Stran: [1]
  Tisk  
Autor Téma: Čaj z lotosového kořene  (Přečteno 1287 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
Peta
Host
« kdy: 19. Prosinec, 2006, 19:58:53 »

Chtela bych nejdrive podekovat vsem co prispivaji do tohoto fora, je to bezva. Pak prosim o radu pro zacatecnika. Koupila jsem si lotosovy koren suseny a nevim, kolik ho dat varit na caj. V knizce od Kushiho pise 10g, ale cely pytlicek je 20g, to se mi nezda, ze by z toho byly jen 2 cajiky. Kolik si davate vy ? Jedno ci dve kolecka na salek? Take namacite pres noc ? A co cajik MU, pisou na nem 2g na salek, je to tak jedna lzicka ? Dekuji moc zkusenym za radu.
Zaznamenáno
Rosta
Host
« Odpověď #1 kdy: 19. Prosinec, 2006, 19:59:05 »

Pro Peta. Lotosový čaj se používá jako léčivka pro problémy horních cest dýchacích. Pokud ho používáš sušený je nutno ho před použitím dostatečně namočit, má-li léčebně působit. Léčebná účinnost je dána správným postupem přípravy, poměrem použitých složek. V dnešní době lze pořídit kořen čerstvý, který je mnohem účinější. Je dobré rozlišovat čaj pro léčebné a běžné pití. Doporučuji na toto téma 2 knihy od Kushi - Potraviny lék náš vezdejší a Přírodní léčení makrobiotikou.
Přeji Ti hodně úspěchů nejen při vaření
Rosťa
Zaznamenáno
coroner
Host
« Odpověď #2 kdy: 19. Prosinec, 2006, 21:11:52 »

Doporučená množství v návodech k použití na sáčcích s čaji - byť jde třeba o čaje makrobiotické kvality - jsou v dávkování zbytečně velká. Domnívám se, že jde spíše o uspokojení výraznou chutí pro nemakrobiotiky, protože výrobce se musí snažit prodat něco i na domácím trhu, který o zásadách makrobiotického používání nemá vůbec tuchy.
Pročištěné chuťové buňky nevyžadují takové koncentrace.
Speciálně nálevový sáček čaje MU snese několikanásobek doporučeného množství vody. Kromě toho se také doporučuje sáček roztrhnout a používat z něj čaj jako "sypaný", aby došlo k jeho lepšímu vylouhování.
Podobně u tříletých čajů kukicha a hojicha bohatě postačuje při dávkování polévková lžíce na litr vody. Na Doktorce kdosi psal, že čaj po použití z obavy z plesnivění vyhazuje (pokud jej nepoužije pro pozdější přípravu polévky z kapra), ale to je zbytečné, protože třeba vápník se z větviček uvolňuje postupně. Lze tedy tento čaj použít minimálně 3x při snižujících se dávkách vody. Eventuelně jej lze doplnit troškou čaje nového. Během dne k žádnému plesnivění nedochází, protože čaje jsou energeticky dost vyrovnané (ve prospěch kukichy), což je ještě pojištěno restováním. Na takových potravinách plísním trvá dost dlouho, než začnou úřadovat.
U makrobiotických čajů se nehoníme za parametry, které jsou sledovány při použití komerčních čajů, proto si můžeme dovolit opakované použití. Mám takový dojem, že tříleté čaje patří ještě i dnes v Orientě stále za ty "kvalitativně" nejhorší…
Zaznamenáno
Peta
Host
« Odpověď #3 kdy: 19. Prosinec, 2006, 21:13:39 »

Coronere, tisicere diky za opet vycerpavajici informace a zodpovezeni meho dotazu. Caj MU jsem zakoupila sypany v obchudku v Sazavske. Dala jsem jednu lzicku a i tak se mi to zda hodne silne. Takze dam priste o neco mene. Ten lotosovy koren jsem nechala namocena 2 kolecka pres noc a rano uvarila 10 minut. Doufam, ze je to v poradku. V Kushiho knihach jsme prave nasla varit 10 g suseneho, ale to se mi zda moc. Mozna je to mysleno 10g po namoceni a to asi nabyde vaha. Fakt nevim. Proto se tady ptam. Take mam vsechny knihy, ale neni nad to zeptat se primo praktikujicich makrobiotiku.
Zaznamenáno
Jarda
Host
« Odpověď #4 kdy: 19. Prosinec, 2006, 21:14:43 »

Presne tak, souhlasim s tebou Petro. Ja uz jsem z tech knizek kolikrat taky v rozpacich. Hodnekrat chybi i ty nejzakladnejsi info jako je davkovani. A rika se: "Lina huba,hole nestesti." Me uz jednou bylo receno, jak spravne ten lotos cajik pripravit. Samozrejme jsem si nic nepoznamenal a dneska uz zase nevim. Pamatuji si jen, ze se meli ty tri kolecka toho lotosu (suseneho) namocit pres noc do vody (lepsi dat do lednice). A rano jej pak varit v urcitem mnozstvi po po dobu 20 min ve vode cerstve. Tak lze pry vyvarit az trikrat. Po kazdem vareni, pak umistit zpet do vody namaceci. Osobne si myslim, ze by nebylo spatne uvarit si cajik do termosky a popijet po cely den. Stejne vetsinou pijeme neco tak kolem pul litru az do toho litru. Dulezite je take jak dlouho, respektive kolik dni tento ozdravny napoj popijet? A nebo po jake dobe kuru zopakovat?
Zaznamenáno
Stran: [1]
  Tisk  

Skočit na:  

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení