Stran: 1 [2] 3
  Tisk  
Autor Téma: Letní makrobiotická konference  (Přečteno 4298 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
Nena
Makrobioklub
Hero Member

Zobrazit profil
0 0
« Odpověď #15 kdy: 22. Červen, 2009, 12:37:47 »

Giorgino, moc hezky prispevek. Obcas si rikam, zda by z tebe nemel byt spisovatel  Very Happy nebavilo by te to?

Muj nazor na lmbk - je jednoduche soudit druhe, sedet doma a stezovat si na to ci ono. Ale mnohem obtiznejsi je se rozhodnout neco udelat pro ostatni. Urcite bychom vsichni uvitali, kdybychom v programu videli vice znamych jmen dlouhodobych makrobiotickych ucitelu. Avsak organizace takoveto akce neni jednoducha. Myslim si, ze je potreba takoveto akce podporovat, aby se do budoucna mohly konat dalsi, jeste lepsi.

A k te anglictine - kolik z vas si cte Kushiho v anglictine - urcite jsou taci, kteri uvitaji moznost rozsirit si slovnicek o terminy pouzivane v makrobioticke literature.

Cena - nezapominejte, ze si neplatite jen sve ubytovani a stravu, ale nejspise (je to jen ma domnenka) cestu, ubytovani a stravu prednasejicich, pripadne nejaky honorar za prednasku...

A jak rika Giorgino - je to opet moznost byt s milymi lidmi  Smiley

Zaznamenáno
El
Hero Member
Pohlaví: Ženské

Zobrazit profil WWW Email
0 0
« Odpověď #16 kdy: 22. Červen, 2009, 12:56:12 »

Neno,

já rozhodně nesedím doma a nekritizuju...  to co jsem napsala je můj názor. Je supr, že ty lidi něco dělaj... ALE. Já ty ale k tomu mám, pokud ty ne, tak je to taky OK.

Zaznamenáno

giorgino
Host
0 0
« Odpověď #17 kdy: 22. Červen, 2009, 14:47:03 »

díky, Neno.  Smiley

no, ono není lehké být spisovatelem. to je jako programování třeba - promyslet produkt, udělat jednotlivé části, teď kolikrát člověk všechno předělá, vrací se ke každé maličkosti, kterou změní, furt někde něco dodělává... proto nejsem programátor radši Very Happy ale psát by mě bavilo a baví. zrovna na něčem pracuji, proto si taky pořídil malou, lehkou a tichou mašinku (Acer Timeline 4810T - bomba noťas s CULV platformou pod 20K), o které psal v deníčku, s plnohodnotnou klávesnicí a velkou výdrží na baterku, abych mohl kdekoli psát. no, ale to psaní je časově náročné a mozek chvílema dostává zabrat, někdy se člověk pitvá hodinu v drobnostech a stejně to smaže. ale jo, bez práce nejsou koláče.

ale zkusím to a bavilo by mě milionkrát více, než být třeba ekonom nakonec, byť nemám dosud ani maturitu. druhá věc je, zda-li by mělo pro giorginův styl psaní pochodpení nějaké nakladatelství a hlavně čtenáři. nehodlám psát blbost, ale napíšu to po svém stylu, chvílemi z počátku psal o dospělém člověku jako v pohádce, na to si musím dát pozor! nelítat, už jsem to opravil a přitom to potřetí prvních 10 A4 zas předělat, ty jo.  budu se tomu dílu věnovat, co to půjde. každopádně to píšu, protože tam něco chci čtenářovi dát, ne jen tak. myslím, že makrouš si chvílema přijde na své a udělám tam jedno milé překvapení, možná to je risk, ale bude sranda. ale hlavně aby se člověk pobavil v celém obsahu. možná to bude blbost a bude se u toho smát jen já, až to po sobě budu číst Very Happy

no, jinak pokuď sem na stránky chodí nějaký člověk pracující v nakladatelství či někdo má nějaké doporučení, kde by měli pro giorgina pochopení, určitě bych byl rád, kdyby se mi mohl ozvat či nějaké nakladatelství doporučit. ale asi až na podzim bych tam zašel - stále se na tom pracuje. kdyžtak ať napíše na giorgino@email.cz 

Neno, takže ty by sis koupila mou knížku, jo? To potom má smysl psát. Smiley

Zaznamenáno
Nena
Makrobioklub
Hero Member

Zobrazit profil
0 0
« Odpověď #18 kdy: 22. Červen, 2009, 16:02:47 »

jasne  Wink
Zaznamenáno
agarek
Full Member

Zobrazit profil
0 0
« Odpověď #19 kdy: 02. Červenec, 2009, 22:05:04 »

Chtěl bych napsat svůj názor na tuto letní akci. Na každém českém isntruktorovi bych mohl najít něco negativního, stejně jako na každém člověku. Ale dívám se na to obráceně, na každém mohu něco vyzdvihnout v čem převyšuje ostatní. Podobně to vidím u této konference. Jsem rád, že je i když se nezúčastním, ale myslím si, že si najde své příznivce, že osloví určitou skupinu lidí, něčím je obohatí a to je moc dobře. Držím organizátorům palce, ať se jim to povede co nejlépe dle jejich představ, stejně tak ,jako držím palce všem ostatním, kteří se rozhodli něco dělat veřejně na poli makrobiotiky. Nikdo z nás tam jet nemusíme, ale je důležité, že můžeme. Jel bych, ale mám už něco jiného. Myslím si, že lidé kteří tam budou vystupovat mají co nabídnout.
Zaznamenáno
Wl
Makrobioklub
Full Member

Zobrazit profil Email
0 0
« Odpověď #20 kdy: 03. Červenec, 2009, 10:55:57 »

Jo, vidím to dost podobně.
Zaznamenáno
íra
Makrobioklub
Full Member

Zobrazit profil
0 0
« Odpověď #21 kdy: 03. Červenec, 2009, 14:00:15 »

Hodně mi ležel v hlavě můj předchozí příspěvek k této diskusi a došlo mi, že aby nebyl mylně vykládán, a aby nebyl nespravedlivý, je třeba ho doplnit.
1) Chudinku paní Terešovou jsem zmínila spíš náhodou, i když zrovna ona je v tom dost nevinně - na předmětu mé kritiky má možná nejmenší podíl. Velice si jí vážím nejen jako lektorky MB stravování, ale hlavně jako úžasného člověka s nádhernou energií. Na druhou stranu, co se týká rodinných konstelací, stojím pevně za tím, co jsem už napsala.
2) I já jsem vděčná za každou aktivitu navíc, ale to už jsem psala také. Komu se to líbí, ať jede, komu ne, ať tam nejezdí a je vymalováno, to je všechno v pořádku. Ale mrzí mne, když se v podstatě úplně normální kurz nazve velikášsky "Makrobiotická konference" a pak má člověk už jen z programu pocit, že je to tak trochu vlastně sflikováno narychlo a jak už tady zaznělo, amatérsky. Když už se někdo do něčeho podobného pustí (a díky už jen za to!), proč to neudělá pořádně? Nedá to skoro o nic víc práce, sama jsem si to párkrát v životě s podobnou akcí, respektive produkční činností, vyzkoušela. V pozadí to perfektně dokresluje výměna názorů paní Průchové s panem Jíchou, která více než dialog dvou dospělých vysoce inteligentních lidí připomíná nedůstojnou roztržku mezi trochu zkostnatělou učitelkou a třídní šaškem.
3) Proč to vadí trovna mně? Protože jen díky těmto selháním má v Čechách makrobiotika stále příchuť jakéhosi podivínského undergroundu, potažmo uzavřené sekty. Nebaví mne kličkovat nejasnými odpověďmi na obědě s klientem. protože jsem si už bohužel vyzkoušela, že explicitní vyjádření mých (nejen) stravovacích postojů nějakým záhadným způsobem snižuje můj kredit ve zcela jiném oboru. Prostě jsem od té chvíli jen ten "magor, co se cpe zrním a žije nejspíš někde v jeskyni".
4) Mileráda přiložím pomocnou ruku k dílu, pokud se někdo rozhodne, že chce toto změnit třeba vlastní příkladnou akcí.
Zaznamenáno
Wl
Makrobioklub
Full Member

Zobrazit profil Email
0 0
« Odpověď #22 kdy: 04. Červenec, 2009, 20:56:24 »

Zaujal mě bod tři. Mohu-li zjednodušit, tak třeba na : Česká MB = "underground"? Kdybychom vzali definici třeba z Wikipedie (spokojím se s prostřední větou): " Slovo underground - V jiných jazycích se používá v přeneseném smyslu pro označení jevů, které se nacházejí mimo všeobecně přijímané zvyklosti." a pak se pokusili odhadnout počet MB u nás, který by mě mimochodem také docela zajímal, například pomocí nákladu Zrnění (asi 400 ks), vyšel by patrně nějaký ten zlomek promile.
Lidi, kteří jedí "zrní", asi prostě budou podle dnešních měřítek tak trochu "underground". Co s tím chceš dělat? Je možné ten nepoměr výrazněji změnit?
A to jsem ještě nechal stranou další poměrně značné rozdíly, např. v životních hodnotách, v přístupu k ekologii, ke zdravotnictví, atd.
Jinak se mi docela líbí jak píšeš: ).

Zaznamenáno
íra
Makrobioklub
Full Member

Zobrazit profil
0 0
« Odpověď #23 kdy: 06. Červenec, 2009, 13:46:53 »

Díky za zajímavou reakci - bylo pro mne přínosné trochu si nad ní lámat hlavu. Smiley
Odpověď je v tom, že pro mne underground má trochu jiné konotace - bráchu vyhodili z mateřské školky za to, že naučil spolužáka básničku od Egona Bondyho  Grin. (O Bondym tehdy houby věděl, podstatná pro něj byla spíš koncentrace vulgarismů. Wink) To, co chybí ve wikipeďácké definici je tendence k uzavírání se vůči okolí kvůli obavám z perzekuce. Je to přímo obsaženo v tom slově: bojíš se, tak se svými názory a činností zalezeš pod zem. Vzhledem k tomu, že jediná oblast, kde může MB v současnosti konkrétně v ČR narážet na legislativu a tudíž očekávat postih výkonných složek, jsou občanské povinnosti spojené s lékařskou péčí: očkování, porody..., nemyslím si, že je nutné spojovat MB vyloženě s undergroundem, spíš bych byla pro označení "alternativa".
MB samozřejmě není jen o jídle a protkne člověku život skrz naskrz, takže se pak dá říci, že svými názory může být v totální opozici k většinové společnosti, ale jedna věc je idea a druhá její aplikace. Určitě se třeba shodneme na tom, že auta nebo mobilní telefony jsou z hlediska MB velmi škodlivé, ale ruku na srdce: kdo z nás je nepoužívá? Každý má prostě své priority a těm podřizuje to ostatní. Takže pak na jednom konci spektra bude chlapík v obleku na míru ďobající sushi v třicátém patře dubaiského očistce a na druhém konci batikovaná mánička omývající listy pampelišky v proudu horské bystřiny. A oba budou MB.
Lék na to, že česká společnost si ve svých představách (!) makrobiotiku spojuje víceméně jen s tou "batikovanou máničkou" (evidentně žijící na úkor jejich daní), spočívá podle mého názoru právě ve větší otevřenosti vůči okolí a toleranci uvnitř. Je mnoho způsobů, jak si vyjít vstříc všemi směry - k tomu jsou právě třeba kurzy a přednášky skvělou platformou. Aby ale úsilí s jejich organizací nestálo jen na jednotlivcích, je třeba se trochu organizovat a pak využívat nadšenců a dobrovolníků na jedné straně a na druhé straně nebát se využít prostředků a potenciálu skrytém v "neMB" oblastech. Dost dobře nechápu, proč je malý český MB rybníček rozdroben na několiv vzájemně nespolupracujících a zároveň podrývajících se sekcí. To neukazuje na zrovna harmonizované osobnosti účastníků. Absolutně nevidím "dovnitř" českého MB společenství, neznám spoustu věcí a lidí, sama jsem se donedávna dlouho vyhýbala účasti na nějaké diskuzi, natož pak aktivitě, tak nemůžu zdaleka říct, že to, co tu píšu, nemá milión podstatných důvodů k "proti" a "ale". Nicméně 2 věci mne napadají: jedna je potenciál tohoto úžasného fóra  Poklona Poklona Poklona - myslím, že i 533 uživatelů podléhajících Zapfovu zákonu už něco zmůže a druhá věc je Milanem anoncované ohrožení existence Makrobioklubu Dobruška. Zdá se mi, že než se snažit o nějaké truc-aktivity, je lepší podpořit to, co doopravdy funguje.
Zaznamenáno
Wl
Makrobioklub
Full Member

