Stran: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 18
  Tisk  
Autor Téma: vitarianstvi  (Přečteno 9035 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
dvdmchl
Jr. Member
**

Zobrazit profil Email
« Odpověď #195 kdy: 01. Červenec, 2008, 21:30:21 »

Jeste me napadlo sem hodit muj dnesni jidelnicek.
6:30 - 2dcl uriny (vonava, bez chuti, signalizujici ze jsem to vcera nepodelal)
12km beh
7:30 - lzice a pul olivoveho oleje, lzice citronove stavy (cisteni jater)
7:45 - 2 jablka
12km na kole do prace
10:00 - 3 jablka
13:00 - pulka vobrovskyho melouna
(byl uplne rudej, neuveritelne sladkej, s cernyma seminkama, tak se rozplyval na jazyku az se mi z toho slasti priviraly oci. Uplne jak psovi kdyz ho budete drbat na zadech)
15:00 - asi 1kg hroznoveho vina
17:00 - miska namocenych dynovych seminek
12km na kole domu
lzicka Marmite(vytazek z drozdi) kvuli B12
19:00 - mensi hlavka zeli, par redkvicek a kousek celeru
asi tak za hodku si dam jeste misku namocenejch orisku

Zhruba takhle jim kazdej den. Rano zacnu urinou, pokracuju ovocem, pres cely den jim ovoce. A az k veceru si davam zeleninu a orisky. Nejaka semena obcas i odpoledne, ale to jen proto ze se neovladam a podleham chutim. Vodu ani zadne djusy jsem nepil uz ani nepamatuju. Ale to jsem vyjimka, vetsina vitarianu si neco odstavnuje. Nicmene vodu si myslim vetsina prijima jen z ovoce a zeleniny.

To kolo a beh uvadim proto ze u vitarianstvi je dostatek pohybu pevne spjat se stravovanim. V podstate neni mozne uspet s timto stravovanim bez pohybu. Osobne si myslim, ze se hybu jeste dost malo. Ale chodim jeste 2-3xtydne do posilky a o vikendech jsem si ted zacal davat behy pres 20km.
Pohyb je vubec velmi dulezita soucast tohoto zivotniho stylu a hodne vitarianu se tento fakt snazi vsemozne zduraznovat. Bez pohybu to nejde. Osobne verim, ze spousta z tech co jim to nefungovalo se proste malo hejbala.
« Poslední změna: 01. Červenec, 2008, 21:33:31 od dvdmchl » Zaznamenáno
dvdmchl
Jr. Member
**

Zobrazit profil Email
« Odpověď #196 kdy: 01. Červenec, 2008, 21:41:35 »

ha ted jsem se docetl ze pohyb je Jang. Neni tedy mozne, ze ten prehrsel Jing stravy vyvazim dostatecne Jang pohybem? Pokud by to tak bylo tak by to davalo smysl a bylo by mozne tuto debatu ukoncit. Protoze pak by vlastne i vitariani dodrzovali zasady MB, pouze k tomu pouzivaji jine slozky. Ale dosazena rovnovaha je stejna.
Co vy na to?
Zaznamenáno
romanS
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #197 kdy: 01. Červenec, 2008, 22:07:44 »

Týýýýýýýýýýýýýýýýýýýýý jo, tady se to rozjelo!  Roll Eyes
Přijímám tú onú výzvu na sportovní klání. A hlasím se na disciplínu přetěžkou, přímo královskou........ŠACHY.
 Wink
A samozřejmě hraju za MBčka.
 Wink
Zaznamenáno
giorgino
Full Member
Pohlaví: Mužské

227663642
Zobrazit profil Email
« Odpověď #198 kdy: 01. Červenec, 2008, 22:25:03 »

dvdmchl,
ten tvůj jídelníček mě vážně pobavil..  Wink  můj Bobik (morče) taky jí takhle "intuitivně"  každej den a dokola..
ale jo, myslím, že jsi fajn, chlape  Smiley

Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member

66940519
Zobrazit profil
« Odpověď #199 kdy: 01. Červenec, 2008, 22:34:18 »

dvdmchl: a na slane veci chut nemas? nebo na neco vysuseneho, krupaveho (chleba, susenky) ?
Zaznamenáno
El
Hero Member
Pohlaví: Ženské

374885678
Zobrazit profil Email
« Odpověď #200 kdy: 01. Červenec, 2008, 22:34:39 »

Pohyb je spojen s vitariánstvím přesně z těch důvodů, které jsi popsal přímo či nepřímo:

1.pohybem máte možnost pálit tu spoustu cukru, kterou do těla dostáváte
2.pohybem si umožňujete trávení, podporujete peristaltiku střev( syrovou zeleninu střeva neumí trávit)
3.pohyb je jang a vyrovnává váš jin, AVŠAK jin ve formě vaší stravy je extrém , jang ve formě neustále zvyšovaného pohybu je zrovna tak extrém.
Vyrovnání energie v makrobiotice musí být pozvolné.je nutné jít střední cestou a nevychylovat se moc ani do jin ani do jang směru.
Termín vyrovnání extrému extrémem je v systému makrobiotika znám a může se jím energie vyrovnat.Ale je to nejzažší možnost po které uvědomělý makrobiotik ani nesáhne.Makrobiotik je vyrovnaný harmonický člověk, který kolísá na jazýčku vah mezi energiemi jin a jang s lehkou výchylkou.
Tady je důkaz,že ačkoliv dvdmchl nevěděl nic o vyrovnávání energií, tak se vitariáni musí vyrovnávat zrovna tak jako všežravci komerčních potravin( maso,cukr, mléko, vejce) - oba tyto směry mají společnou touhu-je to vyroavnávání energií, je to základ makrobiotiky, která ho propracovala tak aby se energie nevyrovnávali extrémně nýbrž pozvolně.
Všechny extrémně vyvažované energie(i když to vyvažující lidé pro své tělo myslí podvědomě dobře) vyvolávají nemoci. Nemoc je vyvolaná buď jin extrémem, jang extrémem nebo oběma najednou.
Takže dvdmchl právě jsi tu všem řekl, že žiješ v systému , který je ve skrytu makrobiotika v plenkách. Jestliže v tvém systému stravování je počáteční, vyvíjející se makrobiotcká zásada není vitariánství vitariánstvím nýbrž makrobiotikou, jelikož systém se nazývá systémem podle jeho zásad.Věta ode mne : Nezáleží mi na jednotlivých systémech ať se již nazývají jakkoliv, záleží mi na tom, aby lidé používali zdraví prospěšné stravovací způsoby. S podloženou tisíciletou historií, aby byli zdraví a to na těle i na duchu a tím pádem na sebe hodní a tenhle svět byl v pohodě.
Zaznamenáno
vlkos
Jr. Member
**

Zobrazit profil
« Odpověď #201 kdy: 01. Červenec, 2008, 22:40:07 »

zajimavy jidelnicek...na leto fajn,ale v zime...trochu crazy Roll Eyes
ja to hlavne neberu uplne 100 vazne...protoze jim casto rybi maso. a piju obcas rad pivo,a jeste radeji vino ..
ale sportu mam taky dost Smiley lezeni, kolo...ted pres prazdniny brigada s pokryvacema ..8 hodin na strese chce troch vic bilkovin...skoda ztracet pracne vybudovanou svalovinu extrene nizkym prijmem bilkovin.
a vubec....dekujme nasim predkum za to jaka mame tela. nase deti a jejich deti nam teprve ukazi, kde je pravda a kde sme delali chyby. kdovi jak se na dalsich generacich podepise extremni jin strava vitarianu...a kdovi jak se podepise moje strava na mych detech...kazdopadne mam dobrou konstituci po svych dedeccich a babickach.dobrou noc vsem lidem dobre vule Smiley
Zaznamenáno
milan
Hero Member

Zobrazit profil
« Odpověď #202 kdy: 01. Červenec, 2008, 23:00:16 »

ahoj dvd,
tak jsem si precetl tvuj jidelnicek a je skutecne o hodne odlisny v porovnani se standardnim MB talirem.
1) musim konstatovat, ze pokud bys fyzicky telo nenamachal sportem a jen kazdodenne konzumoval zmineny jidelnicek, takze by se s tebe stala pekna troska... coz by vysvetlovalo, ze pokud neni dostatek pohybu, tak vitarianstvi cloveka totalne zrujnuje a nevydrzi ho praktikovat... telo nedonuti system k regeneraci bilkovin... pohyb napr. donuti organismu vyuzit konzumovane tuky nebo castecne odvest prekyseleni z organismu okyslicenim krve... tak je nutny pro peristaltiku... takze dokud bude pohyb, bude to nejak fungovat...
2) vitarianstvi pouziva semena, orisky, popr. olej - jinak by asi clovek umrel hlady. psal jsi o jednoduchych sacharidech a slozitejsich. MB rika mene tuku, u vitarianstvi je z velke casti staveno na tucich. Ovsem glukozu pomoci linerovi spiraly(beta oxidace) se sice z tuku udela, ale spotrebuje se daleko vice energie, nez na ziskani z polysacharidu...
3) dostali jsme se k zatizenosti jater (agresivita/vybusnost). pokud jatra zatezujes hlavne na noc, tak muzes mit s nimi problemy, pokud to rano vylepsis kvalitni urinou/moci, tak jim moc nepomuzes, spise naopak... z toho duvodu ti nekdo poradil, abys je zacal cistit... urina i cisteni jater se dela, ale nedoporuceje se az tak pravidelne, spise lecebne, pripada mi, ze se chces snad kazdy den lecit, ze?
4) rovnez nedostatek tekutin v tele muze byt fatalni chybou, je to velky napor na jatra, ktere nemohou odpadni latky nekam poslat... pochopil jsem jiz, proc jsi postavil tento jidelnicek, avsak neresi priciny problemu a spise jde o vytloukani klin klinem... poradil bych ti, abys orisky, olejniny a seminka alespon konzumoval do 17 hodiny a problem s jatrami by se ti zlepsil... je mozne ze budes mit hlad vecer, ale staci se napit a bude to lepsi...
5) tuk je i v halve, je ze seminek  Wink
6) co se tyce Marmite(vytazek z drozdi) kvuli B12, tak nevim... za prve nevim, zda je to koser ve vitarianstvi pouzivat drozdi - jestli vis jak se pripravuje... za dalsi B12 a drozdi, tak to az tak zhave neni, B12 se musi spise do neho dodavat z jinych zdroju... Smiley
7) zaslany jidelnicek jeste patri k tem lepsim, v lete by clovek mohl docasne byt spokojen, nekdy by mohlo hrozit i prekyseleni organismu (zarazeni tropickeho ovoce)
zaverem - z informaci mne vychazi, ze vitarian by si mel dat pozor hlavne na jatra, dale ledviny, zazivani... a pokud se nebude aktivne udrzovat tak bude v pr.... ...v prusvihu...  Grin
Zaznamenáno
milan
Hero Member

Zobrazit profil
« Odpověď #203 kdy: 01. Červenec, 2008, 23:07:18 »

nez clovek napise prispevek, tak odpovedi nejsou s dobu...

romanS: sachy, jasne, jdu taky do tymu MBéček...
Zaznamenáno
dvdmchl
Jr. Member
**

Zobrazit profil Email
« Odpověď #204 kdy: 01. Červenec, 2008, 23:11:05 »

to Neon: zadne chute me nehoni. Naopak posledni dobou snizuju prijem jidla, jeste par tydnu zpatky jsem toho jedl mnohem vice. To pripisuju vycisteni strev. Jeste jsem tam nenapsal, ze jim kazdy den nekolik tabletek Chlorelly. Ta se po dobu dvou měsíců projevovala zelenou stolicí z nestráveného chlorofylu. Stolice je teď hnědá a spotřeba jídla klesla. Takže to vypadá, že střeva ok. Připomínám, že jsem z těch co neprovádějí klystýr.

to El: já nechápu jak může být rovnováha v extrému. Když budeš chtít vybalancovat třeba dětskou houpačku, tak to uděláš buď tak že posadíš dvě děcka co nejblíže ke středu houpačky (MB dle tvého popisu), nebo je posadíš na oba konce houpačky (extrémy vitarianstvi), ale výsledek bude vždy stejný. Nevidím rozdíl v balanci, balanc je vždycky balanc. Liší se jen způsoby dosažení rovnováhy. Mně třeba extrém vyhovuje a vibrování blízko středu by me brzo začalo nudit. Proč prostě neuznat, že je více cest jak dosáhnout téhož?

to Vlkous: no na zimu se musim pripravit otuzovanim. A taky si v zime vyzkousim jestli uz mam procistene vsechny kapilary. Jak uz jsem nekde psal, termoregulace je provadena pomoci krve. Jen u vareneho jidla vznika dalsi teplo diky vyssim vydejum energie pri traveni. Ja se musim spolehnout na krev a na to ze se dostane do kazdicke casticky meho tela, telo musi byt absolutne ciste aby to fungovalo.
Zaznamenáno
dvdmchl
Jr. Member
**

Zobrazit profil Email
« Odpověď #205 kdy: 01. Červenec, 2008, 23:26:19 »

to Milan:
1. ano bez sportu/pohybu to proste nejde. Pohyb je u vitariana soucasti jidelnicku.
2. hlady by neumrel ale je potreba vybalancovat vsechny tri nejdulezitejsi slozky, cukry, tuky, bilkoviny. Mne dobre funguje pomer 80-10-10
3. urinu chapu predevsim jako predani informaci telu. Verim ze v urine jsou vylucovany i protilatky na nemoce v tele pritomne. Tzn. ze si kazdy den dopravam sklenicku antibiotik naformatovanych presne pro me telo. Kdyz je slana a husta, neco neni v poradku. Kdyz je vonava a bez chute je vse ok.
4. nedostatek tekutin nemam, vem si ze denne snim kolem 5 a vice kilogramu ovoce. V prumeru obsahuje ovoce kolem 70% vody. Mam tekutin opravdu dostatek. Navic verim, ze v ovoci je ta nejlepsi dostupna voda jak muze byt. Nazyvame to zivou vodou. Bylo by lepsi po 17h uz nejist s tim souhlasim, ale zatim to nejde, snad casem se podari.
6. Marmite http://www.marmite.co.uk/love/nutrition/ je B12 fortifikovanej. Nekteri vitariani verej, ze dobre fungujici telo si umi B12 vyrobit. Ja tomu neverim a tak nasleduju doporuceni pro Vegany a doplnuju B12. Akorat se mi nechtelo brat tabletky.
7. obecne plati ze bych mel jist to ovoce, ktere zrovna roste v lokalite a case kde se nachazim. To neni vzdy mozne, ale da se tomu blizit. Jinak souhlas, jakmile si vice dni z lenosti nezacvicim mam spatnou naladu a ani telo nefunguje tak jak ma.
« Poslední změna: 01. Červenec, 2008, 23:28:14 od dvdmchl » Zaznamenáno
Fiona
Full Member

Zobrazit profil
« Odpověď #206 kdy: 01. Červenec, 2008, 23:32:19 »

V zime prece nejsou melouny  Wink 
Zaznamenáno
El
Hero Member
Pohlaví: Ženské

374885678
Zobrazit profil Email
« Odpověď #207 kdy: 01. Červenec, 2008, 23:38:58 »

Jak tě může nudit být uprostřed, když jsi tam nebyl? Protože jsi v extrému.

Pokud jsi zažil jeden extrém, vysílí tě to, druhým extrémem se to snažíš vyrovnat, tím se vysílíš ještě víc. Proto může tělo onemocnět. A pokud jsi uprostřed, tak tolik síly nepotřebuješ a tělo se nemusí tak namáhat.Pro organismus je to moc vysilující a proto ho to poškozuje.

Když to přirovnám k houpačce a těm dětem. Když dám každé děcko na konec houpačky- na střed houpačky bude působit obrovská síla(váha dětí se načítá čím dál jsou od středu houpačky).Ale když dám obě dětičky co nejblíž ke středu, tak působení na střed houpačky bude mnohem menší. To znamená, že makrobiotika upřednostňuje snazší, mírnější cestu. Stejně tak se dá vysvětlovat i léčba v makrobiotice, která není drastická a rychlá a nešetrná, ale pomalejší, šetrnější a lehčí.

Když má člověk snazší životní cestu a nemusí vydávat zbytečnou extrémní sílu, tak v životě má možnost dosáhnout mnohem více věcí, mít otevřenější mysl a žít kvalitnější život.Protože na všechny tyhle věci má ve "středu" čas, místo aby si sílu vyčerpával v postranní extrémech.

Zaznamenáno
dvdmchl
Jr. Member
**

Zobrazit profil Email
« Odpověď #208 kdy: 01. Červenec, 2008, 23:41:21 »

Smiley nejsou no. Budou jabka, hrusky, kysane zeli, vice zeleniny. V zime asi ubude cukru.
Ale uz setrim a brzo si koupim domek (asi v Brazilii) a pak uz zadne zimy nebudou, budu mit ovoce porad celej rok a z vlastniho sberu.
Zaznamenáno
dvdmchl
Jr. Member
**

Zobrazit profil Email
« Odpověď #209 kdy: 01. Červenec, 2008, 23:44:46 »

to EL: pozor na fyziku. Smiley At deticky umistis kam chces, na stred bude pusobit stale stejna sila. Vaha deticek se totiz nemeni. A pakovy efekt se projevuje na druhem konci paky ne na stredu.
Zaznamenáno
Stran: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 18
  Tisk  

Skočit na:  

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení