Vítej,
Host
. Prosím
přihlaš se
nebo
se zaregistruj
.
1 hodina
1 den
1 týden
1 měsíc
napořád
Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Index
Vyhledávání
Přihlásit
Registrovat
Novinky
:
Akce, kurzy, srazy
Makrobiotika
>
General Category
>
Makrobiotika
>
praskání žil
Stran:
1
[
2
]
« předchozí
další »
Tisk
Autor
Téma: praskání žil (Přečteno 999 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
Tina
Newbie
Re: praskání žil
«
Odpověď #15 kdy:
20. Září, 2008, 21:15:35 »
a kukuřičnou mouku? ta mi připadá ok, nebo kukuřičná krupice. s těma ořechama je to blbý, se můžu ubouchat po mandlích, ale semínka jsou ok, ne? dýně, sezam a tak.
Zaznamenáno
Tina
Newbie
«
Odpověď #16 kdy:
20. Září, 2008, 21:19:52 »
ještě mě napadlo, jak je to s oleji? ty jsou pro pružnost důležité, ne? proč se v mb nepoužívají za studena, když normálně se vždycky říká, že vařením se z nich ničí to nejlepší, někde jsem četla, že za studena zahleňují, ale co takoví kréťané s obrovskou spotřebou olivového oleje, ti ho jedí i za studena, saláty v tom plavou a jsou ok.
Zaznamenáno
El
Hero Member
Pohlaví:
«
Odpověď #17 kdy:
20. Září, 2008, 21:30:05 »
každá mouka zahleňuje, takže ani kukuřičnou. A hlavně ne žádné extrudované instantní kaše. Semena jo, ale opražená. Nejlepší je když je opražíš a nakonec zakápneš sojovkou.
Kréťané žijí v jiném pásu než my- je to středomoří- takže oni se jinem vyrovnávají. Oni se tím zchlazují. protože olej je jin.My žijeme ve střední evropě v mírném pásu. Máme tu mnohem chladněji a musíme se víc zahřívat.
Pro nás je nejlepší olej lněný, sezammový a slunečnicový... nevím kolik se přesně doporučuje.
Myslím, že ten olej nemusí projít varem , ale musí být použitý za tepla. I na masáže se oleje vždy zahřívaly a zahřívají.. On je jinak špatně stravitelný a některé látky z něj lidské tělo za studená nevezme vůbec..
Víš, makrobiotika není jen o tom, že člověk jí mb potraviny. Ale měl by se udržovat poměr mezi nimi podle místa ve kterém žije, podle pohlaví , aktivity ..podle problémů které má...atd. Měla by se skloubit s cvičením a přiměřeným sportem, s rozvojem duchovna. Jedině tehdy je to mb...
Zaznamenáno
Tina
Newbie
«
Odpověď #18 kdy:
20. Září, 2008, 21:48:26 »
za tepla, tak to vlastně znamená, přidat třeba nakonec do polévky, omáčky a tak. aha. já se snažím číst nějaké knihy, byla jsem i u Zuzky Terešové, teď k ní jdu zítra na kurz vaření, plánuju týdenní kurz. zatím se snažím jak to jde, dělám spoustu chyb, je dobře, že to můžu tady konzultovat, to s těma olejema jsem nedomyslela, vidíš, je to na začátek prostě hrozně moc info. snažím se tím vším prokousat. v\padá to, že toho hodně víš, z čeho čerpáš? knížky?
Zaznamenáno
lesnenka
Jr. Member
«
Odpověď #19 kdy:
20. Září, 2008, 22:58:21 »
Ahoj, ctu si vas tady uz celou dobu a rikam si, co se dozvim, jak se da lecit praskani zil jinak... Vzdycky si reknu, jak by to asi resila zviratka? Taky by si na popraskane zily dala oprazena seminka? Nebo by je radsi jedla syrova, aby k popraskani vubec nedoslo???
Druha vec, jak pisete, ze seminka oprazit a hned nato, ze olej nemusi ani varit... Neprotireci si to? Vzdyt pokud si chci neco na oleji uprazit, musi mit ten olej rozhodne vic, jak 100 stupnu, coz je bod varu u vody... Neni to zbytecne plytvani tim olejem i temi seminky?
Mmch, to je pouze moje zvedavost, nerozumim tomu ...
Zaznamenáno
lesnenka
Jr. Member
«
Odpověď #20 kdy:
20. Září, 2008, 23:15:02 »
Takze ted to ctu jeste jednou a rikam si, ze to bude jeste jinak ... Ten kvalitni olej lneny nebo sezamovy,, pripraveny za studena pouzivate za tepla, ale nemusi projit varem,podle sebe bych rekla, ze by nemel prekrocit hranici 40 stupnu, aby v nem zustaly zachovany vsechny dulezite latky... ten olej, co mate na smazeni bude nejspis v tom pripade nejaky jiny, ne nutne lisovany za studena , coz je asi zbytecne, kdyz je na smazeni , ze ...
Zaznamenáno
El
Hero Member
Pohlaví:
«
Odpověď #21 kdy:
21. Září, 2008, 08:51:20 »
Víš, lesnenko, zvířátka a lidi - to je velký rozdíl. My máme tu schopnost měnit okolo sebe věci. vymýšlet něco nového. Přišli jsme o velkou část naší intuice. Ztratili jsme přímý kontakt s přírodou, protože ji ničíme a zapomněli jsme v ní žít. Díky tomuhle odloučení nás trápí různé problémy- psychické, duchovní/duševní i zdravotní.Lidi už dnes téměř nevědí, jak mají žít a co mají dělat. Mají ale schopnost přamýšlet nad tím co dělají. To zvířátka ne, zvířátka žijí podle toho co je naučili rodiče a rodiče zase žilipodle toho co je naučili jejich předkové. Na jejich životě se skoro nic nemění. Žijou podle vyzkoušených zkušeností svých předků. Nemají schopnost přemýšlet, jednají pudově a podle naučených zvyků. Takže řešit, jak by zvíře řešilo praskání žil asi není na místě. Pokud zvíře není domestikované, tak většinou žádnou nemocí netrpí...
Semínka jsou hodně jin, proto je dobré je pražit a zakápnout sojovkou-obojí je jang. Tím se ta energie vyrovnává. Lesnenko já tu mluvím o mb- jestli se ti to příčí tak semínka nepraž..
K tomu oleji. nevím jak je to s ničením cenných látek při varu. Ty to víš?nebo si to myslíš? myslím, že na to už byo hodně studií. možná nám napoví milan???
Já osobně si myslím, že olej za studena má své cenné látky a olej který projde teplem má zase trošku jinné cenné látky. A že obojí je pro člověka důležité. Akorát to musí řešit podle toho jaké má zdravotní potíže.
Oleje , které se v mb používají jsou všechny lisované za studena- přečti si něco o tom, jak se to dělá když se lisuje teplem... no a´naši předci lisovali za studena.
Prevence je nesmírně důležitá , to ty víš. Ale do mb vstupují lidé už s problémy. Jen málo jich je zdravých. A tak se většinou nejdřív musí čistit a léčit a tím vyčištěním/vyléčením teprve můžou začít s prevencí.
Zaznamenáno
Fiona
Full Member
«
Odpověď #22 kdy:
21. Září, 2008, 13:54:10 »
Kdyz uz jsme u tech oleju, asi bych mela lidem na tomhle foru podekovat
Jak se tu resily nejake ty "zdravotni napoje", padla tam zminka o napoji ze lnenych seminek. V ramci experimentu jsem zkusila neco podobneho, zalit seminka trochu teplejsi vodou (teplou asi jako ja) a nechat. Po pul hodine seminka vyrazne zvetsily objem, byly mekci a voda kolem nich se promenila ve sliz. Selskym rozumem predpokladam ze ten sliz bude opravdu elixir, plny ve vode rozpustnych mastnych kyselin vcetne tolik opevovane omega 3
A ze mi v posledni dobe oleje moc nejedou, mam pocit ze tohle je jeste mnohem lepsi nez olej. Lneny sliz i se seminkama se stal jednim z mych nejoblibenejsich dresingu
Jinak pokud jde o teplotu potravin, tak prestoze prevarene veci za potraviny nepovazuju, mam za to ze potrava by se opravdu mela konzumovat mirne tepla. Myslim ze asi tak tepla jako clovek. Treba ovoce pred jidlem vzdycky necham vyhrivat na slunicku. Mam pocit ze tak to bylo puvodne mysleno, vsak na stromech to taky nedozravalo zastudena. Trochu horsi je to se salatem, tam vetsinou ingredience vytahnu z lednicky, ale i tak ho necham vzdycky dohrat aspon na pokojovou teplotu, ted na podzim radsi trochu vic (na radiatoru). Rekla bych ze opravdu studene jidlo ani piti do cloveka nepatri, zaludek to pak musi ohrivat z vlastnich zdroju. A horke zrovna tak. Nejlepsi vlazne
Zaznamenáno
milan
Sr. Member
Pohlaví:
«
Odpověď #23 kdy:
21. Září, 2008, 17:21:52 »
ahoj, asi to bylo receno, praskani zil je zanesenim organismu hlavne prijimanymi tuky, tuky vzniklych syntezou z cukru, a anorganicke latky, souhrn dalsich latek atd. Pokud se trubky zanesou je v nich velky tlak asi rozvod fungoval, pokud nejsou pruzne a naopak mekke prasknou. Je vhodne zacit cistit organismus. Pruznost podporuje pohanka, zelenina atd. Lide, ktere meli tyto problemy zpravidla konzumovali ve vetsi mire kolove napoje.
krecove zily je trochu neco jineho, vznikaji v souvislosti s problemy srdce, jsou to extremy ve vyzive. u praskani zil byva srdce v poradku.
lneny olej je vyborny, ale pokud se tepelne NEnamaha a je cerstvy. jinak se hodi pouze na fermezovani dreva. pro konzumaci pak neni vhodny. obsahuje hodne nenasycenych kyselin, ktere jsou teplotne a oxidacne labilni. nelze rici, ktery olej je nejlepsi. u oleju hlavne zalezi na jejich pouziti. pokud olej obsahuje hodne nenasycenych mastnych kyselin, tak je riziko vzniku volny radikalu, ktere nejsou vhodne pro konzumaci (tyto latky mohou reagovat takrka s cimkoliv).
PS: pozor na zlukla lnena seminka
Zaznamenáno
Tina
Newbie
«
Odpověď #24 kdy:
21. Září, 2008, 18:15:13 »
k tomu praskání žil, já mám křeč. i ty malé žilky, a je pravdou, že jsem měla hodně velké extrémy ve stravě. jsem zvěfdavá,, jestli se mi to vůbec věechno podaří nějak vybalancovat. každopádně dík za rady
Zaznamenáno
lesnenka
Jr. Member
«
Odpověď #25 kdy:
21. Září, 2008, 19:00:49 »
El. ty jsi urcite velmi chytra a vnimava, proto me prave zarazi, ze jsi nepochopila to, jak jsem to myyslela temi zviraty. Chtela jsem tim pouze rict, ze zvirata by to resila jinak, pokud by musela neco lecit, ale protoze nejsou zatizena slepou ulickou niceni, sve potravy, nemusi ani premyslet, co na praskani zil. protoze pokud se stravuji v souladu s prirodou, k zadnemu praskani zilek ani jinym nemocem nedochazi ...V tomhle bychom, si my, udajne chytri a premyslivi lide meli vzit ze zviratek prilklad, ikdyz jednaji "pouze" pudove. Sama dobre vis, jak nemocni jsou lide a domestikovana zvirata... Podle jinych tvych prispevku tady, v diskuzi, kde jsem psala o Ctyrech dohodach, pises, ze jsi tuto knizku taky cetla. Clovek je prave nejvic domestikovane zvire ...
Zaznamenáno
El
Hero Member
Pohlaví:
«
Odpověď #26 kdy:
21. Září, 2008, 20:06:30 »
Ano , jistě. Ale my tu řešíme, že ty problémy už někdo má. To je potom trochu pozdě na prevenci. A nebo na srovnávání se zvířátky. Ta by se do téhle situace ani nedostala. Takže ani nemá smysl řešit jak by toto řešila zvířátka. To je věc na kterou jsem narážela.
Zaznamenáno
antar
Newbie
«
Odpověď #27 kdy:
19. Říjen, 2008, 22:36:20 »
Jeste k tem olejum...slysela jsem uz hodnekrat, ze at se pouziva jakykoliv olej za tepla, tak se vzdycky uvolni radikaly. Kokosovy a palmovy tuk by zase takto reagovat nemel, ale zase neni doporucovan makrobiotikou.Vi nekdo neco o kokosovem/palmovem oleji X sezamovy olej? O lnenem oleji se zase rika, ze se ma uchovavat v lednicce a pouzivat se pouze za studena. Opravdu nevim...
Zaznamenáno
El
Hero Member
Pohlaví:
«
Odpověď #28 kdy:
21. Říjen, 2008, 06:38:49 »
kokosový a palmový není vhodný pro mb kvůli tomu, že není od nás. Sezamový by se neměl přepalovat. A lněný vydrží krátkou dobu, dříve si ho každý dělal sám atak si ho dělali podle potřeby..
Zaznamenáno
Stran:
1
[
2
]
Tisk
« předchozí
další »
Skočit na:
Prosím vyber cíl:
-----------------------------