Stran: [1] 2
  Tisk  
Autor Téma: infekce  (Přečteno 629 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
El
Hero Member
Pohlaví: Ženské

374885678
Zobrazit profil Email
« kdy: 01. Září, 2008, 18:26:56 »

Ahoj,

toto bude otázka nejspíš pro milana. Zajímá mě, jak se bránit různým infekcím( jde o nemocnici)- jde mi hlavně o MRSA(a jestli o ní víš víc, i z pohledu mb...)

Taky mě zajímá, čím bude nejlepší mazat i ručky po použití gumových rukavic a dezinfekčního mejdla  atd.(zrovna bojuju o hadrové rukavičky-pod ty gumové, ale znám jak to tam chodí..takže si nedělám iluze Smiley )

Kdyby poradil i kdokoliv jiný, tak budu ráda Smiley
díky
Zaznamenáno
milan
Sr. Member
Pohlaví: Mužské

Zobrazit profil
« Odpověď #1 kdy: 01. Září, 2008, 23:20:30 »

Jestli myslis rezistentniho stafylokoka aurea, tak ten je pekne previt... nejlepsi je jit pryc a s takovymi srackami vubec nedelat... pokud budes mit dobrou imunitu a budes skutecne davat pozor na male zanety, zadery atd, tak muze byt z tebe jen dobrej prenasec... krom zanetu se velmi dobre siri i kapenkovou infekci...
makrous se snazi takovych stavu vyhnout, ale pokud je clovek zamestnanej a dela s patolog. mikrousema, tak mu v takovych situacich nezbyva, nez pouzit tezsi kalibr - dezinfekcni cinidla. Makrobiotika a tezka chemie to nejde k sobe...  Pokud si vzpominam, tak stafylokok je gram pozitivni bakterie. Nema tak odolnou budecnou stenu. Na ruce by se pak mela pouzivat alespon nejaka antibakterialni emulze, ale... zaklad je hodne dobra hygiena. Co se tyce gumovych rukavic, tak existuji 2 typy - bile pruhledne a fialove. Ty fialove jsou o trochu lepsi... nezpusobuji tolik alergicke reakce... myslim, ze to jsou latexky bez pudru... jsou ale drazsi...
Je znamo, ze toxiny st.aurea mohou zabijet. Napr. maminka delala zeleninovy salat, zanesla ho do salatu (napr. kapenkove ci ze malych zanetu), salat nechala pul dne na stole (mikrous se pomnozil a vytvoril toxiny), pak ho dala male dceri, ktera po konzumaci salatu to uz nerozchodila a umrela... skutecne zadna sranda... mj. zpusobuje anginu...
« Poslední změna: 01. Září, 2008, 23:25:18 od milan » Zaznamenáno
El
Hero Member

374885678
Zobrazit profil Email
« Odpověď #2 kdy: 02. Září, 2008, 17:33:55 »

Bohužel je to v tý nemocnici uplně všude. Prostě to vůbec neuhlídali.
Třeba včera jsem byla v práci a byl tam pán , nikdo o něm nevěděl že má mrsu v nose. Pak najednou zavřeli pokoj-izolace. Ale to mi je už houby platný, když jsem tam celej den chodila normálně...
Bohužel se to ale netýká jen personálu. V nemocnicích je uplně normální, že tam lidi s mrsou chodí normálně. Dokonce můj děda ji měl v ráně..babička za nim chodila-nemusela se oblíkat do empírů,rukavic atd. a pak šla domů přes nemocnici. Takže to tam je fakt všude.
Je to fakt hnus.

Normálně se všema dělám tak, že jsou infekční. Na všechno si beru rukavice, empír...pořád meju ruce.. ale stejně je to hnus.
Horší je, že když jsem byla na praxi, tak nás k té ochraně toliko nevedli, takže se s tím moje tělo už párkrát setkalo...

