Vítej,
Host
. Prosím
přihlaš se
nebo
se zaregistruj
.
1 hodina
1 den
1 týden
1 měsíc
napořád
Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Index
Vyhledávání
Přihlásit
Registrovat
Novinky
:
Akce, kurzy, srazy
Makrobiotika
>
General Category
>
Povídání jen tak
>
Zapijeni jidla
Stran: [
1
]
« předchozí
další »
Tisk
Autor
Téma: Zapijeni jidla (Přečteno 672 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
Jirka
Newbie
Zapijeni jidla
«
kdy:
29. Červenec, 2008, 17:43:24 »
Hezky den preji
Nedavno jsem si vsimnl jedne zajimave veci, takze se obracim na vas, snad mi k tomu budete mit co rict. Vzpominam si, ze kdyz jsem byl maly kluk, moje babicka mi pri jidle casto rikala, abych v prubehu jezeni nepil, protoze se z toho tloustne - udajne nabrala tuto informaci skze meho dedu, ktery byl velmi obezni a v prubehu jezeni zapijel kazde sousto. Jak ubihal cas, davno jsem zapomel na to, co mi rikala... az do nedavneho dne. Mam uz od destvi problemy s nadvahou, stejne jako muj otec, i deda. Sedel jsem jednou brzy rano v kantyne OKD, kde se mi naskytl velice zajimavy pohled. Sedeli u solu delnici, jeden byl hubeny jako tycka, druhy mel vzdycky problemy s hmotnosti a treti mel velkou nadvahu. Vsichni tri jedli to same jidlo - vlassky salat a pletenku - vsichni meli take stejnou porci. Take si vsichni tri objednali piti - kazdy mel u sveho talirku postavenou Nicolku v lahvi. Kdyz uz skoro dojidali, naskytl se tento pohled - ten nejtlustsi mel Nickolku skoro vypitou (hodne zapijel), ten co mel vzdycky problemky s tim, udrzet si hmotnost ji mel vypitou pulku a ten nejhubenejsi se ji jeste ani nedotkl.
Zapijeni kazdeho sousta je muj zvlastni rys pri jidle. Je to proto, ze zvykani stoji mene namahy , ale potrava se tolik nesmicha se slinami. Stejne tak to dela muj otec.
No a moje otazka zni, co si o tom myslite?
dekuju za pripadne odpovedi
Zaznamenáno
milan
Hero Member
Pohlaví:
Re: Zapijeni jidla
«
Odpověď #1 kdy:
29. Červenec, 2008, 18:21:24 »
ahoj jirko,
hodne zajimava historka. Myslim si, ze u obezity krom nejakych moznych dedicnych dispozic ma hlavni vliv zivotni styl a stav strevni mikroflory. U obezity telo vytvari na horsi casy energetickou zasobu ve forme tuku. Tuk se muze vytvaret ze ziskaneho tuku v potrave nebo z prijimanych sacharidu... Rovnez pokud nefunguje dobre strevni mikroflora, tak telo nemusi vyuzivat vsechny potrebne ziviny a nuti cloveka vice jist.
Pokud clovek proslinuje a rozmelni je schopen z ni ziskat vice, pokud jidlo do sebe nahazi a proklada ho navic sladkym napojem, je to horsi... Jak je videt z praxe, asi to funguje...
Zaznamenáno
lenka
Full Member
«
Odpověď #2 kdy:
29. Červenec, 2008, 18:44:46 »
aha.to je zajimave, ze se tuk muze z prijimanych sacharidu.ja si vzdycky myslela, ze zakladni stavebni latkou jsou bilkoviny, a ze se tedy tloustne nejvic po nich. sacharidy jsem povazovala za druhotne... jak to ze ale potom jsou nekteri makrousi, co se vylozene cpou obilim, tak hubeni? Krom toho, ze k tomu maji treba predispozice a spatne zvykaji.
Zaznamenáno
Jirka
Newbie
«
Odpověď #3 kdy:
29. Červenec, 2008, 19:07:09 »
Aminokyseliny obsazene v bilkovinach (kazda potravina obsahuje sve spektrum aminokyselin) jsou zakladni stavebni hmotou pro svalstvo. Nicmene bilkoviny se mohou take premenit v cukry - tedy je li to potreba - napriklad kvuli nedostatecneho prijmu sacharidu. Takze jsou dulezite jak B, tak S i T. S nedostatkem sacharidu neroste svalova tkan, stejne jako s nedostatkem bilkovin, takze ma kazda svou vlastni dulezitost. Pokud jde o obili, to obsahuje taky podil rostlinnych bilkovin. Ale zaklad je stejne ten, ze kdyz je prijem nizsi nez vydej, telo ztraci hmotnost s naopak. Navic rekl bych, ze ti makrobiotici kteri se zivi tim ci onim, stejnatak maji vyvazeny prijem BST - myslim ze to bylo zhruba 15% Tuku, 25% Bilk, 60% Sach - ale neni to presne, kdyztak me opravte. Samozrejme vyvazeny prijem BST jeste neznamena, ze nekdo netloustne... jeste neco Tuky se ukladaji, nestavi se jako svalova tkan. Kazde telo ma urcity dalo by se rict nemenny pocet tukovych bunek, do kterych se zasoby ukladaji, takze ty bunky jen meni svuj objem.
milan: ja na dedicne dispozice prilis neverim. Tedy neverim na to, ze je to zpusobene fyziologicky, ikdyz se to tak muze jevit. Podle mne je pricina u veskerych potizi v psychice cloveka - napriklad, proc nekdo nezapiji pri jidle a nekdo ano? Jake veci v tom hrajou roli? Lenost, nebo neco jineho? Napriklad muj kamarad mi povidal historku od lecitele. Mel problemy s ocima a lecitel zjistil, ze je to proto, protoze prijma malo tekutin a popsal veci ktere se pak deji... ale to privadi k hlubsi otazce: proc malo pije? Je pracovne velmi vytizeny. Jeste hlubsi otazka: proc je tak moc pracovne vytizeny? Mozne odpovedi mohou byt napriklad prilisna upjatost k penezum, k osobnim ziskum atd. - takze zatimco na povrchove urrovni je spatny zrak a lekari by mu pravdepodobne proste nasadili bryle a rekli, ze problem muze byt dedicneho charakteru, na hlubsi urovni se naskytaji hlubsi odpovedi na jeho problem.
«
Poslední změna: 29. Červenec, 2008, 19:11:50 od Jirka
»
Zaznamenáno
Pavlínka
Full Member
«
Odpověď #4 kdy:
29. Červenec, 2008, 22:35:48 »
Pěkný a docela informačně vyčerpávající článek na téma obezita je v červencové Meduňce.
Zaznamenáno
lenka
Full Member
«
Odpověď #5 kdy:
30. Červenec, 2008, 10:01:35 »
Jirka: no prave, tohle by mne zajimalo taky! Nejen jako budouci psycholozku
jit pod povrch, poznat a pochopit, co je za tim, ze nekoho mb oslovi a jineho ne, ze nekdo jeji system prijme a setrva a dalsi ne. je v tom nejaka psych. nastaveni ci vlastnost, osobnostni rys, drivejsi zkusenost, emoce...
Bylo by uzasne na to prijit...
Zaznamenáno
El
Hero Member
Pohlaví:
«
Odpověď #6 kdy:
30. Červenec, 2008, 12:16:03 »
K tomu zapíjení. Zapíjet jídlo učili komunisti. ke každýmu jídlu byla sklenice pití a dětem se pořád vtloukalo do hlavy: Pěkně to zapíjej...
To jestli to souvisí s obezitou nevim.
Když někdo řekne, že to má geneticky, tak to vždycky znamená, že jí stejně jako jeho rodiče-například, když je tlustá máma a učí dceru vařit tak jí učí podle sebe. dcera to pak taky vaří a dopadne to tak, že má podobné tělesné nebo psychické problémy.. to je celé tajemství genetiky.
Kdybych vařila stejěn jako moje máma a babička, tak už bych taky byla cvalík
Obezita je taky hlavně v tom, že člověk jí málo rostlinných bílkovin, hodně živ. tuků, málo zeleniny a hlavně!!! málo se hejbá!! To znamená větší příjem energie(ještě k tomu špatné) a její nízký výdej...
Ne nadarmo se říká jez do polosyta a pij do polopita...člověk je holt nenasytnej tvor !! já taky
Na psychice to taky stojí- někdo když je ve stresu tak jí hodně , jinej nejí nic... ale psychickej stav zase záleží na kvalitě a výběru potravin, který jíme....
Zaznamenáno
Pavlínka
Full Member
«
Odpověď #7 kdy:
30. Červenec, 2008, 14:29:02 »
Opravdu komunisti učili děti zapíjet? To slyším prvně? Kde jsi to četla? Já jsem jen slyšela (od babiček) že zakazovali sázet proso a pohanku a místo toho musely být brambory
Znám 2 lidi (otec a syn), kteří sice nezapíjejí každé sousto, ale napijí se klidně i uprostřed polévky a o hlavním jidle ani nemluvě. A oba jsou velmi hubení...
Zaznamenáno
El
Hero Member
Pohlaví:
«
Odpověď #8 kdy:
30. Červenec, 2008, 14:57:49 »
Mluvila jsem o tom s různýma rodina, v některých jsem to i zažila. Komunisti prostě předkládali jakýsi vzor, hodně to bylo v jeslích , ve školkách v nemocnici... patřilo to do té jejich sociální výchovy. Prostírání mělo nějak vypadat, všechny ty látkový prostírky... na dřívějších fotkách je to pěkně vidět.. oni manipulovali lidi uplně ve všem- hodně z těch věcí vypadá nevině, ale neni. Dokonce hodně lidí si myslí, že v mnoha pohledech se komunisti starali dobře, ale neni to pravda- hlavně o ty děti( je spousta knih o sociální výchově dětí- tam je i to zapíjení jídla a v těch knihách je moc bludů a ty lidi podle nich žili a ještě naše mamky nás to učili a ještě i my určitě budeme učit svoje děti hlouposti. Systém výchovy dětí byl pro ně hodně moc důležitý- potřebovali aby z těch dětí rostly lidi bez názoru, naučení na to jejich... Všechno to bylo ale zištné... )
Když jsem byla malá, tak jsemčasto bývala u máminy kamarádky. Děti téhle mojí tety jsou stejně staré jako já. Pokaždé když bylo jídlo, tak k němu měly sklenici šťávy a musely každé sousto zapíjet... byla to rodina, která hodně dbala na to, aby to byla pořádná rodina... já to nikdy nechápala, já doma pila kdy jsem chtěla a při jídle to nebylo...
Zaznamenáno
Nena
Full Member
«
Odpověď #9 kdy:
30. Červenec, 2008, 15:16:23 »
ahoj, taky bych se chtela podelit o svoji zkusenost se zapijenim. kdyz jsem byla mala, pri jidle jsme pili a doslova hltali, takze na kousani a proslineni nebyl cas. delali jsme jako deti zavody s bratrancema o to, kdo doji prvni a bude "kral". takze kousani se moc nekonalo. a zapijeni tedy plnilo funkci slin... a streva mam v prisernym stavu... ale to neni jen tim nekousanim, ale take tim, co jsem polikala - mleko, bila mouka, cukr, ovoce... a antibiotika cele detstvi apod.
Zaznamenáno
Pedro
Newbie
«
Odpověď #10 kdy:
25. Srpen, 2008, 15:53:35 »
El,
souhlasim s tebou,ty geneticke dispozice tu sice jsou,ale vetsinou ty dcery prebiraji model chovani a model vareni od svych matek a u toho vareni to zacina.
Na me se taky mama podepsala jeji chutnou ceskou stravou. Ja byl skoro nejtlustsi ze tridy ! A take jsem jako jediny uz tehdy mel alergii a vyrazky a sportu jsem zrovna neholdoval....nastesti jsem z toho ale i vlastnim pricinenim vyrostl.
A ve skolce jsme museli dojidat vsechno,to si pamatuju dodnes,jak jsem tam sedel u toho blafu a ostatni deti uz si hraly nebo koukaly na pohadky...
Ve skole nas ucitelky v jidelne posilaly zpatky dojist alespon maso,no a na ryzovy nakyp mam dodnes Pavlovuv reflex-staci to videt a uz bych blil
Za komunistu bylo heslo,ze nejzdravejsi je jist MASO a pit MLEKO. Ale zas na druhou stranu nebyly informace a dnes,kdyz jsou volne dostupne temer vsechny informace,tak je to snad jeste horsi,co se tyce stravovacich zvyklosti...tlustosi a alergici + astmatici a diabetici uz v rannem veku,to je dnes uz bezne,zadna rarita jako jsem byl ja-jediny alergik ze 30ti deti ve tride !
Co se tyka zapijeni jidla,tak je opet makrobiotika asi nejdale...maximalne salek tepleho napoje ( nejlepe bancha,ja mam rad k snidani hrnek melty nebo normalni zelenej caj ),nebo jen tepla voda,rozhodne ne studeny napoj,ktery hasi travici žár.
Pater Ferda radil pred jidlem sklenicku piva na predtraveni,nikoli vsak jiz v prubehu jidla a tesne po nem ! To pivo k jidlu je nesvar velice rozsireny v Cechach
I kdyz priznavam,ze tady radim a sam se obcas ucastnim grilovacek,kde maso hraje prim (letos ale spis makreluju) a pivo k tomu tece proudem,ale to jen obcas,ne kazdy den !
No a podivejte se schvalne,co pouziva za napoje Mc Donald k jidelnimu menu...tam by snad u vchodu melo byt varovani ministerstva zdravotnictvi jako je na cigaretach
Zaznamenáno
Nena
Full Member
«
Odpověď #11 kdy:
29. Srpen, 2008, 17:23:56 »
ahoj, tady pripojuji neco k nasemu oblibenemu kousani
http://www.macrobiotics.co.uk/chewwell.htm
Zaznamenáno
Stran: [
1