Stran: 1 [2] 3 4 ... 8
  Tisk  
Autor Téma: Proč důslednou makrobiotiku?  (Přečteno 4127 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
Chiquita
Full Member
Pohlaví: Ženské

276071646
Zobrazit profil Email
« Odpověď #15 kdy: 09. Srpen, 2008, 12:37:41 »

ahooj lidicky

a kolik znamena jist co nejmin?jako trikrat dene tak akorat?neprejidat se?

ahooj kuki drzim ti palecky to zvladnes chce to zase chvili cas ja mela taky ted obdobi vsezravosti teda maso ne to vzadnem pripade ale spis takove ulety jako mlecne vyrobky a nejaky sladkosti blekekeke Sad
a ted se zase snazim ale musim rict ze minulej tyden jsem na tom byla asi stene jako ty temer porad na zachode brisko bolelo plynatost a uuuuplne nafoukle a nozky me bolely jejej ale ty boli  a otikaji porad nevim proc?asi ledvinky budu muset neco s nima provest Smiley
a nezkousel jsi treba pulsovou diagnostiku?
Zaznamenáno
myspule
Newbie
*

Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 09. Srpen, 2008, 13:54:38 »

Kukicho,

ptala ses, co by mohlo pomoct. Při hřešení s mlíčkama, sladama, musli apod. jinózníma pochoutkama mi pomáhá:

čaj kukicha - ale ne moc velké množství - spíš pít míň
půst
chodit venku, v klidu vydýchávat a nemyslet na jídlo
když rýže, tak vařená s řasou kombu
umeboshi
hořké (čaj z dubové kůry nebo pelyňku - maličké množství)
na bolavá místa teplé obklady (opražená sůl zabalená v látce, nebo i termoláhev s teplou vodou)

To jen stručně, ráda rozvinu...
Zaznamenáno
El
Hero Member

374885678
Zobrazit profil Email
« Odpověď #17 kdy: 09. Srpen, 2008, 14:07:15 »

Kuki,

pokud to vypadá takhle blbě, měla bys určitě za někým zajet. Já bych ti doporučila pana Dvořáka..

Nic jiného takhle na dálku asi nevymyslíme. Možná je to po tom klíštěti---oslabené tělo, možná s tím bojuje. ALE možná je to uplně něco jiného.

Určitě někam zajdi!!!

Držím pěsti.
Zaznamenáno
Elvis
Full Member

Zobrazit profil Email
« Odpověď #18 kdy: 09. Srpen, 2008, 14:11:09 »

Kuki, drž se a nestrácej hlavu ani víru.. To bude dobrý,.. myslím na tebe. Bojuj, máš na to.
Zaznamenáno
kukicha
Full Member

Zobrazit profil Email
« Odpověď #19 kdy: 09. Srpen, 2008, 17:43:55 »

ahuj, tak pokračuji v rýžovém půstu... tentokrát mě po rýži ani nepálí žaludek, ale rýže mi chutná jako bláto, nemám chuť vůbec na nic... průjem mám stále, žaludek se přestal nafukovat, tak uvidím... prospala jsem skoro celý den a cítím, že brzy zas ulehnu... raději už dnes jíst nebudu.
navštívil mne přítel - dlouholetý makrobiotik a říkal, že to měl párkrát taky, když "jedl pořád a úplné kraviny". radil mi jíst jen obilí nebo obilné vývary, ne zeleninu a hlavně jíst velmi málo, malé porce a dělat dlouhé pomlky, aby to tělo zvládlo zpracovat
když si to přiznám posledních čtrnáct dní jsem opravdu "jedla pořád a úplné kraviny", až se za to stydím, kolik jsem na tom vyhodila peněz, času, síly atd. jak jsem si asi zasvinila tělíčko, a co to udělalo s celou nejen hmotnou bytostí   Roll Eyes

ale tělíčko se asi parádně vyčistí...  Very Happy a prospí

mějte krásný den papapa
Zaznamenáno
Fiona
Full Member

Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 11. Srpen, 2008, 21:15:57 »

Dovolim si maly hereticky prispevek z druheho brehu, na tema proc duslednou makrobiotiku radsi ne, prestoze k ni jinak chovam uctu a povazuju ji za jeden z tech zdravejsich stravovacich systemu. Pokud by to byly pro nekoho moc silne kapky, klidne me smazte Smiley

1/ Makrobiotika je uceleny system ve stylu "tak to proste je, proste to prijmi jako fakt a postupne se to naucis". Jako takovy obsahuje jednak pravdy, na kterych stoji, a jednak sem tam dogmata a bludy, ktere jsou neoddelitelnou soucasti vsech systemu vytvorenych clovekem. Kez bysme byli dokonali a neomylni. Zel, nejsme. Ani papez, ani Kushi, ani teta Fiona. Obecne povazuju za zdravejsi ridit se vlastnim rozumem, delat vlastni chyby a z nich se (mmj) poucit, nez ve jmenu pravdy krecovite nasledovat chyby nekoho druheho, kdo narozdil od nas aspon relativne vedel proc to a to delal.

2/ Uplne obycejna anatomie a fyziologie. Je pravdou, ze clovek je sikovny a v zajmu preziti se naucil zpracovat do jakz takz stravitelne podoby temer cokoliv. Ovsem jedna vec je co vsechno clovek zvladne pozrit a prezit na tom, a druha vec, na co je od prirody staveny. Kdyby byl clovek staveny na maso, mel by sikovnejsi tesaky, ostrejsi drapy, ostrejsi smysly a travici soustavu podobnou selmam, ktera ma uplne jine travici stavy nez clovek a o hodne kratsi streva, ve kterych to na rozdil od cloveka nehnije. Aby clovek vubec mohl maso jakz takz stravit, musi ho varit, a i tak nedosahne nikdy tak dokonaleho stepeni zivocisnych proteinu jako selma, original na maso stavena.
Zaznamenáno
Fiona
Full Member

Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 11. Srpen, 2008, 21:38:25 »

3/ Totez ovsem plati i u travy a zel i u zrni. Aby tvor mohl byt efektivnim travozravcem, chce to zaludek prezvykavce. Tam zas ten travici trakt musi byt o neco delsi, aby to mohlo probihat na vic etap. Original travozravec vetsinou miva kopyta. Clovek travu taky muze, ale da mu to moc prace, moc se z toho nenaji a spis mu to jen tak promete streva.

4/ Pokud jde o zrni, original zrnozravec je take vybaveny specialnim travicim traktem. Zpravidla to zacina tim ze ma zobak (je totiz ptak), umi litat a udrzi se na tenkych vetvickach a steblech, kde se zrni vyskytuje. Jeho streva jsou kratoucka (takze se nezanesou) a zaludek vybaveny necim jako mlynkem, kde se to rozdrti a pomele. Je pravda ze clovek to taky vicemene umi stravit. Tedy za predpokladu ze dukladne povari, aby to zmeklo, a dukladne kouse, cimz se jakz takz dostane k zivinam. Sice v tom v dusledku vareni uz nema tutez kvalitu co ten ptak a neumi to az tak dobre rozmelnit, traveni mu da vic zabrat, ale aspon neco. Sice mu denaturovane skroby trochu zanaseji organy, ale pokud se neprejida (coz pri dukladnem kousani vlastne ani nestiha), tak to bez problemu rozchodi a celkem dobre na tom muze zit. Take je pravda, ze teprve od te doby co se clovek naucil pestovat a varit zrni, mohl si dovolit presidlit i do oblasti, kde by diky nedostatku sve prirozene potravy nemel sanci prezit.

5/ Coz ovsem nic nemeni na faktu, ze clovek je original frugivor, tedy ovozrout. Fyziognomie je jasna. Od aparatu prizpusobeneho na splhani po stromech, ruce schopne brat jidlo do ruky a oloupat si ho, zuby jako opice, travici soustava vcetne travicich stav jako opice. Atd. Jiste to neznamena ze by nedokazal snist nic jineho, naopak. Je pravda i to ze se clovek za tisicileti vsezravosti relativne prizpusobil. Ovsem ne az do te miry, ze by mu narostly tesaky, zobak, ploutve, bachor apod. I pri znacne adaptaci jsme porad opice, ktere ze vseho nejlip travi ovoce, a od ostatniho spis tak poskromnu.

6/ Z cehoz vyplyva, ze pokud nejaka nauka hlasa, ze ovoce je nezdrave a ze i ta troska co se da tolerovat by se pro jistotu mela povarit, budu takovou nauku brat s rezervou, byt je mi v jinych ohledech sympaticka. Nemam opravdu nic proti vareni ryze a jahel a zajidani toho vseho japoskymi hushi bushi, jen mi trosku vadi, kdyz nekdo ze svych zdravotnich potizi (ktere se mimochodem jiste akumulovaly dlouhe roky nez propukly) vini jedno jabko, ktere si ve slabe chvili dal minuly tyden a jeste si ho ani nepovaril... Takove veci by chytra opice proste rikat nemela. A uz howgh, slibuju  Wink
Zaznamenáno
agarek
Newbie
*

Zobrazit profil Email
« Odpověď #22 kdy: 12. Srpen, 2008, 02:22:38 »

Přiznám se že jsem diskuzi nečetl, ale přesto mám chuť se vyjádřit k nadpisu. Osobně si myslím, že makrobiotika v mém pojetí je přísná i pro řadu lidí kteří se makrobiotice věnují. Předně neujíždím cukr, mléčné výrobky, maso kromě ryb, pečivo mi nic neříká řadu let. Kromě toho nejím ani ochucené tofu sýry, tempehy, salámy, paštičky z Dobrušky. Na mě je to moc přesolené, vadí mi to. Z Dobrušky beru jen bílé tofu, bílý tempeh, natto a seitan natural z chlazených výrobků. Obiloviny nesolím. Na litr polévky dávám čtvrtinu lžičky misa. Umeboshi nejím jsou na mě moc slané. Kvasím zeleninu bez soli s vyjimkou dlouhodobě kvašeného zelí.   Zeleninu občas solím sojovkou nebo umeoctem. Velmi zřídka použiji gomasio. Ovoce jsem neměl několik měsíců. Jakýkoliv slad snad někdy před rokem. Řasy použiji tak centimetr na porci. Chléb nepeču ani kváskový. Nedělám ani napařovaný. Občas si dopřeji kváskové lívance. Jím hodně zeleniny na všechny možné úpravy dušenou, vařenou, kvašenou, napařovanou, saláty a samozřejmě většinu dostupných obilovin. K pití mám nejčastěji zeleninový vývar případně banchu nebo kukichu. Nechybí trochu luštěnin. Občas nějaká ta domácí pomazánka z výše jmenovaných surovin a těstoviny na zpestření také občas nějaké oříšky např. slunečnice, mandle. Rozhodně nechci být celý život bez ovoce. Občas si dopřát trochu povařeného ovoce s jáhlami proč ne.  A proč to vše dělám a zrovna takto i na makrobiotické poměry striktně? Je to můj individuální makrobiotický talíř ke kterému jsem se dopracoval během let. Fyzicky i psychicky se cítím podstatně lépe než před lety bez makrobiotiky. Dělám to proto, že mi to takto vyhovuje a cítím se dobře. Lidé co mě znají z minulosti a potkají mě po letech mi říkají, že jsem omládl o řadu let. Ostatní mi často tipují o pět až osm let méně. Vnitřní spokojenost, radost ze života, vitalita, chuť do práce i odpočinku, kontaktu s lidmi i meditaci to vše mi před lety chybělo.........Nemám potřebu cokoli komukoli vnucovat, přesvědčovat. To už mám za sebou touha spasit svět, nabízet pomocnou ruku tam kde o to nestojí. Stačí mi, že má rodina se na to dívá podobně a žijeme si mnohem spokojeněji vyrovnaněji a klidněji než dříve. Je nám  dobře a myslíme si, jsme o tom přesvědčeni, že je to z velké části i díky poctivé makrobiotice. Je to náš názor a je nám jedno co si o tom myslí ostatní. Řídíme se intuicí vlastního těla. Ať si každý jí co chce.  My jsme s poctivou makrobiotikou po řadu let spokojeni a neplánujeme ji opouštět. Ostatní ať se zařídí dle svých názorů a potřeb. Že po několika letech mb přichází i jiné vnímání světa a jakýsi duchovní rozměr to už je pro materiálně zaměřené lidi naprosto nevysvětlitelné a zkušenost je nepřenositelná. Já vím jaké to je stravovat se klasicky jak je běžné a vím jaký vliv má několikaleté mb stravování na člověka. Takové srovnání, několikaleté mb stravy, na sobě vyzkoušené, klasicky stravujícím lidem chybí proto je jejich vyjadřování k mb čistě teoretické a tudíž často úsměvné. Někoho přesvědčovat, dle mého, nemá smysl. To si každý musí několik let vyzkoušet sám aby to mohl porovnat. Jinak to bude stále jen omílání teorie. Na závěr musím napsat, že má makrobiotika spadá spíše do roviny léčebné makrobiotické stravy nikoli standardního makrobiotického talíře, který může být o něco volnější. Mě to, ale takhle plně vyhovuje. Proč tedy důslednou makrobiotiku? Pokud vám to tak vyhovuje proč ne? Smiley Samozřejmě detailnější vysvětlení můžou poskytnout knihy o makrobiotice.  Začal jsem se makrobioticky stravovat , protože jsem intuitivně cítil, že to je správná cesta a také proto, že klasická medicína opakovaně selhala a neměla  mi už co nabídnout. Než jsem plně pochopil mb systém do jemnějších detailů trvalo mi to několik let. Chtít to po někom kdo začíná je asi nemožné a tady nezbývá než to přenechat trpělivým makrobiotickým instruktorům. Osobně si myslím, že v ČR je dobrá nabídka. Na začátku musí  být asi spíše důvěra, že jdu správným směrem, protože podpory od lékařů, známých, příbuzných, rodiny se většinou nedočkáme. Myslím si také, že většinově se o mb zajímá někdo, kdo už má nějaké zdravotní problémy a ono vyléčení není ze dne na den a začátky nejsou vždy příjemné, když se tělo zbavuje starých nečistot, hubne a lidé v našem okolí začnou říkat nech toho podívej se jak vypadáš a vám je špatně to jsou pak těžké chvíli vydržet a nevzdat to. Když se to podaří vyjde slunce. Naberete neotřesitelnou jistotu, která se rok od roku prohlubuje jak je vám lépe a lépe, že jdete správným směrem. A pak už je vám jedno co si myslí okolí vám je už dobře jako snad nikdy a pak máte jistotu a když někdo řekne proč striktní mb? Co na to říct vy to už víte ale ten kdo si to nezkusil vám stejně věřit nebude.........
Zaznamenáno
beruška
Newbie
*

Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 12. Srpen, 2008, 10:23:42 »

Tetičko Fiono a stýčku Aqarku,
moc děkuji za vaše hlazení po duši.
I když jste rozdílní, co se obsahů talíře týče - jedno máte společné - dospěli jste ke svému optimálnímu řešení a toto nikomu nenutíte, ani ho nehlásáte jako jediné možné. A toto, doufám, sdílím s vámi. Každý člověk je originál a to co vyhovuje Pepíkovi, to může škodit Frantovi... A navíc, co  platí dneska - nemusí platit i za týden. Vše se mění - i ty jiny přechází do jangu a děje se to stále.
Někomu může svědčit ortodoxní makrobiotika celý život a jiný o ni ani nezavadí - a přesto se dožijí stejného věku ve stejné pohodě... Nemáme, holt, nikdo dalšího naklonovaného dvojníka (naštěstí že nemáme), na kterém by bylo možné ověřit správnost našich stravovacích zvyklostí (že jako já bych jedla MB a on by třeba byl vitarián a po nějakém čase to srovnat), takže musíme věřit svým vlastním pocitům. Tyto jsou, podle mého názoru, důležitější, než to co někdo někde napsal.
Mě osobně vyhovuje spousta MB zásad (nejím mléčné výrobky, maso, cukr, nepiju alkohol), dospěla jsem k nim jaksi oklikou a postupně a ani jsem dlouhou dobu netušila, že jsem vlastně makrouš, ale jím celkem dost ovoce - tedy  toho co roste tady a teď a nevidím důvod, proč bych jej měla ještě tepelně upravovat. Je to ale moje volba a nikomu ji nenutím.
Jsem moc ráda, že toto fórum je, a že má tolik krásných účastníků. A i když s něčími názory zrovna nesouhlasím, neznamená to, že by byly špatné.
Důslední makrobiotici mají svou pravdu, ti ostatní také mají tu svou, každy švec by se měl "držet svého kopyta" ale to ještě neznamená, že by se neměl občas mrknout k sousedovi a to své kopýtko trochu přistrouhnout, když se mu to sousedovo zdá lepší.
 Poklona
Zaznamenáno
Standa K.
Newbie
*

Zobrazit profil Email
« Odpověď #24 kdy: 13. Srpen, 2008, 16:53:40 »

věřím, že strava léčí... Nebo proč si nemůžu dát tropické ovoce, když mám na něj chuť? Vím, ochlazuje, ale třeba zrovna potřebuju ochladit.  Look Round
vážení, nemějte mi to za zlé ale alespoň toto je již 100% vyvráceno :

- tyto prázdniny jsem na sobě neměl ještě nic jiného než vasila, krátký bermudy a na bosých nohách ťapky (a že byly i velmi chladné dny či večery), běžně nosím o 1-3 vrstvy oblečení méně než okolí, v práci furt větrám až to vadí atd. ... moje strava je minimálně z 60% tropické ovoce !!! a nejsem sám, takhle to mají i ostatní vitariáni a frutariáni.. tropické ovoce může ochladit leda někoho, kdo má krevní oběh nečistý, plný hlenu zejména ze škrobu atd. ale ono za to nemůže, za to můžou ty škroby, že mu krev volně neproudí všude po těle a nezásobuje teplem...

- strava jako taková žádná není léčivá (ani ta naša vitariánská) to jasně dokazuje vysoká úspěšnost v léčení formou půstů o vodě, jediný kdo léčí je imunitní systém člověka - "vnitřní lékař", zdravá strava je tu od toho aby mu neházela klacky pod nohy formou toxínů, hlenů, zbytečnému zatížení slinivky břišní nadvýrobou enzymů chybějících v potravě apod.
Zaznamenáno
Peta
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 13. Srpen, 2008, 19:01:15 »

Fiono, pekne napsane. Kdo se citi byt jako opice, at ji hodne ovoce. Tak nejak to vidim ja. A protoze se clovek tim vyvojem, ktery trval mnoho a mnoho let, prizpusobil i k traveni jinych potravin, tak me z toho vyplyva, proc jit zase zpatky na zacatek ? Proc nepokracovat v tom vyvoji ? Ja teda proti ovoci neco mam, nedovedu si predstavit, ze bych jedla velke mnozstvi napriklad toho tropickeho ovoce, podle me do stredni Evropy zkratka nepatri. Neroste to tady a je to pestovany s pomoci hodne chemie, tak proc to jist ? Jinak si ale obcas dam v lete i syrove ovoce, treba hrusku, ale vazne to neprehanim, fakt hodne zridka a to mi treba nevadi. Ale proc jist pomerance, mandarinky a banany ? Ale jinak si myslim, at si kazdy ji co chce a co se jemu libi, klidne to ovoce, pro me to ale asi neni. Nastesti dneska je dost smeru a kazdy si muze vybrat co mu vyhovuje. Rozhodne je mi sympatictejsi vitarian a frutarian, nez nekdo, kdo se od rana do vecera cpe gulasema, buckem, knedlikama, tatrankama, fidorkama, kolacema, kafem, mlikem a pak se divi, proc je z toho vseho nemocnej a ze je mu porad blbe.  Wink
Zaznamenáno
Standa K.
Newbie
*

Zobrazit profil Email
« Odpověď #26 kdy: 14. Srpen, 2008, 07:37:04 »

protoze se clovek tim vyvojem, ktery trval mnoho a mnoho let, prizpusobil i k traveni jinych potravin
milý peťo,

i mně jste vy daleko bližší než knedlo-vepřo konzumenti...

obávám se ale, že vývoj člověka ještě není tak daleko (a nikdy dle mne ani nebude) aby si mohl dovolit kdyby nic jiného (zanášení organismu apod.) tak alespoň toto - zabít vařením enzymy ve stravě a následně chtěl po své slinivce aby tento deficit věčně vykompenzovávala a to bez následků (kdyby alespoň neexistovala ta pojídelní únava po vařeném ! takhle to ale přece každý sám na sobě vidí, že po takovém jídle tělo prostě nestíhá vyrábět enzymy i pro trávení i pro fungování zbytku těla - jen otevřít oči a naslouchat svému tělu...)... pochybnost o tom, že by enyzymy (skutečně účinné a zdravé) někdy uměla vyrobit věda máme asi oba, že

to, že obilí nelze jest syrové (komu bez ochucení chutnaj klíčky??) a monostravně, tvorba střevních plynů, kamarád lepek a v neposlední řadě to, že kdyby ho nevyšlechtil člověk tak samotná příroda by nám ho dodnes k jídlu nenabídla (asi nikdo ani z vás nejí semínka z trávy nebo se mýlím ??) mně přesvědčuje, že bohužel obilí vypadá z kola ven absolutně, tj. i v syrovojedení... to už si tam dokáži líp představit vejce, maso (rybí) a mlíko (kozí, ovčí v nejhorším případě i kravský) - samozřejmě syrový a v bio kvalitě

Eskymáci jedli (jen !!!) syrový maso a tuk a naše civilizační nemoci neznali.
Horalé jedli výhradně syrové mlíko, jogurty a sýry a stovka pro ně nebyl problém.
Samozřejmě v tom celým hraje neméně významnou úlohu čerstvýluft, pohyb, sluníčko, spánek, žádná civilizace (záření a spol.)...

měj se !!
Zaznamenáno
dvdmchl
Jr. Member
**

Zobrazit profil Email
« Odpověď #27 kdy: 14. Srpen, 2008, 10:34:00 »

Samozřejmě v tom celým hraje neméně významnou úlohu čerstvýluft, pohyb, sluníčko, spánek, žádná civilizace (záření a spol.)...

Ja si osobne myslim, ze strava nehraje tak velkou roli jakou ji davame. Ten cerstvy luft, pohyb...atd. to jsi vypsal pekne a to si myslim, ze je vubec to nejdulezitejsi pro zdravi. Jidlo je uz jen takovy maly, nedulezity doplnek.
Ostatne pokud bych mel dodrzet onen cerstvy luft a zadnou civilizaci, tak se k nezdrave strave ani nemam sanci dostat. Smiley
Zaznamenáno
Peta
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 14. Srpen, 2008, 11:14:24 »

Stando, jsem ta Peta.. no co jedli eskymaci bylo asi pro ne dost dobry, musi se prihlizet i k tomu v cem clovek zije (tuha zima atd.) Take si myslim, ze cerstvy vzduch a pohyb jsou hodne dulezity a v jidle jist spise skromne, nez se prejidat. Telo si nekdy samo poradi a co nepotrebuje vylouci. No jo, ale co mame delat my chudaci ve mestech ? Musime se snazit nejak to ve zdravi prezit. A aspon ta makrobiotika k tomu pomaha. Aspon na me to melo a ma dobry vliv. No ale i makrousi preci konzumuji enzymy, ne ? Ne vsechno se vari preci a ji se miso polevka. Melo by se zalozit nove tema tady na tom foru, kde bychom si to mohli rozvest. Me treba nechutnaji nektere vyrobky Lifefoodu, prijdou mi fakt dost hnusny, chutove. Tak si nedovedu predstavit neco takovyho dlouhodobe jist. Treba ta nefermentovana sojovka, ta voni jako soovka od Vitany, fakt hnus, musim ji vyhodit a to stala dost penez. Nebo ty lneny susenky, nektery jsou celkem OK, ale uz se mi po nich take udelalo dost spatne. A ty slunecnicovy pomazanky, pro zpestreni OK, ale dost tucny, ne ? Jak to chutna tobe ? A take jsi mi neodpovedel, co se tyce tropickeho ovoce, s tim problemy nemas ? Jist neco co se porad dovazi sem a tam a dost to zaneraduje planetu. A banany, ktery zrajou nekde v plynu, fuj, fakt hnus. Mela jsem moznost ochutnat tropicke ovoce v Brazilii a to se neda s tim, co je u nas, vubec srovnavat. Vsichni frutariani a vitariani by se meli odstehovat nekam do techto koncin, tam by to byl pro ne raj, no ty banany tam chutnaj uplne jinak ! A navic ten obrovskej vyber na kazdym trzisti. Clovek to tam chce vsechno ochutnat, a nebo to mango, na to vzpominam doted.
Zaznamenáno
Standa K.
Newbie
*

Zobrazit profil Email
« Odpověď #29 kdy: 14. Srpen, 2008, 15:56:37 »

1) Stando, jsem ta Peta..
2) No ale i makrousi preci konzumuji enzymy, ne ? Ne vsechno se vari preci a ji se miso polevka.
3) Treba ta nefermentovana sojovka, ta voni jako soovka od Vitany, fakt hnus, musim ji vyhodit a to stala dost penez. Nebo ty lneny susenky, nektery jsou celkem OK, ale uz se mi po nich take udelalo dost spatne. A ty slunecnicovy pomazanky, pro zpestreni OK, ale dost tucny, ne ? Jak to chutna tobe ?
4) A take jsi mi neodpovedel, co se tyce tropickeho ovoce, s tim problemy nemas ? Jist neco co se porad dovazi sem a tam a dost to zaneraduje planetu. A banany, ktery zrajou nekde v plynu, fuj, fakt hnus. Mela jsem moznost ochutnat tropicke ovoce v Brazilii a to se neda s tim, co je u nas, vubec srovnavat.
ad 1) promiň...

ad 2) MB stravu znám jen málo, jen vím, že jako hodně obiloviny (syrový asi ne ?) a minimum čerstvýho ovoce, jižní už vůbec ne... no rozhodopádně lepší než běžná strava i co se týče enzymů jen mi to připadá ještě stále strašně málo (nejsem sám 100% vita, tak cca. 85 % nejní to lehký přejít...)

ad 3) z vyjmenovaných výrobků LF jsem nechutnal nic, měl jsem od nich jen 2x řasy-vločky, 3x 100% kakao - oboje dobrý ale nevidím cestu v tom napodobovat stávající výrobky syrovými (krekry atd.), někomu to ale zas takhle dává smysl...

ad 4) nikde venku krom Rakouska a DDR jsem nebyl, rozdíl v chuti určitě musí být ohromný... asi nemyslíš problémy stravovací ale morální ? ... máš pravdu, na důchod si chystám ekologickou středoevropskou variantu syrovojedení - de fakto jak ti horalé - někde na Vysočině pěstovat kozy a ovce, zeleninu a ovocný sad.. :-)
Zaznamenáno
Stran: 1 [2] 3 4 ... 8
  Tisk  

Skočit na:  

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení