Stran: [1] 2 3 ... 8
  Tisk  
Autor Téma: Chaos v pojmech jin / jang v makrobiotice, Průchová  (Přečteno 11580 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
neon
Administrator
Hero Member
Pohlaví: Mužské

66940519
Zobrazit profil
« kdy: 13. Prosinec, 2006, 04:51:03 »

Narazil jsem na tenhle clanek http://www.intimnosti.cz/index.php?clanek=63 Pise se tam o zmateni pojmu yin a yang v makrobiotice. Pamatuju si jak jsem narazil na stejny problem. Uz si presne nepamatuju jak mi to bylo vysvetleno Milanem Dvorakem, ale mam pocit ze vtom je hodne gulas. Udelal jste si vtom nekdo jasno?
Zaznamenáno
Helča
Host
« Odpověď #1 kdy: 13. Prosinec, 2006, 04:53:15 »

Já jsem měla po 4 letech makrob. také nějaké zdrav. problémy.V té době jsem poznala manžele, kteří ještě několik let přede mnou absolvovali kurzy u p. Ing.Průchové. Vyprávěla jsem jim, jak na mě paní Průchová na kurzu působila. Dost mě to překvapilo.Byla taková nervozní, popudlivá, netrpělivá,odměřená a na některé dotazy a připomínky reagovala podle mě nepřiměřeně.Bez pochopení pro lidi, kteří byli někde jinde, prostě podle mě mohla být na ty lidi příjemnější. Lidé se pak už radši na nic neptali.
Ti mí známí mi tenkrát řekli,ať zatím na ty kurzy klidně chodím, pokud budu chtít, že se mám stále co od ní učit. Ale abych přemýšlela, že to, co ta její strava s ní udělala psychicky, rozhodně není v pořádku. Oni už to věděli a přerušili s ní kontakty.Vysvětlovali mi, že museli také nějaké názory přehodnotit,u paní se vyskytly také nějaké zdrav. probémy. Myslím, že mi něco podobného, co je v tom článku také vysvětlovali.Jen si pamatuji, že se mi snažili říct, že takovou striktní cestou jít prostě nemám, a ty poznatky z kursu jsme korigovali. Zabývali se farmacií, psychotronikou, homeopatií,energ.cvičeními, masážemi, oba VŠ vzdělaní lidé.Už s nimi ale nejsem v kontaktu několik let.
I když paní Průchová tam všechny přesvědčovala, jak je makrobiotika především logická, proto naprosto jednoduchá, myslím, že to tak určitě není.Je potřeba brát v úvahu vše kolem,brát vše v souvislostech.Jak si má takový nemocný člověk pomoci, když nemá znalosti o energ.medicíně.
Měla jsem od p. Průchové knížku o makrobiotice,někdo mi říkal, že to byla úplně první kniha o makrobiotice u nás, měla takový bílý obal.To byla "těžká" teorie, praxe,nevím,čeho to byl překlad.Myslím, že se jmenovala " Život místo živoření, aneb makrobiotika na talíři". Někomu jsem ji půjčila před lety, už ji nemám. Ale sama paní Průchová na kurzu řekla, že podle této knihy se řídit nedá. Takže by mě docela zajímal nějaký další její kurz.Jsem na ni dost zvědavá.
Zaznamenáno
Martin
Host
« Odpověď #2 kdy: 13. Prosinec, 2006, 04:53:33 »

neon a helčo: každý má svůj osud a je pravda že by se tohle nemělo přehánět a je to opravdu o psychice jak se co bere. Neon, na tom webu jsem si to přečetl..je to relatyvní. Nějaká polaryta mohla být třeba i nechtěně přehozená, jak jsem to oběvil v jedné knížce od p.Průchové..jedna tabulka měla opačně určeny yin a yang ve vlastnostech člověka a potravinách. Jinak rčitě by to chtělo nějak prozkoumat u různých propagátorů makrobiotiky a jak je to opravdu podle přírodních zákonů ve srovnání s odchylkama, pokud opravdu jsou, Kushio a jiným clověkem co to sám zkoumá. Opravdu tato strava není pro všechny, a když tuto stravu najde clověk kterýmu to sedí a naučí se vycítit meze jak přísně dodržovat tenhle styl stravy, může být zdravý i celý život. Prostě život není jen o jídle, ale jídlo je součástí mnohem důležitějších kvalit lidké duše i těla jak Helča naznačila.
O té Průchové mě to překvapilo Helčo. Třeba si toho v životě vzala moc a mela by zmírnit, má těch profesí a činností tolik, že se divím jak to může zvládat. Ta psychyka u ní to asi dává najevo i při takové stravě.
Pán Bůh jediný ví, proč se tak děje a neděje se to náhodou!..všechno má svůj smysl a lidé mají nemoci, ůrazy, tragédie aby přemýšleli a vycítily proč a kvůli čemu odbočily od zákonů přírody, jsem v tom přesvětšen!
Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member

66940519
Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 13. Prosinec, 2006, 04:54:00 »

Je fakt ze makrobiotici v cesku jsou vychovani na Pruchove a to neni asi ok, chce to vice nazoru. Kdo umi anglicky tak je super cist si clanky na netu nebo forum http://www.cybermacro.com Ja nevim, ale jidlo zas tak do detailu neresim. Nemam zadne psychicke problemy, ani zdravotni. Celkem me prekvapuje ze se ti neco po 4 letech objevilo. Mozna me to ceka, jim to striktne jen 2 roky, ale podle toho co pozoruju a jak se citim bych rekl ze se mi telo zatim pomalu vic a vic cisti. Kdyz mam na neco chut tak si ji snazim zahnat v ramci makrobiotiky a vic to neresim.
Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member

66940519
Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 13. Prosinec, 2006, 04:54:59 »

Jinak u Pruchove jsem na kurzu nikdy nebyl, ale slysel jsem uplne stejne story o tom co rikala Helča. Prej se stravovala hodne yang? a tomu odpovida ta povaha. Prej mela na denim poradku caj do ktereho si davala hodne sojove omacky, velke mnozstvi gomasia a tak. Ale zas na druhou stranu, ona musela vedet co dela. Mozna to byla vědomá oběť za to, ze chtela vsechno zvladat a byt energicka, tak si podle toho zamerne prizpusobila stravu. Ale je fakt ze by se o tom mohla otevrene bavit a vysvetlit to.
Zaznamenáno
Helča
Host
« Odpověď #5 kdy: 13. Prosinec, 2006, 04:57:06 »

Proč myslíš,že ta strava není pro každého? Jen bych si ji měla přizpůsobit sobě. Právě ta makrobiotika není jen strava.
Každý máme nějaká ta slabá místa ve zdraví,třeba jen o tom ještě nevíme, také mámé různou práci, žijeme v různém prostředí,s jinou mírou stresu a tak... Těch faktorů na zdraví je tolik..Když budu mít dost znalostí, můžu být zdravý relativně dlouho, nechci říct až do smrti. Ne, že by mě nebavilo studovat informace týkající se makrobiotiky.Ale mám i jiné zájmy a povinnosti, které těší duši.A nezvládám číst originály v Aj, abych se dopátrala pravdy.Vždyť paní Průchová tím žije celý život.A Pokud vím, už jsou také proškolení nejací makrobiotičtí poradci.Ty kurzy byly myslím pořádány makrobioklubem Dobruška.
Prostě změním jídelníček, na začátek ani nemusím moc přemýšlet, čím je třeba začít. A pak se uvidí. A jestli budu mít pořád hlad, budu jíst a přibírat, tak se holt půjdu někam poradit.
Zaznamenáno
Helča
Host
« Odpověď #6 kdy: 13. Prosinec, 2006, 04:57:16 »

Ano, přesně tak. Prý byla strašně jang.Tak mi to taky ti mí známí vysvětlovali.Já už jsem tam pak nechtěla ani dál chodit.Já se radši na nic neptala, ale někteří lidé to dostali dost pocítit. Viděla jsem, že paní Průchová se chce držet svého plánu a pokud možno moc neodbočovat do diskuze. Jenže když se pak někdo na něco zeptal, byl docela uzemněn odpovědí. A pak, když se mělo diskutovat, tak radši byli všichni ticho.Mně tam chyběl takový lidský přístup.
Spoustu krevních vyšetření se mi zlepšilo.Něco ale nemohlo být něco v pořádku, když jsem přesto nebyla v pohodě. Asi jsem tu stravu neměla optimálně přizpůsobenou mému stavu.Neon, tělo semi také určitě čistilo, ale došla jsem do fáze fáze, kdy jsem cítila, že mi něco chybí, ale nevěděla přesně,co. I když, rezervy ve složení makrobiotického talíře jsem asi měla.Málo jsem třeba používala mořské řasy.
Zaznamenáno
Jahodie
Host
« Odpověď #7 kdy: 13. Prosinec, 2006, 04:58:02 »

Srdečně všechny zdravím. A jestli můžu reagovat na paní Průchovou, i když ji neznám, myslím že bych měla k ní nedůvěru, měla by být názorným příkladem jak to má fungovat, ne naopak.
Zaznamenáno
Martin
Host
« Odpověď #8 kdy: 13. Prosinec, 2006, 04:58:43 »

Helčo, že makrobiotika "není pro každého" jsem myslel, jen pro lidi kteří by to obvzláště pořebovali ale ťukají si na hlavu co to je za kraviny, usmívají se u toho a někdy reagují agresivním, naštvaným a málem ne ůtočným jazykem..s tím jste se možná zetkali, ale mají svojí cestu, ztěšklej rozum a klopýtat musí sami,..je mi jich moc líto. NEON,na tu knížku se taky podívám, dík. Postupem našich psaných debat zjišťuji, že se to tady na tomhle webu celkem rozjíždí.
Možná je nás akorát ale naše zemička má 10 mil. obyv. tak další zkušenosti, pište další, lidi nebojte se!!..jsme tady celkem dobře spárovaní, chceme další páry!..nebo holky???§§!!.. že jo NEON! Smiley ....akorát nevím kdo ke komu patří..hi.
Zaznamenáno
reiss
Host
« Odpověď #9 kdy: 19. Prosinec, 2006, 16:37:26 »

Zdravim z Plzne. Koukam ze se zde zminujete o mnohych problemech a sporech v makrobiotice presto, ze jiz 20 let postupne publikujeme omyly makrobiotickych ucitelu a dokladame je platnymi vedeckymi poznatky ci vypocty. Dale jsme upozornovali na neochotu J.Pruchove a Makrobioklubu Dobruska, kteri nemaji zajem resit chyby noove makrobiotiky a to i presto, ze upozornujeme na caste a hlavne zbytecne tragedie, které vznikaji jejich chybnou vyukou. Tyto opravy vychazi na pokracovani v Regene nebo je take zajemcum zasilame. Nedivte se, ze ucitele, o kterych se zde zminujete, nemaji radi otazky. Je to proto, ze se snazi vyhnout odpovedem, protoze je bezmyslenkovite prebiraji. Podobne jednaji i Kushiovi, Nelissnovi a dalsi. A vysledek? Katastrofalni. Zjistete si, jak mnoho svetovych ucitelu dopadlo: A.Kushiova i M.Kushi, Aihara, Ohsava, Mossou a dalsi. Vyvyjejme tedy makrobiotiku, ale s ochotou diskuse a s vedecky. Zadne vestby nam nepomhou. Vazme si tedy techto i dalsich ucitelu a chovejme se jako pokracovatele, kteri se chteji poucit ale nechteji opakovat jejich chyby. Podrobnosti na reiss@tiscali.cz vcetne informaci o nove makrobiticke pekarnicce.
Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member

66940519
Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 19. Prosinec, 2006, 16:37:55 »

Od koho se teda ucit kdyz za zaklad je pokladan Kushi. To uz je trochu nadsazene ze i Kushi prebira informace bezmyslenkovite, ne? Podle ceho se vzdelavate?
Zaznamenáno
Dana
Host
« Odpověď #11 kdy: 19. Prosinec, 2006, 16:42:45 »

Ahoj lidi,makroboitiku jsem objevila teprve nedávno a ted·ji pár týdnů na sobě zkoumám :-) a jsem velice překvapená a potěšená ze změn, které mi to v mém vnímání, prožívání přináší...Žačala jsem knížkama od p. Průchové, zajímavé, fascinující, ale taky mi připadá dost striktní a snad až...no, umím si představit, že bych v jejím jednání s lidma postrádala víc lidskosti a porozumění pro lidi, kteří hledají a přirozeně tápou. (Už jen v názvech jejich knih je cítit tolik negace a snad až agrese nebo nadřazenosti - Není jiné cesty, Jak jsme klamáni,Víc než jen makrob. kuchařka, Chudáci děti...ap. No nechci soudit jen podle pár knížek,natož odsuzovat, tohle je můj dojem, a pár lidí, od kterých se o makrob.učím a paní Průchovou sami znají, to ani nepřekvapilo.. Uznávám tuhle paní jako velikou odbornici a i když k takové striktní radikálnosti bych se dopracovat nechtěla, vadí mi ten dojem nadřazenosti, co to ve mně vyvolává, tak i tak téhle paní vděčím za to, že její knížky mě natolik zaujaly,že jsem začala hledat, jak a co dělat,vyhledávat místa, kde potkávám další lidi, kteří se se mnou o tyhle věci rádi podělí a poradí jak a co nakupovat, vařit,jíst...prostě přizpůsobit si to ve svým životě, aby to bylo pro mě o tom, o čem a k čemu si myslím, že to má být. k větší duševní pohodě, lepšímu zdraví, méně stresovanosti, více jednoduché opravdovosti...asi tak nějak.
Zaznamenáno
Peta
Host
« Odpověď #12 kdy: 19. Prosinec, 2006, 18:45:05 »

Dana: Take zacinam a neni to uplne jednoduche. Cerpam informace hlavne z internetu, ale nejruznejsi debaty a diskuze me spise odrazuji. V mem nejblizsim okoli se makrobiotikou nikdo nezabyva, akorat ted jsem objevila znamou, ktera ma vsechny knizky od pi. Pruchove, tak konecne neco nastuduji. Jinak jdu cestou praktickych ukazek, nasla jsem kurzik, ktery je v centru Prahy. Zda se mi to takove nejschudnejsi, kdyz clovek vidi, jak se to primo vari a pripravuje, je to snadnejsi, nez z kucharky. A musi to navic i chutnat!
Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member

66940519
Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 19. Prosinec, 2006, 18:49:05 »

Vysvětlení ohledně zmatku mezi yin yang energiema je přímo na stránce paní Pruchové:
http://www.svetenergii.euweb.cz/pouceni.html
je to ve "Varování pro každého" bod 2.
Zaznamenáno
Petr a Kamila
Host
« Odpověď #14 kdy: 19. Prosinec, 2006, 19:05:37 »

Dobrý den přátelé . Zdravíme všechny makrobiotiky a jsme velice rádi , že existuje tato forma makrobiotické diskuze .
Samozřejmě s mnoha články lze souhlasit , ale také k některým
máme výhrady . V příspěvku Oty z Plzně postrádáme tu typickou
pokoru , která je pro makrobiotiky tak typická . Velice si
vážíme paní Průchové , bez které by v Česku makrobiotika snad neexistovala i mravenčí práci Milana Dvořáka z Dobrušky . Makrobiotika není o vzájemném napadání , ale o naslouchání a vnímání energií okolo nás .
Zatím ahoj a brzy se opět ozveme . Petr a Kamila z Liberce.
Zaznamenáno
Stran: [1] 2 3 ... 8
  Tisk  

Skočit na:  

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení