Vítej,
Host
. Prosím
přihlaš se
nebo
se zaregistruj
.
1 hodina
1 den
1 týden
1 měsíc
napořád
Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Index
Vyhledávání
Přihlásit
Registrovat
Novinky
:
Akce, kurzy, srazy
Makrobiotika
>
General Category
>
Makrobiotika
>
New trends in macrobiotic
Stran: [
1
]
« předchozí
další »
Tisk
Autor
Téma: New trends in macrobiotic (Přečteno 468 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
neon
Administrator
Hero Member
Pohlaví:
New trends in macrobiotic
«
kdy:
25. Srpen, 2008, 16:38:55 »
Rice may be pressure cooked or boiled with a heavy cover. Either way is fine. But if you pressure cook, a little more water may be added than in the past. Then, in regard to animal food, fish is OK. especially white meat fish from the ocean that is less polluted than inland varieties.
The macrobiotic way has generally discouraged sweets, except for grain-based sweets such as barley malt, rice syrup, vegetable sweets like pumpkin, carrot, and chestnut, fruit sweets such as cooked apples. Now, I feel sweet consumption may be expanded. We may also add a little maple syrup and natural beet sugar. Again, the reason is that our environment is becoming more and more yang, warmer, and there has been a large increase of electricity and artificial electromagnetic radiation. To balance these influences, we need to make ourselves wider, more yin.–From Amberwaves Issue Number 17. Visit
www.Amberwaves.org
for info on ordering the complete interview with Michio Kushi.
http://www.eskoterra.com/wordpress/?p=14
Zaznamenáno
Petr Toman
Sr. Member
Pohlaví:
Re: New trends in macrobiotic
«
Odpověď #1 kdy:
28. Srpen, 2008, 09:06:46 »
Takže javorový sirup a dokonce už i třtinový cukr jsou v malé dávce doporučeny?
Abychom více vybalancovali silně jangové prostředí - logika v tom je, ale paradox, jak rychle se různá doporučení mění.
Každopádně vím, že o tom MB je, aby se stále přizpůsobovala.
Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member
Pohlaví:
«
Odpověď #2 kdy:
28. Srpen, 2008, 09:17:47 »
Ja to sem dal spis jako kuriozitu. Je to dokonce uz z roku 2006. Nevim co si o tom myslet
Zaznamenáno
Petr Toman
Sr. Member
Pohlaví:
«
Odpověď #3 kdy:
28. Srpen, 2008, 11:21:00 »
Každopádně je dobré sem takové informace dávát. Pokud Tě baví je na netu hledat, určitě kvituji tuto snahu.
Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member
Pohlaví:
«
Odpověď #4 kdy:
28. Srpen, 2008, 11:31:44 »
Hledat me to bavi, spis jich sem plno nedavam.. ale mozna to teda pro tebe zacnu delat
Zaznamenáno
Peta
Sr. Member
Pohlaví:
«
Odpověď #5 kdy:
28. Srpen, 2008, 12:09:24 »
Mozna je dobre zopakovat, jestli jsem to teda spravne pochopila, ze do lecebne MB ten trtinovy a javorovy sirup nepatri. Kdo by chtel byt striktni a vylecit si nejaky ten problemek, tak ja osobne bych zustala u te MB klasiky, ryzoveho sladu a opravdu vyjimecne.
Zaznamenáno
Petr Toman
Sr. Member
Pohlaví:
«
Odpověď #6 kdy:
28. Srpen, 2008, 12:37:44 »
Heleďme a teď trochu realisticky - je opravnu možné a hlavně vůbec zdravé (ve smyslu psychiky) již v začátcích MB (tím myslím první dva roky, protože to se člověk stále učí) být s těmi slady (či sirupy) tak striktní? Je známé, že efekt cukru tyto obilné slady nenahradí, takže si myslím, že by člověk na "začátku" měl být vůči sobě mírnější. Jsem v poctivé mb cca 3/4 roku a osobně se přiznám, že ačkoli nic s cukrem nekonzumuji, sladké potřebuji a nějaké že 2-3x týdně trochu by mě opravdu neuspokojilo. Rád používám marmelády či povidla (samo bez cukru) a pšeničný sirup a to v takové míře, abych byl spokojený a nemyslel na to, že bych si ještě dal. K té trošce sladů se, dle mého soudu, musí člověk skutečně dopracovat a to myslím tím, že bude mb umět opravdu dobře vařit, aby věděl, co tělo dát a čím předcházet sladkománii. A také nemluvě o tom, že se tělo musí aklimatizovat na tyto nové sladké podněty, což také znamená dát tělu čas na tuto transformaci.
Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member
Pohlaví:
«
Odpověď #7 kdy:
28. Srpen, 2008, 13:06:41 »
Od Lino Stanchiche na posledni makrobioticke konferenci v Holandsku vypadlo, ze Kushi a dalsi ucitele v Americe se chystaji propagovat makrobiotiku uvolnenejsi. Vysvetloval to tim, ze stravovaci zvyklosti poslednich let jsou uz tak prehnane, extremni, ze klasicka makrobiotika by je absolutne neoslovila. Uvolnenejsi az tak, ze se napriklad nebude zakazovat kureci maso, ale bude se rikat cim ho spravne vyvazit a jak ho upravovat.
Je to asi zajimavejsi oslovit vetsi skupinu lidi s necim uvolnenejsim a pritom o dost zdravejsim, nez "ulovit" jen male procento na tu striktni cestu.
Taky od nej padly slova, ze podle nej a Kushiho (a asi i dalsich) je makrobiotika stravovaci model budoucnosti - protoze pokud se tomu nestane postupnym rozsirovanim, tak se na takovy styl stravovani bude stejne muset prejit z duvodu jinych - food crisis, peak oil, zdravotni aspekt apod.
Pokud se neprejde na vegetarianstvi, tak tahle planeta se stavajicim poctem lidi asi nema sanci pokracovat.
Tak to jsou jen dalsi stripky (jedna baba povidala) z "new trends".
Zaznamenáno
Peta
Sr. Member
Pohlaví:
«
Odpověď #8 kdy:
28. Srpen, 2008, 13:25:05 »
Petre, ja muzu rict za sebe, ze v posledni dobe nejsem striktni ani nahodou ! Na druhou stranu, kdyz jsem s MB na podzim 2006 zacala kvuli zdrav. problemum, a byla jsem z nich uz tak zoufala, ze prechod byl opravdu striktni, slady jsem si snad ani zadne nekoupila, jen jeden ryzovy slad a ten jsem pouzivala opravdu vzacne, nic moc jsem nepekla, porad jedla jen obili 2 lzice lustenin a zeleninu, fakt asi 8 mesicu. Jakmile jsem se tech zdravotnich neplech zbavila, tak uprimne rikam, ze si sem tam dam i kafe s mlikem, neb jsem byla sileny pijak kavy s mlekem. Na jednu stranu to, ze jsem se vsim nezdravym ze dne na den sekla, mi asi pomohlo, jinak bych se v tom placala asi dal, kdybych si napriklad nejak pravidelne dopravala MB zakusky atd. Na druhou stranu me to pritahlo k extremum, jakmile me problemy pominuly, muzu zacinat jakoby nanovo, co se ale da delat, ze. Ja bych rekla tak, kdo si chce neco vylepsit, at uz je to plet, zdrav. problemy, problemy s vahou, travenim atd., tak proc nezkusit striktni MB, ale urcite ta uvolnenejsi MB je bajecna a asi trvalejsiho charakteru, ze te to pak netahne do extremu. Ja to teda dost pocituji, ze ulitavam. Jak zavoni preso s mlekem a dokonce s mlecnou penou, jsem ztracena. No a take mam rada pivo, plzen dvanactku nejvic, ze je tak pekne horka. Na druhou stranu mi skoro prestalo chutnat vino, z toho jsem docela mile prekvapena. Jedina cesta je, nekupovat si to domu a nechodit do spolecnosti, ale to take nechci, neb jsem nekdy dost spolecenska.
Zaznamenáno
Jezour
Jr. Member
Pohlaví:
«
Odpověď #9 kdy:
10. Říjen, 2008, 09:07:28 »
Já teda se svou morálkou nemám co říkat, protože jsem se také dost spálil(a pálím stále
). Za dobrou rostlinožravou stravu ale každý den děkuju, protože začít aspoň trochu chňápat vesmírné zákonitosti, už to je pro začátečníka radost.
V těch kondimentech bych neviděl takový problém, ale v tom mase docela velký. Vždyť přece i Kuši doporučoval(alespoň dříve) co nejčistší stravu, tedy takovou, která by byla už ne tolik pro tělo, jako spíš pro ducha a duši a umožnila člověku postoupit na další level. Takže ta manifestace přibližování makrobiotiky ostatním a snížení nároků je pro mě překvapivá, ale kdo ví, nejspíš to má svůj význam. Z mého poledu je to přirozené, pře u těch, co s mb začínají, i u sebe jsem viděl, že nějaké to vajíčko nebo pár drobků kuřete v polívce je pasé, než si tělo zvykne; JP to také přehlížela.
Možná už mluvím jako oni, ale prostě mi jenom příjde, že nemocnost populace je už tak extrémní, že se nedají dělat velké kompromisy, a už vůbec ne u těch, kteří jsou dál! "Striktní" Mb, nevím, co si pod tím, Peťo, přesně představit, ale když děláš tu správnou, tak právě neujíždíš a jsi spokojená. Já když viděl tu dlouholetou makrobiotičku, co měla nejvíc ráda kila chleba, amasaké, zmzlinečky, carob, sem tam řízeček a párek v polívce a tvrdila, že na západě rozumí Mb nejlíp, tak jsem si myslel svý(taky vypadala docela zuboženě). Ale nejsem žádný zastánce "konzervativní větve" Mb ani opak, spíše se člověk zamýšlí, jak jde vlastně ten vývoj... Podle mého si toho lidé všimnou stejně tak dobře, když jim to naopak nevnucuju, ale prostě něco vyrobím, a někomu to zachutná, pochopí, nebo nepochopí. A jede se dál. Prostě nevím, jak to těm lidem chtěj podat tak, aby nevznikly další zmatky.
Zaznamenáno
Stran: [
1
]
Tisk
« předchozí
další »
Skočit na:
Prosím vyber cíl:
-----------------------------
General Category
-----------------------------