Stran: [1] 2
  Tisk  
Autor Téma: Zahradničení  (Přečteno 738 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
neon
Administrator
Hero Member
Pohlaví: Mužské

66940519
Zobrazit profil
« kdy: 28. Srpen, 2008, 10:31:47 »

Zajimalo by me, jestli tu nekdo zkousi ruzne prirodni postupy v zahradniceni?
Narazil jsem na Kushiho knizku Healing Harvest a je tam hodne podnetnych informaci nejenom o zahradach, ale celkove o kvalite zeleniny, kterou jime a pestujeme.
Myslel jsem si, jak permakulturni predstava zahrady pro me bude vrchol. Ale Kushi v teto knize nastavuje opravdu Natural model zahrady.
Ve zkratce se jedna o to, ze pestujeme zeleninu na pude, do ktere vysejem vojtesku, jetel, pampelisku, lopuch a dalsi nizke plevele a mezi to sadime nase oblibene daikony, mrkve, redkvicky, dyne, fazole - taky doporucuje zasadit rychle rostouci strom (akat), ktery se po 5-6 letech pokaci a nechat lezet na pozemku, neni treba zadne rozrezavani.
Zadne orani, zadne okopavani, zadne vyplevelovani, skoro zadna prace Smiley
No teoreticky to zni moc pekne, ale vetsinou ta praxe je uplne jina.
Je tam taky nadherne vysvetlene, jak neni dulezita velikost zeleniny, ale jeji kvalita.
Ze my tady v podstate mame preslechtene druhy a nejlepsi by bylo vratit se tisice let zpet, kdy nebyla vyslechtena zelenina, ale vsechno to byl vlastne divoce rostouci plevel.
K tomu navratu se da dostat tak, ze si budeme schranovat seminka kazdym rokem a pise, ze uz tretim rokem to ziskava velice dobrou kvalitu a vraci se to do sve puvodni divoke podoby - pokud to ovsem pestujeme v tom modelu zahrady jakou on popisuje.
Seminka se sadi rozhozenim - zadne radkovani, zadne dulky. Z tohoto jen nechapu jak mi to v praxi zaklici, kdyz rozhodim neco na pole, ktere je plne vojtesky. Ty seminka se snad ani samy k te zemi nedostanou, pokud je tam nejak neprotlacim. Na tohle jsem zvedavy Smiley
Jinak knizku celkove hodne doporucuju - je tam plno souvislosti, ktere jsou dulezite i pro bezne stravovani, aniz by clovek chtel obdelavat zahradu. Nektere uvahy jsem zatim jinde nenasel.
A pisu to taky proto, ze knihu mohu zaslat v elektronicke podobe na vas email - tak se hlaste - nejlepe do Posty. Jen pro jistotu, kdyby to nahodou nekdo nevedel - tak kniha je v anglictine.

Je tady teda nekdo, kdo zkousi takoveto ruzne techniky?
Nebo dokonce pestuje zde nekdo obili? Bezorebne?? Smiley
« Poslední změna: 28. Srpen, 2008, 10:38:22 od neon » Zaznamenáno
Fiona
Full Member

Zobrazit profil
« Odpověď #1 kdy: 28. Srpen, 2008, 10:47:39 »

Hlavne pak ale budes muset poznat, co je mrkev a co kukurice  Wink
Zaznamenáno
dvdmchl
Jr. Member
**

Zobrazit profil Email
« Odpověď #2 kdy: 28. Srpen, 2008, 11:18:20 »

no kdyby jsi vsechna ta seminka i pekne jedl, tak si pak proste mezi tu vojtesku budes chodit posedet. Tim si zajistis, ze vzejdou jen ta opravdu kvalitni semena. Smiley
Zaznamenáno
El
Hero Member
Pohlaví: Ženské

374885678
Zobrazit profil Email
« Odpověď #3 kdy: 28. Srpen, 2008, 11:34:24 »

To, že se má vysejt vojtěška, jetel atd je přece v permakultuře taky. Je to přírodní mulčování. Dokonce to dělaj i dnešní zemedělci. všimni si toho třeba v kukuřičnym poli.
Jinak o rozhazování semen je tam taky.
V permakultuře se také nechává tlít strom. Dělají se hromádky tlejících větviček pro brabence, a jiné píďalky...

Takže mi zatím výčet toho co jsi napsal nepřijde ničím zvláštní...

k tomu rozhazování semínek. příklad. Tráva vyroste, má semena , vítr je rozfouká a tam kde se usadí tam vyroste. Semínko pustí jako první kořínek- viz klíčení (např.pšenice na amasake). Když je kořínek daleko od půdy, tak to buď nepřežije a nebo má dostatek síly aby udělal kořínek delší... potom začne růst vzhůru...
semínka se začaly řádkovat a důlkovat , aby mohla přežít velká část semínek..což je vlastně nepřirozené, když mají přežít jen ta silná.

Nejdůležitější pro setí semínek čehokoliv je správná doba výsevu!!! Když zaseju pórek v červnu, tak mám smůlu , protože je moc krátká noc a dlouho světlo...  To jsem si vyzkoušela letos. Na jaře jsem to nestihla a chtěla jsem to dohnat... bohužel u půlky plodin už to nejde. Vysvětlila mi to až babička. Tak jsem aspoň vyzkoušela , že přírodu obelhat nemůžu.Že má na všechno svůj čas... stejně jako lidské tělo.

Na svojí zahrádce jsem ale sela po řádcích..tak jak je to běžné... měla jsem totiž málo místa. A s permakulturou to mělo společné jen to, že mezi zeleninou byly aromatické bylinky Smiley

Určitě se ale chystám začít. A v´plánu je i pěstování obilíbez orby Smiley

A teď mám na svojí zahrádce největší radost z rostoucích daikonů Smiley už jsem jeden ochutnala a s tím co si koupím v krámě se to nedá srovnat! ten můj strášně pálí! budou asi menší, ale ty v obchodě jsou stejně dřevnaté.

RADA: daikony a ředkvičky si ještě stihnete vypěstovat Smiley potřebují delší noc -jaro a podzim Smiley
Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member

66940519
Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 28. Srpen, 2008, 11:39:39 »

Diky El za tipy Wink

Daikony (a asi i jine korenove) tam doporucuje sadit klidne pred zimou, na jaro muzem sklizet Smiley
Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member

66940519
Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 28. Srpen, 2008, 11:50:58 »

Jeste nejake postrehy:
V hodne knihach se da docist jake druhy zelenin (rostlin) kombinovat, aby se jim dobre darilo a nenapadali je skudci.
Ale az tady jsem se docetl, jak je to vlastne lehke sestavit si takove kombinace sam.
Jednoduse se vychazi z jin/jang tabulky zelenin a jde o to mit vedle sebe opacne energie.
Ovsem opet - teorie je jedna vec... Smiley
Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member

66940519
Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 28. Srpen, 2008, 12:03:36 »

A jedna stara moudrost a zaroven taoisticka hadanka:

« Poslední změna: 28. Srpen, 2008, 12:05:23 od neon » Zaznamenáno
dvdmchl
Jr. Member
**

Zobrazit profil Email
« Odpověď #7 kdy: 28. Srpen, 2008, 12:18:32 »

Smiley zajimavej, jednoduchej napad...ale co ma s ostryma klackama na ktery se ptakum nechce nalitavat, pac je to picha, co spolecneho  yin a yang to mi zustava hadankou....
Zaznamenáno
romanS
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 28. Srpen, 2008, 17:32:59 »

Neone
Japonec Fukuoka pěstuje rýži a tuším ječmen v plazivém jetelu.
Už čtyřicet let.
Je to v knížce Revolucia jednej slamky...............teď to vyšlo knižně, jinak je to na internetu.
U nás se to začíná zkoušet, musí se jen sehnat správná semínka, nějaké staré odrůdy, žádné přešlechtěné F 1 ky!
Co píše Kushi nevím, anglicky neumím, takže posílat mi to je zbytečné.
Myslím si ale, že princip bude ten sám.
Obilí propadne k půdě působením větru a vody, je to vyzkoušené. Wink
To další co popisuješ jsou permakulturní metody, až na ten akát, o tom jsem neslyšel.
Jo a šetři si příspěvky do novýho fora....:-)

El
Odkud máš semínka Daikonu? Já jsem nesehnal.
Zaznamenáno
romanS
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 28. Srpen, 2008, 17:39:47 »

Pro doplnění /nakouknul jsem do skript od J. Svobody/, tak hustota setí obilí při bezorebném pěstování je 0,7-2kg na hektar proti 200kg u "klasického" moderního pěstování.
Vychází to 1,5 až 4 rostliny na 1 m čtvereční.
Pro moderního zemědělce nepředstavitelné!
Staré odrůdy to zvládají díky odlišnému způsobu kořenění i růstu......
Jednou do toho taky půjdu, na experimenty ale pár záhonků nestačí.
Zaznamenáno
role
Full Member

Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 29. Srpen, 2008, 20:58:01 »

Romane, já semínka daikonu (tedy dlouhé bílé ředkve) koupila normálně v obchodě se semínky (u nás v Plzni je měli skoro všude na rozdíl od černého kořene a tuřínu - to mě dalo fakt fušku sehnat)  Wink
Zaznamenáno
romanS
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 29. Srpen, 2008, 21:31:06 »

Ahoj Lenko
Já byl v obchodě v úterý a nesehnal jsem. Asi to už nechám na jaro..... Wink
Zaznamenáno
El
Hero Member

374885678
Zobrazit profil Email
« Odpověď #12 kdy: 01. Září, 2008, 16:41:07 »

Ahoj, koupila jsem je též normálka v krámě. Lepší by byly z nějaký ekofarmy Wink
Zaznamenáno
Milka
Full Member

Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 02. Září, 2008, 08:19:57 »

Roman, prosím, kde dostanem knihu od Fukuoku revoluce jedné slamky ?  Je to nádherná kniha, musela som ju ale vrátiť . ďakujem

kaktus
Z prednášky o permakult. pestovaní obilnín si pamätám, že sa vysievajú koncom jari, t.j. ešte pred zberom predchádzajúcej obilniny /ak je na tom istom pozemku/ tak, aby stihli do zimy vytvoriť toľko odnoží, aby zaplnili plochu. To je oveľa skôr ako dnes sejú poľnohospodári. Počet klasov pri 4 raslinách na 1 m2 je potom ten istý ako pri výseve 100 a viac rastlín na m2. Slama sa rozhadzuje späť na pole a ďateliny zabezpečujú humus, dusík, a ďalšie živiny , kypria pôdu.
Taký porast som ešte nevidela, škoda, že permakultúrni pestovatelia sa zameriavajú skôr na ovocie.

Neon, pošli mi, prosím, tú knihu, ďakujem, pa Smiley
Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member

66940519
Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 02. Září, 2008, 08:27:11 »

Fukuoka ve zkratce je zde:
http://trvalyzivot.jitrnizeme.cz/view.php?cisloclanku=2008070020

K zakoupeni je kniha zde:
http://www.osud.cz/hledajici/detail.php?id=9250&action=kniha&ssearch=revol%FAcia%20jednej%20slamky
Nebo taky tady:
http://ponuka.alter-nativa.sk/product_info.php?manufacturers_id=1&products_id=456

Na Slovensku jinak funguje vyborne kniznica permakulturnich knih:
http://www.permakultura.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=53&Itemid=46

Knihovna pro CR je zde:
http://biospotrebitel.cz/index.php?pageByReferenceName=knihovna

Dalsi zajimave permakulturni informace jsou ke stazeni zde:
http://www.permalot.org/content/download-cz.htm

Tady je odkaz na článek Prírodné farmárstvo, rozhovor s japonským farmářem Yoshikazu Kawaguch, který praktikuje podle Fukuoky (Kruh života z 28.9.2004, původně v Resurgence No. 201).
« Poslední změna: 02. Září, 2008, 08:50:24 od neon » Zaznamenáno
Stran: [1] 2
  Tisk  

Skočit na:  

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení