Vítej,
Host
. Prosím
přihlaš se
nebo
se zaregistruj
.
1 hodina
1 den
1 týden
1 měsíc
napořád
Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Index
Vyhledávání
Přihlásit
Registrovat
Novinky
:
Akce, kurzy, srazy
Makrobiotika
>
General Category
>
Povídání jen tak
>
Pište si sem co chcete
Stran:
1
2
[
3
]
4
5
...
7
« předchozí
další »
Tisk
Autor
Téma: Pište si sem co chcete (Přečteno 8689 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
lenka
Full Member
Pište si sem co chcete
«
Odpověď #30 kdy:
20. Březen, 2007, 15:49:29 »
Roman,
mluvis mi skoro z duse. nechtela jsem to tak primo napsat renatce, ale citim to podobne. ja si taky presla od delene stravy pres vegetarianstvi, veganstvi az po vitarinstvi. a nesedelo mi ani jedno z toho, naopak. spis jsem svemu zdravi uskodila(a jeste si myslela, jak dobre delam, kdyz se kazde rano naladuju horami ovoce(nejlepe citrusy v tuhe zime a pak se divim , ze jsem furt promrzla
ale makrobiotika je naproti tomu dokonaleuceleny sytem, ktery vychazi ze cistych zakonitosti vesmiru. a kdo tyto pravidla dodrzuje, zije v harmonii. jak je to proste. vim, ze bude vzdycky nekdo, kdo bude namitat. ale my vime a citime sve! je to skutecne o tom, jak se kdo citi a co mu sedi! nevim co vic k tomu dodat. to se proste musi prozit.
Zaznamenáno
Renáta
Host
Pište si sem co chcete
«
Odpověď #31 kdy:
20. Březen, 2007, 18:01:52 »
Leni, možno bol tvoj problém aj v tých horách ovocia
Záleží aj od množstva
Tá veta: "Ale my vime a citime sve!" - tá mi moc nevonia. Nemám rada nadradenosť a trošku to ňou zaváňa. Škoda.
Ja som mb opustila, lebo mi nesedela a že som sa fakt snažila. Až teraz mi je fajn. Ako vravíš, je to o tom, ako sa kto cíti a čo mu sedí!
Zaznamenáno
Jarda
Host
Pište si sem co chcete
«
Odpověď #32 kdy:
20. Březen, 2007, 21:17:43 »
Zvláštní, i já jsem prošel hodně podobnou cestou jako Roman a Lenka
Vyzkoušel jsem, a to i dlouhodoběji, hodně výživových směrů, ale až na makrobiotice jsem setrval nejdéle a nějak se mi celkově zamlouvá. Ona ta cesta poznání je u každého z nás jiná. Pokud má člověk nějaké zdravotní problémy, tak vnímá vše trochu odlišněji než zdravý jedinci. Myslím si, že není špatné se čas od času zastavit a zamyslet se nad tím jak žijeme. Jsme-li zdraví, šťastní...a tak podobně. Pokud tomu tak není, je vhodné přijít na to kde je chybka a začít něco dělat. Všechny životní zkušenosti, které získávám jsou jen a jen k užitku. Nezáleží na tom jestli se týkají dělené stravy, vegetariánství ... atd. Pokaždé se posouváme o nějaký ten kousek kupředu. Nemá cenu být zbrklý, chtít všechno hned, ono vše v pravý čas přijde. Pokaždé, když píši příspěvek, tak mluvím o makrobiotice. Mám ale celkově na mysli zdravý životní styl, který zahrnuje psychickou, tělesnou a nevím ještě jakou pohodu. Makrobiotika proto, že má k takovému zdravému životnímu stylu nejblíže. Tedy alespoň pro mě a to v současné době. Vše se ale mění a za pár let tomu tak být nemusí. A nebo dojdu k závěru, že makrobiotika je opravdu tomu zdravému životnímu stylu nejblíže. Kdo ví?? Nejdůležitější je řídit se vlastní intuicí a ne jen slepě kráčet po vyšlapané cestě. Každý si ji musíme prošlápnout sám a to i za cenu, že z ní někdy sejdeme a děláme chyby. Jedině tak je možné se něčemu naučit. Je těžké psát všechny myšlenky do diskusního fóra. Daleko lepší je si promluvit, aby obě strany mohly na daný problém reagovat.
Zaznamenáno
lenka
Full Member
Pište si sem co chcete
«
Odpověď #33 kdy:
20. Březen, 2007, 21:37:26 »
jardo, mas pravdu, nejdulezitejsi je ptat se sam sebe, a pochybovat, protoze tak jedine najdes pravdu a ne jen slepe verit a tupe nasledovat ci zit podle nejake knizky. ja se cele roky, fakt rokya to je mi 20
citila mizerne, pri tom vsem "zdravem jidle" a ani me nenapadlo se zastavit azeptat sama sebe. proste co je psano, to je dano. az ted jsem ten rozdil pocitila(fuj, to zni jak z levne reklamy, ale nekteri vi, jak to je)!
a nejaky pokec ci spol. mb akci dat muzem
Zaznamenáno
Anonymní
Host
Pište si sem co chcete
«
Odpověď #34 kdy:
22. Březen, 2007, 12:43:43 »
Mám takovou aktualitku. Prý se připravuje na jedné nejmenované soukromé televizi pořad v kterém bude vystupovat dlouholetá mb rodina. Něco ve stylu týden s mb rodinou.Az budu vědět víc dám vám vědět. Jsem celkem zvědavý jak to bude podané.Pepa
Zaznamenáno
Peta
Sr. Member
Pohlaví:
Pište si sem co chcete
«
Odpověď #35 kdy:
22. Březen, 2007, 15:21:08 »
Tak to je fakt super. I vcera byla o MB v TV zminka. V poradu Jste to co jite, byla tam pani, co mela vazne zdravotni problemy, nadvahu samozrejme, a doktorka Cajthamlova ji rekla, udelame z vas trochu makrobiotika, tady mate cocku, cizrnu, hrach, zeleninu, to tedka budete jist.... sice vubec nic jineho nevysvetlovala, ale aspon nejaka propagace, ne ?
Zaznamenáno
coroner
Host
Pište si sem co chcete
«
Odpověď #36 kdy:
23. Březen, 2007, 13:36:16 »
Z makrobiotiků se každý asi rád na takový pořad podívá, ale výsledek vidím dost černě.
Vzhledem k naprosté neinformovanosti lidí, kteří se na to nějakým omylem budou koukat, si živě dovedu představit jejich reakce. Zvláště v případě, pokud k tomu bude mít komentář nějaký náš mediálně protřelý odborník na zdravou výživu, který prošel Prima vařečkou ¤ Jste to, co jíte a podobnými typy pořadů.
Už je to dost dlouho, co se v televizi občas kočkoval pan profesor Heřt s MUDr. Jonášem a jinými obhájci alternativní medicíny. Většina lidí, kteří se na to dívali, vůbec asi nevěděla, co se tam řeší.
Zaznamenáno
coroner
Host
Pište si sem co chcete
«
Odpověď #37 kdy:
23. Březen, 2007, 13:41:32 »
To bych právě Péťo, viděl jako hlavní problém, že se tam bez dalšího vyjmenuje trocha zeleniny, luštěnin a zrní. Někdo pak sní kýbl cizrny a bude deset let prohlašovat, že mu makrobiotika nepomohla...
Zaznamenáno
Peta
Sr. Member
Pohlaví:
Pište si sem co chcete
«
Odpověď #38 kdy:
23. Březen, 2007, 14:42:56 »
No ale ja jsem Coronere optimista, ze treba ten clovek zaslechne makrobiotika a prosvisti si internet, precte nejakou knizku a treba ho to zaujme natolik, ze zacne premyslet trochu jinak. Jasne, ze v poradu Jste to co jite je to o extremech. Takova je doba, lidi koukaji jen na extremni veci. Ja na ten porad ale obcas koukam, zajima me to. V tuto stredu me bylo te pani hodne lito. Ona pracovala ve zdravootnictvi, ale nikdo ji nevysvetlil, ze si hrozne ublizuje tim, co ji. Ty jeji kamosky, co tam ukazovaly, tak to byly podobne pripady, take by se sebou mely neco delat. Te pani ale uz slo o zivot. Nekdy si dokonce rikam, ze to telo vydrzi vazne hodne. Porad ti lide ziji, i kdyz se silenymi zdravotnimi problemy. Pak jsou obrovskou zatezi pro celou spolecnost. Ta vychova by mela byt uz ve skole. Nevim, jak to na skolach vypada dneska, ale kdyz si vzpomenu na skolni kuchyni na zakladce, tak des bes. Vzpominate take ?