Zobrazit profil Email
0 0
« Odpověď #24 kdy: 06. Červenec, 2009, 16:55:07 »

Souhlasím, a to hodně, s tím, že český rybníček je malý a že je škoda, že lidé, kteří u nás dělají MB už několik desítek let, si k sobě v některých případech nenašli cestu. Dříve mě to zaráželo, ale prostě jem si na to zvyknul. Tohle by se možná ještě dalo nějak napravit, i když jednoduché by to zdaleka nebylo. Rovněž by se mi líbilo, kdyby řekněme MB životní styl byl rozšířenější (a to mnohem víc) než je. Což ale už v současné ekonomice bohužel nejde. 
Ten obraz MB navenek mi nepřijde nijak katastrofální , t.j. většina lidí neví oč jde, občas se někdo zeptá na rozdíl mezi MB a vegetariánstvím, a ani mě až tak netrápí (chápu ale, že ti to může vadit). Mě prostě přijde, že některé věci nejdou dohromady a navíc MB opravdu není pro každého. Svým způsobem je snad i dobře, že má minimum reklamy.
Z toho co tu psal Milan se zdá, že „Dobruška“ pojede přeci jenom nějakým způsobem dál a to mi přijde jako dost podstatná věc. (Jen tak dál Milanové.)
Nevím, jestli jsem tě dobře pochopil, ale Zrnění a jeho akce mi přijde jako aktivita, která má smysl a doufám, že se jim letní aréna vydaří, což bude koneckonců dobré pro všechny.
Hezká historka, i když to tenkrát ještě k smíchu moc nebylo, tvůj brácha byl  frajer: ). Mimochodem to recitoval  - Běžím proti plátnu-  nebo co ho to kdo naučil?
Ani já se necítím jako underground, alternativu beru.
P.S. Jestli se ti zdá, že je v tom, co jsem napsal nějaký rozpor, tak tam jeden menší je.
« Poslední změna: 06. Červenec, 2009, 17:01:34 od Wl » Zaznamenáno
íra
Makrobioklub
Full Member

Zobrazit profil
0 0
« Odpověď #25 kdy: 06. Červenec, 2009, 17:24:30 »

Jo, obraz MB katastrofální určitě není  Smiley. Ale lidi jsou mnohem ostražitější, než třeba k vegetariánství, nebo co já vím... Je to složitý propletenec a asi spíš na to o tom naživo pokecat, než se snažit interpretovat své letmé dojmy písemně. Prostě bych si jen hrozně přála, aby i tady dokázali být lidi v těchto směrech stejně otevření a tolerantní, jako jsem to zažila třeba v Holandsku nebo Německu a řadě dalších zemí. (také myslím, že Brno je v této otázce přátelštější než Praha, atd...)
A ta bráchova poetická:
Já a Majk facháme v jámě,
dopr..., to se máme!
Jednou tejdně prachy berem,
pak na práci dva dny s...
Zaznamenáno
Wl
Makrobioklub
Full Member

Zobrazit profil Email
0 0
« Odpověď #26 kdy: 06. Červenec, 2009, 18:21:00 »

Jo jo, Vonnegut, vytříbený vkus: ).
Zaznamenáno
Sunny
Makrobioklub
Full Member

224257055
Zobrazit profil
0 0
« Odpověď #27 kdy: 06. Červenec, 2009, 18:25:46 »

Íro, zaujal mě Tvůj názor, že Brno je k MB přátelštější než Praha. Proč myslíš? Máš zkušenosti z Prahy i z Brna? Jaké?
(Já na tohle žádný názor nemám, myslela jsem, že celá ČR bude mít k MB plus mínus stejný postoj, který se bude lišit spíš na základě věku, vzdělání, celkové otevřenosti alternativnímu životnímu stylu... nenapadlo by mě rozlišovat Brno/Prahu, tak jsem zvědavá, jak to vidíš Ty)
Zaznamenáno
íra
Makrobioklub
Full Member

Zobrazit profil
0 0
« Odpověď #28 kdy: 06. Červenec, 2009, 21:46:24 »

Sunny, možná jsem měla napsat v Čechách a na Moravě, ale hrozně nerada generalizuju, navíc jsem nepodnikala žádný "seriózní výzkum", o který bych mohla opřít své tvrzení. Je založené na hrstce dojmů. Také nemusí jít jen čistě a konkrétně o MB, ale vůbec odlišnosti od většinového smýšlení, životosprávy, používaných technologií, atd., ale je to provázané, vždyť víš... Každopádně má domněnka vznikla tak, že žiju v Praze a jeden čas jsem poměrně intenzivně jezdívala do Brna kvůli práci. Postupně jsem se tam začala vždycky hrozně těšit, protože jsem zjistila, že co jsem byla zvyklá vždycky v Praze řešit jako problém, to brali Brňáci s ochotou a úplně v pohodě. Šlo většinou o úplné prkotiny, ale blažil mne ten výraz tolerance. Nejlépe se to dá ilustrovat třeba na tom, jak se vyvíjí situace, kdy mé malé dceři začne někdo nabízet nějaká cukrátka, nebo prostě obecně něco, co nejíme. Protože je fakt malá, je většinou potřeba nejen to nějak zdvořile odmítnout, ale také nějak vysvětlit jí samé, proč si nemůže vzít to, co jí ten hodný pán nebo paní nabízí. V Praze jsou na špičce hitparády tyto reakce: ten člověk se urazí, protože má pocit, že nad ním ohrnujeme nos, je mi dáno najevo, že jsem krkavčí matka (obzvlášť pokud jsou v dosahu ještě nějaké další matky k porovnání), ignorance mé existence ("jen si to vem, maminka neví, co je dobré...") a další, asi jen ve dvaceti procentech to proběhne nějak v pohodě. V Brně, až na pár komicky sympatických výjimek (..."tak když nemůže koláč, tak ať si vezme aspoň tuhle čokoládu, ta je bio...") vždycky spíš následoval zájem a zvídavé otázky, nebo snaha mi nějak vyhovět jiným způsobem. A takových věcí byla spousta, včetně třeba reakcí na nějaké mé "zelené" nápady na všech možných úrovních (od klientů přes realizační firmy až například ke skoro konkurenčnímu projektantovi) - to, na co jsem byla zvyklá, že v českých projektech potřebuje hodně přesvědčování, dokazování, vyjednávání a kompromisů, v Brně i v Ostravě vždy prošlo lehounce a ještě s nadšením (bylo toho dost na to, aby to nebyla jen náhoda  Smiley). Takový jsem prostě postupně získala pocit, ale dokážu si představit, že kdybych v Brně žila, viděla bych to třeba jinak. Nevím. Krom toho další podobnosti v přístupu vidím třeba i na některých svých kamarádkách které přišly do Prahy kupříkladu studovat, tak snad na tom musí něco být.  Wink

Wl: Vážně?! A z čeho konkrétně to je? Jinak díky za nápravu mého životního omylu, nevím, jak jsem přišla na Bondyho... (možná jsem to také popletla celé, máme s bratrem několik už téměř mytizovaných kousků, včetně třeba "Pod vánočním stromem Republiky...", tak se mi to asi nějak stavilo do jednoho balíčku  Smiley)
Zaznamenáno
Sunny
Makrobioklub
Full Member

224257055
Zobrazit profil
0 0
« Odpověď #29 kdy: 07. Červenec, 2009, 07:54:53 »

Íra: Děkuju za odpověď, to je fakt zajímavé. Já mám momentálně zkušenost spíš s Brnem, do Prahy jezdívám v podstatě jen k našim (kterří reagují v pohodě), případně se setkávám s pár kamarády (taky v pohodě), takže nemám moc srovnání.
Zaznamenáno
Stran: 1 [2] 3
  Tisk  

Skočit na:  

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení