Vítej,
Host
. Prosím
přihlaš se
nebo
se zaregistruj
.
1 hodina
1 den
1 týden
1 měsíc
napořád
Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Index
Vyhledávání
Přihlásit
Registrovat
Novinky
:
Jste zde poprvé?
Přečtěte si -
Jak začít s makrobiotikou
- jasný návod.
Makrobiotika
>
Makrobiotické diskuzní fórum
>
Recepty
>
amasake
Stran:
1
[
2
]
3
4
5
« předchozí
další »
Tisk
Autor
Téma: amasake (Přečteno 10257 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
Kata
Newbie
0
0
Re: amasake
«
Odpověď #15 kdy:
24. Červen, 2008, 12:38:44 »
Možná se ptám hloupě, ale ještě mi, Jani, napiš, co s tou koji, než ji vmícháš do obilí. Uvařit nebo přidat jen tak syrové? Nikdy jsem to rozbalené neviděla, nevím, jestli je to tvrdé jako normální rýže... Dík
Zaznamenáno
Jani
Host
0
0
«
Odpověď #16 kdy:
24. Červen, 2008, 12:47:33 »
Ja to do obili nemicham, delam amazake z ryze natural. Koji je syrove, ale je to v podstate takova susena placka, vyapda to jako plesniva musli tycinka. Rozlamu to a vmicham to do ryze.
Zaznamenáno
Kata
Newbie
0
0
«
Odpověď #17 kdy:
24. Červen, 2008, 13:14:56 »
Rýže je taky obilí, myslela jsem to obecně... Zvláštní je, že koji v té podobě, v jaké jsem ji viděla u nás prodávat, vypadá zcela jinak, než jak to popisuješ. Je to prostě pytlík a v něm cosi, co vypadá jako rýže. Řekla bych, že aby se z toho stalo fermentační činidlo, je potřeba to nějak uvařit a nechat zfermetovat a pak vmíchat do rýže nebo jiného obilí. Kdyby to tolik nestálo, asi bych si s tím klidně po libosti experimentovala, takhle ale uvítám každou radu.
«
Poslední změna: 24. Červen, 2008, 13:18:41 od Kata
»
Zaznamenáno
Kata
Newbie
0
0
«
Odpověď #18 kdy:
25. Červen, 2008, 16:47:04 »
Tak se musím omluvit za zmatky. Už jsem si ujasnila, jak je to s tím koji. To, co se u nás prodává (pytlík 0.5/500 Kč) je prostě rýže, která je už naočkovaná koji. Byla jsem zmatená, protože jsem koji nikdy neviděla. To ale znamená, že vyrobit u nás pravé amasaké by bylo ještě dražší, než jsem předpokládala v první variantě - jedna slušnější dávka za 500!! Zkoušela jsem internetové japonské obchody (u nás), ale zatím se zdá, že koji v té podobě, jak popisuje Jani, se u nás asi bude shánět těžko.
«
Poslední změna: 25. Červen, 2008, 16:49:38 od Kata
»
Zaznamenáno
Milka
Full Member
0
0
«
Odpověď #19 kdy:
26. Červen, 2008, 07:25:24 »
Myslím, že keby si koji uvarila, už ti nesfermentuje, sú to asi živé organizmy.
Zaznamenáno
milan
Makrobioklub
Hero Member
Pohlaví:
0
0
«
Odpověď #20 kdy:
26. Červen, 2008, 19:48:43 »
njn, koji byva jiz uvarena ryze obsahujici spory plisne Aspergillus oryzae, ktera je schopna uvolnit enzymy a nastartovat tak enzymatickou reakci. enzymy jsou bilkoviny. pokud je denaturujes, tak mohou ztratit svoji funkci... nedavno jsem videl nekde koji 400g asi za 200 Kc, to je za polovic! Amasake z koji nedelam, tak nevim, jake byla kvality.
Zaznamenáno
Milan podporuje:
www.makrobioklub.cz
(neziskova organizace zabyvajici se makrobiotikou),
www.makrobiotika.info
(MB diskuzni forum).
Rosta
Newbie
Pohlaví:
0
0
«
Odpověď #21 kdy:
01. Červenec, 2008, 15:12:22 »
Učíme přípravu amasaké na kursech, není třeba drahé KOJI, chce se to jen přihlásit na kurz, tam si to předvedeme v praxi a ochutnáme výsledek.
Volejte na 605 783 513.
Jen kdo buší na dveře, tomu je otevřeno!
Rosťa
Zaznamenáno
Rosťa
idbarka
Newbie
Pohlaví:
0
0
«
Odpověď #22 kdy:
27. Červenec, 2008, 12:34:52 »
Ahoj Rosťo,
ráda bych se nějakého kurzu zůčastnila, ale bohužel jsem (zatím) časově velmi zaneprázdněná (studuju a k tomu pracuju), doufám že se to brzy zlepší. Na netu jsem našla tohle :
Amasaké - sladká obilní káva bez cukru
Ingredience:
1/2 kg rýže nebo jahel
50g naklíčené nebo nabobtnané pšenice nebo čerstvé mleté celozrnné mouky
sůl
Postup přípravy:
Promytou, spařenou rýži nebo jáhly uvaříme se špetkou soli v 1,5l vody do měkka. Pšenici umeleme a vmícháme do vlažné kaše, případně místo pšenice použijeme celozrnnou mouku. Kaši necháme stát na teplém místě, kde postupně řídne a sládne působením enzymů pšenice. Po 3 – 4 hod. začne však kaše kysnout. Zkonzumovat by jsme ji měli do 3 hod., nebo ji alespoň povařit, aby jsme zastavili enzymatický proces. Můžeme ji i zapéci nebo podávat ochucenou jako puding.
Co si o tom myslíš? nikdy dříve jsem se o MB nezajímala, až od minulého týdne. Pořádáš kurzy i pro úplné začátečníky a laiky? Zatím jsem na úrovni rýže s čočkou a zeleninou, viděla jsem to u kámošky.
Jinak jestli někdo víte o něčem v Č. Budějkách, budu ráda.
Zaznamenáno
idbarka
Newbie
Pohlaví:
0
0
«
Odpověď #23 kdy:
27. Červenec, 2008, 12:54:43 »
joj tak už jsem to našla jinde, akorát že všechny tvoje kurzy jsou ve čtvrtek (což není takový problém), ale všechny končí ve 21:00 a mě poslední vlak jede 21:11 a další až o půl jedné v noci. Rozhodně nepočítám s tím že byste končili dříve, spíš naopak.
Zaznamenáno
tomy
Makrobioklub
Full Member
Pohlaví:
0
0
«
Odpověď #24 kdy:
21. Srpen, 2008, 10:07:57 »
idbarko,
ten recept, co jsi sem napsala, vypada zcela funkcne. Ja delam "amasake" ze spaldove mouky nebo z pomlete naklicene a ususene psenice. Akorat doba fermentace az 8 hodin, s tim, ze je dulezite to obcas promichat, aby se k obili dostal vzduch! Nakone prevarit, aby to dal nezilo
, jinak to cloveka dokaze pekne prohnat.
Co se kupovaneho amasake tyce, takhle sladke chuti asi doma nelze dosahnout, protoze je to koncentrat (po odpareni casti vody). A jednou jsem si udelal amasake i z koji, to je sladsi a vic se chutove podoba tomu hotovymu kupovanymu, ale je trochu moc drahy
Zaznamenáno
milan
Makrobioklub
Hero Member
Pohlaví:
0
0
«
Odpověď #25 kdy:
21. Srpen, 2008, 21:55:55 »
jestli myslis to z holanska/belgie, tak to je delane z koji. fermentace probiha trochu odlisneji...
Zaznamenáno
Milan podporuje:
www.makrobioklub.cz
(neziskova organizace zabyvajici se makrobiotikou),
www.makrobiotika.info
(MB diskuzni forum).
Pupi
Newbie
Pohlaví:
0
0
«
Odpověď #26 kdy:
22. Srpen, 2008, 14:31:30 »
Ahoj, o vikendu se chystam vubec poprve vyrobit amasake. Zainvestovala jsem a zakoupila v Palladiu Koji za 500 Kc
Vcera vecer jsem udelala "pruzkum", na hlavne zahranicnich strankach, a z vysledku nemam radost
. Nemuzu se totiz nikde dopracovat k mnozstvi Koji, ktere se ma k obilovine pridat. Nektere zdroje uvadi 1 salek, jinde jsou to dve lzice, nekde dokonce salky dva!!! Opravdu nevim, co si z toho mam vybrat
Dr. Strnadelova v Radosti ze zdravych deti uvadi 2 lzice naklicene psenice, tak uvazuju, ze bych se v ramci uspor pokusila do ryze vrazit dve lzice Koji a dej se vule bozi...
Mate nekdo zkusenost?
Pokud vyrabite z nakl. psenice, staci opravdu dve lzice???
Zaznamenáno
tomy
Makrobioklub
Full Member
Pohlaví:
0
0
«
Odpověď #27 kdy:
23. Srpen, 2008, 07:23:36 »
Pupi
Dve lzice staci tak na pul kila ryze (nebo jineho obili). Ale v podstate cim vice Koji tam das, tim bude vysledek lepsi, sladsi.. Tak si zvol nejaky kompromis, protoze 2 salky uz je vyslovene plytvani, zvlast pri cene Koji.
Naopak s nahrazkami typu naklicena psenice je lepsi setrit, protoze jinak to chutna jako salat z munga
Zaznamenáno
Pupi
Newbie
Pohlaví:
0
0
«
Odpověď #28 kdy:
26. Srpen, 2008, 10:06:02 »
Ahoj Tomy,
diky za odpoved! Muj amasake experiment jsem presunula na dnesek, takze zitra sem dam vedet vysledek. Pripravila jsem si ryzi z 1 hrnku kulatozr. ryze natural, varila v 2,5 hrncich vody a je z toho, doufam ze vyhovujici, kase
. Dam na tebe a pridam 2 lzice koji! Sama jsem zvedava, jak to dopadne
. Drzte mi palce!
Zaznamenáno
idbarka
Newbie
Pohlaví:
0
0
«
Odpověď #29 kdy:
27. Srpen, 2008, 11:56:01 »
Koji za 500?
kolik ho je proboha? U nás v Mísku jsem viděla ve Veze sáček za 38 Kč.
Zaznamenáno
Stran:
1
[
2
]
3
4
5
Tisk
« předchozí
další »