a harmonii zivota, tak spis chteji neustale neco dokazovat... druhym, svetu a hlavne asi sami sobe. pritom pochopenim dojdes k pravde, ktera je ve sve podstate tak jednoducha a logicka... najednou Ti vse zacne zapadat, dochazet a vidis veci, ktere Ti driv nedosli a mnohym nedojdou asi nikdy... tak uz jen cekam, kdy se ten extremni jang zmeni v jin
Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member
Pohlaví:
«
Odpověď #4 kdy:
24. Duben, 2008, 07:52:47 »
Až bude ještě extrémnější, hlavně aby jsme to přežili
Zaznamenáno
vlkos
Jr. Member
Pohlaví:
«
Odpověď #5 kdy:
24. Duben, 2008, 21:25:02 »
Krasné
Zaznamenáno
snowdrop
Jr. Member
«
Odpověď #6 kdy:
02. Květen, 2008, 12:52:58 »
Zajímavé, ale v jistým smyslu s tím tak úplně nesouhlasím. Možná jsem to špatně pochopila, ale nevím v čem vlastně ženy selhaly??? Taky si myslím, že ženský princip a její přístup k životu ovlivňuje i další členy rodiny, ale nesouhlasím s tím, že by tím těžištěm byla jen kuchyň. Je spousta žen, které se v kuchyni příliš neohřejí, přesto dokáží být tím hnacím motorem rodiny. Ano, některé opravdu chtějí dokazovat něco ostatním, možná je to dáno tím, že právě dlouhou dobu byly zavřené u plotny
(teď vám možná přijdu jako zarytá feministka, ale až tak zlé to se mnou není)) Já osobně jsem pro emancipaci žen, pro víc žen v politice, ve vědě apod., protože i naše vnímání světa může do těchto sfér přinest mnoho nového. A taky si myslím, že ženy mohou rozumět věcem stejně jako muži, rozdíl je možná v odlišnosti přístupů ke skutečnosti, v jejich větší intuitivitě. Kdybychom zůstali jen u té plotny, svět by byl o mnohé ochuzený, protože by přišel o svou pestrost.
Ale zároveň nenchci, aby to vyznělo, že nějak opovrhuju výše zmíněným názorem na úlohu ženy v kuchyni a hlavně při výchově dětí. Žena totiž mnohdy dokáže zvládat obojí, protože má MUŽE
Zaznamenáno
majkl
Full Member
Pohlaví:
«
Odpověď #7 kdy:
02. Květen, 2008, 13:42:49 »
V žádném případě nejedná o vinu či nevinu.
Emancipace se dá jako všechno chápat ze dvou pohledů - buď jako snahu žen o rovnoprávnost a boj proti mužům, nebo jako neochotu mužů být muži, na což ženy sampzřejmě musí reagovat.
Pravda je samozřejmě kdesi uprostřed.
Nejen o tomto více na:
http://home.pages.at/onkellotus/TTK/_IndexTTK.html
Zaznamenáno
Fiona
Full Member
«
Odpověď #8 kdy:
30. Červen, 2008, 19:57:24 »
No, to s tou pripravou jidla a energii je dost dobra myslenka. Navic to tak urcite funguje v zemich, kde dodnes pretrvava tradicni delba prace, kde muz se stara o obzivu a zena o domacnost. Ale procpak zena = kucharka? Vsak mnozi panove vari mnohem lip, ze, tak proc toho talentu nevyuzit
Pryc s falesnou skromnosti, muzi, a chcete-li dobrotu, chopte se hrnce a necekejte az zinka prijde utahana z prace
Zaznamenáno
Elvis
Full Member
Pohlaví:
«
Odpověď #9 kdy:
13. Červenec, 2008, 10:43:44 »
Je to na domluvě. Já jsem v kuchyni fakt tragéd, prostě se mi strašně nedaří a tak mě to ani nebaví.. můj přítel je tam ale totální mistr bez konkurence, nejedla jsem lepší jídla než od něho. A tak se střídáme, já se učím a snažím a on vaří na pochutnání a improvizuje. Já se držím receptů. Zatím. Ale to se poddá :-) - makám na tom.
Emancipace - zrovnoprávnění žen. No a na to je můj názor takovej že emancipace byla potřeba, stejně jako feminismus, ale dneska to přichází už do takových těch stupidnějších fází. Znám spoustu žen, které jsou samostatné a "emancipované".. a nešťastné. Není rodina, práce - diskriminace a vysoké laťky, muž s nimi povětšinu nevydrží..
Ale zase je to případ od případu..
prostě si všichni dělejte co chcete, hlavně abyste byli spokojení. Já si taky dělám to svoje, nikomu do toho nekecám a oceňuju tohle i od ostatních..
Já jsem spokojená když se ke mě můj milý chová hezky a je milující, a to taky tak je, a to ať jsem kdekoliv a a´t dělám cokoliv.
Zaznamenáno
Dei
Newbie
«
Odpověď #10 kdy:
16. Červenec, 2008, 07:40:52 »
neone díky moc, úžasná a pravdivá úvaha. na synovi i manželovi se jídlo okamžitě projeví, když je jídlo vyrovnané, je večer pohodička, klídeček a krásně se usíná, když je večeře s trochou víc koření, nebo s pivem, tak už to tak v pohodě není a dohadujeme se, kdo vykoupe malýho, kdo umyje nádobí... když je vše jak má být, tak to jde vše samo a bez keců
a k emancipaci... ženy byly dlouho v útlaku a tak mají pocit, že musí dělat mužské věci, ale možná je to tim, že jim chybí pořádní chlapi, dnes je hodně chlapů zženštilých...ale za to zase zcela určitě mohou jejich matky...a tak to jde pořád dál až k evě a adamovi... a i když teď budu střílet do vlastních řad, tak musím zopakovat výrok..."za vším hledej ženu" (ale samozřejmě popírám, že žena je nástrojem ďábla)
Zaznamenáno
Elvis
Full Member
Pohlaví:
«
Odpověď #11 kdy:
16. Červenec, 2008, 15:53:12 »
Jo, popsala jsi to dobře.
Taky bych se mohla vykašlat na vaření, kdyby si toho nikdo doma nevážil a ještě bych musela poslouchat, že jsem k ničemu a že co dělám nic neznamená a že to vlastně umí každej a o nic nejde a měla bych začít se sebou něco dělat..
Když je ale ten "správnej chlap" tak mě nechá tam, kde jsem spokojená, nechá mě dělat to, co zrovna chci.. a tak když chci vařit, je rád, že vařím, když nechci, tak je rád že si uvaří něco sám - změna.. atd.
Zaznamenáno
Stran: [
1
]
Tisk
« předchozí
další »
Skočit na:
Prosím vyber cíl:
-----------------------------
General Category
-----------------------------