Vítej,
Host
. Prosím
přihlaš se
nebo
se zaregistruj
.
1 hodina
1 den
1 týden
1 měsíc
napořád
Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Index
Vyhledávání
Přihlásit
Registrovat
Novinky
:
Akce, kurzy, srazy
Makrobiotika
>
General Category
>
Povídání jen tak
>
Voda základ života a PET láhve obal budoucnosti?
Stran: [
1
]
2
« předchozí
další »
Tisk
Autor
Téma: Voda základ života a PET láhve obal budoucnosti? (Přečteno 677 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
milan
Sr. Member
Pohlaví:
Voda základ života a PET láhve obal budoucnosti?
«
kdy:
03. Září, 2008, 00:11:09 »
Řešíte taky někdy dilema, zda si dát raději vodu z vodovodu nebo vodu z PET láhve? Skleněné láhve už téměř vymizely a pít se musí, že?
Zaznamenáno
Irena
Newbie
Re: Voda základ života a PET láhve obal budoucnosti?
«
Odpověď #1 kdy:
03. Září, 2008, 09:58:50 »
Určitě se občas zamýšlím, jestli voda kohoutková, kterou v Praze používám, je to nejlepší. Voda z PET lahve mi přijde uz tím plastem ovlivněná. Na cestách, nebo někdy v restauraci si ji dám. Ale doma ji nemáme téměř vůbec. Navíc jsem slyšela, že voda neperlivá v PET je ozařovaná, aby déle vydržela, a proto je lepší si dát jemně perlivou a nechat ji vybublat!? V naší části Prahy jsem také objevila automat na vodu z artézských pramenů, ochutnala jsem ji, je dobrá, ale není tam napsána informace, zda je nějak upravována. Takže ji také načepuju jen, když jdu kolem. Což není často. Navíc, voda z kohoutku je pro mě teď nejpraktičtější - v období, kdy se vařit teprve učím a trvá mi to trochu víc času.
Irena
Zaznamenáno
dvdmchl
Jr. Member
«
Odpověď #2 kdy:
03. Září, 2008, 10:19:50 »
taky neni spatny poridit si destiller a pak pouzivat vodu z kohoutku....
Zaznamenáno
Cpt_Morgan
Jr. Member
Pohlaví:
«
Odpověď #3 kdy:
03. Září, 2008, 10:37:53 »
Nedávno byl pořad na CT2 o vodě a řešili tam vodu v plastu versus v kohoutku. Pravda,moc si z toho nepamatuji,ale více méně z toho vyplynulo,že voda v ČR z kohoutku je vcelku dobré kvality a spíš se většina přikláněla k ní než ke kupované. Fakt už si nepamatuji ty argumenty,ale více proti bylo k té v plastu. Takže od té doby vesele piju vodovodní.
Zaznamenáno
milan
Sr. Member
Pohlaví:
«
Odpověď #4 kdy:
03. Září, 2008, 10:47:27 »
vody v PET lahvich by se nemely osetrovat UV zarenim, ale pouze jejich obaly. U perlivych a jemne se pouziva syceni CO2 za nizkych teplot. diky roztaznosti plynu pri vyssi teplote dojde uvoleni CO2 z vody a tim tvorbe dostatecneho osmotickeho tlaku na osetreni naplnene vody v lahvy (lahev je pak tvrda). U neperlivych vod se pouziva misto CO2 vetsinou kapalny dusik.
Zaznamenáno
lenka
Full Member
«
Odpověď #5 kdy:
03. Září, 2008, 12:14:31 »
Mozna je to mimo ramec teto diskuze - ale me pripada proste jednodussi a nejlepsi voda ze studanky! Kdyz najdete dobry zdroj, tak ta kvalita je nesrovnatelna ... osobne mi prijde daleko lepsi se jednou za tyden vypravit do lesa a privezt pramenitou vodu, nez cele dny polemizovat, zda -li uskodim telu vic vodou z vodovodu ci PETky... ale chapu, ze ne kazdy ma tuto moznost.
Pak uz mi prijdou rozumne ty vodni filtry (treba na bazi aktivniho uhliku).
Zaznamenáno
Irena
Newbie
«
Odpověď #6 kdy:
03. Září, 2008, 13:08:44 »
A když pak tuhle vodu z pramene/studánky mám doma několik dní, tak se nekazí!? V jakých nádobách ji máš, Lenko?
Zaznamenáno
milan
Sr. Member
Pohlaví:
«
Odpověď #7 kdy:
03. Září, 2008, 13:16:57 »
voda ze studanky nemusi byt nejlepsi, ono ze "studanky" jeste nezarucuje, ze je kvalitni. Po zaplavach se obecne spodni vody zhorsily. Voda je zaklad, tvori i vice nez 2/3 liskeho tela...
Zaznamenáno
milan
Sr. Member
Pohlaví:
«
Odpověď #8 kdy:
03. Září, 2008, 13:18:28 »
aby, se voda ze studanky nezkazila, je potreba ji uchovavat na chladnem temnem miste a nejlepe do ni vhodit dobre vysterilovanou/vyvarenou a vycistenou stribrnou minci. stribro pusobi antimikrobialne...
Zaznamenáno
Pedro
Newbie
«
Odpověď #9 kdy:
03. Září, 2008, 13:44:03 »
MILANE,muzes poradit nejakou stribrnou minci ?
Ja videl vloni nadrz Zelivka,ze ktere se bere voda pro Prahu a pochopil jsem,proc je voda v Praze tak dobra ( teda jenom nekde,chut se nejvice kazi po CESTE prazskym potrubim )
Idealni je nechat pres noc vodu odstat v otevrene nadobe, aby vyprchal chlor
Nebo tip na cesky kvalitni filtr : DIONELA ( nebo dionella )
A kdo ma vodu nedostupnou nebo tak hnusnou,ze radsi kupuje balenou,tak nejlepsi je ta ,na ktere je uvedeno KOJENECKA
Jo a taky spousta lidi zasne,ze se stale dela Mattonka ve skle 0,7 ltr. A kdyz reknu cenu 5,50 , tak to jdou do kolen. Teda ne ze bych ji pil furt,ale neznam nic lepsiho po kave,nez si dat matonku s kapkou citronu..
S tou vodou z pramene souhlasim,kamarad ma tu moznost a neznam nic lepsiho,ale chce to si hlidat cistotu tech nadob,obcas to vydezinfikovat kvuli plisnim a bakteriim
Zaznamenáno
lenka
Full Member
«
Odpověď #10 kdy:
03. Září, 2008, 16:06:26 »
Ja ji beru do plast. kanystru a doma prelivam do sklenenych nadob. mam ji klidne i tyden, myslim, ze kdyz je tam ten kousek stribra, je v chladnu a temnu a stejne z ni pak varim, tak se event. bakterie varem znici. Cerstvou ji piju tak do 3. dne.
jinak mne docela zaujala tato nabidka dodavane vody, je to sumavsky pramen, ktery by mel byt dovazen v puvodnim stavu. bez ozarovani a jakekoli stabilizace.
http://napojovyservis.iglu.cz/balena-voda-sumavsky-pramen-aqua-optifit.php
Co si o tom myslite?
Zaznamenáno
El
Hero Member
Pohlaví:
«
Odpověď #11 kdy:
03. Září, 2008, 16:44:17 »
ahoj,
taky berem vodu z pramene-sice o ní nic nevíme. ale je moc dobrá. Máme ji v plastovym kanystru, kterej je pořád otevřenej a ani nevim, jak dlouho nám vydrží. teď ebyl moc čas, tak vařím s vodou z vodovodu, ale filtruju ji alespoň přes papírový filtr na kafe(je vidět, že obsahuje hodně minerálu a kamene)
když potřebuju vzít si vodu nebo něco do práce, tak mám litrový skleněný lahve od moštu.je to sice těžší,ale není to plast. nebo taky někdy beru skleničky od tamari(sanfood) a nebo ty od oleje(c.life)
Nedávno jsem přemýšlela nad tím, jak se prodává ta pí voda, tak je dodáváná v plastu. řekla bych , že taková voda nemá žádný účinek...
Zaznamenáno
milan
Sr. Member
Pohlaví:
«
Odpověď #12 kdy:
04. Září, 2008, 00:10:35 »
lenko, mikrousi se varem znici (alespon ty nejbeznejsi), ale jejich metabolity zustavaji a mohou zpusobit zdravotni komplikace... na to by se nemelo zapominat... s tim stribrem je to vyzkousene a funguje to.
pedro, kde se daji sehnat stribrne mince, tak to nevim...
mineralky maji hodne mineralnich soli, na opakovanou spotrebu nejsou nejvhodnejsi, kdyz tak stridat...
nektere filtry jsou dobre, jine neucinne.
pi voda se snazi o minimalni pocet clustru molekuly vody spojenych nekovalentnimi vazbami, pro jeji pripravu se pouzivaji jak mechanicke tak chemicke filtry.
uhlikove filtry jsou dobre na chloridy, pro zmenkceni vody ale moc neuspeji...
ionexove filtry sice snizuji tvrdost vody, ale moho zvysovat kyselost vody...
Zaznamenáno
Peta
Sr. Member
Pohlaví:
«
Odpověď #13 kdy:
04. Září, 2008, 12:58:41 »
Super tema, diky, moc me to zajima. Z PET lahve nepiju dost dlouho, nebavi me to kupovat, prijde mi to jako vyhozene penize. Piju vodu z kohoutku, prevarenou. Nebo slabou banchu. Do vareni primo z kohoutku. Zkusim podumat nad nejakym filtrem, ale mam uz ten Brita a jsem nejaka lina dokupovat ty patrony.
Zaznamenáno
romanS
Sr. Member
«
Odpověď #14 kdy:
04. Září, 2008, 19:39:36 »
Já piju vodu z kohoutku, z vlastní studny. Mám tu nedaleko i studánku, kam se pro vodu chodí, ale nemám skleněný demižon a jsem línej.
S vodou se dají dělat kouzla, mrkněte na některou z knížek od japonce Masaru Emota.
Zaznamenáno
Stran: [
1
]
2
Tisk
« předchozí
další »
Skočit na:
Prosím vyber cíl:
-----------------------------
General Category