Vítej,
Host
. Prosím
přihlaš se
nebo
se zaregistruj
.
1 hodina
1 den
1 týden
1 měsíc
napořád
Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Index
Vyhledávání
Přihlásit
Registrovat
Novinky
:
Akce, kurzy, srazy
Makrobiotika
>
General Category
>
Makrobiotika
>
vitarianstvi
Stran:
1
...
14
15
[
16
]
17
18
« předchozí
další »
Tisk
Autor
Téma: vitarianstvi (Přečteno 9038 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
dvdmchl
Jr. Member
Re: vitarianstvi
«
Odpověď #225 kdy:
02. Červenec, 2008, 10:35:18 »
Fiono ta tvoje teorie se mi libi to ma hlavu a patu.
Samurajove, aikodo borci, mnichove. To vsechno byli predevsim lide a jedli to co jim davali na talirek jejich maminky, kdyz jeste o aikido a spol nemeli ani poneti. Vetsina z nich pak proste pokracovala v "materske" strave. Takze spojovat vykony a stravovaci system neni uplne ok. Mezi sportovci najdete jak masozravce, tak vegetariany, vitariany a mozna i MB.
Ale ma osobni zkusenost mi rika ze na vita strave mam nejvice energie.
Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member
Pohlaví:
«
Odpověď #226 kdy:
02. Červenec, 2008, 11:00:12 »
Ja jen chtel poukazat na to, ze MB neznamena, ze neni energie a clovek nezije naplno.
A verim ti, ze mas plno energie.. ja jen trochu pochybuju jak dlouho bych ji na vita mel, jak bych na tom byl s vytrvalosti (nemyslim ted behat dlouhe trate, ale nazorovou vytrvalost, zivotni smer).
Lidi co jedi vita vice nez rok znam jenom z internetu. Takovi co na tom zvladaji rodinu, vyzivu ditete, ruzne styly zamestnani (kazdy nechce byt hyperaktivni).. takovych je na internetu asi taky pomalu.
Zatimco lidi, kteri jsou aktivni a maji deti, jsou vitalni, velice aktivni na MB znam dost.
Mozna se jen malo zajimam o vita komunitu.
Ale prijde mi spis, ze hodne z vas tu stravu porad testuje a zkouma, vyladuje a hleda.
MB to pro me vyladila/vyzkoumala a ja uz jen tupe nasleduju.
Energie dost (ale vzdycky by mohlo byt vic), kdyz chci hodne aktivni fyzicke obdobi, tak si ho udelam, ze nasadim treba vice ovoce, kdyz chci/musim sedet u pocitace a nepotrebuju tolik rychle energie, tak nebudu jist tolik rychlych cukru - co pak snima, kdyz nebudu mit moznost (nebude se mi chtit) behat 12km?
Kdyz nad tim tak premyslim, tak makrusu si v podstate upravim podle aktivit nasledujiciho dne.
Ta variabilita je tam velika - ja muzu do ni zakomponovat vitarianstvi, kdyz uznam za vhodne.
Vy ale MB nemuzete
Zaznamenáno
dvdmchl
Jr. Member
«
Odpověď #227 kdy:
02. Červenec, 2008, 11:05:22 »
nejde o to ze by vitarian nemohl MB. Jedine co vitarian nemuze, je varena strava.
Zaznamenáno
Milka
Full Member
«
Odpověď #228 kdy:
02. Červenec, 2008, 11:17:17 »
Psychický pokoj neznamená, že sme mľandraví suchári bez energie a aktivity. To mi pripomenulo článok o radiácii potravín, kde sa citujú nemakro Dr. Kahuda a Ing. Simoneton. Tvrdia, že zrelé obilie má radiáciu nad 9000 angstroemov a varením sa podľa nich zvyšuje ! Možno ho ešte nájdem.
Vyvážený stred neexistuje.
Vždy je niečo viac jin alebo viac jang i keď každý jav obsahuje obe energie.
Keď ale extrémy necháme na seba dlhšie pôsobiť, skončíme ako vyťahaná guma - uštvaní extrémami.
Napr Zem je ako celok vyvážená, ale na póloch je klíma jin a organizmy jang, na rovníku je klíma jang a organizmy jin. Takto fungujú všetky javy.
Zaznamenáno
Fiona
Full Member
«
Odpověď #229 kdy:
02. Červenec, 2008, 12:10:13 »
No, to je vec pohledu, co muzeme a co ne. Ja napriklad verim ze muzu vsechno, i gulas bych zvladla, a mozna bych za to ani nebyla vyhnana z vitarianskeho raje
Ono je to spis o prioritach. Aneb proc varit, kdyz uz mi navarilo slunicko, a lip
Nemit tu moznost, budu jist to co je. Kdyz to bude ryze nebo brambory, tak to uvarim. Kdyz to bude mrtve prase, tak to pohrbim a budu se radsi postit, s virou ze snad brzo natrefim na zrnko ryze, nebo jeste lepe cerstvy spenat
Zaznamenáno
vlkos
Jr. Member
Pohlaví:
«
Odpověď #230 kdy:
02. Červenec, 2008, 15:05:41 »
to dvd:
jasne ze mas na vita strave nejvic energie, vzdyt ty jednoduche cukry nic jineho nejsou. vyvstava mi ovsem otazka, jestli je zapotrebi do sebe porad hrnout jednoduchce cukry a kompenzovat je pohybem- je to vykyv z extremu do extremu. jidlo te ma uspokojit, navodit klid a pokoj v cloveku, odpocnout si po jidle, a pak jit pracovat....a ne snist pul kila ovoce a litat jak prastenej
proto jsou male deti, kterym rodice davaji sladkosti, roztekane a nesoustredene. ten cukr z nich dela hyperaktivisty. v extrmenim pripade to muze vyvolat autismus-dite se uzavira cim dal vice do sebe, neni schopne bezne komunikace, a porad si ujizdi na jednoduchych cukrech. je to droga. mam jednoho takoveho spolupracovnika v praci, porad ji neco sladkeho, a jak je z toho roztekany dela chyby, zapomina...
vazne to neni dobre...
navic ta tvoje fotka opravdu agresivni
jedu do hor..mejte se tu pratele MB... pochybuju ze se vam podari udrzet nit roztekanych myslenek vita...cau
Zaznamenáno
Fiona
Full Member
«
Odpověď #231 kdy:
02. Červenec, 2008, 15:45:58 »
No, ja bych nesrovnavala ovoce s bonbonama jen proto, ze v obou jsou jednoduche cukry. To je podobne jako srovnavat MB jidlo z varene pohanky se skvarkovym knedlikem na zaklade toho, ze jde o sacharidy slozite
Jasne ze bily cukr zasvinuje organismus a nici endokrinni zlazy, o tom zadna. U ovoce je to presne naopak. Cisti telo, setri zlazy, leci dokonce i nektere typy cukrovky. A jeste krome toho dava energii
Ted to nerikam jako papousek co si precet Walkera. Vim co se mnou udela cokolada (po vetsich davkach se osypu, nehlede na nesoustredenost, a cistim to pak cely tyden) a co ovoce (cisti, cisti, cisti). Kdyby vsichni lidi jedli ovoce misto sladkosti, cukrovka by neexistovala.
Zaznamenáno
lesnenka
Jr. Member
«
Odpověď #232 kdy:
02. Červenec, 2008, 16:19:55 »
Citace: Standa K. 02. Červenec, 2008, 07:26:00
Citace: giorgino 01. Červenec, 2008, 15:48:20
Standa,
budeš takto funkční i za pět deset let?
člověk na WC chodí 1x denně, nikoliv 3x denně..
ahoj,
ad funkčnost - nikdo neví, že ale : naprosto vše nasvědčuje, že ano a nyní se prisaham bohu cítím celkově líp než v 18 letech - i kdybych mohl tak bych neměnil...
ad WC - proč člověk jako jediný živočišný druh několikrát denně jí ale jen jednou vyměšuje ?? Kde je logika v tom, že ty s dovolením hovínka se mají v tobě hromadit celý den a až pak jít zaráz ven ??
Sleduju, ze se opravdu vyplati kouknout u vas i do jineho vlakna:
Citace:
to Yra:
ja myslim ze to chce hlavne dost pohybu, aby se ta streva pekne pohnula a zatravila...pokud musis hodne pres den sedet, skus to kompenzovat dluhymi prochazkami ve volnem case...
ja ted treba jim hodne (myslim ze az moc velke porce), ale jelikoz pracuji brigadne na strechach, vstavam v 6 a do 5ti se nezastavim (krom hodky na obed), nemam s travenim problemy ,nekdy jdu dvakrat sem tam i trikrat na velkou. kdzy sem zacinal, taky sem byval hrozne plny, a delalo mi problemy travit. to sem ale taky mel zrovna skolni rok, takze sem vetsinu dne prosedel...myslim ze ten pohyb-v tom bude klic
drzim pesti
honza
Zaznamenáno
dvdmchl
Jr. Member
«
Odpověď #233 kdy:
02. Červenec, 2008, 17:27:33 »
Citace
a ne snist pul kila ovoce a litat jak prastenej
Hele takhle to bylo na zacatku kdyz jsem prechazel na vita stravu. Tyhle stavy trvaly tak prvni dva mesice. Pak se nejak telo naucilo to ukladat ci co. Kazdopadne posledni mesice uz zadnou hyperaktivitou netrpim. Telo se proste naucilo na novej typ stravy, s tim ze ted mam mnohem vice energie k dizpozici, a to kdykoliv, ne jen hned po jidle.
Zaznamenáno
kukicha
Full Member
Pohlaví:
«
Odpověď #234 kdy:
02. Červenec, 2008, 22:21:29 »
pro Fionu a nejen ji...
promiň mi, teď Ti musím oponovat... já jsem si tříletým požíráním syrového a sušeného ovoce odkouřila slinivku, cukr mi lítal jako pominutý, na mb se to spravuje, ale je to na dlouhou trať. Nadměrná konzumace ovoce může cukrovku klidně vyvolat, je to jednoduchý cukr. Doteď nedokážu snís ani skrojek jablka nepovařeného, okamžitě mě chytne žaludek a začnu se nadýmat a vyskočí mi vyrážka. Ale to není nic proti ovoci, je to dar přírody, ale všeho s mírou, a tady velmi umírněně...
každopádně žádnému viarianovi nic podobného nepřeju
pa pa
Zaznamenáno
800914
Jr. Member
«
Odpověď #235 kdy:
03. Červenec, 2008, 00:23:00 »
vlkos>
uz som to sice pisal v predchadajucom prispevku.. ze kolko energie z jednoduchych cukrov organizmu da, ma kazdy moznost regulovat tym co konzumuje. aj na vitastrave.
pises ale zase v zmysle, ze kazdy kto konzumuje tepelne neupravene, musi byt nutne presladeny, hyperaktivny ako teletubik. idealne aby zrejme ani nepracoval, lebo s tym chabym sustredenim narobi vsade viac skody ako uzitku.
mozem byt na vitastrave a skonzumovat denne fruktozy kilo, alebo 10g, to je vzdy len na mne, neurcuje mi to ziadna teoria, ani vseveduci zakladatel guru.
tym ale netvrdim, ze som to nikdy neprehnal, alebo ze to niekto iny neprehana kazdy den..
ake si to spravis, take to mas.
tak isto je pmn celkom dost mozne, ze niektori MB-tici konzumuju nadbytok polysacharidov, co tiez nemusi organizmus prijmat pozitivne.
a suhlasim s fionou, porovnavat rafinovany cukor a sacharidy obsiahnute prirodzene v kvalitnych plodoch je ako porovnavat kukuricu so solamilom.
chapes jedno, tak skus pochopit aj to druhe.
ja napr. tiez myslim ze ak clovek rawfood berie IBA ako dodavanie rychlej energie, a nevyvazuje to zaroven stravou s inym energetickym profilom, ze takto nevydrzi prilis dlho, a dojde niekam do nerovnovahy.
ale na druhej strane, ak si niekto vravi, ja som makrobiotik, ja som ten v rovnovahe, odporucam zamysliet sa ci by to nebolo v niektorych pripadoch trochu naivne.
mozno si niekto balancuje kolko jin, kolko jang denne prezuje, a aj tak by ale mozno nazor na svoj balanc zmenil, keby to zrni vecer splachol dvoma deci zeleneho juicu.
balancovanie na vitastrave funguje trochu inak ako v makrobiotike, je to ale v jednom aj druhom esencialna vec.
bez toho clovek pmn vzdy rychlo pochopi ze ziadny smer nie je idealny.
a ak hlada rovnovahu, je pmn mozne, ze zisti, ze idealny moze byt nie len jeden.
uzij si ten vylet na hory
ci uz s japkom, rizotom, tatrankou, alebo cimkolvek inym, alebo bez.
/ja asi tento vikend tiez niekam vypadnem
, so spolubyvajucimi zrejme na pobrezie walesu, jupi/
kukicha>
nechces dat trochu viac detailov, ako si to tie 3 roky robila?
«
Poslední změna: 03. Červenec, 2008, 01:31:46 od 800914
»
Zaznamenáno
lesnenka
Jr. Member
«
Odpověď #236 kdy:
03. Červenec, 2008, 08:08:47 »
Kukicha, protoze me z cloveciho pohledu zajimas, precetla jsem si tvoje prispevky z profilu- doufam, ze se to muze, kdyz tu funkci tady mate, abych nebyla ocernovana jako zvedavec, ikdyz jsem- a fakt tomu dvakrat nerozumim. Do prvniho prispevku tady jsi psala, ze jsi vita poznala - podle svych nejakych teorii jsi to tak sama nazvala - pritom jsi jedla ovoce jenom nekolik - 14 dni - a to jeste ani nevime kolik toho zaludek poslal dal, kdyz se ti podarilo vsechno vyzvracet, asi??? to nebylo prijimano, kdyz nemas ciste telo. Tak prosim z toho nedelej zavery, ze ti vitastrava uskodila. Nejspis ti uskodilo to, ze michas pate pres devate a nazyvas to vitarianstvim, pokud se ti v jidelnicku objevi kousek ovoce. Jak jsem psala uz driv, nemam v umyslu nikoho nikam smerovat, jenom jsem mela uprimnou snahu ti poslat na zacatku diskuse nejaky odkaz na nejakeho cloveka, ktery si prosel trapenim se slinivkou, kdyz uz to tady na tebe El prozradila.
Jinak ti samozrejme preju, at jsi zdrava, a je jedno, jakou cestou se k tomu zdravi dostanes. Stjne nejvic plati, ze vira tva te uzdravi. Mej se hezky a drzim pesti. Ahoj.
Zaznamenáno
Standa K.
Newbie
«
Odpověď #237 kdy:
03. Červenec, 2008, 14:07:34 »
Citace: vlkos 02. Červenec, 2008, 15:05:41
to dvd:
... odpocnout si po jidle ...mam jednoho takoveho spolupracovnika v praci, porad ji neco sladkeho, a jak je z toho roztekany dela chyby, zapomina...
ad odpočinout si po jídle - zas ta moje hlava toto nebere... který jiný živočich nepredátor (to se asi shodnem, že se vztahuje i na homo sapiens) si může dovolit "odpočívat" po jídle a překonávat pojídelní únavu šlofíkem... velmi rychle by vymřel ... prostě pojídelní únava podle mne není v pořádku
ad jednoduché cukry - myslím, že kdybych kousal syrovou cukrovou třtinu tak by mi asi neublížila - je to celistvý přírodní "výrobek", problém je v rafinaci - ovoce není rafinované..
Zaznamenáno
Standa K.
Newbie
«
Odpověď #238 kdy:
03. Červenec, 2008, 14:14:43 »
Citace: kukicha 02. Červenec, 2008, 22:21:29
já jsem si tříletým požíráním syrového a sušeného ovoce odkouřila slinivku
vsadím kalhoty, že jsi nejedla JEN ovoce a to je pak VELIKÝ problém - např. jedna ze ZÁKLADNÍCH zásad je - jest ovoce VŽDY a JEN na lačný žaludek - jak se dostanou ovocné kyseliny např. dohromady se škroby - pán bůh s námi a všechno zlý pryč... tak stejně minimálně 30-60 minut (dle metabolismu toho dotyčného) po ovociNIC nejíst !!
právě z tohoto míchání 5 s 9 vznikají tzv. alergie na ovoce...
Zaznamenáno
kukicha
Full Member
Pohlaví:
«
Odpověď #239 kdy:
06. Červenec, 2008, 23:46:31 »
ahoj...
jo jedla jsem syrové ovoce na lačno a s ničím ho nekombinovala - nebylo to tak vždy to přiznávám, někdy jsem si udělala ovocnou misku s jogurtem a semínky, neříkám, že jsem byla ortodoxní vitarián, vždyť jsem v té době ani nevěděla, že něco takového existuje... taky jsem jedla pečivo. Říkám jen tolik, že jsem si po třech letech syrové stravy (z osmdesáti procent) zničila tělo a pokus o přechod na vitouše mi nepomohl, makrobiotika ano, jsem spokojená... toť vše, jsem ráda, že jsem našla cestu... nemohu kritizovat vitariány, když jsem to nezažila, ale něco jsem zažila a o tom píšu...
jsem ráda, že je to za mnou, že mám své ranní obilné kašičky, miso polévky a další vařené dobrůtky a že je mi po nich dobře a tělo se pomalu uzdravuje... snad se mi vrátí i menzes a jednou přivedu na svět nějaké to chroští
a udělám z něj malého mbouše a všichni budeme šťasně žvýkat obilí
mějte se dobře tam kde jste a v tom v čem jste... papa
Zaznamenáno
Stran:
1
...
14
15
[
16
]
17