Stran: 1 ... 15 16 [17] 18
  Tisk  
Autor Téma: vitarianstvi  (Přečteno 8235 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
800914
Jr. Member
**

Zobrazit profil
« Odpověď #240 kdy: 07. Červenec, 2008, 00:27:02 »

to same tebe  Wink ved boli by sme trdla keby sme neisli kde je nam lepsie.

len poznamka k problemom s travenim co pises,
alkalizuj!  Smiley
« Poslední změna: 07. Červenec, 2008, 00:39:20 od 800914 » Zaznamenáno
seishi
Jr. Member
**

Zobrazit profil Email
« Odpověď #241 kdy: 11. Červenec, 2008, 11:09:50 »

Možná už to bude tak trošku "mimo kontext",
ale řekl bych, El, že dle tvých "předsudků" o jiných výživových směrech
budeš extrémě stažená. Přečetla sis pár knížek od fašistky Průchové,
která intolerancí přímo hýří, a myslíš si, že znáš všecko o vesmírném řádu:-)
...MB je tu v porovnání s totuto planetou pár bezvýznamných let.
To , jak vesmír skutečně funguje, člověk NIKDY nezjistí...jedině snad osvícený (buddha),
nebo daleko moudřejší bytosti žijící ve vesmíru.
Už to tu bylo napsáno - zákon je jen jeden, ale my lidé vidíme pouze jednotlivé části a ještě
k tomu z různých úhlů pohledu, dle našich omezených smslů.
Člověk je pouze trojrozměrné vnímání...samozřejmě na základě duchovního vývoje to může změnit.
Ale když to udělá a chce to někomu vysvětlit, je to problém.
Jak vysvětlik chuť jahody někomu, kdo ji v životě nejedl?......na tu je jahoda!
Z toho plyne...,ať si každý dělá, co chce, protože důležitý je záměr.
A ten mají vitariáni stejný jak MB, vegani apod.
MB zákony prostě na vitariány neplatí, jednoduše proto, že to s jejich systémem nerezonuje.Když budeš naopak věřit
 argumentaci vitariánů a začneš jíst MB (vše budeš vařit) tak Tě ta Tvá mb zabije...,chápeš?
Já sám nejvíc důvěřuju tradiční čínské medicíně a ájurvédě, kde se nechává značný prostor individualitě člověka....
Podle všeho, ikdyž vita není úplně ok- dle tčm, mají daleko tolerantnější přístup k životu.
Pokud bych se měl rozhodovat, jestli mb či vita dle této diskuze, jasně by vita vyhrálo Banan Banan Banan
Zaznamenáno
Standa K.
Newbie
*

Zobrazit profil Email
« Odpověď #242 kdy: 11. Červenec, 2008, 13:42:12 »

čauky,

mám otázečku - někde jsem tu četl, že pohyb je jang...

je i např. slunění se, čerstvý vzduch taky jang ??

jak je starý systém jing-jang a jak stará MB ??

jaký je rozdíl mezi jing a jin  a jang a jan (to "g" myslím) ??

díkec !!
Zaznamenáno
seishi
Jr. Member
**

Zobrazit profil Email
« Odpověď #243 kdy: 11. Červenec, 2008, 14:08:28 »

Zdar, Stando Wink
Jin a jang nebo yin a yang jsou slova, které čínština užívá
už minimálně 5000 let...to je i doba, kdy se utvářel systém čínské medicíny.
Tyto pojmy používali už staří šamani a kdoví, jestli nebyly už před staročínštinou kaktus
Yang je aktivní, horký, prudký, rozptylující, plný, zářící....
yin je pasivní, chladná, pomalá, stahující se, temná, příjimající...
...takže jo, čerstvý vzduch a slunění jsou yang Very Happy
Naproti tomu Mb je systém založený před 2.světovou válkou panem Ohsawou a
zdokonalovaný panem Kushim....tvrdí, že vychází z taoismu a buddhismu.
Ale základní taoistickou tezi yin - yang v některých jevech doplantali a tím celý systém ulítl
trošku někam jinam. No, ale když zapomeneš na žvásty o yin a yang, tak Ti to bude fungovat.
Už to tu zaznělo - yin a yang ve stravě jsou blbost Tongue, protože vezmeš - li si třeba řepu, zjistíš,
že podle obsahu vody bude asi yangovější než meloun, ale je to kořen, který je víc yin, než yangové listy či
snad květy té samé rostliny....zrovna tak se to chová v organismu člověka...
Ani tak nejde o yin - yang, jako spíš o "instinktivní" soužití s okolím.
Tabulky od Kushiho a spol. mají tolik chyb a dogmat, že se divím, že já sám jsme z toho v jistém období
nezblbl. Průchová to podá ještě k tomu s monotónní vojenskou rétorikou...a při tom o nic nejde.
Jsou to jen slova na papíře s abstraktním významem.
Nejdůležitější je tělo a mysl zklidnit rostlinnou stravou a cvičením qigongu či jógy a meditací. Pak vše uvidíš jasněji Tongue
Zaznamenáno
Fiona
Full Member

Zobrazit profil
« Odpověď #244 kdy: 11. Červenec, 2008, 14:57:21 »

Very Happy
Jejky, a ja ten jin a jang na zaklade tehle debaty videla presne opacne... Roll Eyes Dik za info Smiley

Tedy ne ze bych nevedela ze jde v podstate o cinske vyrazy pro elementy ohne a vody (zjednodusene receno), ale vzdycky se mi v te cinstine pletly, ktery je ktery.

A kdyz se tu rozebiralo jak jsou vitariani zjinovani, automaticky se mi to v hlave spojilo s jevy jako zivost, zivelnost, vysmatost nebo hyperaktivita... Grin  Ted si rikam, jestli nahodou nas neni vic co si to pleteme, a jestli nakonec nejsme prilis zjangovani Roll Eyes  Toz aspon ze jsem zas o neco chytrejsi
Zaznamenáno
dvdmchl
Jr. Member
**

Zobrazit profil Email
« Odpověď #245 kdy: 11. Červenec, 2008, 15:43:27 »

Yang je aktivní, horký, prudký, rozptylující, plný, zářící....
yin je pasivní, chladná, pomalá, stahující se, temná, příjimající...
Takze vlastne neco jako muzsky(yang) a zensky(yin) princip.
Ty muzsky vlastnosti znej dobre co? Smiley

Naproti tomu Mb je systém založený před 2.světovou válkou panem Ohsawou a
zdokonalovaný panem Kushim....
Tady jsou ale nekde nazory ze MB je stara tisice let. Dokonce na stari MB jsou staveny argumenty tvrdici ze to je dukaz spravnosti MB. Tak jak to tedy s MB je?
Je stara tisice let, nebo jen stavi na typicke dualite(yang, yin, cerna, bila, zena, muz, ohen, voda),ktera je starsi nez lidsky rod sam?

Zaznamenáno
seishi
Jr. Member
**

Zobrazit profil Email
« Odpověď #246 kdy: 11. Červenec, 2008, 16:12:51 »

No jo, dvdmchl,
MB se ohání tím, že je kdoví jak stará a je to blbost Cistic Zub
Taoismus je fakt stará záležitost... a strava starých mudrců byla hodně o
dělené stravě a skromnosti-navíc se asi spíš blíží klasickému veganství, než mb,
ale to zas hodně záviselo na klimatu...v čemž má mb pravdu Tongue
MB je ale jinak dost nepovedená napodobenina taoismu....spoustu věcí zjednodušili se
záměrem srozumitelnosti zápaďákům...nevím kdo to kdy pokazil,ale zjednodušili to natolik,
že podstata z tama zmizela...je fuč brokolice...mnoh lidí se k ní nakonec stejně dostalo, ale když o tom mluvili,
stali se vlastně nepohodlní pro zbytek instruktorů, kterým je líp v pohodlí ignorace.
Uvedu příklad:...každá kniha o MB mluví o tzv."standartním MB talíři"...ale tao nezná žádný "standard", jelikož
vše je v pohybu. Zkušený MBčák si to sám zkoriguje dle sebe, ale začátečník se plácá a neví Sad
MB- strava je ale hlavně pro určitý typ lidí - horkovlhké konstituce a když dojde k nezdaru u jiných než jmenovaných typů, pak "arbitrážní soud  makroušů" uzná za příčinu "špatné sestavení jídelníčku"...mnozí instruktoři nejsou ochotni přiznat (hlavně sami sobě), že je prostě někde chyba.
Životní styl MB je fajn, ten se fakt blíží v mnohém k taoismu, ale v českém MBčku ještě chybí ten klasický taohumor
mistra Čuanga...v Německu či Nizozemí je jiná situace...tu se o to snaží aspoň Neon a Jíchovi  Banan Banan Banan
Zaznamenáno
Elvis
Full Member
Pohlaví: Ženské

Zobrazit profil Email
« Odpověď #247 kdy: 13. Červenec, 2008, 12:08:48 »

Milý seishi, tvoje příspěvky jsou pro mě někdy strašnou úlevou. V hodně věcech s tebou fakt naprosto souhlasím.
Díky moc, že píšeš.

Zaznamenáno
majkl
Full Member
Pohlaví: Mužské

Zobrazit profil
« Odpověď #248 kdy: 13. Červenec, 2008, 13:04:25 »

Taky si myslím, že u nás zůstává Ohsawa většinou nepochopen.
Opravdu to není jenom o jídle.
Zaznamenáno
Fiona
Full Member

Zobrazit profil
« Odpověď #249 kdy: 13. Červenec, 2008, 19:28:31 »

To celkem dava smysl. Ale nemyslim ze by chyba byla v MB jako takove. V kazdem jednom smeru se najde dostatek takovych, co vedi vsechno nejlip, podle hesla "kdo neji s nama, ten ji proti nam". Je celkem fuk jestli jde o stravovaci nebo "duchovni" smer. Pripada mi dokonce ze je to prirozene vyvojove stadium cloveka ktery se o neco snazi  Wink

Mne treba osobne prijde ulitle varit ovoce a takove ty veci co jsou dobre a krupave zasyrova, ale zas na druhou stranu, MB mi pripada nesrovnatelne zdravejsi nez klasicka kuchyne plna knedliku, karbanatku, buchet a vselijakeho svinstva. Treba ryzi bych si urcite radsi dala varenou nez syrovou Smiley Od zadneho systemu necekam ze ma odpovedi na vsechny otazky nebo ze je dokonaly.

Jen jedna pointa mi u MB dusledne unika. Jakto ze MB povazuje vse co nebylo varene za jin? Copak je vubec mozne, aby neco vyrostlo a dozralo bez Slunce a vody, a muze vubec existovat lepsi rovnovaha jin-jang nez u toho co vyrostlo a dozralo v prirozenych podminkach? Ono uvarit se da v podstate cokoliv, i kamen pokud je libo, ale ozivit neco neziveho uz neni tak lehke jako znicit neco ziveho. Cim se vlastne vysvetluje ta udajna "jinovost" syrove stravy?

Zaznamenáno
Pedro
Newbie
*

Zobrazit profil
« Odpověď #250 kdy: 14. Červenec, 2008, 08:35:11 »

Seishi,

tvé příspěvky mě těší. Mně osobně makrobio dost vyhovuje,teda zatím se spíše rozkoukávám,ale mám z toho velice dobrý pocit.....i když zrniny jím už spoustu let a cítím z nich velmi pozitivní přínos....ale třeba alergii a ekzémy mám letos za celý můj život  nejslabší a je to díky MB a hlavně díky radikálnímu omezení uzenin,mléčných produktů a bílé mouky...a to prosim pořád ještě kouřim a piju (ale už mi to nějak přestává samo od sebe chutnat)
Souhlasím však s tím,že MB nemusí vyhovovat každému. Jedné mojí kamarádce to málem rozvrátilo manželství,neboť to začala manželovi a dětem vnucovat,ale oni mají holt raději masíčko.  Nyní (rodina se naštěst nerozpadla) již o MB nechce ani slyšet a hází vinu na ní,ale MB za to nemůže ! Je to prostě o přístupu k věci a o někdy až přehnaném Průchovském extremismu..
Člověk si z toho nemá dělat modlu a souhlasím s Tebou,že je třeba se také věnovat čchi kungu,tajči nebo joze a když jsem měl krizi,hodně mi pomohl buddhismus svým pohledem na svět a meditace,protože šrotující hlava,to je peklo...

Můžeš dát nějaké tipy na taoistické knížky ? Že se taoismus zaobírá i výživou,to jsem netušil....i když asi sačí používat selský rozum a zamyslet se nad tím,co jedli lidé před dávnými věky...zrniny,divokou zeleninu a ovoce a občas nějaké zvíře...kde by asi praotec Čech sehnal umebošky nebo mořské řasy ?

ať tě TAO  provází
Zaznamenáno
800914
Jr. Member
**

Zobrazit profil
« Odpověď #251 kdy: 15. Červenec, 2008, 06:28:33 »

jj tao forevr.

odkial su tie dancin ovozely?
Zaznamenáno
seishi
Jr. Member
**

Zobrazit profil Email
« Odpověď #252 kdy: 15. Červenec, 2008, 17:25:50 »

Zdar, Pedro,
úplně s tebou souhlasím, nic nelze dělat násilně, ani propagace MB.
Taoistické knížky...no nejlepší je klasika typu "Tao te ťing" a "I-ťing", kde je právě vidět
i ten MB kix s "odstředivostí" yin a "dostředivostí" yangu Huh?...je to totiž přesně opačně,
když se nad tím člověk zamyslí..taky jsem se původně hrozně divil, jak je toto možné, ale pak jsem si to
doplnil přírodními úkazy dancing
Další knihy, kde je i ta výživa vcelku rozepsaná jsou od Daniela Reida- myslím je to Tao kultivace zdraví a sexuální energie, dál se mi líbí knihy od Mantaka Chiy a Čchien Zettnersana.
Mario Topolšek je zatím nejlepší učitel, co jsem potkal, on ale v právě v souladu s Tao moc nepíše ani nemluví, ale prakticky ukazuje....Ohledně stravy doporučuje dělenou... a hlavně rostlinnou. Když půjdeš do lesa pozorovat zvířata, uvidíš, že se srnky pasou třeba půl dne na jednom nebo dvou druzích trávy...stejně tak sýkorky na krmítkách zobou často jeden druh zrníček a za pár hodin zas jiný Wink.
Dají se poradit i nějaké webovky jako www.dantao.com
Fiono: já si myslím, že je možné, že se to s tou yin surovou stravou bere tak, že máme oslabené trávení, které to až tak dobře nebere...ale osobně to cítím tak, že je to dost individuální-vitariáni a spol jsou evidentně v pohodě Grin
Hlavně je totální nesmysl ketegorizovat nějaké tabulky potravin na yin a yang.
Taoisti věděli, že je dobré brát v potaz fázi energie v pateru proměn, ale to je trošku něco jiného. Yin - yang v potravinách se tak rychle mění ve své opačné poměry (snad v sekundách Cool ), že je blbost to řešit...
Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member
Pohlaví: Mužské

66940519
Zobrazit profil
« Odpověď #253 kdy: 15. Červenec, 2008, 17:53:31 »

seishi, nechces si precist aspon tohle, at to porad nepokladas za kiks:
http://www.cybermacro.com/Macrobiotic_Articles/Macrobiotic_Times/Original_Yin_Yang_and_Five_Transformations_by_Bill_Neall/
Zaznamenáno
Elvis
Full Member
Pohlaví: Ženské

Zobrazit profil Email
« Odpověď #254 kdy: 15. Červenec, 2008, 18:23:49 »

Kašlu na tao.
Zaznamenáno
Stran: 1 ... 15 16 [17] 18
  Tisk  

Skočit na:  

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení