Vítej,
Host
. Prosím
přihlaš se
nebo
se zaregistruj
.
1 hodina
1 den
1 týden
1 měsíc
napořád
Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Index
Vyhledávání
Přihlásit
Registrovat
Novinky
:
Akce, kurzy, srazy
Makrobiotika
>
General Category
>
Povídání jen tak
>
Makrobiotická svatební hostina :)
Stran: [
1
]
« předchozí
další »
Tisk
Autor
Téma: Makrobiotická svatební hostina :) (Přečteno 573 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
Jitřenka
Newbie
Pohlaví:
Makrobiotická svatební hostina :)
«
kdy:
21. Srpen, 2008, 19:02:04 »
Zdravím všechny,
ne že by se mi tolik schylovalo k vlastní svatbě, přesto jsem začala tak trošku přemýšlet, až k tomu dojde, což snad za tak dlouho nebude
, jakou hostinu já a potenciální ženich těm našim rodinám a přátelům připravíme. A co sami budeme jíst...
Jak už jsem o sobě psala v jiné diskuzi, nejsem "čistrokrevný" makrobiotik, ale rozhodně se nehodlám ani v ten slavnostní den nacpávat cukrem, máslovými dorty s mléčnou šlehačkou, omáčkami s vepřovým, bílými chlebíčky se šunkou apod., jak je dobrým zvykem nejen na svatbách, že....
Pracuji v oblasti společenských akcí a právě svateb (na klíč
) a o cateringu něco vím, ale... ještě jsem se v praxi nesetkala s nějakými klienty, kteří by si přáli "trošku jiné občerstvení". Byť teda neúnavně i při zařizování dětských párty vnucuji rodičům ratolestí zajištění alespoň bio rautu, jsem pro, aby měli možnost volby, ale upřímně řečeno si i myslím, že kdyby o to měl někdo zájem, buď si vůbec párty nenechá zařídit agenturou, anebo si rovnou nastolí tyto podmínky.
Po zkušenostech, jež určitě všichni z vás sami znají, s reakcemi své rodiny, která mě sice v mém starvování plně podporuje (jako že mi nenadává do slepiček zobajících zrní, nevaruje mě jako někteří neznalí jedinci ve stylu "ty seš nějaká hubená, ta makrobiotika, to je skoro něco jako anorexie, dost podobný!"
, nepodstrkává mi jídlo, které jsem se rozhodla nejíst či omezit, apod.), ale ne vždy mi byla názorově nakloněna, si nejsem jista, jaký má smysl dělat "alternativní" hostinu. No jo, ale když já tak trpím, podávám-li sama ten všudypřítomný "jung food"....
Babi s dědou se drží typického přístupu typu "jedli jsme tak tolik let a podívej se, jak jsme zdraví" (bez ohledu na to, že mimo jiné patří mezi velmi aktivní důchodce pracující od jara do podzimu na své zahrádce, chodící všude pěšky či na kole, navštěvující divadla, kina, plesy atd. - ale kolik jich dnes takových je?), maminka tu a tam ode mě něco pochytí, sestry občas. Ale musím o tom s nimi mluvit s každou zvlášť, jinak dělají samy před sebou takové ty "pozérky"...
Partnerova rodina má ke zdravému stylu trochu blíže, už proto, že všichni její členové jsou odléčeni na Institutu celostní mediciny dr. Jonáše...
Nemluvím o prarodičích. Ti žijí o uzeninách, pivu, bílé mouce a jídelnách (babička nerada vaří
).
Proč jsem ale takhle odbočila? Chci jen položit stěžejní otázku, má-li vůbec smysl investovat (nechci vypadat jako materialista, ale všichni víme, na kolik taková svatba vyjde... a na kolik vyjdou běžné a zdravé potraviny
) do zdravější svatební hostiny. Zdali to ti lidi ocení, anebo je to prostě... jakési plýtvání energií. Také mě napadlo udělat to zdruba půl na půl. Svatební dort si necháme dejme tomu upéct v Albio, nic závadného tam tuším nedávají, rozhodně stokrát lepší varianta než sladkost klasická... ne? Jako hlavní chod by se teoreticky dal zvolit "kompromis" - maso, ale krůtí. České. Z malochovu.
Přemýšlela jsem o restauraci Zahrada v Teplicích, kam občas zajedeme, časem se jich zeptám, zdali by mi svatební menu neudělali, ale nevím, jestli s tím nebude problém, svatba bude určitě jinde než v tom městě, takže nevím, jak s dovážkou.
Ráda bych se tedy zeptala, jak jste to řešili vy ostatní, pokud jste vstupovali do manželství už v období MB, případně jaké občerstvení připravujete, pořádáte-li pro blízké oslavu, atd....
«
Poslední změna: 21. Srpen, 2008, 19:09:57 od Jitřenka
»
Zaznamenáno
milan
Sr. Member
Pohlaví:
Re: Makrobiotická svatební hostina :)
«
Odpověď #1 kdy:
21. Srpen, 2008, 22:15:45 »
ahoj jitrenko, kdyz se chce a je cas tak se da vse zorganizovat... vzpominam na svatbu Honzy a Hanky Z. (z byvaleho albia - ktere uz vlastne temer neexistuje), kteri take se rozhodli zaradit na svatebni stul makro vcetne dortu... meli to tenkrat na stirine az tolik je to nestalo... z vlastni zkusenosti lze svatba poridit i relativne rozumne. na alkoholu se take usetri nemale penize... pokud pochybujes s menu, tak staci udelat rautik, kazdy si vybere co chce, ale v tom jsi zbehla... nicmene bys potrebovala helpnout nebo poradit, tak se ozvi...
Zaznamenáno
Jitřenka
Newbie
Pohlaví:
«
Odpověď #2 kdy:
21. Srpen, 2008, 22:53:45 »
Ahoj, Milane, obávám se, že bez alkoholu to nepůjde... samozřejmě ne kvůli mně...
Něco málo tam asi být musí, je třeba zvolit kompromis pro všechny strany, už vidím ty naše dědečky, strýce z Moravy apod... i když mě svým způsobem štve, že jsme jakoby nuceni v těch zlozvycích druhých "ustupovat"... No, zkrátka, nějak to skousnu a něco - byť ne obrovské množství
- od toho chlastu tam též zařadíme. Víno, šampaňské a tak. Já tam ty lidi ze dne na den nepředělám...
S menu bych právě měla relativně jasno, v té Zahradě vaří výtečná jídla a údajně z kvalitních surovin, většinou v biokvalitě (masa tedy ne, to bychom se nedoplatili
, ale i tak jde o lepší potraviny než někde z Lidlu
), tím krůtím podle mě nemůžu nikoho urazit a sama si ho výjimečně občas dávám...
Pokud se můžu drze ptát, tys manželům Zemanovým na svatbě přímo byl...?
Jůů...
Tam věřím, že to bylo o něčem jiném než o tunách cukru a všeho možného, po čem bych snad o svatební noci místo kýžených radovánek usnula jak znavené zviřátko....
A kam se můžu ozvat, kdyby něco...?
«
Poslední změna: 21. Srpen, 2008, 22:55:51 od Jitřenka
»
Zaznamenáno
milan
Sr. Member
Pohlaví:
«
Odpověď #3 kdy:
21. Srpen, 2008, 23:12:38 »
kdyz tak pokecame na srazu v praze...
Zaznamenáno
quitko
Newbie
«
Odpověď #4 kdy:
28. Srpen, 2008, 18:18:02 »
Ahoj, my jsme měli makrobio svatbu před rokem. Domů jsme pozvali jen rodiče se sourozenci a babičkami a farářem, tak kolem 15 lidí. Oběd byl makrobiotickej, a všem-i zmlsanym babičkám-chutnalo, udělali se zálivky, kořeněnější špízy, atd. ...pro ostatní byl raut a seitanový guláš na táborové základně, kam jsme pak dorazili. Koláče jsme pekli, a dorty objednávali z Dobrušky. Celá svatba nás stála vcelku málo-na vaření jsme si pozvali ještě kámošku na pomoc...určitě jsem nechtěla maso, ale víno jsme nakoupili i pivo, ale žádnej tvrdej sme neměli a taky nikomu nechybělo, ale spoň neříklai. Brali jsme to tak, že se na svatbu snad ty lidi nejedou ožrat a nažrat, ale slavit...s manželovými rodiči byly zpočátku velké zdlouhavé diskuze, ale nakonec jsme si to udělali podle sebe a bylo to moc pěkný:-)
Zaznamenáno
Jitřenka
Newbie
Pohlaví:
«
Odpověď #5 kdy:
28. Srpen, 2008, 20:50:11 »
Citace: quitko 28. Srpen, 2008, 18:18:02
Ahoj, my jsme měli makrobio svatbu před rokem. Domů jsme pozvali jen rodiče se sourozenci a babičkami a farářem, tak kolem 15 lidí. Oběd byl makrobiotickej, a všem-i zmlsanym babičkám-chutnalo, udělali se zálivky, kořeněnější špízy, atd. ...pro ostatní byl raut a seitanový guláš na táborové základně, kam jsme pak dorazili. Koláče jsme pekli, a dorty objednávali z Dobrušky. Celá svatba nás stála vcelku málo-na vaření jsme si pozvali ještě kámošku na pomoc...určitě jsem nechtěla maso, ale víno jsme nakoupili i pivo, ale žádnej tvrdej sme neměli a taky nikomu nechybělo, ale spoň neříklai. Brali jsme to tak, že se na svatbu snad ty lidi nejedou ožrat a nažrat, ale slavit...s manželovými rodiči byly zpočátku velké zdlouhavé diskuze, ale nakonec jsme si to udělali podle sebe a bylo to moc pěkný:-)
Děkuji za odpověď a milou zkušenost. Já spatřuji problém č. 1 hlavně v prostoru, resp. v tom, že počet hostů nějak nemůžu při nejlepší vůli "skrouhnout", vychází to na těch 45. Kdybychom měli vlastní prostory k oslavě, přinesu si tam, co sama chci, ale takhle musím spoléhat na nějakou tu restauraci... No, zkusím to tam s nimi osobně probrat (v restauraci zámku, kde by se obřad měl konat), možná si dají říct a použijí přinejmenším kvalitnější a zdravější suroviny, než na jaké jsou asi zvyklí... koneckonců i při pobytu v lázních mi šéfkuchař vyvařoval skoro denně speciální jídlo, o čemž se mi předem ani nesnilo....
Vlastní raut by pak vadit neměl, ne? Obvykle si mí klienti, slaví-li někde v restuarantu, nechávají raut zařídit přímo tam. Já bych však spíš jen nějak přežila ten tamní oběd a pak si přivezla, co kde seženu (velmi mě zaujal ten bio catering z bione.cz)...
Tvrdý alkohol také nemám v úmyslu pořizovat, přesně jak píšeš, ať si rozhodne ten, kdo hostinu pořádá...
Takže také jen pivo a víno. Přiměřené množství.
No, museli jste to mít opravdu pěkné, s velkým zpožděním gratuluji...
«
Poslední změna: 28. Srpen, 2008, 20:51:44 od Jitřenka
»
Zaznamenáno
Fiona
Full Member
«
Odpověď #6 kdy:
29. Srpen, 2008, 09:19:43 »
Neda mi to si nerejpnout, o kolik to mame my vitousi / frutousi jednodussi
2 hodiny pred svatbou se udela s privesem okruzni jizda po mistnich ovozelech, pak uz jen do Ikey pro nejaky hezky kosicky, a nejakeho dobrovolnika co to umyje a hezky naaranzuje, zatimco se bude nevesta oblikat, a je hotovo
Zaznamenáno
Jitřenka
Newbie
Pohlaví:
«
Odpověď #7 kdy:
29. Srpen, 2008, 16:14:11 »
Citace: Fiona 29. Srpen, 2008, 09:19:43
Neda mi to si nerejpnout, o kolik to mame my vitousi / frutousi jednodussi
2 hodiny pred svatbou se udela s privesem okruzni jizda po mistnich ovozelech, pak uz jen do Ikey pro nejaky hezky kosicky, a nejakeho dobrovolnika co to umyje a hezky naaranzuje, zatimco se bude nevesta oblikat, a je hotovo
Upřímně řečeno, ono má to plánování a propracovávání všech detailů taky něco do sebe..... :-D
Zaznamenáno
dvdmchl
Jr. Member
«
Odpověď #8 kdy:
29. Srpen, 2008, 16:28:58 »
[quot]Upřímně řečeno, ono má to plánování a propracovávání všech detailů taky něco do sebe..... :-D[/quote]
To jo no, da se tim prijemne zabit cas.
Zaznamenáno
Jitřenka
Newbie
Pohlaví:
«
Odpověď #9 kdy:
29. Srpen, 2008, 17:44:41 »
Citace: dvdmchl 29. Srpen, 2008, 16:28:58
[quot]Upřímně řečeno, ono má to plánování a propracovávání všech detailů taky něco do sebe..... :-D
To jo no, da se tim prijemne zabit cas.
[/quote]
Spíš strávit než zabít...
Když to člověka víceméně baví, proč na to nějakou tu energii nevynaložit. A pak, jsem Panna, analyzující plánující to tvor...
Zaznamenáno
Fiona
Full Member
«
Odpověď #10 kdy:
29. Srpen, 2008, 18:43:52 »
Tak v tom pripade vsechno nejlepsi k narozeninam Jitrenko
Zaznamenáno
Jitřenka
Newbie
Pohlaví:
«
Odpověď #11 kdy:
29. Srpen, 2008, 19:15:18 »
Ó, děkuji, Fionko... mám je za necelý týden...
Zaznamenáno
Stran: [
1
]
Tisk
« předchozí
další »
Skočit na:
Prosím vyber cíl:
-----------------------------
General Category
-----------------------------