Zaznamenáno
Pavlus
Newbie
Pište si sem co chcete
«
Odpověď #39 kdy:
23. Březen, 2007, 15:28:13 »
Já si na kuchyni ve škole vzpomínám dost dobře, bylo to takové jídlo, které nikdo nechtěl jíst a učitelky, které měly dozor nás nutily jíst úplně všechno, takže pak většinu dětí bolela bříška,hlavy apod.
Ve školce mě donutily vypít mléko, které jsem od mala nesnášela. Za "odměnu" jsem pěkně pozvracela učitelku
A abych vůbec jedla mléčné výrobky, tak mě doma uplácely 5Kč za lžičku jogurtu
Nikdy jsem si nevydělala víc než 5 Kč za měsíc
Vás někdy někdo nutil jíst to co jste nenáviděli?
Zaznamenáno
Semtu
Host
Pište si sem co chcete
«
Odpověď #40 kdy:
23. Březen, 2007, 15:57:59 »
Noo, pojdme si postezovat
ve skolce mi nutili mliko (a fuj ty skraloupy) a ty florovy tabletky. Pavlus, ja zas blinkala po pudinku
ve skolni jidelne nas taky nutili vsechno dojidat, ale snad nejhorsi jidlo bylo v nemocnici (ale tam nas zas nenutili dojidat), v zivote jsem nepila nic horsiho nez ten nemocnicni caj
brr, jeste tedka se z toho otrepu
Zaznamenáno
coroner
Host
Pište si sem co chcete
«
Odpověď #41 kdy:
24. Březen, 2007, 19:32:10 »
Já každého asi zklamu, ale na kuchyni ve škole mám ty nejlepší vzpomínky - aspoň na určité období.
Jednak jsem měl kachní žaludek, takže jsem mohl splácat neuvěřitelné kombinace potravin, pak jsem také chodil na oběd těsně před koncem výdeje. Kuchařky si z nás dělaly legraci, tak nám naservírovaly na stůl to, co se nevydalo. Měli jsme třeba k dispozici pekáč šunkofleků, lavór z hlávkovým salátem a podobně. Tedy už v šedesátých létech jakýsi zárodek pozdějších švédských stolů.
Mléčné výrobky mně bohužel také chutnali, protože po chuťové stránce takový Pribináček, Pacholík, dva druhy jogurtů ve skleničce ( "s" a "bez") celkem neměly chybu. Nebo taková Pribinka, která se musela skoro vyklepávat z láhve...
Jinou věcí bylo, že jsem měl z těchto dobrot prakticky 5x do roka angínu...
Část dětství jsem proto prožil v dětských ozdravovnách, kde v rámci ozdravění jsme těchto dobrot dostávali dvojnásobné dávky než doma, takže jsem z ozdravovny přijel obyčejně ještě více nemocný...
Zaznamenáno
Peta
Sr. Member
Pohlaví:
Pište si sem co chcete
«
Odpověď #42 kdy:
24. Březen, 2007, 22:06:24 »
Ja si vzpominam na pudink nakrajeny na kostky a polity preslazenym sirupem, buchticky se sodo, jinak se mi ve skolni jidelne nic extra nezhnusilo, jako nekdo ma dodnes averze treba ke koprovce, rajske apod. Ale vadilo mi, ze jsme byli nuceni dojidat. Mluvim o 80. letech. Mela jsem ovsem rada vse sladke, treba nudle nebo testoviny s kakaem, cukrem a maslem, nebo s tvarohem a cukrem, vsechny ty knedliky s ovocem apod. Mlecne vyrobky jsem take hojne konzumovala. V detstvi mi vzali krcni mandle, ve 4 letech, a pak me hodne trapily zanety stredniho ucha, asi 13x mam pichane usi a muzu byt rada, ze slysim ! Nikdo tenkrat nasim nerekl, ze mame vynechat mlecne vyrobky a zahlenujici potraviny. Nastesti dneska uz se o tom mluvi a i doktori to doporucuji. Take vam ale jednim dechem doporuci sojove mleko, takze k naprave moc nedojde. Coronere, v 60. letech, tak to verim, ze i ta chut mlecnych vyrobku byla jina, spousta lidi vzpomina, ze jogurt byl jogurt, mleko ve skle bylo mleko atd. Dneska ovsem vetsina jogurtu, tak to by se snad ani nemelo nazyvat jogurt, kdyz tam nacpou zelatinu a kdo vi co jeste. A ta umela chut ovoce, tak to me vzdycky ty reklamy hodne dojimaji, zejmena na Zott jogurty, ha ha, tak po te jejich reklame bych si ten jogurt nikdy nekoupila - kdybych jedla mlecne vyr. - jak jsou to odpuzujici reklamy.
Zaznamenáno
Anonymní
Host
Pište si sem co chcete
«
Odpověď #43 kdy:
25. Březen, 2007, 15:34:29 »
Já nevím jak vy, ale já už občas rezignuju na to říkat někomu o mb.Lidi to těžko chápou, není pro ně snadné to pochopit, přijmout a praktikovat. Jedu si svou mb v mé rodině, pomužu nejbližším, ale jinak se hlídám abych se o mb moc nezminoval. Steně mi to pak přineslo nepochopení, odsouzení, nařknutí z extremismu, šarlatánství, pavědy apod.Obdivuji naše mb instruktory co mají v sobě tolik pokory, odvahy a lásky zas a znovu dokola to vysvětlovat lidem, kteří třeba nechápou, nerozumí a přijedou domu z kurzu a vracejí se ke klasice.Naši mb instruktoři jsou skutečné osobnosti a mužeme si jich vážit že je v čr máme na takové urovni.Na kurzech nabíjím tzv.baterky.Jak se říká mezi svými.Asi je to určitý vývoj a stejně mi to zas nedá dál se o mb nezmínit dalším lidem. Někdy a to mám potvrzené od více lidí je mrzuté, když se investuje hodně energie do někoho kdo se zdá nadějný a vypadá, že pochopil má zájem o informace a pak přesto odchází od mb vinou nepochopení někdy pohodlnosti a lenosti si vařit nebo malé vytrvalosti nekázně a špatného praktikování mu mb nedává to co očekával-la.Nechci psát, že mb je alfa a omega všeho. Považuji ji za jakýsi základ pro předpoklad zdraví i ve vyšším věku, vytrvalosti chuti a elánu do života, optimismu a síly zvládat životní trable i radosti. Rozumně sportovat, pracovat, věnovat se rodině a radovat se ze života dotváří dle mého určitý celek lidského bytí. Jsem ve fázi kdy si myslím, že jsem alespon určité mb základy pochopil, snažím se je praktikovat několik let více či méně uspěšně a mám chut předávat makrobiotiku dál lidem, kteří o ní nikdy neslyšeli nebo o ní takřka nic neví.To je to co se chci v dalších letech učit. Jak správně a dobře jednat s lidmi, kteří o mb nic neví a přesto mají určitý zájem se něco dozvědět. Pokud máte někdo v tonto směru zkušenosti, o které se chcete podělit rád si o tom přečtu. Děkuji Pepa.
Zaznamenáno
Pepa
Host
Pište si sem co chcete
«
Odpověď #44 kdy:
25. Březen, 2007, 16:00:46 »
ps-Je až s podivem jak snadno a lehce pochopila a vzala za své mb má širší rodina a někteří příbuzní. Naopak pro ostatní lidi mluvím asi arabsky
Protože pokud mluvím o mb tak mě mají většinou za blázna anebo jim to připadá příliš radikální. Mě přijdou například knihy o mb dostatečně srozumitelné i pro začátečníky.Docela by mě zajímalo kolik je makrobiotiku v ČR, štastný ten, kdo má ve svém okolí nějakou spřízněnou duši.Já kdybych nejezdil každoročně na mb kurzy tak by mě možná během let nemakrobiotické okolí "vcuclo" zpátky k sobě na klasiku, kdoví.Slyšel jsem, že po sedmi letech mb přichází krize, proto že je tělo konečně vyčištěné a tehdy nastává u makrobiotiku největší recidiva zpátky ke klasice. Zřejmě je v tomto období náročnější zvládat své chutě.No už se mi to také blíží máte s tím někdo zkušenosti?Pepa
Zaznamenáno
Stran:
1
2
[
3
]
4
5
...
7
Tisk