Vítej,
Host
. Prosím
přihlaš se
nebo
se zaregistruj
.
1 hodina
1 den
1 týden
1 měsíc
napořád
Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Index
Vyhledávání
Přihlásit
Registrovat
Novinky
:
Akce, kurzy, srazy
Makrobiotika
>
General Category
>
Makrobiotika
>
Proč důslednou makrobiotiku?
Stran:
1
...
5
6
[
7
]
8
« předchozí
další »
Tisk
Autor
Téma: Proč důslednou makrobiotiku? (Přečteno 4126 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
dvdmchl
Jr. Member
Re: Proč důslednou makrobiotiku?
«
Odpověď #90 kdy:
20. Srpen, 2008, 14:57:06 »
Breathariani jsou lide, kteri veri, ze lidske telo muze byt komplet vyzivovano pres cakralni system. Tzn. neprijimaji zadnou potravu ani vodu. Vice v anglictine:
http://en.wikipedia.org/wiki/Inedia
Asi nejblize se k tomu ze znamejsich ceskych lidi dostal Pavel z pust.cz, posledni jeho pust cinil 70dni, s tim ze vodu vysadil tusim kolem 30.dne. Vice na pust.cz.
Zaznamenáno
Lord Kikin
Full Member
Pohlaví:
«
Odpověď #91 kdy:
20. Srpen, 2008, 16:59:30 »
Ono i v MB je cilem postupem casu telo vycistit natolik a dusevne se dostat tak daleko, aby hmotna potrava uz nebyla temer potreba..
Zaznamenáno
dvdmchl
Jr. Member
«
Odpověď #92 kdy:
20. Srpen, 2008, 17:34:12 »
no takze vsem jde vlastne o ocistu (nejen tela)....
Ja to chapu tak ze nejrychlejsi a nejdrastictejsi metodou je pustovani. Druhou nejrychlejsi, mene drastickou je ziva strava a na tretim miste (co se rychlosti tyce) muze byt klidne makrobiotika...
Je to jako kdyz vam na kopec vedou tri znacene cesty. Cervena bude nejlehci a nejdelsi (makrobiotika), zluta bude stredne tezka dlouha (vitarianstvi), zelena bude nejkratsi a nejstrmnejsi (pustovani)....
Jak uz bylo psano mnohokrat, stejny kopec, stejny vrchol, stejny cil...jen tech cest k nemu je vice....
Ja tedy rozhodne mavam vsem, na vsech cestach a verim ze se nas na vrcholku sejde co nejvice...
Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member
Pohlaví:
«
Odpověď #93 kdy:
20. Srpen, 2008, 18:08:02 »
Kolik znate lidi, kteri nic neji?
Zaznamenáno
lesnenka
Jr. Member
«
Odpověď #94 kdy:
20. Srpen, 2008, 18:45:19 »
Jak to myslis, nic neji?
Cely zivot? Takoveho neznam
Napr. od mladi do konce zivota ve zdravi - takove neznam osobne, ale verim v jejich existenci
nekolik let bez jidla - verim, ze existuji
rok bez jidla - verim a zaroven vim, ze existuji
2 mesice a vic bez jidla - existuji, znam
nesic bez jidla - znam, s nekterymi se i pres net znam, na srazu jsem nebyla, tak bohuzel ziveho ne
necely mesic bez jidla - osobni zkusenost
«
Poslední změna: 20. Srpen, 2008, 19:12:32 od lesnenka
»
Zaznamenáno
dvdmchl
Jr. Member
«
Odpověď #95 kdy:
20. Srpen, 2008, 21:12:02 »
Citace: neon 20. Srpen, 2008, 18:08:02
Kolik znate lidi, kteri nic neji?
Neboli kolik znat lidi, kteri uz se uplne odprostili od vseho hmotneho?
(Takhle polozeno, uz to nenzi toliko jizlive, co?)
A nebo uplne jinak. Kolik znate lidi kteri chodili po Venusi? Nikoho? No ja taky ne, a je to snad duvodem k tomu abych po tom prestal touzit?
Zaznamenáno
Fiona
Full Member
«
Odpověď #96 kdy:
20. Srpen, 2008, 23:32:57 »
No jo, typicky vitarian
Na Mesici nejspis jeste nebyl, a uz by chtel na Venusi. Si precti ve Wikipedii kolik tam maj stupnu. Tady asi nekomu chybi jang
Zaznamenáno
Milka
Full Member
«
Odpověď #97 kdy:
21. Srpen, 2008, 08:29:21 »
Stando, soľ je najväčší potravinový jang. V mb sa používajú asi 3-4 zrnká na porciu. Jang je dostredivá energia. Podľa zákona príťažlivosti jin priťahuje jang a jang zase jin. Teba k nej priťahuje programovo veľké množstvo surového ovocia - extrémny jin.
Navonok to vypadá, že si v rovnováhe, ale tak to nie je. Jin po požití sa rozbehne do periférie tela - pokožka, prsty, oči, nervové zakončenia, sliznice. .....Tieto oblasti sa uvoľňujú a ochabujú. Keď zješ soľ, jang energia uteká do stredu tela a tieto oblasti spevňuje - ladviny, pečeň /játra/, cievy, stredný mozog a zadnú časť hlavy ...... Spôsobuje tuhnutie fyzické i v psychike - tvrdohlavosť, prízemnosť.
Takéto kombinácie sú najťažšie liečiteľné, choroby spôsobené oboma extrémami naraz vyžadujú dôsledne sa držať stredu - pásma zdravia.
Makrobiotici tých pár zrniek zapravujú do potraviny a nechajú prelnúť tak, aby sa stlmili extrémne vplyvy soli.
Tabuľka potravín je v každej dobrej mb knihe. Je i tu
www.prirodnivyziva.cz/energie
potravin.htm
Zaznamenáno
dvdmchl
Jr. Member
«
Odpověď #98 kdy:
21. Srpen, 2008, 09:49:23 »
To by mne zajimaljo, jestli se MB lidi muzou koupat v mori a taky jak si poradi s toliko soli co je obsazena napr. v celeru a mrkvi.
3-4 zrnka pane jo.
Vzdyt sul je v urcitem mnozstvi obsazena skoro ve vsem...
Jinak vetsina vitarianu nesoli vubec, napr. ja sul doma nemam a nijak mi nechybi.
Zaznamenáno
Milka
Full Member
«
Odpověď #99 kdy:
21. Srpen, 2008, 10:39:19 »
Soľ obsiahnutá v zelenine je súčasťou zeleniny a podieľa sa na celkovej energi , ktorú má zelenina všeobecne jin. Tak ako sa na nej podieľa voda, cukry, vláknina a iné zložky. Makrobiotici berú potraviny ako celok.
Zaznamenáno
Irča
Newbie
«
Odpověď #100 kdy:
21. Srpen, 2008, 10:45:07 »
Ahoj El,
musím říct, že mám podobný názor jako Petrrra. Moc se do diskuzí nezapojuji, ale ráda si je čtu a přemýšlím o nich.Někdy se i nasměju. Musím říct, že taky kroutím hlavou jak jsi někdy urputná. Je moc fajn, že si stojíš za tím svým, že máš kde co nastudované, ale myslím, že nejsi sama, že takových je tady spousta, ale nemají tu potřebu pořád někoho poučovat, že tak to je a jinak ne. Ono někdy stačí jen poradit, nebo naznačit a myslím, že v tom je asi taky kousek té pokory po které , jak jsi někde psala hodně toužíš. Měj se hezky
Irča
Zaznamenáno
Jitřenka
Newbie
Pohlaví:
«
Odpověď #101 kdy:
21. Srpen, 2008, 15:42:13 »
Ahojte všichni,
za sebe mohu napsat, že se tak úplně mezi makrobiotiky nepočítám, ale jejich (váš
) směr se mi v mnohém líbí a dá se říct, že co se stravy týče, blíží se i mému jídelníčku. Tedy hodně obilovin, celozrnné potraviny (ačkoliv přesně nevím, jak třeba mb pohlíží na celozrnné těstoviny), jimiž samozřejmě nemyslím rádoby zdravý obarvený chléb ze supermarketu
, zelenina, luštěniny, mořské řasy, zhruba jednou týdně (a především kvůli partnerovi) ryba (např. losos nepocházející z velkochovu) nebo troška krůtího či bio kuřecí. Když jsem u toho, netušíte někdo, jak je to se "Sedlákovým kuřetem"? Pochází z chovu s výběhem kuřat, anebo jde o mýtus...??
Samozřejmě se co nejvíc vyhýbám např. kravskému mléku (ale kozí či ovčí jogurt si občas dám, přiznávám), cukru, bílé mouce, soli krom malého množství mořské, alkoholu, vůbec nepožívám "pochutiny" typu tatranky, limonády, levné oleje, ztužené tuky, běžné uzeniny (max. velmi zřídka sójové párky či sójový salám), potraviny "ještě krémovější a ještě křupavější a ještě trvanlivějšíííí"
), džemy a kečup s cukrem apod. Co se dvou posledně uvedených lahůdek týče, tam přiznávám, že též trošku hřeším - normálně se rajčatům vyhýbám, ale ten kečup slazený vinným octem si občas dopřeji, také pravou hořčici a 70% džem bez cukru. Baštím i ořechy, i když se tu na ně nedozvídám zrovna pěkné věci...
A tu a tam bio sladkosti (Zázvorky, Carobella, Grahamky, ba dokonce i ten úžasně nepřekonatelný makovec z Rozmarýny
) a vlastní sladké pečivo (celozrrné perníky, koláče, bábovky - samozřejmě bez bílé mouky, vajec a cukru, tam sladím umírněně rýžovým či kukuřičným sirupem). Piji samozřejmě krom vody a svátečně ovocných bio šťáv Banchu a Kukitchu, občas slabý bylinný čaj od Sonnetor, zřídka i zelený či bílý, ale jedině v biokvalitě. Vlastně celkově je valná většina potravin, jež nakupuji, BIO. A rozhodně ne kvůli tomu, že je to prý "in", jak už jsem párkrát od nějakých myslitelů zaslechla.....
Občas dokonce vařím i "klasickou českou" ve zdravější podobě, takže třeba knedlo (jáhlový knedlík) vepřo (seitan) zelo (kysané zelí) či svíčkovou buď též se seitanem, anebo výjimečně krůtím masem, a se sójovou smetanou místo šlehačky... anebo palačinky z celozrnné moučné směsi a práškového ovesného nápoje, s nímž teda jinak kvůli obsahu dusitanů samozřejmě šetřím.....
No, jak to tak po sobě čtu, tak zatímco "normální" smrtelníci mě i tak mají za extrémistu, fanatika a nevím co ještě, proti většině zde z vás jsem amatér a mám se ještě hodně co učit.
I když přiznám se, že mi takhle zatím docela vyhovuje, troufám si i říct, že mé zdraví už dostálo velkých obratů a je mi vděčno i za tuto změnu. Takže přeji všem, aby našli tu svou ideální cestu. Uvidím, kam se časem obrátím já, bude-li ze mě striktní makrouš, anebo jen biožravec s malými mb náznaky....
«
Poslední změna: 21. Srpen, 2008, 15:53:51 od Jitřenka
»
Zaznamenáno
Elvis
Full Member
Pohlaví:
«
Odpověď #102 kdy:
21. Srpen, 2008, 21:18:33 »
www.bretharian.cz
šílenci
Zaznamenáno
Standa K.
Newbie
«
Odpověď #103 kdy:
22. Srpen, 2008, 14:34:48 »
Citace: Milka 21. Srpen, 2008, 08:29:21
Stando, soľ je najväčší potravinový jang. V mb sa používajú asi 3-4 zrnká na porciu. Jang je dostredivá energia. Podľa zákona príťažlivosti jin priťahuje jang a jang zase jin.
tak já nevím, já hodně solil vždy, teď poslední 2 roky na vita bych řekl, že rozhodně dohromady míň než předtím - v období pseudomakro-racionálně stravovacím období (četl jsem tehdá Jonáše Křižovatka života apod.), kdy jsem ovoce většinou nejedl vůbec (sem tam jablko), hlavně obiloviny, zeleninu, česnek a tak.
já si to osobně vysvětluju tím, že jestli se nemýlím, sůl se vstřebává zcela (z největší části ?) až v tlustém střevě a podle zákona "schodů politých kýblem vody"
tato část trávicího ústrojí přijde na řadu v čištění díky vláknině a spol. holt až jako poslední... a až se vyčistí tak mi bude stačit to málo soli co přirozeně o/z obsahují...
Zaznamenáno
Fiona
Full Member
«
Odpověď #104 kdy:
23. Srpen, 2008, 10:27:15 »
V otazce soli taky nemam jasno. Sice nesolim az na vyjimky vubec, ale zase treba ledova morska voda spolu s ionizovanym morskym vzduchem jsou pro me balzamem zivota. Nejen subjektivne. Jednou me to primo vykoplo z pustovaciho kolabovani do stavu, kdy jsem mesic nemusela snist vubec nic, citila se jak znovuzrozena, plne funkcni a neztratila za mesic ani pul kila. Taky treba jogini, co durazne radi nesolit, davaji sem tam sank praksalanu, coz je solna bomba i pro vsezravce. Osobne jsem zkousela sanku s himalajskou soli a jednou v nouzi i s obycejnou kuchynskou, byl to nesrovnatelny rozdil. Ta himalajska neni tak hnusna na chut, nevysousi tolik a hlavne jsem po ni nebyla priotravena jako po te obycejne rafinovane.
Existuji teorie, ze lidske telo vykazuje silne znaky adaptace lidoopa na morskou vodu, coz by mi davalo dost smysl, i kdyz samozrejme netusim jak to ve skutecnosti je.
http://groups.google.com/group/stinstromu-net
(musi se to stahnout kliknutim na radek Teorie vodni opice). Mluvi vlastne o tom, ze spousta znaku, kterymi se lidske telo lisi od opicich, fyziologicky vypovida o adaptaci na pohyb ve slane vode. Kdovi jak to nakonec bylo s tou Archou
Zaznamenáno
Stran:
1
...
5
6
[
7
]
8
Tisk
« předchozí