Vítej,
Host
. Prosím
přihlaš se
nebo
se zaregistruj
.
1 hodina
1 den
1 týden
1 měsíc
napořád
Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Index
Vyhledávání
Přihlásit
Registrovat
Novinky
:
Akce, kurzy, srazy
Makrobiotika
>
General Category
>
Makrobiotika
>
Chaos v pojmech jin / jang v makrobiotice, Průchová
Stran:
1
...
5
6
[
7
]
8
« předchozí
další »
Tisk
Autor
Téma: Chaos v pojmech jin / jang v makrobiotice, Průchová (Přečteno 11584 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
onkolog
Host
«
Odpověď #90 kdy:
22. Srpen, 2007, 15:11:04 »
Vážený pane Romanes, myslím že nemá smysl se tady s Vámi hádat a argumentovat na serveru, kde zášť některých z vás proti lékařům jen kvete, bohužel. Ale jsou zde i tací, kteří jsou korektní a připustí i jiný názor, děkuji.
Po letech praxe, které mám, vím své , syn který loni ukončil studia na LF po roce praxe zcela změnil názory a ideály , oni ani pacienti nejsou všichni pohodoví a musíte s nimi korektně vyjít.
Jinak k lékaři opravdu nemusíte, když nechcete, lékaři jsou naprosto přetíženi a raději léčí toho, kdo chce léčbu akceptovat. Lékaři také vědí, že zdravá strava a životní styl jsou pro zdraví velmi důležité, ale také vědí že velká škála nemocí je způsobena i jinými faktory. Myslet si, že když nebudeme jíst mléčné výrobky, že nedostaneme rakovinu , by neměl být názor moderně uvažujícího člověka.
Jinak asi jako vy jste dospěli určitou cestou k mb, tak Vaše děti zase mohou jít cestou svojí. Podstatně lépe se živí mb 1,5 leté dítě než 15 ti leté. Přeji Vám ale, aby se Vám to podařilo k Vaší spokojenosti.
Naše děti, dnes již dospělé ( jedno ještě studující ), jsou naprosto zdravé a byly zdravé i jako malé děti. Syn s dcerou jedli a jedí běžnou racionální stravu, ale nepřejídají se, dbali jsme hlavně na to aby byli alespon ctrnáct dnů v zimě na horách, v létě hodně venku, otužovali jsme je od 2 měsíců života.
Výsledek - v jeslích a školkách nechyběli, ve škole zameškali akorát čas , který byli na horách nebo na sportovních soustředěních, stálo to nějaké ty koruny, ale vyplatilo se to, to jsou moje argumenty.
Mám pratetičku, která letos oslavila 96 narozeniny, tlak 120/60, krásná pleť téměř bez vrásek, pohyblivá, bez jakýchkoliv známek sklerozy. Hraje ještě šachy , celý život jedla krom jiného hodně ovoce, zeleniny, mléčných výrobků, ale i maso a další. Vše, ale střídmě, má ráda rýži, kroupy, ale i škvarkové placky
.
P.S. pro Petu - mám náhradní volno za noční a víkendové služby
,
S přáním jen toho nejlepšího Hanka
Zaznamenáno
coroner
Jr. Member
«
Odpověď #91 kdy:
22. Srpen, 2007, 15:45:58 »
To by tak leda bylo dobré, kdyby si Katka chtěla zvýšit predispozici k rakovině prsu, rozmnožovacích orgánů a konečníku..., což nejspíše chtít nebude.
Snad by bylo už dobré, aby se i český lékař seznámil se závěry zahraničních výzkumů a statistik, jak to s tím mlékem a výrobky z něj ve skutečnosti je - zvláště ve spojení s ostatní běžnou nezdravou výživou a dalšími životními trendy soudobé společnosti.
Doporučit lze zejména statistiky finské a holandské a z mezinárodních výzkumů pak např. ten s názvem China Health Study, který probíhá už od roku 1983.
Když se zde stále oháníme vědou, tak snad vědečtí pracovníci z americké Cornellovy univerzity, anglické univerzity v Oxfordu, Čínské akademie věd a Čínské akademie pro preventivní medicínu by mohli být dostatečnou zárukou serióznosti. Vědecký tým čítal něco kolem 800 vědeckých pracovníků.
Čína byla vybrána z toho důvodu, že obyvatelstvo se zde moc nestěhuje (zatím), jeho stravovací zvyklosti jsou tudíž po staletí v jednotlivých částech Číny prakticky skoro stejné (zatím) - pochopitelně co do místa odlišné.
Vypovídací hodnota výzkumu je tedy díky těmto okolnostem mimořádná.
Těžko by ji šlo v tak velkém měřítku realizovat v jiných zemích, kde už "gastroglobalizace" vykonala své. Chaos ve stravování totiž nutně způsobí i chaos ve vědeckých závěrech, protože se není čeho chytnout, co by mohlo sloužit za výchozí bod.
Výzkum a zpracování výsledků vedl profesor potravinářské biochemie na Cornellově univerzitě, doktor Collin T. Campbell.
Ten je zároveň nejdéle působícím poradcem Amerického institutu pro výzkum rakoviny a Světového fondu pro zkoumání příčin rakoviny.
K výše uvedenému snad jen poznámka, že nešlo o žádná makrobiotická hlediska, která by byla sledována, ale pouze o vědecké závěry, které jen tak „bokem“ potvrdily správnost toho, co makrobiotika učí.
V případě vzniku onkologických onemocnění se sice jedná skutečně o řadu příčin, jak mohou vzniknout, ale pro znalce EM není zas tak velkým problémem identifikovat tu hlavní z nich, protože každá z rakovin má svoji základní energetickou povahu. Toho se pak využívá i při léčbě.
Mnohem složitější je stanovení spouštěcího mechanizmu, který onkologický proces rozjede, ale ten nás zas tak dalece zajímat nemusí, protože to je jen ta příslovečná poslední kapka.
Důležité je to, co bylo 10, 20 nebo více let před ní.
Vápník je dle spektrografické spirály prvků relativně extrémně jin prvek, tak asi na jin situaci viklajících se zubů a bolavých dásní nebude to pravé ořechové...
Předpokládám ovšem, že Katka není špatně živený námořník, kdy by šlo patrně o jangový problém, jak je známo z historie „dálkového“ mořeplavectví.
Všechno obilí je energeticky relativně vyrovnané, tak v obilí nejspíš zakopaný pes nebude, pokud jej ovšem stabilně nemršíme nějakým nevhodným technologickým postupem (pečení), nebo jej jíme např. přesolené bez ostatních doplňků, které teprve vytvoří harmonický makrobiotický talíř.
To nás nutně přitáhne k extrémním potravinovým jinům, které právě zmíněný problém mohou způsobovat.
Bohužel zde platí, že co je harmonické pro jednoho, nemusí být nutně už harmonické pro druhého.
Ohledně případné diskuse jsem měl ale na mysli „teorii“ jinu a jangu, jak napovídá název DF Chaos v pojmech jin / jang v makrobiotice, Průchová.
Konkrétně pak to, co je na ní špatně.
Jméno Průchové je ovšem s celou věcí spojováno úplně zbytečně, jako kdyby ona mohla za formulaci zákonů a pravidel, byť tyto byly platné, ačkoliv se to někomu nemusí líbit...
Hlavní formulace i odlišnosti od TČM pochází od Ohsawy, který je formuloval zcela záměrně.
Zaznamenáno
Peta
Sr. Member
Pohlaví:
«
Odpověď #92 kdy:
22. Srpen, 2007, 16:01:45 »
Hanko, proc se porad opakujete ? Porad piste, jak vy a vase rodina je v pohode. Nikdo vam to nebere. Mnozi z nas jsou diky makrobiotice take v pohode. Vite, ale jsou i lide s obrovskymi problemy, ktere byli zavineny lecbou lekaru. Nemyslim si, ze je to zast vuci doktorum, bohuzel to jsou nase zkusenosti ! Doktori pri zavaznych onemocnenich vetsinou nemohou pomoci, ani nijak neporadi, cpou vas jen leky, ktere maji vedlejsi ucinky. Tak to proste je. Nikdo tady ale nepise, ze kdyz nebudete jist mlecne vyrobky, nedostanete rakovinu. Nevite o makrobiotice vubec nic, ale presto ji kritizujete. To, ze mleko a mlecne vyrobky nejsou pro cloveka vhodne, krome zakysanych mlecnych vyrobku v omezene mire, tak to nastesti uz sem tam v tisku probehne. Nezlobte se na me, ale lekari nevedi skoro nic, kdyz si ctu o nemocech, tak vetsinou nevedi proc vznikaji, tak jak potom nas pacienty maji lecit ? Budu konkretni : kozni nemoci, napr. lupenka, dale psychicke nemoci, autoimunitni onemocneni, napr. revmatoidni artritida. Jak leci doktori tyto nemoci ? Vetsinou kortikoidy. A vite jak dopadaji ti pacienti ? O zdrave strave se od doktoru vubec nedozvite ! To je moje zkusenost. Dokonce jeden doktor na osteoporozu doporucoval hodne mlecnych vyrobku, ale uz se hodne pise o tom (a nejenom v makrobiotcke literature !), ze vstrebavani vapniku je z mlecnych vyrobku dosti problematicke. Tak treba i proto je makrobiotika a dalsi alternativni styly na vzestupu, protoze proste lidem jen racionalni strava nepomohla. Vite co je take zajimave, potkavam lidi, kteri maji problemy s vysokym tlakem, presto ze jedli cely zivot racionalni stravu, sportovci, rekla byste, ze je toto nemuze potkat a ouha, lekar jim da tablety a jeste jim rekne, ze uz je maji naporad. A alternativni lecbu stravou zamlci. Pritom jsou prece potraviny, ktere vysoky tlak upravuji. Proc nejdrive nevyzkouset levnejsi a zdravou variantu, nez navrhnete drahe chemicke leky ? No a jeste si za takovou peci budeme pri kazde navsteve platit. Jsem pro reformu zdravotnictvi, i pro platby u lekare, ale jen pokud mi pomuze.
Zaznamenáno
Peta
Sr. Member
Pohlaví:
«
Odpověď #93 kdy:
22. Srpen, 2007, 16:38:18 »
BTW, nevi nekdo konkretne, kdy vyjde preklad The China Study ? Pani Pruchova myslim zminovala, ze uz se na tom pracuje. Podle me to bude bomba kniha. Ale hodne obsahla, urcite obrovske mnozstvi informaci, ale i vedecky podlozenych dukazu. Zvazuji si ji obstarat v anglictine, pokud nevyjde brzo v cestine. Ma ji nekdo z vas ?
Zaznamenáno
romanS
Sr. Member
«
Odpověď #94 kdy:
22. Srpen, 2007, 17:58:47 »
Paní Dr. Hanko
Ke zdravým dětem a celé rodině vám upřímně blahopřeju, ať vám zdraví slouží co nejdéle. Má prababička se dožila úplně stejného věku jako vaše pratetička, jenže oni se narodily /tedy ta moje/ na konci 19.století. Nechme je tedy spát.....Podívejme se raději na stav zdraví našich vrstevníků a jejich dětí. Je to otřesné.
Pro většinu z nás není MB jen jídlo. Jde o celkový postoj k životu, o cestě....o hledání.....
Zaznamenáno
Vanda
Host
«
Odpověď #95 kdy:
23. Srpen, 2007, 08:14:16 »
Vážení, dnes se mluví spíše o ubývající tendenci zájemců o makrobiotiku. Není tento úbytek způsoben do značné míry i množstvím informací, které si vskutku dokonale protiřečí? V tisku je dostatek článků i knih, po jejichž přečtení soudný člověk vskutku neví " která bije". Důkazů je pramálo. Dietních pracovníků i jiných autorů, kteří píší, je hodně, ale laboratorní důkazy a rozbory nepřináší téměř nikdo. Já sama se zabývám zdravou výživou mnoho let a můj zmatek jen a jen roste. Ať už se problém týká makrobiotiky, rozdělení potravin na jin a jang, postních dnů atd., stále jen narážím na rozporuplné názory odborníků. Neměli bychom si raději vážit těch, kteří více dokazují a méně prosazují svoji nebo něčí „nemocnou“ intuici?
Zaznamenáno
Katka
Host
«
Odpověď #96 kdy:
23. Srpen, 2007, 08:31:31 »
Neone, Ty ani tví lidé nebudou ti, koho bych se zrovna chtěla ptát. Ani mě k tomu neláká Tvůj životopis, který jsi tu zanechal: "Ja nevim, ale jidlo zas tak do detailu neresim. Mozna me to ceka, jim to striktne jen 2 roky, ale podle toho co pozoruju a jak se citim bych rekl ze se mi telo zatim pomalu vic a vic cisti. Kdyz mam na neco chut tak si ji snazim zahnat v ramci makrobiotiky a vic to neresim. Je fakt ze makrobiotici v cesku jsou vychovani na Pruchove a to neni asi ok... Jinak u Pruchove jsem na kurzu nikdy nebyl." Jo Neone. Nic neřešíš, ale rady Ti jdou nejlépe.
Zaznamenáno
neon
Administrator
Hero Member
Pohlaví:
«
Odpověď #97 kdy:
23. Srpen, 2007, 09:42:07 »
Takhle detailně se hrabat v tom co kdo napsal by dokázal snad jedině pan Reiss, nemyslíš Katko?
Zaznamenáno
coroner
Jr. Member
«
Odpověď #98 kdy:
23. Srpen, 2007, 12:32:08 »
Já teda nevím, ale s žádnými informacemi, které si protiřečí, jsem se v makrobiotice zatím nesetkal, protože v příslušné literatuře je vše prakticky "po lopatě" vysvětleno, což se týká i možných chyb, které můžeme udělat. Pochopitelně jen v jedné knížce, kterou si náhodou zrovna koupíme, nenajdeme všechno.
Pokud si dáme aspoň tu práci, že se seznámíme se základní teorií makrobiotiky, což představuje minimálně znalost těch prozatím sedmi zákonů Vesmíru a dvanácti pravidel o jinu a jangu, tak opravdu soudný člověk snad nepotřebuje po teoretické stránce v ničem tápat, protože si všechno, co je mu předkládáno, může prověřit díky svým znalostem sám.
Pravda je v tomto případě jen jedna, akorát je těžké ji bez patřičných znalostí pochopit a přijmout
Řekl bych, že problémy jsou zbytečně a uměle vytvářeny právě jen díky úplně základním neznalostem, protože makrobiotický životní styl - ačkoliv se tomu tak dříve neříkalo - tady existuje tisíce let. Těmi tisíci let je také dokonale prověřen.
Řada lidí si bohužel myslí, že makrobiotika je něco uměle vytvořeného paní Průchovou.
Jde ale pouze o snahu znovu navázat na skokovým způsobem změněnou (přerušenou) kontinuitu vývoje lidské společnosti, což je markantní zejména v oblasti výživy. Jde o to, abychom se před tyto zlomové body dostali. Není to nic o lezení zpátky na stromy a pojídání kořínků, jak se někdo domnívá.
Makrobiotika také není pochopitelně jen o jídle a zdraví, byť to tak může na první pohled vypadat.
Ačkoliv se to třeba někomu nemusí líbit, tak v podstatě všichni, kdo dnes žijeme, jsme museli mít předky, kteří Řád Vesmíru do značné míry dodržovali. Byli tedy svým způsobem makrobiotiky.
Rod, který v určitém časovém období své existence přestal tento řád dodržovat, zanikl. To se ostatně týkalo i celých civilizací.
Makrobiotika je tedy v současné době hlavně "vědou" o přežití.
Pokud se chceme ale jen najíst a zůstat zdraví, nemusíme zas tak vzletně uvažovat.
Kdo do toho chce ale mluvit, měl by se s problématikou seznámit.
Námětem k diskusi by možná mohly být
informace
, jak píše Vanda,
které si protiřečí
, protože třeba já o žádných nevím...
Zaznamenáno
lenka
Full Member
«
Odpověď #99 kdy:
23. Srpen, 2007, 12:33:51 »
to je docela drsne, jak se to tu rozjizdi (nebo jsem asi ja vic vnimava a citliva, co jsem prestala jist maso a peceny
ale ja osobne jsem taky "zdravou stravu" resila temer 5 let a bezuspechu )akorat jsem se dopracovala ke vsem nemocim, ktere si uspesne lecim a taky uz vylecila makrobiotikou...me prave tento uzasne holisticky system presne sedl. to si musi vyzkouset kazdy na sobe sam,hjak to funguje, ale makrusa je prave asi jedina, ktera dokonale odpovida na vsechny otazky , jenz pacienti kladou a doktori nevi, v jazyce energii. a to je presne asi jedina cesta a klic k nalezeni a pochopeni pravdy. neverte pochybnzm knizkam typu fit pro zivot ci delena strava, ale pozorujte lidi kolem sebe , to co ji a to co to s nimi dela. clovek muze pak presvedcit jen tim, ze pujde prikladem! stastnou cestu, preje stastna makrobioticka
)
Zaznamenáno
Katka
Host
«
Odpověď #100 kdy:
26. Srpen, 2007, 12:22:49 »
Nemyslím Neone. Pokud Dvořákojc přiznali, že i oni mají problém se zubama (třeba toho bude i více) a jsou "jedni z největších učitelů u nás", pak to nemají vyřešené a potkává to, jak vidíš více lidí. J.P. zase nepolevila s pruďastvím a oba tvrdí, že získáš problémy lidí, které posloucháš. A to se stává. Takže je tu rozpor. Nebo mám poslouchat někoho jiného? A koho, tebe...
Zaznamenáno
coroner
Jr. Member
«
Odpověď #101 kdy:
26. Srpen, 2007, 12:23:51 »
Z toho si Lenko, nic nedělej. Když se vyjasňují názory, tak se občas používají silnější slova. Když to srovnáš s DF jinde, tak tady je to ještě "na úrovni".
Akorát je chybou, že se toho tady zatím moc nevyjasnilo. Proto předkládám k polemice jin jangovou klasifikační tabulku potravin, kterou najdete na stránkách cakry.cz.
http://www.cakry.cz/vyziva/energie%20potravin.htm
Třeba se tam někomu něco nebude líbit...
Zaznamenáno
Katka
Host
«
Odpověď #102 kdy:
26. Srpen, 2007, 12:46:45 »
To se ti zrovna nepovedlo! Jestli bych měla věřit, že je mořská sůl mírný jang a naše ovoce a oleje mírný jin. tak už se ničemu nedivím. A zná někdo drogy velmi jang?
Zaznamenáno
Toňa
Host
«
Odpověď #103 kdy:
27. Srpen, 2007, 08:26:14 »
To se snad coronerovi naopak povedlo, když se mělo jednat o námět na diskusi. Právě díky takovým tabulkám se lidi dostávají do zdravotních potíží.
Správně jsi také chyby určila. Jsou tam i další jako tamari, miso. Mořské řasy zrovna také dvakrát vyvážené nejsou. Pochybovat je možno i o dlouhodobě kvašených zeleninách s mořskou solí, protože ty mírně jang také nebývají.
Potraviny s určitou silně převažující energií, které se v makrobiotice používají, protože jsou jinak prospěšné, se většinou poznají dle toho, že se přidávají do pokrmů v minimálním množství. Tamari se navíc v dnešní jangové době nepoužívá skoro vůbec, nebo se musí před použitím ředit vodou.
To se ale např. vegetarián většinou nikde nedoví.
Většinou se nedoví ani další základní věci. Jak např. s těmi doplňky zacházet.
Sojovka se pak leje do hotových pokrmů, mořskou solí se dosolují jídla už naservírovaná na talíři a podobně.
Zaznamenáno
moribundus
Host
«
Odpověď #104 kdy:
04. Září, 2007, 09:58:50 »
Mně to nejde coronere, otevřít. Respektive jde, ale mám tam hlášku 404 Not Found.
Zaznamenáno
Stran:
1
...
5
6
[
7
]
8
Tisk
« předchozí