Stran: [1] 2
  Tisk  
Autor Téma: Co to podle vás je?  (Přečteno 919 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
Elvis
Full Member
Pohlaví: Ženské

Zobrazit profil Email
« kdy: 20. Červenec, 2008, 09:50:07 »

Ahoj všichni milí nejmilejší, přeji hezký den..
Narazila jsem tady na pojem, který mi trochu uniká, ač jeho význam "vím"..

VYROVNANOST, MB BY MĚLI BÝT VYROVNANÍ, MB JSOU VYROVNANÍ, ..

Ta "vyrovnanost".. Mě by zajímalo, jak byste konkrétně popsali na vás samotných, jak ta vyrovnanost působí, co to je, jak se cítíte a tak..

Neberte to jako protivnou rejpací otázku, jen bych prostě chtěla vědět, jak tento pojem vnímáte a co konkrétně si mám přestavit.

Děkuju všem za odpověď..
Mějte se hezky, papa ..  rice eat jdu na rýži :-)
Zaznamenáno
lenka
Full Member

Zobrazit profil
« Odpověď #1 kdy: 20. Červenec, 2008, 10:18:18 »

Ahojky,
Vyrovnanost... to je neco, oc jsem usilovala snad od 15, kdy jsem poprve slysela o meditaci, psychologii osobnosti, joze, 
taj-ci, východní filosofii apod. Snazila jsem se ji dosahnout vsemi temito prostredky, ale bohuzel na maso-mliko-cukrove strave to fakt neslo. a kdyz prislo vitarianstvi, tak jsem konecne pochopila, co to je telesna i dusevni NEVYROVNANOST.
ale i to je cesta a ja jsem moc rada a vdecna, za kazdou nemoc a psych. stav, ktery me dovedl k mb.
Nyni bych tu svou byrovnanost popsala neco jako stoicky klid, to ze proste volne plynes s vesmirem, o nic neusilujes (samozrejme, mas sve plany a jasna prani, ale neni tam ten chtic) modlim se ve smyslu-dej se Vule bozi a dej mi silu to unest. Proste verim, ze vse ma svuj smysl a ze kdyz je clovek spravne naladen (prijima cistou energii skrze stravu, ma ciste myslenky a dobre zamery, nikomu neublizuje a naopak pomaha) tak vesmir pomaha i jemu a vse co se deje, slouzi k nasemu dobru. To byla ta filosoficka rovina vyrovnanosti.
A ta prakticka se projevuje treba tim, ze jsem proste v pohode. nemam zadne vykyvy nalad, emoci, place...
nechci uz ani nikomu nic nuti a rigidne trvat na sve. samozrejme, moc me boli, kdyz vidim kolem sebe ty nemocne, nestastne lidi... a pritom vim, z ceho to maji a ze mnohdy staci zmenit tak malo. Ale taky vim, ze to je jejich cesta a ja nemam pravo nikoho do niceho nutit. na to si proste musi prijit kazdy sam, co je pro nej to nejlepsi.
Takze dnes, kdyz by si prede mne sedl treba tata, je to clovek, ktereho mam rada a na nemz mi zalezi, a snedl treba kotel cokolady, tak me to necha uplne klidnou. nemuzu mu proste zasahovat do jeho zivota... muzu pouze jit prikladem a poradit, pomoci, kdyz sam prijde. takze asi tak. urcite by se toho dalo napsat mnohem vic, ale strucne receno-je to vnitrni stav duse, kdy je clovek vyrovnany sam se sebou, prijima vse, tak jak k nemu prichazi, druhe nesoudi a nechava jim svobodu. J
inymi slovy- harmonie mezi nebem a zemi... Grin     
Zaznamenáno
achinoam
Host
« Odpověď #2 kdy: 20. Červenec, 2008, 13:51:08 »

Ahoj Lenko,

rekla jsi to velmi jednoduse, ale krasne.
Opravdu - to je vubec jedna z nej veci, co jsem tu cetla, citim tvou vyrovnanost az k memu prijimaci...
vazne

vitarianstvi je svezest (mozna, ja nevim:-)

makrobiotika je hloubka
Zaznamenáno
giorgino
Full Member
Pohlaví: Mužské

227663642
Zobrazit profil Email
« Odpověď #3 kdy: 20. Červenec, 2008, 14:04:26 »

jj je to pěkný text od budoucí paní psycholožky Smiley

a celkově jsem rád za takovou kamarádku, jakou Lenka je..
« Poslední změna: 20. Červenec, 2008, 14:07:33 od giorgino » Zaznamenáno
lenka
Full Member

Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 20. Červenec, 2008, 14:25:11 »

Dekuji, dekuji, to je hezke, ze se Vam me postrehy libilo ... moc me to potesilo Grin
Tak preju vnitrni vyrovnanost vsem... nejen mb. To je ostatne jedno z jejich hesel - kez jsou stastny vsechny bytosti Very Happy
Zaznamenáno
Elvis
Full Member

Zobrazit profil Email
« Odpověď #5 kdy: 20. Červenec, 2008, 14:37:23 »

Milá leni a všichi ostatní,

děkuju za tvůj příspěvek. Z tvého psaní opravdu čiší ona vyrovnanost. Moc ti děkuju za to, jak jsi to popsala. Je to text, který potěší a motivuje. To je přesně ono, co mi ukázal Vlkoš, když jsem se s ním tak nějak začla bavit o MB - to je to, co mě prvotně motivovalo.
Za ten příspěvek opravdu moc děkuju. Cením si toho proto, že za poslední dobu jsem četla na tomhle servru takový nepříjemný, zlý, arogantní a ortodoxní řeči.. strašně mě to deprimovalo,.. já chtěla na chvilku na "oázu" a místo toho jsem akorát četla protivný řeči. Asi to byla náhoda, nebo spíš ne. Ale to je jedno.. Každopádně jsem ráda, že jsi to tak pěkně podala a vysvětlila a bylo to milé, příjemné.. prostě si to přečtu ještě někdy příště.. Jednou bych se pod to taky ráda "podepsala".

Měj se krásně..

Zaznamenáno
Fiona
Full Member

Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 20. Červenec, 2008, 17:08:36 »

Mate tu opravdu zajimava temata Smiley

Taky o vyrovnanosti hodne premyslim, zvlast v posledni dobe. Je to jeden z tech pojmu, co na prvni pohled zni jednoduse, ale pri trochu hlubsim pohledu se ukaze, jak nesmirne snadno se da neumyslne zamenit s tzv "vyrovnanosti". Zname to asi vsichni, ze. Dalsi pojmy z podobneho soudku jsou treba laska. Nikdy neprestanu zasnout, cemu vsemu jsou lidi schopni rikat laska. Ano, i pan sklepnik z Amstettenu svou dceru "ochranoval z lasky"... Dale tu mame treba pokoru, o pravde a prave vire ani nemluve.

Pokud jde o vyrovnanost, asi se shodneme na tom ze ruzne schizofrenicke ci manio-depresivni stavy o vyrovnanosti nesvedci. Vyrovnanost take nejspis nepatri mezi silne stranky mladosti. Z mnohych uletu clovek jednoduse vyroste, nebo chcete-li, nauci se je vybalancovat. Tak jako se male dite uci chodit po dvou. Fakt to neni sranda pro ty male. Dochazi mi to obzvlast tehdy, kdyz se pri svem domacim jogovani ucim nejakou novou vec. Treba i neco tak jednoducheho jako stoj na hlave, a to mam dost sirokou a stabilni zakladnu, ve srovnani s detskyma nozickama  Roll Eyes Kdyz to clovek zvladne, jde dal. Stoj na rukach, pak v kombinaci se zaklonem... Piruety. Chuze po provaze (ne, netvrdim ze to umim). Nez se clovek nauci to vsechno vybalancovat na mnoha urovnich, stoji to par modrin a bez toho to proste nejde.

V dusevnim nebo chcete-li duchovnim vyvoji zrovna tak. Kazdy uspech na ceste za vyrovnanosti je opravdovy uspech. Je uspech naucit se zvladat zivot, aniz by clovek lital ode zdi ke zdi, zmital se mezi navaly zoufalstvi a euforie, nadsenim pro dobre veci a naslednym zklamanim kdyz veci nejdou jak maji. Je to uspech, ale k mistrovstvi vede jeste dlouha cesta. Jen proto ze si to neuvedomuju (nebo uvedomuju), jeste neznamena ze jsem mistr. Coz ovsem neznamena, ze jim jednou nebudu, nebo ze jim kdesi v hlubinach duchovni podstaty nejsem Smiley Uz jen k tomu dojit, najit to, uvidet toho osla na kterem celou dobu sedim...

Co rict cloveku, ktery tvrdi ze vitarianstvi = nevyrovnanost a makrobiotika = vyrovnanost? No, asi totez co rikam tem, kdo tvrdi ze vse varene je znehodnocene, vede jen k zanaseni organismu a k nemocem. Blahoslaveny ten, kdo dokaze jit svou cestou, aniz by se pritom musel utvrzovat o omylu tech druhych.  Uz mockrat v zivote jsem "znala pravdu", v tomto ohledu jsem tedy relativne vycukana, neboli "vyrovnana". Dokonale to neni, to musite chapat, prece jen jim prevazne salaty a jabka  Wink  Ale aspon uz vim, ze se mam hodne co ucit. Moudry se od blazna nauci vic nez blazen od moudreho. Vravoram si tedy svuj blaznovsky tanec na ceste k Jednomu. K tomu mi (a vsem ostatnim) dopomahej Buh a mrkvova stava  Very Happy
Zaznamenáno
lesnenka
Jr. Member
**

Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 20. Červenec, 2008, 18:53:27 »

Fiono, pekne napsane, to jsou i moje myslenky a napsala bych to same, kdybych to umela tak jako ty.

Ja se vracim k tomu, co napsala Lenka. Neni mozna od veci, zjistit, jaka je vlastne vule Bozi?
Ja pouzivam jinou formulku, ne dej se vule Bozi, at jsem schoplna to vsechno unest, Ale: Dej se vule Bozi, at spravne chapu, co je tou bozi vuli, at sama najdu cestu a jsem sama sobe ve svem zivote tvurcem. Urcite nebylo zamerem boha, aby se na neho lide spolehali, nic nedelali a jenom trpce snaseli svuj udel.  Kdyz si sami v sobe najdete, ten bozi zamer, radujete se z toho potom spolecne i s tim Bohem. Je rad, ze se dalsimu cloveku podarilo byt samostatny a da tu krasu a poznani pocitit a ta radost vzajemna je obrovska. 
Zaznamenáno
Elvis
Full Member

Zobrazit profil Email
« Odpověď #8 kdy: 20. Červenec, 2008, 19:05:48 »

Lesněnko, můžu ti tak nějak popsat co se míní tím "děj se vůle Boží".. podle toho, co se píše v Bibli. Nechci tím ale říct, že za tím stojím, že to tak je, že tomu stoprocentně věřím, nebo něco takového, jen ti můžu napsat, jak se to vykládá podle Bible, kde je přímo tato věta psaná.. a ne jen jednou.

Děj se vůle Boží - modlitba v souladu s Bohem, kterému se oddávám tím, že na něj spoléhám (uvrhni své jho na Boha a on ti pomůže).. to ale neznamená to, že by se nemělo dělat nic, na všechno kašlat, a jen se modlit a spoléhat na to, že to dopadne jak by podle Boha mělo a zároveň v souladu s našim přáním, třeba. Je to myšleno tak, že v této části modlitby, nebo spíš v tomto výroku, se míní - ať se stane to, co je v souladu s Boží vůlí, ať mě vede a dá mi znamení a tak.. ale vlastní přičinění tomu nesmí chybět. Připomenu jen, že v Bibli se píše - Bůh je láska, je milostivý, pomalý k hněvu a připraven odpouštět těm, kteří po tom touží a obrací se na Něho. Tudíž by to, co je "vůle Boží" nemělo být pro nás utrpením - jinak by si to odporovalo.
Ale je to strašně těžký téma. Těžko se to dá vysvětlit takhle pár větama, chtělo by to příklady, přesné úryvky z Bible..

Takhle zhruba je to vysvětleno v Bibli, nebo spíš tak to bylo vysvětleno mě, že se to míní v tomto smyslu.

Přeberte si to podle sebe.

Zaznamenáno
lesnenka
Jr. Member
**

Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 20. Červenec, 2008, 19:14:05 »

Ale vzdyt ja s tebou souhlasim.  Ty to mas vyctene z Bible a pises, ze nechces rict, ze si za tim stojis, ze to tak je. Tak ja si stojim za tim, co jsem uz vyse napsala a verim tomu, vzdyt ono si to s tou |Bibli neodporuje.

Ja jsem pouze reagovala na vetu ....dej mi silu to unest ....   Very Happy Rozumime si?

Zaznamenáno
achinoam
Host
« Odpověď #10 kdy: 20. Červenec, 2008, 21:34:34 »

Ahoj:-)

chtela bych jen rict, ze jsem z Lencineho prispevku necitila nic o tom, ze by chtela nekomu vnucovat pravdu nebo svoji pravdu nebo nejakou jedinou pravdu. Naopak, co jsem tak vnimala za hlavni (krome vyrovnanosti), bylo prave respektovat svobodu druhych lidi, nechtit lidi menit k obrazu svemu a nechat je takove , jake jsou. Nevsimla jsem si, ze by se tu nekdo nazval mistrem:-)

Ono totiz, kdo ten pocit vnitrniho miru co prijde na obilne strave nezazil na vlastni kuzi, mozna nevi o jakem druhu vyrovnanosti se tu pise.

Jinak respekt pro vsechny vitariany.

(trochu to tu misty vypada jako boj o lepsi stavovaci system:-)
Zaznamenáno
lenka
Full Member

Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 20. Červenec, 2008, 21:39:08 »

já jsem tím slovním obratem: Děj se vůle boží a dej  mi sílu to unest, přece taky nemyslela žadnou pasivitu, rezignaci či fatalismus... naopak. Je to proste vnitřní srovnání se s realitou, to že jsi v harmonii s vůlí celku, neplujes proti proudu, ale v dokonalem souzneni se vsim kolem. Co je navenek je i uvnitr, co vyzarujes, to protahujes. Vse ma v zivote svuj smysl a ja posledni dobou opravdu zjistuji, ze nic neni nahoda a vse je tak, jak ma byt! Tezko se to slovy popisuje, je to zvlastni vnitrni stav, kdy navenek se to jevi jednoduse tak, ze se Ti proste vse dari. Takova opravdova spokojenost, kdy vis, ze to co delas, ma smysl. Ze cesta, kterou kracis, je mnohdy skrze utrpeni a bolest, ale je pravdiva a naplnuje te. A po kazdem malem neuspechu prijde neco, co Ti odpovi, proc se to stalo. Je to jako dalsi dil do mozaiky poznani... I kristus hlasal: Vase nejistota je Vam jistotou. (koneckoncu dalsi zakon Jin-jang Grin
A paradoxne k Bohu jsem se nejvic priblizila skrze mb vareni a kousani, kdy jsem prestala povazovat sve telo za druhorade ale uvedomila si, ze je opravdu chramem bozim. Po uzdraveni fyzickych neduhu prisly na radu ty dusevni a dostaly prostor na rozvijeni i  ty duchovni. A prave v nejvetsi samostatnosti, kdy clovek prevezme zodpovednost za svuj zivot, se zrodi ona prava harmonie s Vuli celku. Je to proste vzajemna propojenost, kdy je clovek napojen na vesmirny energeticky potencial.
Nikomu netvrdim, ze mam ted pravdu-viz Fiona a  to, ze uz mockrat v zivote znala pravdu. Ano, ja taky. Ale nyni, proste citim, to co citim a nikomu to nepotrebuju dokazovat. Jsem proste stastna...

Zaznamenáno
lesnenka
Jr. Member
**

Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 20. Červenec, 2008, 22:01:46 »

Ahoj:-)

chtela bych jen rict, ze jsem z Lencineho prispevku necitila nic o tom, ze by chtela nekomu vnucovat pravdu nebo svoji pravdu nebo nejakou jedinou pravdu. Naopak, co jsem tak vnimala za hlavni (krome vyrovnanosti), bylo prave respektovat svobodu druhych lidi, nechtit lidi menit k obrazu svemu a nechat je takove , jake jsou. Nevsimla jsem si, ze by se tu nekdo nazval mistrem:-)

S tim. co pises o Lence muzu jedine souhlasit. Ani ja jsem o ni nic takoveho netvrtdila.  Wink

Jestlize jsem tady na MB nekdy napsala, ze mam sympatie k vitarianstvi, neznamena, ze kazdy muj nazor bude nutne v opozici k makrobiotice. Vzdyt ja pouze souhlasim s tim, co si Elvis precetla v Bibli..... Smiley
Zaznamenáno
Fiona
Full Member

Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 20. Červenec, 2008, 22:05:53 »

Lidicky, vzdyt si rozumime  Very Happy
Prosim, neberme se navzajem tak, jako ze si odporujeme. Vsak mluvime o tomtez  Wink Mensi reakce na nektery konkretni vyrok prece neni osobni utok, ani zpochybnovani vseho co dotycny pise. Blaznum se neodporuje, ale s rovnymi se diskutuje (s prateli taky), aneb trochu cerstveho vzduchu do nasich predstav  Cool
Btw, co se tyce makrobiotiky, urcite bych v zime dala prednost dobre kvalitni ryzi s cockou pred povadlym nahnilym spenatem. Ja v tom moc rozdily nevidim ani nehledam. Proste chci to nejlepsi co zrovna je. A pokud jde o harmonicke rozpolozeni tela i mysli, cim dal tim vic dochazim k presvedceni ze je to hodne o stridmosti. I sebelepsi strava uskodi, pokud se clovek prezere. Pokud se cpe porad a neda travicimu ustroji cas na odpocinek a regeneraci, skodi si, at ji cokoliv. Kdesi tu Neon hodil zajimavou myslenku o nabijeni jidla energii toho kdo ho pripravuje. To plati, a dvojnasobne to plati i o energii toho kdo ji. Jak rikaji babicky - nejez ten smutek. Jist stridme, s vdecnosti ze mam co jist, vybirat si pokud mozno to nejlepsi. U jidla se vzdycky zklidnit, treba i pozehnat a pomodlit, jist s vedomim ze jde o posvatnou vec, ktera daruje zivot. Nebo ne?  Very Happy

Namaste
Zaznamenáno
achinoam
Host
« Odpověď #14 kdy: 20. Červenec, 2008, 22:10:46 »

Fiona: souhlasim plne:-)

Namaste
Zaznamenáno
Stran: [1] 2
  Tisk  

Skočit na:  

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení