Stran: [1]
  Tisk  
Autor Téma: Zmatek a nezdar  (Přečteno 499 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
idbarka
Newbie
*
Pohlaví: Ženské

Zobrazit profil
« kdy: 27. Srpen, 2008, 13:39:35 »

Ahoj,
 tak jsem zase po měsíci zpátky. Přečetla jsem knihu MAKROBIOTICKÁ CESTA a navštívila obchod se zdravou výživou. Nakoupila jsem spostu položek, od zrní, luštěnin a řas až k oříškům, čajům a dalším věcem a začala postupně vařit a nahrazovat běžná jídla za MB. Narazila jsem však na podstatný problém. Ztratila jsem chuť k jakémukoliv jídlu.

Nejprve jsem se dala do přípravy obilí. Zvolila jsem špaldu, uvařila ji podle knihy s trochou nori a soj. omáčky. To bylo fajn, moc mi to chutnalo. Pokračovala jsem cizrnou, upravenou podobně. Taky super, stejně jako kupované pomazánky a svačinky. Když jsem ale vařila za pár dní špaldu znova, skončila o několik dní později v záchodě. Zkoušela jsem udělat pomazánku z cizrny, vyhodila jsem to radši rovnou. Stejné to bylo se sójou, snědla jsem s odporem 3 lžíce.

Od té doby to se mnou jde z kopce. Snažím se vařit si aspoň zeleninové polévky, ale z 90% je sní stejně nakonec přítel. Včera jsem snědla dušenou mrkev a předevčírem květák připravený na páře, ale nic moc extra. Nejsem špatná kuchařka, nemám na to chuť. Většinu potravin koupených za poslední 3 týdny vyhazuju plesnivých, shnilých nebo jinak znehodnocených.

Snažila jsem se vrátit aspoň částečne na původní stravu (sem tam nějaké pečivo, vajíčka a mléčné výrobky), ale je to pořád stejné. Mám hlad, otevřu ledničku (kde mám např. květák, kedlubnu, mrkev, kapustu, papriky, tofu a další) a zase ji zhnuseně zavřu. Podívám se na linku, řeknu si: Uvařím si žito nebo rýži. Ale když je jídlo hotové, zase ho nesním, a to i přes to, že mám hlad.

Já už vůbec nevím co mám dělat. Dosáhla jsem akorát toho, že už si potraviny neumím ani nakoupit. Nemám chuť vůbec na nic, a když mám hlad, nechci jíst všechny ty fujtajbly co mám doma, MB počínaje a čímkoliv z konvenční stravy konče.

Mám z toho divný pocit. Co dělám špatně?
Zaznamenáno
Kata
Newbie
*

Zobrazit profil Email
« Odpověď #1 kdy: 27. Srpen, 2008, 13:50:30 »

To je nezáviděníhodný stav. Má to asi jediné řešení, naučit se makrobioticky správně vařit. Rozhodně bych asi nedoporučovala od konvenční stravy přejít rovnou na přísnou léčebnou makrobiotiku. To dokáží spíš jenom lidé, kteří mají vážné zdravotní problémy, a tudíž hodně silnou motivaci. Jestli chceš, přijď ke mně na večeři, momentálně jsem doma sama, přítel na pár dní odjel. Uvařím ti makrobiotiku, že se budeš olizovat až za ušima (tedy pokud jsi náhodou z Prahy). Když tak se mi ozvi soukromě na mail, ať nezahlcujeme diskusi.
Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member
Pohlaví: Mužské

66940519
Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 27. Srpen, 2008, 13:56:46 »

Kazdy fujtajbl by se mel dat nahradit vice-mene makrobiotickym fujtajblem.
Je to o umeni varit jak pise Kata.
Neomezuj se na makrobiotiku alias varena obilovina a dusena zelenina.
Zaznamenáno
Milka
Full Member

Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 27. Srpen, 2008, 14:07:20 »

Very Happy
Pickles, šaláty, a ak ti nič nie je, občas dezert. Konieckoncov, hlad je najlepší kuchár, a - akú máš motiváciu ?  chef
Zaznamenáno
idbarka
Newbie
*

Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 27. Srpen, 2008, 14:27:30 »

No tak z Prahy ani okolí bohužel nejsem, jsem od Frýdku - Místku. Přes školní rok jsem v Č. Budějkách a tam i pracuju. Přijít se k někomu podívat na vaření by bylo fajn, mě totiž rady typu 60% obilí, 10% luštěnin moc nepomáhají, a v knize MB cesta toho taky moc napsáno není. Celá kniha mi příjde spíš jako reklama z telešopingu, pořád dokola 5 vět. Já potřebuju spíš nějakou příručku na prvních aspoň 14 dní, ktrá bude obsahovat rady typu :
Pondělí: snídaně: tohle a tohle + recept ...
              oběd ...
  Atd. atd.

Potřebju se dostat k pro mě podstatným věcem, ne číst kdy a kde se kdo jak vyléčil, nechci se léčit, chci jen zdravě jíst, a to se mi momentálně nedaří ani nezdravě.
Dívala jsem se do kuchařky tady na stránkách, je to spíš diskuse nad přípravou, než přímo recepty (abych zase nekecala, pár jich tam je). Chtělo by to spíš něco jako opravdovou kuchařku, prostě recept (třeba i s označením obtížnosti přípravy) a úplně super by byl vzorový jídelníček (alespoň jednotýdenní)

Zatím jsem nebyla shopná si obstarat knihy třeba od Strnadelové nebo Lužné a po přečtení MB cesty mám i tak trochu strach ze zbytečně vyhozených peněz.

Za všechny rady předem děkuju
Zaznamenáno
idbarka
Newbie
*

Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 27. Srpen, 2008, 14:39:12 »

Motivace?
Poslední dobou (víc než půl roku) už vůbec nemám chuť na maso, mléko jsem nikdy příliš nekonzumovala, spíš příležitostně. Vajíčka používám velmi omezeně, spíš jen do pečení. Kolu a podobné nápoje jsem nekupovala ani jako teenager, stejně jsem na tom s křupkama a chipsama.

Nelíbí se mi dopovat se všema těma ÉČKAMA a náhražkama. Už od malička jsem na to dost citlivá, třeba nikdy jsem nejedla mysli tyčinky s polevou, protože jsem z té polevy měla zalepené celé horní patro kdovíčím. Jakmile nějaká potravina obsahuje i malé množství margarínů nebo takových těch levných tuků, okamžitě to poznám. Stejné je to u umělých sladidel, ty ale obsahuje dneska už kdeco. Koupili jte si poslední dobou třeba větrník? I ten krém je jenom našlehaný tuk s moukou a náhradním sladidlem, a vidíte kolika lidem to chutná.
Zaznamenáno
Kata
Newbie
*

Zobrazit profil Email
« Odpověď #6 kdy: 27. Srpen, 2008, 14:46:09 »

Nevím, co bych momentálně pro tebe takhle na dálku udělala. Ale kupříkladu včera i mé nemakrobiotické kamarádce moc chutnalo tohle (je to ovšem pro ty, co mají hodně rádi kys. zelí, není to rozhodně léčebná makrobiotika a je to spíše letní menu a existuje na ně mnoho variací a obměn):

Kroupové "halušky" se zelím a "uzeným" + sladkokyselý letní salát + ovocný kanten

Halušky: Uvaříš ječné kroupy hodně doměkka, dobré je předem je namočit, jinak se musí vařit cca 2h v papiňáku. Orestuješ cibulku nakrájenou na kostičky na troše oleje, přidáš kysané zelí (nejlépe vlastní výroby), na kostky nakrájené uzené tofu nebo tempeh, chvíli podusíš s trochou šťávy ze zelí, přidáš trochu sójovky, případně trochu mirinu (pokud chceš kyselost vyvážit sladkou chutí). Pak to smícháš s uvařenými kroupami.

Salát: nastrouhanou mrkev a trochu natrouhaného jablka smícháš s trochou kysaného zelí a necháš zaležet, aby mrkev a jabka nebyly úplně syrové

Ovocný kanten: v jablečném moštu nebo vodou naředěném koncentrátu povaříš se špetkou soli kousky jablek (nejlépe vlastních letních), přidáš kanten (agar-agar) a necháš ztuhnout, aby vzniklo želé
Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member

66940519
Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 27. Srpen, 2008, 14:46:46 »

http://makrobiotika.aspone.cz
http://www.institut.celostnimedicina.cz/jidelnicek.htm
« Poslední změna: 27. Srpen, 2008, 14:54:12 od neon » Zaznamenáno
idbarka
Newbie
*

Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 27. Srpen, 2008, 15:04:22 »

jééé děkujůůů (oběma)
Akorát nevím co je mirin
Zaznamenáno
Kata
Newbie
*

Zobrazit profil Email
« Odpověď #9 kdy: 27. Srpen, 2008, 15:09:27 »

Mirin je mírně alkoholická tekutina, obvykle nazývaná vínem, hojně používaná v asijské kuchyni. Má výrazně sladkou chuť a uvolňující účinky. Ale mirin není pro úspěšnou makrobiotickou praxi vůbec nutný. Vzhledem k dost vysoké ceně ho řadím spíš do "luxusní" makrobiotiky.
Zaznamenáno
kukicha
Full Member

Zobrazit profil Email
« Odpověď #10 kdy: 29. Srpen, 2008, 00:04:16 »

ahojky idbarko...

já tohle zažila též, asi po roce na mb přišlo takové období, kdy mi nic nechutnalo, jedla jsem pořád rýži, docela mi šly luštěniny, ze zeleniny mi bylo blinky blinky, najednou vše chutnalo jako blebajs, trvalo to tak necelý měsíc a pak se to samo upravilo... hodně mi pomohlo vařit si "zemitější" jakoby do sladka kombinace, k zelenině jen málo vody, třeba jí podlít vývarem z luštěnin, kápnout sezam. olej , dusit, dochutit misem, jáhly, dýně, mrkev, cibule, zelí , sladká rýže, iziky, fazole s dýní a misem, všechny chutě "kulatit" "hutnět"

teď jsem na podobnou stravu najela znovu, přesně po roce, mám chuť to zase kulatit a hutnět, vyloženě mi to dělá blaho po těle i duševně, ale já jsem země, tak je to možná tím, nevím... můžeš to zkusit...

jinak jsem též ve zmatku a častém nezdaru, leč neztrácím naději... každé ráno je nevinné...

hodně sil papa
Zaznamenáno
Lord Kikin
Full Member

97044257
Zobrazit profil WWW Email
« Odpověď #11 kdy: 04. Září, 2008, 11:00:47 »

Ahoj idbarko, nejaky recepty se daji najit tady http://makrobiotika.aspone.cz/ ...
Jinak si ze svych stavu nic nedelej ono se to urcite spravi Wink
Zaznamenáno
Tina
Newbie
*

372585734
Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 06. Září, 2008, 19:16:33 »

ahoj, něčím podobným jsem zrovna taky procházela, mb dělám krátce, ale asi 5let jsem byla vegan s tím, že poslední 3/4rok jsem se plácala vším možným a tak mi taky začalo být čím dál hůř. mb mi hodně pomohla, je  podle mého názoru hodně pestrá,  ale s tím jak jsem zkoušela různé recepty pro jaro, léto,.... nějaké léčebné, tak jsem taky došla k tomu, že mi najednou všechno chutnalo do slana a kysela a hnusně... nakonec jsem taky začala vařit zas víc dýně, jáhly, cibulku, věci docela dosladka, a spravilo se to. možná je to taky tím, že přichází podzim a ten chce trochu hutnější a sladší chutě, i když to počasí s náma mává (jednou horko, jednou zima a evidentně to asi dělá chaos i v chutích.)
Zaznamenáno
Stran: [1]
  Tisk  

Skočit na:  

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení