Vítej,
Host
. Prosím
přihlaš se
nebo
se zaregistruj
.
1 hodina
1 den
1 týden
1 měsíc
napořád
Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Index
Vyhledávání
Přihlásit
Registrovat
Novinky
:
Akce, kurzy, srazy
Makrobiotika
>
General Category
>
Recepty
>
cim to je?
Stran: [
1
]
« předchozí
další »
Tisk
Autor
Téma: cim to je? (Přečteno 981 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
elena
Newbie
cim to je?
«
kdy:
26. Červenec, 2008, 18:57:31 »
ahojte, zacali sme s priatelom s mb asi pred 3tyzdnami a snazime sa. lenze mali sme strasne vetry. prisli sme na to ze asi z kvasenej zeleniny. uz tyzden ju nejeme a konecne mame pokoj.neviem co robim zle.je to zo zaciatku normalne, ze cloveka tak nafukuje?alebo nekvasim tu zeleninu dobre?davali sme si ju len na obed 2lyzice. jedli sme ju sice uz na druhy den po natlaceni do pohara, ale bolo citit ze to tam kvasi a pruchova pise ze vraj sa nemusi cakat 3dni.robim do 0,7l pohara so stipkou soli. dalsia vec je ze sme cukor a bielu muku vyradovali postupne, tj. trocha obchodneho chleba na veceru s hrachovou natierkou a tiez daka musli tycinka bola.takze to tiez mohlo byt z tych kombinacii??
prosim poradte, ake to bolo zo zaciatku?
Zaznamenáno
giorgino
Full Member
Pohlaví:
Re: cim to je?
«
Odpověď #1 kdy:
26. Červenec, 2008, 19:16:01 »
ahoj eleno,
slysim prvne, ze by mohla kvasena zelenina nadymat. a kdyz to nadyma Vas oba, tak asi nekde bude problem..
nedavas tam nahodou malo soli?
«
Poslední změna: 26. Červenec, 2008, 19:22:03 od giorgino
»
Zaznamenáno
role
Full Member
Pohlaví:
«
Odpověď #2 kdy:
28. Červenec, 2008, 14:19:17 »
Já myslím, že při přechodu na mb se prostě ta zanesená střeva musí vyčistit a plynatost je jeden z těch způsobů. Nehnala bych to ze začátku tak striktně ale na makrobiotiku přecházela postupně. Jinak doporučuji navštívit MUDr. Strnadelovou v Institutu celostní medicíny v Praze jestli není nějaký závažnější problém někde jinde. Držím palce!
Zaznamenáno
Nena
Full Member
«
Odpověď #3 kdy:
28. Červenec, 2008, 16:17:37 »
ja mela na zacatku stejny problem s nadymanim. ale nemyslim, ze by to bylo po kvasene zelenine. proste jsem mela zanesena streva moukou a mlecnymi vyrobky (jedla jsem jich denne mnoho...). a k tomu spoustu cukru. takze zacatky byli tezke. ale pak se to postupne zacalo zlepsovat. pokud opravdu nemate duvod zacinat s makrobiotikou striktne - coz asi nemate, kdyz si davate musli tycinky apod., tak na ni prechazejte postupne. jinak to cloveka hodne stresuje a cely den jen premysli co bude jist, zda se dane potraviny k sobe hodi a co je jin a co jang a ma v tom zmatek. ja se ze zacatku hodne stresovala...
doporucuji postupne nahrazovat mene zdrave potraviny zdravejsimi, aby si clovek zvykl na nove chute a experimentovat s novymi potravinami. mohou se varit klasicka jidla nahrazena jinymi prisadami, aby se clovek nestresoval co jist. preji mnoho zdaru. pokud mohu nejak pomoci, napiste.
Zaznamenáno
Pedro
Newbie
«
Odpověď #4 kdy:
28. Červenec, 2008, 19:49:42 »
...ja s tim mel problem take,ale uz se to zacina zlepsovat,i kdyz nekdy je to mazec....podle mne si telo musi zvyknout na traveni lustenin,je potreba hodne zvejkat a velkou roli hraji take neutralizacni bylinky ( majoranka do cocky atd. ) Nejhorsi ale bylo,ze i kdyz jsem jedl dost zdrave ( MB naplno ale jeste neprovozuji ),tak ono to nejen nadymalo,ale predevsim to ukrutne smrdelo,asi to je vazne nejakej proces ocisty...ale je to otazka cca 3 tydnu,pak se to stabilizuje...
Zaznamenáno
Elvis
Full Member
Pohlaví:
«
Odpověď #5 kdy:
28. Červenec, 2008, 19:52:02 »
Jo, já jsem taky byla chvilku takovej prďous.. ale tak co už..
Než se to pročistí, tak to trvá dlouho. Třeba já do sebe cpu skoro dvacet let nějaký humusy.. a ono to nejde vyčistit za den, dva, týden.. prostě to trochu trvá. Hlavně no stress a dělat všecko s rozvahou a pomalu.. lepší než střemhlav a bez přemýšlení.. zkoumat, zkoušet, vyměňovat a ono to jde - mě to teprve začíná trochu jít, takže radit moc nemůžu. Jen jsem se chtěla přidat, že to u mě taky bylo a zlepšuje se to.. pomaličku, ale jistě..
Zaznamenáno
Fiona
Full Member
«
Odpověď #6 kdy:
28. Červenec, 2008, 20:13:34 »
Za den se letite nanosy opravdu vycistit nedaji, ale da se tomu pomoct. Kdyz jsou streva zahumusena az do te miry ze clovek nejen puka, ale jeste k tomu smrdaky, je nejvyssi cas na klystyr. A ne jeden. Vim ze ne kazdemu se to bude libit a nekdo muze zacit povidat o strevni mikroflore. Ale pokud mame co do cineni s hrubymi nanosy, ktere jsou jeste evidentne plne kvasicich zbytku, bakterii a kdo vi ceho vseho, je na miste to nejdriv vymest. Stejne jako kdyz si budu chtit zalozit zahradku za domem - je-li tam bordel, musim nejdriv odstranit to smetiste a az pak se starat o kyticky co tam zasadim.
Zaznamenáno
Pavlínka
Full Member
«
Odpověď #7 kdy:
28. Červenec, 2008, 20:21:19 »
Na kurzu jsme probírali plynnatost z MB jidel. Ze začátku je způsobena tím, že se střeva pomalu začínají čistit od letitých nánosů. A ten proces očisty může opravdu nemile "zavánět". Pickles hodně přispívá právě k této očistě, takže já bych u pickes zůstala. Navíc se pomocí něj vytváří a doplňuje b12. Já jsem občas taky nafouklá - když zapomenu správně žvýkat nebo jím ve spěchu.
Přeji hodně trpělivosti a plynnatost se ztratí
Zaznamenáno
elena
Newbie
Re: cim to je?Koreniny
«
Odpověď #8 kdy:
29. Červenec, 2008, 10:29:34 »
ahojte,
dakujem vam vsetkym moc za ukludnujuce odpovede.
myslim ze do pickles davam soli akurat, na kilo zeleniny lyzicka soli. zeleninu davam hlavne mrkvu, cibulu, karfiol /kvetak/ trocha.
asi to fakt bude tymi nanosmi a treba na to pomaly. jedla som dost vela mliecnych vyrobkov, sla som totiz na stravu podla krvnych skupin a som B, kde je mlieko idealne.no, ...?!
inac pri vareni pridavam do strukovin kmin, preventivne. tiez majoranku, cesnak. zatial korenim trocha bez fantazie. tiez najnovsie jidasovo ucho hubu, riasy.
cim korenite vy? mam doma rozne koreniny z doby pred mb ako cervenu sladku papriku, kurkumu, bobkovy list, oregano. len to uz su asi nie domace a teda nie velmi vhodne prisady. mate nejake oblubene koreniny?
elena
Zaznamenáno
lesnenka
Jr. Member
«
Odpověď #9 kdy:
29. Červenec, 2008, 10:40:56 »
Jenom k tomu oreganu. Oregano je cesky Dobromysl. Je to domaci koreni a moc dobre.
Zaznamenáno
Pedro
Newbie
«
Odpověď #10 kdy:
29. Červenec, 2008, 12:05:59 »
Elen : co jsou to strukoviny ? Slysim to poprve...ze by lusteniny ?
obevil jsem u Lidla smes koreni,co se sice jmenuje bylinkovy pepr,ale s peprem ma spolecny jen nazev. Jinak je to takova smes bylinek docela dost chutne namichana a cena ? Neco kolem 3 korun ! Taky tam maji bednu co do ni lide odlamuji nate od zeleniny,lupeny od kvetaku atd.a od toho si tam obcas beru hrst a je to zadara ! Ja vim ze Lidla spousta lidi bojkotuje,ale daj se tam najit i vpohode veci a taky tam maji nejlevnejsi cestovni chleba ve kterem jsou videt zrnicka zita...
Zaznamenáno
elena
Newbie
«
Odpověď #11 kdy:
29. Červenec, 2008, 14:16:01 »
Lesnenka, dakujem za to oregano - dobromysl, elena
Pedro, strukoviny su po slovensky lusteniny. co sa tyka chleba nie som si ista co v tom obchodnom chlebe skutocne je, casto je vraj prifarbovany.radsej ho nejem vobec. ked tak jem take psenicne grahamove extrudovane chlebiky z Kauflandu. nieco ako vlaran. elena
Zaznamenáno
El
Hero Member
Pohlaví:
«
Odpověď #12 kdy:
31. Červenec, 2008, 19:06:04 »
To s těmi bylinkami je fakt pravda
vždyť naše babičky prababičky dávali majoránku vždy do hrachu...
K tomu klystýru- klystýr je dobrá věc. Já bych ho ale použila jen na akutní záležitost a ještě bych si hodně rozmýšlela jaký nálev udělám. Na smrad při přechodu bych ho nedala, protože není důvod to takhle lámat přes koleno. Dokud to smrdí, tak člověk ví, že toho bprdelu tam je ještě dost. A když to pak přestane, tak je to jasný
A dobrý na tom je, že když po nějaký době mb člověk sní něco ne moc dobrýho, tak mu to hned jeho střevo poví smradem... takže výbornej ukazatel.
Sliznice střeva je hodně citlivá a to špatný jídlo na ni působilo hrozně a klystýr tu sliznici taky podráždí. K tomu ta mikroflora... ta se tam právě v době přechodu pěkně začíná tvořit a kvůli smradu přeci není důvod ji zas ničit...
Elena: jo mimochodem já jsem taky elena
ty extrudované chlebíky taky nejsou moc ok. Oni dost stahujou vodu a ještě k tomu ve střevech trochu bobtnaj.. takže tam jsou docela dlouho a zanáší se tím střevo. Krom toho ta výroba...
Zaznamenáno
Stran: [
1
]
Tisk
« předchozí
další »
Skočit na:
Prosím vyber cíl:
-----------------------------
General Category
-----------------------------