To stím zeleninovým salátem je fakt hrozný. Věřím tomu, že takových případů je mnohem víc.

je pravda, že si toho hnusa v sobě už třeba nosim a až mi někdy něco bude, tak se to projeví? alespoň takhle jsem to četla.
A ještě něco, co dělat proto, aby ten mikrouš chcípnul, když ho někdo v sobě má- třeba právě v nose, nebo ráně... ??

děkuju.el

Zaznamenáno
milan
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 02. Září, 2008, 22:11:11 »

MRSA je problem, obycejny stafyloccocus aureus je sice nebezpecny, ale neni tak jako MRSA. SA jsou zpravidla kolem nas. Problem je pokud MRSA nahradi SA, clovek muze byt hned vice nachylnejsi k zanetu a hned je vetsi problem... Nosni dutina je idealni misto, kde se schovava. Kdyz je clovek OK, ma dobrou imunitu a nema kozni problemy, tak o nem nemusi ani vedet. Rozdil MRSA od SA je v tom, ze pokud se nekde premnozi tak, na SA v lekarske praxi staci obycejne antibiotika (penycilin), ale na rezistentni kmeny nemusi pomoci ani ty nejdrasi, ktere existuji... Nevim, jesli bychom v bitve obstali s kuzu a umeboskami s SA urcite, ale s MRSA asi ne.
Obecne stafylokoky (SA i MRSA) jsou sice odolne, ale teplotne rezistentni jsou vice enterotoxiny (vydrzi var i 20 min). plati na ne sucho a vyssi teplota... cim rychleji rana vyschne tim lepsi, horsi kdyz mokva... v zanetech a vredech se lepe hlida... Problematicke jsou vetsinou toxiny, popr. enzymy stafylokoka nez on sam... 
pokud je v nose, je to horsi (riziko kapenkove infekce), na mnozeni krom sacharidu potrebuje i bilkoviny. je osmotoleratni a muze vydrzet i 7,5% soli. Takze, kdyz proplachovat nos osolenou vodou (vice krat)... nastesti netvori spory, nemusi vydrzet dlouho...
Obecne tam, kde mikrousi nemaji podminky životu, tak tam nerostou a tam nejsou. Energii na rozmnozovani berou vetsinou z cukru (hlavne z glukozy, nektere z laktosy, sacharozy atd.). Aby se rozmnozily, museji mit stavebni latky, ktere tvori bilkoviny. pokud nemaji zdroje dusiku, nemohou se mnozit). Wink
Zaznamenáno
lesnenka
Jr. Member
**

Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 02. Září, 2008, 22:33:40 »

Milane, mas odborne znalosti. Promin, ale necetla jsem vsechny tvoje prispevky, tak nevim, jake mas vzdelani? Nebo konicka? Dik.
Zaznamenáno
Milka
Full Member

Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 03. Září, 2008, 12:51:42 »

Milan, ako je to s pH ? Priaznivé bakt. mliečneho kvasenia neznášajú kyslé pH prostredie a uhynú. Uvoľnia pole choroboplodným. Choroboplodné mikroorganizmy sú pravdepodobne acidofilné alebo acidorezistentné, a teda sú schopné prežiť alebo rozmnožovať sa i v kyslom. Nevieš, či to nie je riešenie - ako sa správajú choroboplodné mikrorganizmy v zásaditom prostredí  ?
Zaznamenáno
milan
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 03. Září, 2008, 13:46:36 »

vetsina patogenni mikroorganismu (hlavne bakterii) neni s to se rozmnozovat, popr. prezivat v pH 4,5 , resp pH 4 a nizsim. Bakterie mlecneho kvaseni jsou o trochu lepe vybaveni, ale zalezi na druhu, ikdyz svym metabolitem kys. mlecnou, ktera pronika rychle do jejich bunecnou stenou z duvodu osmotickeho spadu, take odumiraji a zanechavaji po sobe prirodni antibiotika (tzv. bakteriociny), popr. enzymy, ktere dodatecne mohou zlidvidovat nepritele... Je pravdou, ze nevsechny bakterie mlecneho kvaseni jsou odolne nizkemu pH. U patogennich MO zalezi na budecne stene. Zpravidla v dobre udelanem pickles se patogenni nerozmnozuji a umiraji, pak jsou jeste plisne, ale to je kapitola dalsi. Pickles muze zpresnivet, muze se zivit uhlikem z kyseliny mlecne...
Zasadite prostredi prirozene nekonzervuje. Patogenni organismy jsou vetsinou odolne vuci zasaditym zlucovym solim... optimalni pH jeste neni rozhodujici pro rust MO, jsou zde dalsi faktory napr. otazka kysliku, teploty, zivin, vodni aktivity atd...
Zaznamenáno
Milka
Full Member

Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 03. Září, 2008, 14:22:11 »

Bude tu rozhodujúca asi kombinácia faktorov- kyslík, jednoduché cukry, pH, pevnosť bunkových stien, prírodné antibiotiká... 
....to sa podieľa na imunite.

Zaznamenáno
El
Hero Member

374885678
Zobrazit profil Email
« Odpověď #8 kdy: 03. Září, 2008, 15:29:28 »

Ahöjky, děkuji za spoustu informací Smiley

Dneska jsem o tom mluvila s doktorem s oddělení  a ten říkal, že riziko, že tím onemocním je minimální.-to bych musela mít hodně slabou imunitu. Ale že je tam riziko toho, že se stanu přenašečem. TAk doufám, že když mám dutiny už čistější a když budu pořád propalchovat, že se ta potvora v nose neudrží.
Možná bude fajn dojít si na výtěr z krku a nosu ?

Bhužel se musím pořád mejt dezinf. mýdlem a jinými dezinf.roztoky.. zatím mi pomáhá, když se pak namažu olejem.

Včera jsem z toho byla docela paf, dneska už o tom vím víc, vím jak se chránit, tak to snad bude OK.
Jen nechápu, jak ty sestry můžou jít domů a ani se neosprchovat..to je fakt hnus.

Děkuju Smiley

Zaznamenáno
El
Hero Member

374885678
Zobrazit profil Email
« Odpověď #9 kdy: 03. Září, 2008, 15:35:33 »

Ještě mě něco napadlo- jak se ta mrcha v nose nebo krku projevuje ?
Zaznamenáno
lesnenka
Jr. Member
**

Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 03. Září, 2008, 16:26:09 »

Milane, prosim  Grin Grin Grin
Odkud mas tyto informace? Je to tajne? Dik.
Zaznamenáno
El
Hero Member

374885678
Zobrazit profil Email
« Odpověď #11 kdy: 03. Září, 2008, 16:38:31 »

Nevím , odkud čerpá milan Smiley , ale takové info najdeš v knížkách o mikrobiologii,patologii... nebo i na netu.
Zaznamenáno
lesnenka
Jr. Member
**

Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 03. Září, 2008, 16:49:46 »

El, dekuji, jenom jsem si rikala, ze kdyz ta prvni otazka tvoje byla cilene predevsim na Milana, tak jsi asi tusila, ze bude nejspis  vedet o neco vic nez ostatni  ..
« Poslední změna: 03. Září, 2008, 16:52:42 od lesnenka » Zaznamenáno
El
Hero Member

374885678
Zobrazit profil Email
« Odpověď #13 kdy: 03. Září, 2008, 16:55:29 »

To máš pravdu Smiley  tuším, že to studoval..ale nevím jistě..
Zaznamenáno
milan
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 04. Září, 2008, 00:34:41 »

Stafylococus aureus v krku zpusobuje napr. anginu. V nose muze i nejake zanety atd. Nejhorsi jsou jeho toxiny. Mohou zpusobit hemolyzy krve atd. Ze ho clovek nekde ma, tak to ani nemusi vedet... Jak bylo receno, rozhodujici je u cloveka imunita... Jinak mam vystudovanou potravinarskou biochemii a mikrobiologii (tam patri i nektere patogeny), coz neni nic tajneho. Sem tam mam nejakou hodinu na vysce a hustim to do studentu... Take jsem delal v zahranici v mikrobiologicke laboratori zabyvajici se potravinarskymi patogeny a kontaminanty... clovek se musi vzdelavat cely zivot, kdyz zustane u jinu a jangu, tak muze zakrnet...
Zaznamenáno
Stran: [1] 2
  Tisk  

Skočit na:  

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení